Čo s psychicky chorým bratom?
Ahojte, uz dlshie sa trapim co s mojim bratom. Ma 40 rokov a stale byva u rodicov. Kedysi normalne pracoval a mal priatelku, potom sa rozisli a on sa vratil k rodicom,ze bude chvilu pracovat z domu, kym sa rozhodne co dalej. To bolo pred 10 rokmi, po 5 rokoch mu zrusili poziciu a vobec nepracuje. Kedze ochorel na tazku chorobu, tak je na 100percentom invalidnom a aj ked mi mohol robit s PC,tak nerobi. Od rana do polnoci sedi za PC a riesi vsetky konspiracne teorie toho sveta. No a posledne roky nas tym pravidelne otravuje. Ja byvam v inom meste, mam malu dceru a raz za cas pridem na par dni k rodicom, aby si uzili vnucku. Hned ako prideme zacne brat vyvadzat,ze ho ozarujeme mobilmi. On si sam diagnostikoval,ze mu ublizuje elekt.ziarenie a ze je z toho chory. Takze prvy den a hned pride za mnou s muzom,ze co nam ziari v izbe. Ze je mu zle a preco ho ozarujeme. Wifi v dome nie je, len net cez kabel. Dcera sa nemoze hrat s vysielackami,lebo ziarenie. Gps v aute tiez zle. Bluetooth uz vobec nie.Odkedy bola babatko,tak sme nemohli mat ani elekt.pestunku, lebo aj ta ziari. Ako chory chodi s meracom elekt.ziarenia a panikari kolko mu ukazuje. V noci spi pod nejakou izolacnou foliou, lebo mu bucha srdce z nasich mobilov. Ja si pritom kedy mozem mobil vypnem,ale muz ma pracovny a nemoze si ho vypnut. Kedze ho ozarujeme, tak stale chodi po dome, nemoze spat, bucha dverami, stale sa sprchuje a chodi nam buchat na dvere,ze je mu zle. Podobne sa sprava napr.ked treba ist na Covid test, to je ako streleny. Minule prisla zachranka,lebo dostal epi zachvat/prvykrat/ a on sa s nimi normalne skoro pobil,ze mu nemozu spravit test, lebo mu odoberu DNA. Ockovanie je najvacsi zabijak a ak je niekto ockovany, tak sa nim ani nechce stretnut, lebo potom z toho ochorie. Rodicov,ked mali Covid nechcel ani pustit na PCR test,lebo im tam odoberu DNA ci co...
Moji rodicia sa mu snazia roky dohovarat, neikedy je normalny, potom su dni,kedy umiera a sam do seba sype vsetko mozne. Ma plnu izbu vsetkeho mozneho, od vitaminov, liecivu pyramidu,mineraly, striebra, kyslikovej flase, proste stale sa niecim napchava....Ale doktori su hlupi,nic nevedia, on im neveri ...Mama stale place,ze ona ho z domu nevyhodi,ze je chory a co by s nim bolo. On tiez nechce odist, len kazdeho terorizuje ako ide vojna, ako ockovani umru, ako nas praskuju, ako zidia nas vykoristuju...
Ja uz sa snim vobec nebavim, mama berie antidepresiva, on ale k psych.nepojde. Uz sme mu dohovorili 100 terminov, pytali sa doktorov a nic...Kym nikomu neublizi, tak sa neda nic robit. Teta mu ponukla svoj volny byt,tam nechce ist, ze on je tu doma a susedia maju Wifi.
Ja uz ho nechcem ani vidiet, ale dcera sama u rodicov nechce byt a nemam to srdce im neukazat jedinu vnucku. My byvame v malom byte,tak rodicia tam nechcu byt dlshie ako den.
Neviem ako dalej, hneva ma,ze jemu sa to v hlave zhorsuje, rodicia su nestastni a ja som teraz este tehotna a namiesto kludnej navstevy sa vzdy s nim musim hadat...Manyňzel uz nechce k nasim chodit kvoli bratovi .
Ahoj, zamerala by som sa len na riešenie návštev. S manželom by som dohodla, že nech ma tam len s dcérkou vyhodí a mobil si vypnem a budem ho zapínať len vo vopred dohodnutý čas, keď brat pravdepodobne spí, respektíve nemeria elektrosignály 🤭. Bratovi by som to vôbec nevešala na nos, tvárila by som sa že mobil je vypnutý nonstop. Manželovi by som len napísala že sme ok. A skúsila by som tých pár dní vydržať bez mobilu. Čo sa týka bratových konšp. teórií, vôbec by som sa nenechala zatiahnuť do jeho debát, jednoducho by som mu povedala, že ma to nezaujíma a riešila by som s rodičmi sadenie kvetov, alebo susedkin nákup alebo hocijakú neutrálnu tému.
@kittykat22 ved ale ako zit svoj zivot.po 3 mesiacoch pridem k rodicom a on ma cely den prenasleduje,ze ho ozarujem a ze mu z toho srdce busi. potom zacne buchat dverami,zobudi mi dieta aj celu rodinu. oco mu vynada, krik na cely dom, mama place. to sa proste neda,ze si nevsimas a da ti pokoj. tie jeho reci ako dieta sme si chceli zabit ockovanim,to este ignorujem.alebo ze susedom ponuka nejake tabletky,aby sa zbavili parazitov, no co uz...ale ked ti neda spat,tak to sa neda.A hlavne sa bojim,ze rodicia dostanu nejaky infarkt z neho.casto sa tak rozculili,ze otec ledva chodil a mama mala tlak,ze jej ani lieky nezabrali. Ja som im casto povedala,ze aj oni za to mozu ako to dopadlo a oni to aj lutuju,ze kym bol ako tak zdravy,ze ho neposlali byvat sameho.
No žiaľ, nezávidím situáciu. Moja kamarátka sa teraz zrútila, tiež ma brata u rodičov, u koho to presne takto začínalo. Žiaľ, u neho to už za roky pokrocilo, diagnostikovali mu okrem iného aj schyzu, rodičov psychicky zložil, teraz "padla" sestra... Nemá sa oňho kto starať, 2 roky na súde bojuje, aby ho zbavili svojpravnosti, no stále nič. Lieky odmieta, lebo v nich je jed a chcú ho otráviť, liečiť a hospitalizovať ho bez jeho súhlasu nemôžu. Raz už súd liečbu nariadil, ale tie 3 mesiace žiaľ nestačili, keďže liečbu nedodržiava. Je agresívny, máva záchvaty, byt, kde žijú je zdevastovany, okná len fóliou zarobené, pravidelne ich rozbíja, keď mu "susedia začnú púšťať jedovatý plyn do bytu" Nábytok majú na triesky a kamoška už nemá financie im to stále dávať opraviť. Rodiča sú už nevladni aj o nich sa treba starať... Takáto choroba, keď sa nelieči, zloží celú rodinu 🙄🙄🙄
@mikadooo ale ved on ma ten merac a ked si zapnem, hned ma nahana...to neoklames,ze mobil vypnuty. a nemozem ho mat cely den vypnuty,minule som cakala na hovor od pediatricky a chodila vsade s mobilom a on uz z toho penil, aj ked som mu vysvetlila,ze cakam dolezity hovor.
Nie, on by nemohol mat priatelku a nie, nemohol by pracovat. Ja som ti napisala,
ake moznosti mate a ako je mozne riesit riesit to. A ak si pozorne precitas prispevok od
@kittykat22 a budes chciet bratovi a rodicom naozaj pomoct - popremyslas o tom.
A tiiez som presvecena, ze toto je dlhodoby problem a onko ochorenie ( a podla vsetkeho vela ineho, o com sa nezmienujes) len v plnej miere spustili to, co uz prebiehalo.
@jaga18 ach boze to je hrozne. tie zakony,aby niekoho zbavili svojpravnosti su velmi prisne a tiez,aby niekoho hospitalizovali, to nie je len tak...takto trpia cele rodiny, lebo maju choreho clena, ktory sa odmieta liecit. mama mu vybavila sedativa,ale on ich nebude brat, lebo je to jed. a potom do seba nasype neviem co, lebo ma vraj pasomnicu neviem kde a este dalsich 100 parazitov. rodicia nemaju ani mikrovlnku, lebo aj ta ozaruje. moje decko nemohlo mat elekt.pestunku, lebo ozaruje. proste je chory,ale pre stat je to ok, lebo nikoho nezabil a ani nepodvadzal pri plateni dani....
Zrejme trpi schizofreniou psychiater a lieky by mohli pomoct
a ako pomozes tomu, ze sa budes rucat? Okrem toho ze brat je nekompletny, rodicia si s nim nevedia rady tak ty budes este sialena s nimi? Ani omylom. Nabuduce ked prides, tak prezijes jeden vikend a odides. Ja chapem, ze je to pre teba asi tazke si co len tu situaciu predstavit, ale to je jedine riesenie.
Niektorí ľudia, a nie je ich málo, nie sú schopní pochopiť čo za utrpenie je duševná choroba, možno ťažšia ako akákoľvek fyzická choroba. Pre fyzickú chorobu majú ľudia pochopenie, dokonca aj zdravotníci majú predsudky. No duševnej chorobe nerozumejú, lebo ju vnímajú z pohľadu zdravého úsudku rozumu. Viem, že niekedy pomôcť takémuto človeku je takmer nemožné, ale v žiadnom prípade si takto chorý človek nezaslúži odsúdenie a dokonca vyhodenie z domu, vyhrážanie sa. Je to smutná situácia a veľké utrpenie pre všetkých.
@napetra uprimne,ked vyse 5 rokov odmieta co i len raz sa porozpravat s odbornikom,tak ja uz pre neho nemam pochopenie.cela rodina je uz len o jeho stavoch a neviem kolko rokov to mam este tolerovat.keby som videla aspon minimum snahy u neho,ale nic.ked sa brat vyhraza tehotnej sestre,ze ju bude naschval v noci budit,lebo ho ozaruje mobilom,tak je to pre mna uz konecna.
@autorka mám iba s duševnou poruchou, a áno, je to také, že nezmozes nič. Vždy mal svoje nálady a stavy, ale prepuklo to, keď odišiel do dôchodku (vojak, takže skoro) plus sa s ním žena rozviedla. Už ani neviem, ako sa to podarilo, že chodil k psychiatrovi, mal lieky, ktoré užíval a neuzival ako chcel. Stav sa mu zhoršoval. Teraz je druhý mesiac v domove seniorov na psychiatrickej časti. Nemám žiadnu radu, len ti chcem vysloviť podporu.
Áno, plne s tebou súhlasím, že je to pre veľmi ťažké a určite ťa trápi aj to ako plaču a trpia rodičia. Každý človek túži mať pokojný život a hlavne starí rodičia by si ho zaslúžili. Brat vám robí zo života peklo, ktoré zdravého človeka privádza do "zúfalstva". No správanie brata nemá reálny základ, hovorí a koná jeho choroba, preto zdravým rozumom je to nepochopiteľné a odsúdeniahodné. Keby kričal bolesťami v terminalnom štádiu rakoviny, tak nikto by ho neodsúdil a nevyčítal mu, že kričí a zobudí napr. deti. Každý by hľadal spôsob ako mu pomôcť a zbaviť bolesti. Prepáč, musela som napísať takýto extrémny príklad, lebo ľudia nechápu, že duševná choroba je horšia ako fyzická.
Napriek tomu ťa chápem a viem ako ti je, rozumiem ti a nič nevyčítam. Máloktorá rodina toto ustojí, väčšinou len milujúci rodičia sú ochotní znášať toto utrpenie aj na úkor svojho zdravia. Neviem poradiť, ale brat pri správnej liečbe by mohol viesť takmer normálny život a vy by ste si vydýchli. Moc vám želám, aby nejakou náhodou sa brat dostal k psychiatrovi a začal sa liečiť Keď psychiatricki pacienti odmietajú užívať lieky, dostávajú raz za nejaké obdobie injekcie a žijú relatívne normálne. Veľa síl želám hlavne rodičom.
Ja som to ani nedocitala, tvoj brat je psychiatricky pacient
Autorka, porozpravaj sa s rodicmi ci by nebolo dobre prepisat dom na teba a ked sa rodicia pominu, dom predas a brata vyplatis. Lebo takto budete dedit obaja a on sa domu nebude chciet vzdat, budete sa tahat po suodch co moze trvat roky a aj peniaze.
@0kristina0 ja som im to navrhla,ale nechcu to spravit.proste stale je to ich syn,lutuju ho,ze on je chudak chory...
@0kristina0 Celá rodina má veľký problém, že brat je chorý a nechce sa liečiť. Prepisanim domu na dcéru sa brat vylieči, resp. rodičia nebudú denne trpieť jeho konaním, ktoré je dôsledok duševnej choroby ? Veď rodičia rovnako ľúbia svojho chorého syna a svoju zdravú dcéru. Tvoja rada ich situáciu nevyrieši. Vlastne im radis, aby rodičia vydedili svojho syna len preto, že je chorý. Prepáč asi tomu vôbec nerozumieš.
Zrušiť internet aby nečítal tie teórie.Pohrozit,keď bude mať normálny stav,že sa musí liečiť...a keď už nič,už aj reportáž v TV zariaď aby sa natočila...možno to nakopne pár lekárov sa aspoň pokúsiť pomocť a nie len odbiť ,že keď príde sám,tak sa na neho pozrieme.Veľa rodín takto funguje a pomoc žiadna.
@ivanasi ved ale on si internet kludne objedna sam.vyhrazanie ani dohovoranie nepomoze,bud naslubuje,ze sa zmeni a vsetko mozne alebo sa zavre do izby a cele dni odtial nevyjde.
Nad Tv som rozmyslala,len to by potom sa so mnou rodicia uz nebavili.Hanbia sa za to,ze aky je a keby to bolo v telke,tak by to asi neprezili.skusim nejako ligu za dusevne zdravie,mozno mi tam pomozu😔
Je to neskutocne narocna situacia, ako vies, idealne by bolo vyhladat psychiatra. Padol tu navrh zavolat psychiatra k vasim domov. Nezvazujes tu moznost?
A dalsia vec co mi nejde do hlavy. Tvoji rodicia nemozu mat mikrovlnku, ty zapnuty mobil, ale odkiaľ ma brat take info o konspiraciach, odkial onjednava tie tabletky? On ma notebook? Pripojeny internet? Mobil s datami? Toto nevysiela ziarenie?
A dalsia vec, ak uz nemas sil toto vsetko riesit a zaroven chces, aby tvoji rodicia videli vnucku, tak naozaj vypni telefon, nezapinaj ani pestunku a venuj sa len malej a rodicom. Neries nic viac. A chodte tam len na jeden den, pripadne aa ubytujte v blizkosti, spite inde. Ja sa ani nedivim, ze tvoj muz tam nechce chodit. Viem, ze je to tazke, obmedzujuce, uz ti to cele lezie na nervy a luto ti je tvojich rodičov, ale myslim, ze nemas na vyber velmi. Pride babatko zachvilku a na tuto situaciu uz nebudes mat energiu. Velmi vam drzim palce
Keď sa nechce liečiť, tak vyhodiť z domu. INAK do hrobu privedie tvojich rodičov.
@napetra ved to,ze mama sa rozhodla,ze jej to jej syn a neposle ho prec.otec a ja by sme ho vystahovali,lebo sme sa zhodli,ze liecit sa neda a kazi takto zivot vsetkym.proste tie roky hadok,kriku a stresu sa nedaju donekonecna znasat.ja nepoznam take,ze mi mama pomoze s dcerou.ani ked sa mala narodila,tak som nemala od nej ziadnu pomoc.vzdy len brata riesila,ze treba na neho davat pozor a co mu je.mne je to luto,lebo si fakt pripadam,ze na mne jej nezalezi,iba brata musime riesit.a jej je casto z neho tazko,potom si da ona sedativa alebo odide na par dni k svojej sestre.
@ajuga on ma pc s internetom cez kabel.a stary mobil,z kt. este stale vybera baterku,aby neziaril. Ja som si minule zapla data,lebo som potrebovala napisat pracovny email a uz chodil s meracom,ze co to ziari.susedom stale trepe,ked ich stretne,ze aka skodliva je ich wifi.asi uz k nim nebudem chodit na dlhsie,fakt tento teror nezvladam.je mi z toho smutno,lebo muz je jedinacik a rodicia mu umreli a takto sme vlastne bez rodiny😔
@yvanielka bez súhlasu pacienta nemôžu hospitalizovať. Iba ak je riziko že niečo spraví sebe alebo okoliu. V tomto prípade to ale asi nehrozí.
@saskiass presne tak. Tomu človeku treba pomôcť. Pri psychiatrických diagnozach si ľudia svoje ochorenie neuvedomujú. A ona ho má pripraviť o všetko? Miesto pomoci sa dočká odsúdenia rodiny? nikto nevie kedy sa komu čo stane. Prepnúť môže hocikedy hocikomu. Stačí nejaký úraz, nedokrvenie mozgu, bunky sa poškodia a už to ide. Človek si svoj stav neuvedomuje.
ľudia so psychiatrickými dg za svoje správanie nemôžu. Oni si ho v určitej fáze nepamätajú a ani ho nedokážu ovládať. Tebe by sa páčilo, keby sa niečo vážne prihodilo tebe a rodina by sa na teba vykašlala? A ešte ho aj z domu vyhadzovať?
Ach, to mi je luto, autorka. Citit bezmocnost z tvojich komentárov. Je mi luto ze nemas ziadnu pomoc ani z manzelovej strany. Verim, ze situaciu zvladnes tak, aby si bola ty ako tak v pohode, inac sa asi neda nic ine robit, kedze brat nespolupracuje
V okoli mame pripad, kde sa chlap prepil na uplne dno, zostal zit so svojou mamou, ktora sa onho stara, hoci ma vyse 80, on jej nadava, vyhraza sa, rodina nemoze nic robit. Jeho mama ho vyhodit na ulicu nechce, on nepojde nikde, kedze ma cisto, navarene, teplo. Tiez strasne...
Úplne ti rozumiem a viem ako sa cítiš. Bratovi, lebo je chorý, rodičia venujú všetky svoje sily a záujem. Ty nedostavas toľko pozornosti a lásky. To neznamená, že ťa rodičia neľúbia. Viem ako ti chýba viac pozornosti od nich, prípadne pomoc s dieťaťom a za krátky čas už s dvomi deťmi. Je to veľmi ťažké a ako som už písala, všetci bratovym stavom trpíte.
Ak sa brat nedostane k psychiatrovi a nezačne liečiť, tak by som obmedzila návštevy u rodičov. Hlavne teraz sa musíš sústrediť na svoju rodinu a nestresovat sa. Aj deti ťa budú potrebovať zdravú a silnú.
Neprajem to, ale keby v budúcnosti brat v rodine začal v dôsledku choroby intenzívne vyvádzať, terorizovať rodičov a vlastne aj vás všetkých, tak by som využila situáciu a volala záchranku. Odviezli by ho na psychiatriu, aj keď násilím a tam by ho vyšetrili a dali lieky. Viem, že to nie je také jednoduché, ale najlepšie by bolo dostať brata do nemocnice aj keď nejakým klamstvom. Bez liečby privedie celú rodinu na dno. Aj ten tvoj nápad zájsť sa poradiť je lepšie ako nerobiť nič. Veľmi vám všetkým držím palce a tebe bezproblémový pôrod a radosť z detičiek.

@kittykat22 Nie je pravda, ze kazdy s paranoidnou schizofreniou musi pocut hlasy a mat halucinacie. Su rozne prejavy u jednotlivcov.