Čo so svokrou?
Ahojte zeny,idem si po radu,mozno bude mat nejaka z vas dobry napad ako situaciu vyriesit. S manzelom a nasim malym baby byvame v dvojgeneracnom dome so svokrovcami,co je na prd,co si budeme hovorit.ale konecne som prehovorila mm,ze si postavime dom,kde budeme sami. Samozrejme na hypo. Uz sme nasli miesto,pozemok,vsetko vyzerali super.ALE! manzel zrazu cukol ze co bude s jeho mamou ak ostane raz v tomto dome sama,otec je uz totiz dost stary a nie uz ani najzdravsi. Ze co potom,co s nou,nemoze tu byt sama. Jasne ze to chapem,tento dom je obrovsky,ale nemienim sa ani zadlzit na 35 rokov aby som o mozno 5rokov mozno menej zas byvala so svokrou,to nie. Mam ju rada,ale proste chcem byt sama vo svojom,uz teraz tu vidim,ze to nie je dobre,takze ziadne salsie byvanie spolocne pre mna neprichadza do uvahy a ani kvolu nej teraz nemozeme postavit dalsi obrovsky dom. Moj navrh muzovi bol,ze nech preda tento dom a postavime dva v rovnakej dedine,povedzme o ulicu dve od seba. Ale to sa mu akosi nrpozdava,aj ked nedal k tomu nejaky argument. On bu asi najradsej odomna pocul,ze ved potom pride mama k nam,ale to ja razne odmietam,konecne chcem mat vytuzene sukromie a nie na krku hypo aj svokru znovu,chapete. Mate nejake rady ako by sa to dalo vyriesit? Budem vdacna.
@oriesicek dom nebol zdedeny tymto sposobom,aj ked je z rodiny.ake ako manzelia sme nan zobralu hypo a prerobili ho a splacame ju my.takze tak.a ja ho predavat nechcen,to bol len moj napad k problemu,aby svokra nebola sama vo velkom dome.ja si chcem velmi vybudovat nieci od zakladov nase,s mabzelom,nepotebujem ba to jeho dom.
@jeannna tak prepac,ak to na teba posobi agresivne,poyom pozor,lebo tu su same ageesivne zeny,pretoze chcu byvat same. Nechapem co je batom take nepochopitelne. To ako ked odmietnem nechat robotu kvoli opatrovaniu, to som tiez agresivna? A potom sa mi mierumilovne zeny z kona poskladaju na hypoteku. Pre mna je prvorada moja rodina a manzelstvo a ked v nom nie he klud,tak to je na nic.riesila si uz nueci podobne? Lebo u nas je ten nepokoj sposobeny byvanim. Tak predsa nepojdem z vlata zas do kaluze,to si nezavesim 500eurove splatky na krk. Nikto tu nevravi,ze sa nebudeme starat,ak bude svokra nevladna. Tak teda mier.
@jeannna dobre.lenže vo vseobecnosti, ak by mal každý takto rozmyslat tak sa nikto nikdy neosamostatni.moja mama by napr. nechcela aby sme ostali u nej a keby som argumentovala so slovami ze co ked ma bude potrebovať, co ked sa jej niečo stane a až bude raz stará a chorá tak si zaklope na čelo ci mi nešibe.rozumies? Ďalšia vec, co ked autorka ma svojich rodičov, co ak sa tam niečo stane?pojde k nim bývať??? Povie manželovi sorry moji rodicia potrebujú v prvom rade pomoc? Apropo ty bývaš u rodičov????
@zufalka999 Momentalne riesim toho velmi vela, mozno prave preto sa vo mne prebudza socialne citenie, co so starymi ludmi, ktori jednoho dna budu potrebovat pomoc.
Riesis to velmi skoro, vopred kategoricky zamietnut, ze svokra k vam nemoze prist byvat, mi pride agresivne. Ved sa to da riesit inak, kym svokra vladze, bude si byvat vo svojom domceku, aj so svokrom, ktorému prajem este vela rokov zivota, a potom sa uvidi, co zivot prinesie. Ty nemozes vediet, co bude o par rokov. Bud si dohodnete pravidla spoluzitia, alebo to budete riesit cez opatrovatelky, alebo cez domov dochodcov, alebo alebo alebo ...
Momentalne sa tes z toho, ze ste vsetci zdravi, nemate existencne problemy, zacnite teda stavat a vychutnavaj si pritomne chvile. Cas ukaze, k akému rozhodnutiu dospejete.
Ale opakujem sa uz .... vopred riesit, ze co bude so svokrou, mi pride nemiestne.
Ako vážne tu asi niektoré nerozmýšľate...ak vám príde spolunažívanie s rodičmi alebo so svokrovcami ideálne lebo veď co ak..prosím nech sa páči. Ale nesudte tých ktorí sa chcú osamostatnit!tým ze sa deti od rodičov odstahuju neznamena ze sa neskôr o nich nepostaraju alebo im nepomozu!!!!
Nie si ste ani prvi a posledni ,co riesia tuto situaciu stavbou dvoch domcekov ,namiesto byvania v jednom velkom...sama si neviem predstavit zostat byvat v dome ,ktory ma dve jednotky ...co potom ,ked sa rodicia pominu...co budete robit s domom...obrovskym...nehovoria ,kazdy si ma prihrievat polievocku vo svojom samostatne a zit cely zivot s tym ,ze co keby....je hlupost...takze sup do stavby...
@jeannna Ja pracujem so starými a chorými ľuďmi a veľakrát riešime sociálne veci a ver tomu ze z niektorých prípadov by sa ti žalúdok obracal.toto co popisuje autorka je nič oproti tomu. A koľko ľudí musí chodiť do prace lebo musia živiť svoje rodiny, môžu si dovoliť za almužnu zostať na opatrovateľskom keď rodič zostane ležiak? Nie!! Čo spravia? Umiestnia ho do zariadenia pre seniorov aj Ked im to je neviem ako ľúto ale nemaju inú moznost.
@zufalka999 no my sme mali podobný prípad ... nešli sme sa pohnúť z miesta. Svokra vo veľkom dome sama, ja som s ňou bývať nechcela, manžel nechcel ísť od nej.
Nechcela ísť ani do bytu ani nič podobné. Dom ale nevládala ťahať hlavne finančne a fyzicky ani nehovorím.
Napokon sme jej postavili domček (vyšiel nás dokopy 40tis aj so zariadením, vnútorná plocha 50m3) a je šťastná prešťastná. Sama, zvláda to finančne, je to bezbariérové (ako pre staršiu osobu myslím). Ak bude treba v budúcnosti postaráme sa o ňu, ale momentálne je to super. A my prerábame barák, už saa budeme zachvílu stahovať.
U teba je fakt otázne (neviem koľko rokov má svokra, či to má zmysel). Ale u nás je spokojnosť na oboch stranách
Ano, riesi sa to velmi skoro ... ale ked to zakladatelka tak velmi riesit chce, tak nech sa vylozia karty na stol, ako si to kazdy za seba do buducna predstavuje. Svokra nech je teda pripravena na to, ze do nového domu nepojde, ale dozije si sama, bud v zdravi, za pomoci opatrovatelky alebo v domove dochodcov.
A fakt ,co ak niekto z nich na starobu lahne...po novom ak chcete byt opatrovatelka pre svoju pribuznu treba mat kurz opatrovatelky a robit otrocinu ,za ziadny peniaz a dovolim si povedat ,ze nikdy neposkytnete tu star.ako v lepsom domove socialnych sluzieb....ak by v tomto pripade k tomu doslo ,syn s rodinou budu mat svoje byvanie a imobilnemu pribuznemu mozu z predaneho domceka zaplatit sukromny domov socialnych sluzieb ,kde bude mat pribuzny full house...kedze cena za pobyt sa od hybe 500 eur hore...
@zufalka999 porozprávaj sa s manželom, choďte stavať a čas všetko vyrieši.lebo nakoniec môže byť všetko úplne inak ako ste čakali😉 budem držať palce a nech sa to podarí vyriešiť k spokojnosti obidvoch stran🙂
Sa hovorí, že každé vtáča má vyletieť z hniezda a to iste aj tvoj muž. A ak by čosi prislo tak existuju opatrovatelske služby. Napr. U nás starým ľuďom roznášajú obedy za pár EUR. Ako ja neviem aká milá by bola svokra proste nie, ja by som nechcela snou bývať.
@lucka8787 Ja tiez napisem posledny raz. Budem uprimna, mne by sa hodil nadpis: Ako upratat svokru? Aby sme mali svoj klud. Ak chcu mat ten svoj klud, tak nech sa vopred dohodnu pravidla, co bude s nou, A ak na to nemaju gule vylozit karty na stol, ze ju do noveho domu nechcu, tak nech to nechaju plynut, cas aj tak ukaze, ako sa veci vyvinu.
@zufalka999 absolutne ta chapem o com pises, ale dalo sa cakat ze budes vlstne za tu najhorsiu lebo neviem sice kolko tu MK si ale toto je novodoby portal dokonalích, vzdelaních, v kazdom smere perfektních zien ktore sa na teba za kravinu vrhnu ako svorka psov lebo tu napises jednu vec a ako citam celu diskusiu tu je nepochopeny fakt ze si zena s rodinou ktora chce sukromie a domov.Dokola citam ako to musis vysvetlovat lebo pokial nemas celopocetnu rodinu nastahovanu u seba v obyvacke minimalne generaciu 65+ tak si nevdacna a bezcharakterna bestia ktora sa nechce postarat o familiu ktora ti s laskou vypestovala kvietok ktory si si zobrala za muza...booooze....naozaj sa mi panenky tocia ked citam tie premudrele a socialne citiace stvorenia ktore sa tu vzdy objavia...kazda z vas ma u seba doma nasackovanu svokru aj jej sestru tetu stryka deda prababku...pokial som to precitala do konca dobre tak autorka chce brat uver na stavbu vlastneho obydlia a nepredava svokre dom a netrha jej vankus z pod hlavy tak sa uz uvedomte do kelu naozaj..bud sa tu zisli panenky marie z celeho slovenska alebo len premudrele xantipy ktore miesto rady len utocia a zhadzuju cloveka..otrasne naozaj
@jeannna aj ja mam vlastnu mamu onkologicku pacientku a v case,ked s nou bolo velmu zle,som sa o nu kazdy den starala,ale napriek tomu som aa tam spat nenastahovala a ani ona nebyva s nami,aj ked ma najhorsie za sebou.ale meriesime tu takuto situaciu si zdravym,sli cisto len o situaciu ostat sama v dome,nie o doopatrovanie. Koniec koncov,je to uz vyriesene,stavat ideme, budeme byvat sami a ak raz svokra istane sama a nebude chciet byt vo velkom dome,nechame na jej rozhodnuti,ci jej zaovstarame nueco bluzko nas,alebo co.kazdopadne tie z vas,ktore ma zaskatulkovali ako najvacsiu agresivnu nevdacnicu vas s kludnym svedomim uistujem,ze ani moja svokra,ani moji rodicia neostanu bez pomoci,ked ju budu potrebovat.zaroven vsak tue,ktore ste si neskusili taketo byvanie nesudte tych,co chcu byt sami.je to niekedy totiz poriadne psycho a ked si predstavim konecne svoj pokoj,svoje sukromie,tak su ho priste chcem strazit,nic viac.
👍🙂
@ipetka ano presne si to vystihla.keby pisem,ako je to naprd spoolocne byvat,ale nechcem sa zadlzit a budem tu,tak mi tu zase zacnu vypisovat ze co cakam ked nebyvame sami, nech sa osanostatnime ze kazdy ma byt sam a nie spolu, s teraz ma tu idu zozrat sk by som nechala svokru samu.tak ja uz fakt neviem. Furt tu bude clovek bud za pohodlnu alebo nevdacnu nevestu,vyber si.a handrkovat s nadpisom sa uz fakt nejdem.
@zufalka999 A tvoja mamina byvala v týchto casoch uplne sama a ty si k nej len dochadzala vypomahat? Nechcem rypat, len ma to zaujima, ako sa da źvladat takato situacia.
@jeannna nie,byvala s mojim otcon,cize s manzelom,ale kedze im vypadol jej prijem,otec bol doslova od rana do vecera v praci a domov chodil len spat. Financne som im vtedy nemohla pomoct,lebo som sama mala co robit.takze som kazdy den prisla,upratala,navarila,ak nolo treba nakup,umyla mamu,pichla jej flaxiparine,precitala jej kapitolu z knihy a zas sla.a to som este nemala male deti a bola som po par tyzdnoch k.o. ale nemohla som prestat chodit fi roboty.tvojej mane zelam vela zdravia.

@oriesocek
citala si pozorne? ona nechce predat dom, v ktorom byvaju svokrovci aby si kupila vlastny... oni si idu brat hypoteku na vlastny dom. lenze ked tu svokor uz nebude, aby svokra nebola vo velkom dome sama, nemusi sa nevyhnutne stahovat k nim, mozu jej za peniaze z terajsieho domu (rozumej predaneho po smrti svokra, ked uz mladi davno budu mat vlastny) kupit nieco mensie aby sa nebala sama vo velkom. ale ak niekto necita, asi to zbytocne zopakujem, lebo aj moje slova si treba precitat...