icon

Čo s manželom? Navrieskal na mňa a o 5 minút sa tvári, že sa nič nedeje.

maminecka123
20. júl 2019

Prosím o radu ako ďalej s manželom. 3. rok dokončujeme domček tvrdou svojpomocou. Rodina pomáha tak že každý týždeň prichádza k nám 200 km a celý víkend sa pracuje. Prídu moji rodičia aj svokrovci. Vznikajú mensie rozbroje ale nejak sme to vždy ustáli. Pred rokom som nastúpila do práce ale pridali sa k tomu všetkému psychické problémy. Začala som mať panicke ataky a úzkosti. Čo ma ale najviac vytáča je postoj manžela a svokra. Ak sú tí dvaja spolu je to ako svorka vlkov. Stále som najhoršia. Svokor so stále somre popod nos rôzne námietky voči mne. Manžel dnes na mňa nenormalne vyletel, lebo som s ním chcela ísť večer von a oni mali ešte nedokončenú prácu. Nikam nikdy nechodievame keďže nemáme tu ani jeden rodičov a nemáme kde nechať deti. Toto už ale prekročilo všetky moje hranice. Ako mu dať najavo že už to prehnal. Doteraz keď prišlo ku konfliktu tak sa vždy na mňa vyvrieskal a za 10 minút sa tváril že je všetko ok a ako ma nesmierne miluje. Ja som sa s ním Max. Deň nebavila a potom povolila lebo sa to kvôli deťom nedalo nebavit sa s nim. Toto ale ďalej nejde. Stále sa na mňa vyvrieskal ako na špinavú handru a o 5 minút sa tvári že sa nič nedeje. Aj som mu to vravela ale žiadna zmena...čo robiť?

evabb35
22. júl 2019

@maminecka123 a samozrejme všetci kritizovali moju výchovu a najmä tí, ktorí vlastné deti nezvládali, resp. s výdatnou pomocou príbuzenstva...asi si myslia, že som rovnako bezradná...a najskôr kritizujú a potom si sami sebe odporujú, lebo medzitým zistia ako veľmi sa mýlili...spočiatku ma to štvalo a vysvetľovanie ma stálo strašne veľa času a energie teraz mi to príde ako taká neopodstatnená kritika od osoby nepovolanej. Napríklad od učiteliek som si vypočula veľa kritiky neopodstatnenej a keď som im vysvetľovala, tak mi len odvrkli no jasné, to tak tvrdia aj psychológovia...ale ja nie som psychologička..ani učiteľka, ale jednoducho životné skúsenosti nepustia...

evabb35
22. júl 2019

@maminecka123 a nikdy som neriešila intrigánov a ohováračov, môj čas je veľmi vzácny a radšej ho využijem inak ako riešením takýchto záležitostí, ktoré sú neopodstatnené.

evabb35
22. júl 2019

@maminecka123 veď hej, aj ja patrím medzi lenivé a večne sediace ženy...a susedov mám takých, že ma večne len kritizujú a nemienim strácať čas vysvetľovaním prečo za súmraku robím to a ono a prečo robím čo robím po zotmení...Načo? Mám svoje skúsenosti a nemám čas pre nechápavcov. Mne nevadí, že sadia za prudkého slnka...majú svoje roky, neviem kedy a kde na to prišli...ale radiť im rozhodne nebudem...Keď sú takí dokonalí a pracovití...

janka01234
Autor odpoveď zmazal
merry999
22. júl 2019

Ja sice manžela nemam ale tiež mam niečo podobne hlavne čo sa týka podpory z jeho strany už ked sa nezhodneme v maličkostiach, som síce vybušnejšej povahy hlavne keď si chránim čo je moje a načom mi záleží on sa zamna nepostaví a radšej bude ticho aby si nahodou niekto o nás nerozpraval a nemal ho za k....a 😏 potom namna nahučí, že som to prehnala a čo si teraz onás pomyslia a podobne a som za tu kravu ja on povie prepač a v zapätí začne znova. Ja uz nato nemam nervy čo mam robiť rozísť sa snim nechcem pretože mame spolu kupený dom zariadení a sme už dlho spolu aby sme sa rozchadzali. Poradte čo Vám pomohlo v takejto situácii

eeffka
23. júl 2019

@maminecka123 a preco len sedis a nic nerobis? Alo to by nasralo aj mna,ze ja ruky po lakte zodrate a ty nic? A vecer ze nudaaa,podme do kina.

henikav
23. júl 2019

@eeffka musela som sa zasmiat ako si to napisala, ale ze velmi vystizne

evkano1402
23. júl 2019

@janka01234
"V prvom rade si treba uvedomi, ze na konflikty sme vzdy dvaja. Kazdy ma vzdy svoj kusok viny"
toto som si takmer celý svoj život myslela aj ja, ale teraz som presvedčená, že to neplatí vždy.
Keď si v konflikte s osobou, ktorá nie je v poriadku napr. skrytá psychická porucha a ty sa snažíš roky konflikty urovnávať a uzmierenie neprichádza.

petrapod
23. júl 2019

@mariazizakova aj ja som ako ty asi nás je viac ::(

janulap
23. júl 2019

Na jednej strane,mne by bolo velmi luto,keby na mna manzel navrieskal....na druhej strane,ak mate kazdy tyzden niekoho na dome,je jasne,ze je tam nervozita,nepokoj.Tak isto si urcite aj tvoj mnazel vie predstavit travit vikendy krajsie ako na stavbe,ale urobit sa to musi.Jednym uchom dnu,druhym von 😉 nejako to vydrz.

maminecka123
autor
23. júl 2019

@eeffka neviem proste mám blok, je to ťažko vysvetliť. Mám úzkosť a nejako sa nedokážem nakopnúť...hej toto je moja chyba a vec na ktorej musím pracovať. Ale je to len vtedy keď sú tu naši. Akokeby moje telo preslo do režimu že sa o mňa ešte stara mama. A mám pocit že ja to dobre neviem. Stve ma to, lebo si pripadám úplne neschopná. Takto to je aj keď príde k nám jeho švagriná. Tá je vždy taká rázna, stihne milión veci a ja sa cítim ako neschopny debil. Keď sme doma len ako rodina tak to všetko v pohode zvládam. Ale akonáhle príde človek, ktorého považujem za sikovneksieho tak mám z toho zle stavy.

hettinka
23. júl 2019

@maminecka123 je čas odstrihnúť sa od rodičov. Ešte dnes zavolaj, že viac ich pomoc na dome nebudete potrebovať. Ak chcú babky pomôcť, nech vezmú deti na pár dni na prázdniny, nie u vás doma. Na dorabky vygoogli firmu, začnite žiť ako rodina. A ty začni mužovi pomáhať.

0silvia0
23. júl 2019

@maminecka123 no poviem ti, že mňa by šlahlo z takéhoto fungovania. Neznášam, keď mi niekto kecá do výchovy, do mojich rozhodnutí, do mojej domácnosti a vždy som to neznášala. Nezniesla by som, ak by som musela každý víkend tolerovať celú perepúť dedkov a babiek a spolufungovať s nimi. Nezniesla by som tieto rôzne mini-intrigy, rodinné trenice, tolerovanie rôznych pováh a rôznych typov vedenia domácnosti. Ja sa vôbec nečudujem, že máš úzkosti a panické stavy. Dusiť v sebe všetky rôznorodé aspekty takéhoto spolufungovania, kde treba variť, upratovať, starať sa o deti a popri tom makať by som ja nedala, ja by som nemala úzkosť, ale ja by som mala nervový útok na všetkých zúčastnených, kedy by som každého jedného vyhodila. Ako vidíš, tvoja nervová sústava to nezvláda, tak treba pánovi manželovi oznámiť, nech si vyberie, či chce mať najbližšieho pol roka manželku niekde na liečení alebo láskavo radšej zvoľníte tempo z dôvodu zachovania zdravej psychiky všetkých zúčastnených.
A tí vaši rodičia si nepotrebujú odpočinúť? Veď musia mať svoj vek, ja keby som mala každý víkend ťahať 200 km a makať na dome svojho syna/dcéry, by som to už asi nerozchodila... cez týždeň do práce a víkendy makať? Nikdy v živote, a to mám svoje deti samozrejme rada a pomohla by som, ale takto určite nie.

mircalla
23. júl 2019

@hettinka Ved to - otec a svokrovci mi stavaju dom je pre mna dost divne samo o sebe

hettinka
23. júl 2019

@mircalla presne, takto sa stavali domy pred 30 rokmi a nie dnes.
My sme prerabali komplet podkrovie, naši mi pomohli tak, že nám poskytli ten priestor, zabavili dieťa u seba doma a niečo finančne. Ale odrobili sme si to sami, manžel porobil čo vedel, ja som skôr len varila, upratovala, umývala dookola + na odbornú robotu firmy.
Rodinu sme tu mali raz, musela som okolo mich skákať ako na gumičke a ešte byt do smrti vďačná, potom chodil manžel vracať pomoc ... no ďakujem, neprosím. Radšej zaplatím firme a mám záruku a kľud.

simca06022011
23. júl 2019

V mojom okoli sme vsetko nove domy, mlade rodiny a je tu uplne normalne a u kazdeho jedneho je to tak, ze rodiny pomahaju. Neviem co by na tom malo byt zvlastne. Hrubu stavbu postavili ale firmy kazdemu, vacsine myslim, ze az do fazy holodomu. Zvysok si robil kazdy ako chcel a aj tak ej to neskutocna zataz. Majstrov treba kontrolovat, koordinovat, nahanat, vyberat materialy atd. Rodina u kazdeho nastupila na terenne upravy, ploty, drobnosti ako vymalovanie, instalacie kadecoho a veci co rychlo sa vedia urobit

hettinka
23. júl 2019

@simca06022011 no ved áno, pomôcť občas je normálne, ale nie každý víkend na celý víkend chodiť stavať rodičia + svokrovci docestovaní 200km.

mircalla
23. júl 2019

@simca06022011 V mojom okoli je normalne, ze to stavia firma a nezatazujem rodicov a svokrovcov kazdy vikend s pracou na mojom dome. Iny kraj...

maminecka123
autor
23. júl 2019

@hettinka no čudovala by si sa ale práve toto ich drží v kondícii. Proste sú na dôchodku...zas to nie je každý víkend - od jari do jesene. Aj to nie každý. Veľa krát sa sami pýtajú či netreba prísť. Jasne keby mi povedali že neprídu tak ich sem netaham a ani nedotiahnem proti ich vôli. Môj otec každú zimu zomiera, má všetky choroby lebo sa nedá pracovať. Na jar zazracne vyzdravie...

0silvia0
23. júl 2019

@maminecka123 nuž, generácia makačov, takých poznám, pošlem ti aj môjho otca keď chceš, ten keď nemaká, tak akoby ani nežil 😇

simca06022011
23. júl 2019

@hettinka
@mircalla ano, kazdy vikend nie, druha vec je ze je to zorganizovane perfektne a makaju vsetci, nik nema cas sa hadat a riesit intrigy 🙂 A fakt je ten, ze po firme domy prerabame a opravujeme, ked si to robime sami, nemame s tym ziadny problem, co je velmi zaujimave na to "aky odbornici" u nas ziju a pracuju... ale to je ina tema 😂 ja som si tiez naivne myslela, ze kupujem hotovy dom, nebudem mat starosti okrem zariadenia a figu :D
@maminecka123 to je pravda, ked chyba zmysel, pohyb, praca co robit .. velmi sa to podpisuje na zdravi starsich ludi. Kym su aktivni tak nic..

hettinka
23. júl 2019

@maminecka123 musia di nájsť iné koníčky. Cestu majú vlakom zdarma, tak sup na kávičku do Tatier 😂, do kúpeľov, na túru...
Moji rodičia sú tiež takí akční, obaja dôchodcovia, mama má ešte obchodík, otec podniká, alebo sa vŕta po dvore, ale nič poriadne nedorobi 😂 Som zvedavá, čo bude keď prestanú pracovať, to bude horor. Ale aspoň mne to bytu nechodia nič robiť (je to byt, ale mezonet 150m2, väčší ako má niekto dom).

evkano1402
23. júl 2019

@maminecka123
áno, presne, ich to drží v kondícii a teba to ubíja.
Budeš sa cítiť im byť celý život zaviazaná a niekedy sa ti naozaj nemusí hodiť napr. tvoje dieťa ťa bude potrebovať, kľudne aj ako puberťák, a do toho starosti o svojich rodičov svokrovcov, veď mi postavili dom.
Toto bude veľmi ťažké v zdravi a pokoji ustáť, pomôžeš jednému druhý sa bude cítiť odstrčený a do toho tvoje svedomie... a napokon si uvedomíš, že kde si ty a tvoje potreby...
To že ti pomáhajú mamina, švagriná môže byť pre teba medveďou službou, iste dobre vieš ako človeka posilní, keď si niečo spraví, vybaví sám. Máš to fakt ťažké, ak chceš byť so všetkým zadobre.

alzbetka2011
23. júl 2019

@tatinka pridávam sa do ,,klubu,, mas nejaky ,,trik,, ako vyjsť s blížencom? Ja som na to ešte neprišla!!

0silvia0
23. júl 2019

@hettinka tento druh makačov nevie ísť na kávičku, ani na túru, nič im to nehovorí... Najlepší pocit úľavy a šťastia sa im dostaví až po fyzickej práci. V kúpeľoch by sa unudili k smrti, oni nevedia oddychovať a len tak relaxovať. Môj otec má zášklby celého tela, keď má sedieť len tak a nič nerobiť 😂😂

hettinka
23. júl 2019

@0silvia0 no aj naši nevedia oddychovať, kamaráti žiadni, koníčky žiadne. Na dovolenku si vždy pribalila vnúča, lebo by sa nudili a isto pohádali. Lenže moja domácnosť je moja a tam ich nepustím. Ani otca prerábať, ani mamu do kuchyne. To už by sme nemali žiadne súkromie a svoj život. A to tento byt je oficiálne otcov a sme v podnájme.

mircalla
23. júl 2019

@simca06022011 Chodim do prace, neviem si predstavit, ze kazdy druhy vikend mam stavat dom s rodicmi a svokrovcami, to ideme radsej s deckami na vylet

0silvia0
23. júl 2019

@hettinka veru ani ja do mojej domácnosti by som nikoho nepustila. Ale na druhej strane túto generáciu aj chápem, lebo ich vychovala zasa generácia, pre ktorú bola práca prvoradá. Ja keď počujem babku, ktorá vychovala môjho otca, tak môže byť rád, že nemá žiadne psychické ujmy. Robota bola na rebríčku hodnôt na prvom mieste, oni to v tých hlavách majú jednoducho takto nastavené. Relaxovanie je lenivosť a márnosť a bodka.

mircalla
23. júl 2019

@evkano1402 No lepsie si to vystihnut nemohla

maminecka123
autor
23. júl 2019

@evkano1402 Myslíš si že ak by mi nepomohli stavať dom tak by som sa o nich nepostarala ak by to bolo potrebné? Či by som si povedala, že vy ste nepomohli mne, teraz ja nepomôžem vám? Veď sú to rodičia, pomohla by som im za každej okolností. Teraz je to možno aj dosť nepravdepodobné. Žijú 200 km, pri ďalších 3 súrodencoch ktorým tiež postavili dom. Otec je workoholik, postavil dom všetkým trom surodencom, potom sebe a mojej mamine a teraz nám...možno to znie divne s nepochopiteľne, ale on tým žije. Ak by ale nechcel, rešpektovala by som to.