Čo s psychicky chorým bratom?
Ahojte, uz dlshie sa trapim co s mojim bratom. Ma 40 rokov a stale byva u rodicov. Kedysi normalne pracoval a mal priatelku, potom sa rozisli a on sa vratil k rodicom,ze bude chvilu pracovat z domu, kym sa rozhodne co dalej. To bolo pred 10 rokmi, po 5 rokoch mu zrusili poziciu a vobec nepracuje. Kedze ochorel na tazku chorobu, tak je na 100percentom invalidnom a aj ked mi mohol robit s PC,tak nerobi. Od rana do polnoci sedi za PC a riesi vsetky konspiracne teorie toho sveta. No a posledne roky nas tym pravidelne otravuje. Ja byvam v inom meste, mam malu dceru a raz za cas pridem na par dni k rodicom, aby si uzili vnucku. Hned ako prideme zacne brat vyvadzat,ze ho ozarujeme mobilmi. On si sam diagnostikoval,ze mu ublizuje elekt.ziarenie a ze je z toho chory. Takze prvy den a hned pride za mnou s muzom,ze co nam ziari v izbe. Ze je mu zle a preco ho ozarujeme. Wifi v dome nie je, len net cez kabel. Dcera sa nemoze hrat s vysielackami,lebo ziarenie. Gps v aute tiez zle. Bluetooth uz vobec nie.Odkedy bola babatko,tak sme nemohli mat ani elekt.pestunku, lebo aj ta ziari. Ako chory chodi s meracom elekt.ziarenia a panikari kolko mu ukazuje. V noci spi pod nejakou izolacnou foliou, lebo mu bucha srdce z nasich mobilov. Ja si pritom kedy mozem mobil vypnem,ale muz ma pracovny a nemoze si ho vypnut. Kedze ho ozarujeme, tak stale chodi po dome, nemoze spat, bucha dverami, stale sa sprchuje a chodi nam buchat na dvere,ze je mu zle. Podobne sa sprava napr.ked treba ist na Covid test, to je ako streleny. Minule prisla zachranka,lebo dostal epi zachvat/prvykrat/ a on sa s nimi normalne skoro pobil,ze mu nemozu spravit test, lebo mu odoberu DNA. Ockovanie je najvacsi zabijak a ak je niekto ockovany, tak sa nim ani nechce stretnut, lebo potom z toho ochorie. Rodicov,ked mali Covid nechcel ani pustit na PCR test,lebo im tam odoberu DNA ci co...
Moji rodicia sa mu snazia roky dohovarat, neikedy je normalny, potom su dni,kedy umiera a sam do seba sype vsetko mozne. Ma plnu izbu vsetkeho mozneho, od vitaminov, liecivu pyramidu,mineraly, striebra, kyslikovej flase, proste stale sa niecim napchava....Ale doktori su hlupi,nic nevedia, on im neveri ...Mama stale place,ze ona ho z domu nevyhodi,ze je chory a co by s nim bolo. On tiez nechce odist, len kazdeho terorizuje ako ide vojna, ako ockovani umru, ako nas praskuju, ako zidia nas vykoristuju...
Ja uz sa snim vobec nebavim, mama berie antidepresiva, on ale k psych.nepojde. Uz sme mu dohovorili 100 terminov, pytali sa doktorov a nic...Kym nikomu neublizi, tak sa neda nic robit. Teta mu ponukla svoj volny byt,tam nechce ist, ze on je tu doma a susedia maju Wifi.
Ja uz ho nechcem ani vidiet, ale dcera sama u rodicov nechce byt a nemam to srdce im neukazat jedinu vnucku. My byvame v malom byte,tak rodicia tam nechcu byt dlshie ako den.
Neviem ako dalej, hneva ma,ze jemu sa to v hlave zhorsuje, rodicia su nestastni a ja som teraz este tehotna a namiesto kludnej navstevy sa vzdy s nim musim hadat...Manyňzel uz nechce k nasim chodit kvoli bratovi .
@yvanielka boli sme a povedal doktor,ze musi prist sam alebo nieco spravit,aby ho policajti doviedli. len moj brat je presvedceny,ze my sme hlupi a on vsetko prekukol. Ma dost vysoke IQ, je inzinier a neda sa mu dohovorit,ze nie je v poriadku.
@nadineqq je onko pacient a berie kazdy den lieky. Otec ma chorobu pluc, cez zimu mal covid a ledva prezil. Mama sa lieci na srdce. Kedze maju skoro 70,tak sa bojim,ze uz to nemusia byt dlho. Proste nemam inu rodinu, len ich, nechcem teraz byt rok od nich prec😢
Z čoho tie hovadiny merače a všetko kupuje? to na stravu nedáva nič? ańi na bývanie?rodičia ho živia? taký blázon asi nie je,aby sa o peniazoch s ním nedalo rozprávať....
inak ja takého poznám,žiadny PCR test,nijaké očkovanie ani respirátor,reči konšpiračné,že každý od neho utekal,čudo čudovité....a už je pochovaný,nezvládol covid ani so strojovým dýchaním
Nech ide kvôli ožiareniu opäť do nemocnice a tam nech k nemu opäť zavolajú psychiatra, bola chyba, že psychiater vtedy odišiel... oni si ho môžu na psychiatrickom oddelení aj nechať...pokiaľ je to tak ako píšeš, pomohlo by mu to.
A ak mu ten merac zoberiete a nedate mu peniaze na to aby si kupil novy. Alebo ma on svoje vlastne peniaze? Je svojpravny?
@janinah dava rodicom peniaze na domacnost, asi 150 euro. a to len preto,ze som mu rok nadavala,ze je prisavka. zvysok minie na taketo sprostosti. kedze nikam nechodi,tak jemu viac netreba a ani nic neusetri.
@madeline1 no este mu robili MR hlavy,ked bol v nemocnici,lebo sme uprosili doktora,ze kvoli jeho diagnoze ci nahodou aj v hlave nieco nema. MR bolo ciste a doktor povedal,ze mu obcas preskakuje,ze to a ze staci sa ambulatne liecit. no ale ako? ked si on mysli,ze je normalny,tak ako ho liecit?
@saskiass áno? a čo konkretne by mal psychiater urobiť? svojprávnejo človeka zavrieť na psychiatriu? ako zdravotník viem,že sa to nedá,už som tu písala...len ak ublíži sebe alebo inému....tak čítaj s porozumením
a k domu....dcéra sa živí sama,býva vo svojom,syn roky rodičov využíva aj finančne,ozaj je vždy nutné,aby sa dedilo rovným dielom? za takých okolností? čo bude mať ona zo zdedenej polovice domu,ak on tam bude kraľovať do smrti,z domu sa nepohne a nebude súhlasiť s predajom?tak teraz ty poraď,som zvedavá ako...
@andreatytler ma slusny invalidny, predtym celkom dobre zarabal. okrem toho dostal poistku pri svojej diagnoze a z toho mu pomaly ubuda
Zda sa ze on nie je psychycky chory natoko aby sa s nim zaoberali psychiatri, ale nie je zdravy natolko aby sa o seba sam postaral... alebo je to z jeho strany len lenivost a pohodlnost? A nie je v tom tak trochu aj prilisna opatera zo strany tvojej mamy?
Skutocne by nedokazal sam fungovat ak by bol donuteny?
Rozumiem vam co prezivate. Trpi cela rodina. Brat ma tazku dusevnu chorobu, ako pises a preto je na invalidnom dochodku. Takze predpokladam, ze chorobu diagnostikoval psychiater. Nerozumiem tomu, ze mu urcili tazku diagnozu a ziadne lieky nepredpisali, neliecili ? Alebo liecbu, lieky odmietol ? V dnesnej dobe takmer vsetky psychiatricke diagnozy dokazu udrziavat pod kontrolou, ak pacient spolupracuje a uziva lieky. Urcite ho neopustajte, je chory a trpi najviac, potrebuje pomoc a nie vyhnanie. Jedina zachrana je lekar a uzivanie liekov. Velmi drzim palce rodicom a vam vsetkym, aby ste ho dokazali prinutili ist k psychiatrovi a uzivat lieky, ved diagnozu ma urcenu. Potom sa zivot nielen jemu, ale aj celej rodine zmeni. Vela sil.
@andreatytler podla mna by dokazal fungovat, ved on by mohol aj nefyzicky pracovat. len ona sa boji,ze teraz ked mal este aj 2krat tie epilepticke zachvaty,ze co sa mu moze stat, ked bude sam. a ked ju nahneva, tak ho posle nech sa odstahuje a on nic. tak ja neviem ci ho zbalit a vyhodit mu veci pred dom alebo ako?
Teraz som si precitala, ze brat je onko pacient, takze nie psychiatricky pacient. Potom naozaj pomoze iba navsteva psychiatra. Vsetko by sa zlepsilo.
@napetra on je na invalidnom kvoli onko diagnoze. so ziadnym psychiatrom sa nebavil, odmieta to. mama mu vybavila odbornikov uz vela krat, ale on tam nepojde.este sa urazi,ze ved je normalny a preco sa ho chceme zbavit.
@janinah toto je inak pre mna hrozne. presne sa bojim,ze sa z domu nepohne a nebude ho chciet predat. co potom? predam polku domu? ked ho tam necham byvat,tak ten dom upadne, lebo on malokedy nieco uprace, nedajboze ze by pokosil, vymaloval alebo nieco opravil.
Ano, to je ina situacia. Jeho prejavy, tie obavy zo ziarenia . . . . svedcia aj o dusevnej chorobe. Lieky by mu urcite pomohli. Je chory a potrebuje pomoc, nie vyhodenie z domu.
@saskiass on ma ivalidny na onko ochorenie.aby sme ho zbavili svojpravnosti,tak musi fyzicky nieco spravit a to on nerobi.
Jediná možnosť je, aby naňho zatlačili rodičia aby sa dal vyšetriť a liečiť pod hrozbou vyhadzovu z domu. Ale reálnym vyhadzovom, nie takým bububu ako doteraz, však nie je blbý. Buď nech sa lieči alebo nech sa o seba stará. Ale to by si najskôr musela spracovať mamu aby niečo vôbec chcela podniknúť na jeho záchranu. A poriešiť právne veci ohľadom domu tiež. Budeš sa s ním potom roky ťahať po súdoch aby ste sa dohodli na predaji domu?
Nema on nahodou paranoidnu schizofreniu alebo nieco podobne? Ocividne je psychicky velmi chory, osobne si myslim, ze len minas svoju energiu, ked sa s nim hadas - choroba mu zatemnuje mysel a on je presvedceny, ze ma pravdu.
Musis to na jednej strane prijat ako fakt, ze je chory a vyhadat sa s nim nevyhadas. Hnevat sa nema zmysel, on si hlavne asi vdaka chorobe ani nedokaze uvedomit, ze je chory.
Mama ma svojim sposobom aj pravdu, ze ho nechce vyhodit, pravdepodobne by sa naozaj o seba dlhodobo nedokazal ani postarat, ked sa nelieci. Mozno by aj skoncil na ulici. Je to tazka situacia.
Asi by som na tvojom mieste navstivila psychiatra alebo psychologa. Nie s bratom, ale sama. Aspon by ti minimalne poradili, ako sa k tomu postavit .
A keby ste sa vy porozpravali s nejakym psychiatrom, porozpravali mu to co si napisala sem a vsetky bratove prejavy a poradili sa, co by odporucal ? Mozno vam povie, ze bez brata nemoze robit nic, ale aspon by mohol pribliyne urcit diagnozu, pripadne nejaky sposob ako dostat brata k lekarovi.
Inak on ked chce, tak vie byt aj vychcany, Kedze mal epilepticke zachvaty,tak to zachranka nahlasila na policii. Ti mu poslali list,ze nemoze soferovat a kym nedonesie posudok od neurologa,tak mu zabavili vodicsky. On si nasiel nejakeho stareho doktora, kt,tiez veri,ze ockovanie je genocida a podobne somariny a ten mu por par navstevach napisal,ze je ok a moze soferovat. Ja som z toho uplne zhrozena,co ked dostane dalsi zacvat pri soferovani a niekomu ublizi. Ten doktor nenasiel povod zachvatov a ani mu na to nedal lieky, proste stary dedo 80rocny usudil,ze brat je ok
@savanna hladam na nete ci neexistuje nejake obcianske zdruzenie pre pomoc rodinam chorych ludi.alebo niekto kto mi by poradil. doktori v nemocnici moc nepomohli. jeho vseobecny len mavne rukou,ze on si zije v inej realite...
Skús osloviť Ligu za duševné zdravie
Tvoj brat v poriadku nie, to viete vsetci. Verim, ze je to narocne, priam neznesitelne.
Ale je chory. Treba mu pomoct. Ja neviem , ale ak robi bordel, ked chcu ist rodicia na PCR, nech volaju zachranku. Mal epi zachvat,prisli zdravotnici- takmer sa s nimi pobil a nikto to neriesil? Ani rodicia, ani zachranari? Ako to?
@nadineqq nie pre zachranov to nebol dovod riesit to. len napisali,ze pacient odmieta test a kedze mal epi zachvat,tak ho nenutili a dali si ochranne obleky. rodicia to beru,ze je chory a ze je to ich dieta a nemozu ho vyhodit na ulicu

@atomiclena ja by som malé dieťa a tehotnú ženu k dekompenzovanemu cvokovi nepustila
Sa čudujem že to muž zakladateľky témy vôbec dovolí
Potom je už neskoro plakať
Takýto ľudia sú nevyspytateľní
Tvojej sprostosti zdar !!
A
Ani mi nepis, nebudem na teba reagovať