Čo s manželom? Navrieskal na mňa a o 5 minút sa tvári, že sa nič nedeje.
Prosím o radu ako ďalej s manželom. 3. rok dokončujeme domček tvrdou svojpomocou. Rodina pomáha tak že každý týždeň prichádza k nám 200 km a celý víkend sa pracuje. Prídu moji rodičia aj svokrovci. Vznikajú mensie rozbroje ale nejak sme to vždy ustáli. Pred rokom som nastúpila do práce ale pridali sa k tomu všetkému psychické problémy. Začala som mať panicke ataky a úzkosti. Čo ma ale najviac vytáča je postoj manžela a svokra. Ak sú tí dvaja spolu je to ako svorka vlkov. Stále som najhoršia. Svokor so stále somre popod nos rôzne námietky voči mne. Manžel dnes na mňa nenormalne vyletel, lebo som s ním chcela ísť večer von a oni mali ešte nedokončenú prácu. Nikam nikdy nechodievame keďže nemáme tu ani jeden rodičov a nemáme kde nechať deti. Toto už ale prekročilo všetky moje hranice. Ako mu dať najavo že už to prehnal. Doteraz keď prišlo ku konfliktu tak sa vždy na mňa vyvrieskal a za 10 minút sa tváril že je všetko ok a ako ma nesmierne miluje. Ja som sa s ním Max. Deň nebavila a potom povolila lebo sa to kvôli deťom nedalo nebavit sa s nim. Toto ale ďalej nejde. Stále sa na mňa vyvrieskal ako na špinavú handru a o 5 minút sa tvári že sa nič nedeje. Aj som mu to vravela ale žiadna zmena...čo robiť?
@maminecka123 Tak stavba domu je neskutočný stres. Najmä pre tých zodpovedných je to veľké psychické vypätie a nenormálny stres v dnešnej dobe. Veľa manželstiev sa počas stavby domu rozviedlo. Jednoducho tá prepracovanosť sa po čase prejaví na vzťahu. Niekto vrieska na ženu a deti, niekto dostane žalúdočné vredy, niekto dostane infarkt a niekto spadne zo strechy...skrátka stavba domu je strašný stres. Neviem, čo je lepšie - či manžel uvrieskaný alebo v nemocnici v ohrození života. Na uvrieskaného manžela určite nepomáha strach v očiach, bojazlivosť...jednoducho musí vedieť, že nebudeš skákať tak ako on vrieska, resp. oni vrieskajú......navrieska, tak nech si večeru uvarí sám, nech si aj košeľu ožehlí sám a nech si aj upratuje sám...a nech si vrieskajú aj so svokrom koľko chcú, ale potom nech aj počítajú s tým, že v tom dome novom ostanú potom sami - bez teba a bez detí, ktoré po čase začnú vrieskať tiež, či už na spolužiakov alebo na teba.
@maminecka123 všimla som si, že mnoho žien muži počas stavby šetria, nevravia im o problémoch na stavbe a ženy žijú v sladkej nevedomosti. Mne bolo oznámené všetko, riešili sme všetko spoločne, rozhodovali sme o všetkom spoločne, vedela som o každom probléme, ktorý sa na stavbe vyskytol a nevyše všetky dokončovacie práce som mala vo vlastnej réžii, financovanie počas celej stavby som mala na starosti, všetky tie faktúry, dodávatelia...pre mňa to bol neskutočný stres, no ja som nejedla, nespala, nerozprávala, bola som chodiaca múmia a keď ma v tom hektickom čase niekto pozval na návštevu, či do kina, či do divadla, tak som len nechápavo hľadela a najradšej by som ho pozvala niekam, lebo ja som nevedela čo skôr a som len preratúvala, v hlave kalkulačka, v ruke stavebný meter, vo vrecku zošit a ceruza...ako zvládli sme to aj bez pomoci rodiny a rodičov, ale kamaráti sa dosť čudovali čo všetko na stavbe riešim a čím všetkým som zaťažená. Po skončení stavby som bola chorľavá neskutočne...odrazilo sa nám to na zdraví.
@maminecka123 Manžel hovorí, že toto je vec temperamentu. Robia to najmä cholerici. Oni sú málo citliví na seba, ale aj na iných. A chybu často vidia v druhých, v sebe nie.
Ja to mám doma ....zabralo len keď som ho začala ignorovať.Ked išiel večer na pivo už som mu nehovorila, vrať sa skoro...tak ma už vytáčal, že som bola rada že mám ticho v byte.Našla som si svoj svet....začala som písať poviedky , šiť a viac sa venovať kamoškám.Ponorila som sa do iného sveta aby mi ten jeho neubližoval.A povedala som si sama sebe, ved sa to vyvŕbi..či sa s ním rozvediem alebo sa zmení.Momentálne pracuje v zahraničí chodí domov raz za mesiac...ale na skype je každý deň.Rozhodnem sa ked mu skončí zmluva v zahraničí.Zmenil sa viac ma kontroluje ...bojí sa ....lebo celá táto situácia zmenila mňa.
Jaj no ďakujem za rady žienky. Je ich neúrekom. Včera sme do polnoci hodili reč, rozdelíme si povinnosti podľa pohlavia, nebudeme jeden druhému zasahovať a kritizovať ich prácu, poobede odložíme obaja telefóny a budeme sa venovať deťom. Dohoda bola že svokrovcov volať nebudeme ale toto ešte je také neurčité, lebo ja zas nie som typ čo chce rozhádat celu rodinu. Ak má svokor niečo proti mne tak je to jeho problém a nech si to vyrieši sám v sebe alebo nech ho to zožiera. Ja som šťastná že sme po tych rokoch, problémoch a stresoch relatívne zdraví a hlavne spolu. Sú rôzne situácie, a myseľ z toho vie urobiť poriadne problémy, všetko je v hlave, je nutné oddeliť myslienky ktoré sú často automaticke a negatívne od reálneho bytia a tešiť sa z toho čo clovek ma. Musme žiť v danom okamihu lebo len vtedy žijeme. Minulosť už bola, budúcnosť je len projekcia ako si to predstavuje nasa myseľ a nic z toho sa nikdy nemusí stat. Reálna a skutočna je iba prítomnosť a tento jediný okamih....Tak nech stojí zato, žienky. Prajem Vam to z celého ❤️...pekný dnik 😘
@iveta1970 ja to zas nechcem tak radikálne riesit
@maminecka123 tak stavba/oprava domu je riadna zataz, ale to zase neopravnuje niekoho aby hucal ako zmyslov zbaveny. Aj prchka povaha sa vie krotit a dovoli si len tolko co mu dovolis.
Ja z duse neznasam ked po mne niekto krici. Doma to nastastie nemam ale napríklad moja mama mava taketo vybuchy.
Mne sa najviac osvedcilo ked zacne hucat polozit telefon alebo ked je to nazivo normalne sa otocit chrbtom a ist prec, dat najavo ignoraciu, ked sa neda odist trebárs si demonstrativne nasadit sluchatka z telefonu. Ked nieco chce nech mi to povie kludne. Velmi to pomaha, cholerik sa skludni ked nema na koho kricat a mne je tiez lepsie ked nemusim nieco pocuvat.
tak ked je taky popoznu a chodi kazdu nedelu do kostola povedz fararovi nech si s nimi pohovori ..alebo spomenie v kazni ze si treba ctit jeden druheho ..mozno od druheho to skor vezme ako od teba
@maminecka123
@syslik81 tak to zas nemáme taký dôverný vzťah s farárom 😆
@lujza123 hej, skúsim nabudúce. Myslím že zabere 😉
@mariazizakova aj ja som blizenec,,a presne tak ako ty ....
Je pravda ze blizenci vedia mat nervacke vybuchy ktore ich prejdu v priemere tak za 8 sekund. Sama som blizenec aj ich vela poznam, proste taky su...ale ovladat sa vieme ked chceme. Ja ked mam nervy tak idem radsej nadavat len tak do vetra na zahradu ako by som mala doma polovicke nieco skarede spliechat do oci a potom (za tych 8 sekund) to lutovat.
@maminecka123 jasne ze zaberie. Teda najskôr bude mat este vacsie nervy, ze ako si ho dovolis ignorovat ale casom pochopi ze krikom nic nedosiahne. Toto pomaha hlavne dlhodobo. Moju mamu napríklad islo porazit zo zaciatku ale potom pochopila ze chyba je v nej, v jej kriku nie v mojej ignoracii.
A hlavne tebe sa ulavi, je to taky maly pocit vitazstva. Lebo ked niesi hasterivy typ tak mu to kricanie len tak neoplatis ako ti tu radili baby
@maminecka123 nečítala som komentáre, ale ja by soms a na to pozrela aj z inej stránky... Oni všetci stavajú v podstate dom pre Teba. trepú sa cez víkendy 200 km aby Ti pomohli a potom 200 km späť unavení domov. Venujú Vám svoj čas, ktorý by mohli stráviť určite aj krajšie. Ale chcú Vám pomôcť. nehovorím o tom, že v dnešnej dobe je to zázrak, že takíto ochotní ľudia v rodine ešte sú (hovorím z vlastnej skúsenosti, tiež máme za sebou stavbu domu). no, a oni sa teda dotrepali kvám znova pomôcť, a ty si zmyslíš, že ideš s manželom von. Manžel ten dom tiež stavá aj pre Teba, pre deti. Nestavá ho, lebo ho to baví, určite je z toho riadne znechutený. Ak má niečo rozrobené, jasné že to chce dokončiť, zakiaľ tam má pomoc. A verím, že je po celom dni na stavbe unavený a von sa mu nechce ísť. Ja by som to takto videla... samozrejme, väčšina ti bude hned hlásiť - ROZVOD. to už mi len je riešenie... bud rada, že máš takého pracovitého muža, že sa o vás stará a chce váš zabezpečiť. pozri si posledný diel Svokry, možno Ti to otvorí oči. tie čo sú tu rozvedené, ho určite tak pracovitého nemali... Niečo hovorí o tom aj Tvoj zdravotný stav - depresie a úzkosť. Možno má už z teba dlhodobo nervy a proste vybuchol... tak ako by vybuchol každý... možno do neho hučíš nonstop že ty chceš ísť von, nevieš to bez toho už vydržať a on proste von ísť nechce, lebo má robotu...
keď ste bez svokra, ste OK, vsak?
Ked Vam pride pomoct svorkor, cosi sa vzdy pomrvi.
Nuz, asi vies, kde je problem.
Otazka je, ci sa niekedy manzel dokaze "odstrihnut" od otcovych nazorov, postojov.
Vtedy budes mat klud, pokoj, zdravie a to plati aj pre vase deti.
@evkano1402 hej teraz je kľud 😋 aké v podstate sme si obaja uvedomili že sme reagovali neprimerane...teda zatiaľ sa kaja len manžel, ešte chvíľu o nevcham sa v tom podusiť a budeme obaja makať na tom aby sme už po sebe nestekali...verím v to...
@chovancova27 jasné veď to je jasné že im nikdy nebudem môcť splatiť to čo pre nás spravili. Nuž, je našou chybou a veľkým ponaučením to ako fungujeme keď sme tu všetci pokope. Moja výchova detí je v troskách, lebo mama mi stále podkopava autoritu u detí, co im zakážem ja, ona im dovolí. Dávno som rezignovala.Moja mama príde, navarí, stará sa o deti. Ja som z toho na prášky lebo sa cítim ako najneschopnejsi človek. Ale vieš si predstaviť 3 kuchárky v jednej kuchyni? To proste nejde. Už sa ti chvalabohu konci. Sme šťastní že máme takých super obetavých rodičov. No každý chce mať svoju pravdu. Ja chcem stavať už len firmou, manžel chce ušetriť peniaze tak volá môjho otca, môj otec-ten ktorý ovláda všetky práce bez mojej maminy nepôjde a potrebuje dvoch pomocnikov- muža a svokra. Je to bludný kruh...
drzim palce, aby ste to mali už za sebou.🍀
Len buď obozretná, to že ti svokor pozerá skrinky a vyjadruje sa ako sa vyjadruje, nie je dobre a moze sa to zhorsovat a to co robi tvoja mamina (aj ked s dobrym umyslom) moze byt tvoja druha podpasovka. No najlepsie, ked budete sami a s vasimi/nasimi sa stretavat, len ked to budete na oboch stranach dobre.
@maminecka123 ja by som sa vybrala sama niekam (alebo s kamoskou). Ves chlapi nech robia tvrdu robotu a nech sa tam aj zožeru😉. Evidentne "otravuješ" blbymi požiadavkami (nič v zlom teraz proti Tebe) v nevhodnom čase - t.j. ked sa stavia dom. Pripada mi ze manžel ma'nervy zo stavby tak si pusti ventil na Teba.
@romiada jaaj, no to by peklo že im nemá kto dať jesť 😆
@evkano1402 asi tak...ďakujem 😉
Ja navrhujem po celom dni spravit gril party s vinom, kde si vsetci 10 sadnete za stol dobre sa najete, vy potom s manzelom pod perinu a na druhy den sa kazdemu bude lepsie vstavat
@karolinakr tak chlapi sa posilňujú kontinuálne počas celého dňa 😋
@maminecka123 vieš čo, moja svokra mala stále niečo proti mne tých prvých cca 10 rokov manželstva. Proste stále len chyby na mne hľadala...A vieš čo? Mne to bolo úplne jedno. Do zadnej časti tela som sa jej nepchala vôbec. Nechala som ju tak...nech si trucuje, nech ma po rodine ohovára koľko len vládze...Zo začiatku jej manžel na všetko skočil, všetkému uveril a len chyby na mne videl...a mne to bolo jedno, do zadnej časti tela som sa mu teda nepchala...a veru po čase sa to jej kritizovanie už manželovi akosi nevidelo...a na rovinu jej povedal, že aj ona je taká, ba možno ešte menej toho si vie povybavovať a poriešiť ako ja...a svojim spôsobom sa svokra takto nakoniec pred celou rodinou sama znemožnila a poukázala na svoju vlastnú neschopnosť...lebo keď bolo už tých ohováraní priveľa, tak do ohováračiek sa sama zamotala a nakoniec keď prišla do novopostaveného domu tak hneď išla kritizovať čo je ako zle postavené a zle umiestnené...nuž netrafila sa. Lebo to, čo kritizovala, to navrhoval manžel a nie ja....a ona v živote nič nepostavila, nič nenavrhovala, ani kuchyňu nič...prakticky do ničoho sa potom ani nevyzná, ale zato kritizuje veľmi rada.
Napríklad ja som si kuchyňu sama navrhovala, sama objednala, sama financovala a manželovi dosť vadilo, že toľko času trávim na stavbe. Nuž on prišiel domov a nebolo navarené. Potom keď bola kuchyňa hotová, tak sa mu samozrejme nepáčilo ako je riešená a čo je kde umiestnené. Takže to je lepšie, keď svokor si pozrie, čo kde si odkladáš a potom sa podľa toho aj zariadi a prispôsobí sa tvojim zvyklostiam.
@maminecka123 Keď prišla svokra do novopostaveného domu, tak chcela odo mňa doporučenie na predajne, v ktorých by si mohla obnoviť šatník, lebo vraj ona potrebuje nový klobúk, nové nohavice...Nuž som musela len s pravdou von, že naozaj ani netuším, kde sa predávajú klobúky. Keby sa ma pýtala, kde sa predávajú záchodové misy a umývadlá a dvere, tak jej dám naozaj vyčerpávajúcu odpoveď...no nič so mňa nedostala, žiadne info.
@evabb35 tak to obdivujem že ignoruješ 😆 ja tiež nie som konfliktný typ, vždy sa to da rozumne vyriešiť. Aj keď je pravda že ja kritiku neznesiem ale radšej odídem a zavriem sa do izby a revem ako tur. Potom mi dôjde to že som zle spravila aj ja. Ja sa skôr intrigam vyhýbam,až keď ma teraz toto vytočilo tak počúvam z každej strany ako je svokor hrozne proti mne...
@maminecka123
ja som tiez ten nekonfliktny typ 😉, ale pozor, take typy radi vyuzivaju ludia, ktori si potrebuju napr. zvysit sebavedomie, alebo len tak si kopnut, aby sa sami citili lepsie.
Myslis si, ze svokrove poznamky na teba su opostatnene (ale nepreberaj teraz vinu celeho sveta na seba)?
Mala som to podobne, tiez mal svokor so mnou vo vsetkom problem, neskor som zistila, ze takmer vsetko bolo vykonstruovane a ak aj bolo niekde zrniecko pravdy, svokor na to nabalil balvan klamstiev, len aby ma zhadzoval.
Vtedy som si povedala dost, preco sa mam podriadovat nejakemu (prepac, pre mna uz narusenemu) cloveku? Nikdy by som neverila, ze ho dokazem poslat ...kdesi...ale stalo sa.
Je mi ovela lepsie, a aj manzel to vidi, len to trvalo nejaky cas.
Drz sa, bud opatrna, vsimaj si veci a az ked budes pripravena a dost silna, sama budes vediet, co urobit ❤
@evkano1402 ďakujem pekne. Snáď ho nebudem musieť nikam posielať...len ja sa nikdy priamo nedozviem čo má proti mne a že má ohovára. Vždy to robí pred inými ľuďmi. Do tohto víkendu som si myslela že mám bezproblemovych svokrovcov. Ale nemienim robiť rozbroje... ona vidia len to, ze keď prídem tak sedím a nič nerobím, nevidia viac čo za tým je...

@drsmolinka na tom čosi bude ☺️