Čo všetko spadá do výživného?
Ahojte, s ex sme spisali rodicovsku dohodu, kde bola stanovena aj vyska vyzivneho. V jednom bode je napisane, ze mimoriadne vydavky platime napoly.
Za mimoriadne vydavky povazujem napriklad plavecky vycvik, alebo skolu v prirode.
Moja mama mi zase kaze, aby som mu posielala doklady aj o kupe naprillad mikiny, nohavic. Aby mi preplatil polovicku.
Co vladtne spada do vyzivneho? Mozno som hlupa ja, ze nepytam, ale xase vyzivne 200e je dost aj na take zakladne oblecenie a prejest to nepreje.
A čo si tvoja mama predstavuje, že z tých 200 eur sa má hradiť? Ak aj za rátaš tvoje výdavky na bývanie, stravu a réžiu domácnosti, stále si tých 200 eur neminula. A predsa určitú časť nákladov na dieťa musíš hradiť aj ty. Takže do výživného určite aj bežné ošatenie obuv. Mimoriadne výdavky ako si písala plavecké, lyžiarske výlety, nejaké drahé športové potreby, napríklad bicykel, či nový nábytok do izby a podobne. Ale mikinu, vetrovku, či topánky na zimu určite nie.
A čo si myslí svokra že je položka výživné? Len strava pre dieťa? Jasne že v tom je už zahrnuté aj oblečenie, pomôcky do školy, krúžky...za mimoriadne výdavky sa považuje to čo si uviedla napr.škola v prírode, lyžiarsky, ak by chodil napr. na hokej a bol dobrý tak výstroj, možno tam zahrnúť napr. notebook a pod.ale to len v prípade ak nepôjde o darček ale bude ho potrebovať na projekty zo školy.....ak by v budúcnosti napr. potreboval rehabilitáciu alebo kúpele - tak časť výdavkov z toho...skrátka nevyhnutné položky čo sú potrebné a sú mimo bežnej stravy, ošatenia.....jasne že bežné školské pomôcky budeš hradiť z výživného, ale napr. drahší výlet alebo stužková či lyžovačka ak pôjde už ako väčší chalanisko s kamarátmi - časť by mal prispievať aj on.....
Ako pisu baby vyssie, bezne osatenie v ramci vyzivneho. Mimoriadne vydavky- drahe lieky, plavecky, lyziarsky, skola v prirode, proste nieco, co nekupujes kazdy mesiac alebo preto, ze sa ti to paci.
Dakujem. Presne tak som jej to hovorila. A tak to aj robim.
Ono to nie je 200 eur ale 400, obaja rodičia sa majú podielať rovnakym podielom na životnom štandarde dieťata. Si mislim že je dobre, že ste sa dohodli a dokažete fungovať.
@stefi_k ved presne, kolko on, tolko ja ...z tych jeho 200napriklad strava a bezna kozmetika atd...z mojich 200 oblecenie a skola. Ja nechapem ani zeny co kazdy blocek ukazuju a zobru
200€ je slušne , dobre by bolo vedieť koľko má dieťa rokov + záujmy na ktoré € idu .
Mimoriadne výdaje sú ako si napisala napr škola v prírode atd .. určite nie ošatenie .
Ja som si zaratala mimoriadne výdaje do výživného.
A ako píšeš “ ženy čo zobru “ ver že nie každá má 200€ výživné a bohu žiaľ veľa chlapov si mysli že ošatenie padá z neba .
@stela01 7r a nic mimoriadne drahe nepotrebujeme platit. Prave, ze 200 e je dost.
Nemyslela som to tak ze zena ktora berie na dieta vyzivne 70e, ale v pripade ako ja. A poznam ich dost. Ja nedokazem spravit ani to, ze poslem dieta k ex v croksach v zime, nech kupuje...ma vaetko aj u neho, aj u mna. Len ma zaskocila mama, kupila som topanky za 25e a ona, ze ved to bude nisit aj k nemu, daj mu nech ti to preplati. Tak isto bundu.
Tak vidíš sú take ktoré pošlú v šľapkách .... ty si ty. Je to tvoje dieťa tvoj exmanžel rob podľa seba .
Ahoj, prepáč, ale tvoja mama je presne taká ako tie ženy, čo odsudzuješ.
Som rada, že ty taká nie si.
Mali sme niečo podobné v rodine, dieťa si nemohlo zobrať bundu ani hračky k ocovi, lebo to mu kúpila mama.
Chúďa to dieťa, najlepšie je, keď sa dvaja rozumne dohodnú a vychádzajú spolu v rámci možností
@stefi_k no nemas celkom pravdu.matka si "vyzivne" veru odmaka.naklady na domácnosť su sice nejaké drobne, ale varit prať zehlit nakupy upratovanie je v drvivej casti na pleciach matky.
Aj doprovod do/zo skolky skoly kruzkov.opatera pocas choroby, taktiez brigady kariéra volny cas je podstatne obmedzene lebo doma dieťa.full servis.mesiac ma kolko dni a kolko z nich ju odbremeni otec dietata a robi fullservis on ?
@jana005 ano, je taka ista.
@cacianka akoze nechapem, tak potom nech ta zena co bude vycitat a kalkulovat otcovi dietata este sj utieranie zadku, tak nech "preda dieta" bude mat o starost menej. To ako keby som mala kazdemu clenovi rodiny davat uctenky za obed, umytie, vypratie. Ved to vsetko je v nakladoch, povinne sa starat. Mna by toto ani nenapadlo to sem zaratavat. 😇
maj rozum a nepocuvaj mamu ! vyzivne pokrýva vsetky potreby dietata, a to aj mikina, oblecenie , topanky... ak chces nieco navyse, dohodni sa s ex, ak ti da, OK, alebo kupi on, ale nemožes si to narokovat. Mimoriadne výdavky su ine, skor vacsie ako lyžiarsky, kupa
vacsich veci ako napr. nieco drahsie typu pocitac atd (plavecky nemyslis asi važne, ucim teraz tretiakov a plavecký výjde celý cca. 12E na žiaka ! to je nic..)
Dieta ma podla zakona pravo sa podielat an rovnakej zivotnej urovni rodicov.. cize napr. otec ho može brat na drahsiu dovolenku, ked na to ma alebo vobec na dovolenku... može s nim ist na vylet, ked ma na drahe auto ,alebo leasing, tak to nema prednost pred výdavkami na dieta, ale to neznamena, že ti musi preplacat bežne veci navýše.
Napr. ja platim dcere teraz stužkovu, 3 roky po 100E, teoreticky je to výdavok navýse, ale nepytam si , lebo viem, že otec jej zas kupil ine veci, napr. drahe nove okuliare, alebo prispel na mobil, berie ju na dovolenky atd. TReba si zachovať zdravy rozum a nesnazit sa spravit z chlapa dojnu kravu, ver, že sa ti to 100x vrati !
Ked nebudes pýtat na každu hovadinu, bude ochotnejsi zaplatit to, čo naozaj treba..
Pýtat si na mikinu by bolo opodstatnene, ak by si nemala pracu, ledva platis byt a jedlo.. v tom pripade, by som ho požiadala, aby kupil oblecenie rovno on, nemusi ti davat peniaze do ruky.
Ano, vyzivne 200E je krasne a ak fakt nie su v nudzi, bolo by smiesne pytat si na mikinu, ked v pepco kupis za 4-5eur novu a schopnu. To by ma ani nenapadlo..
A este, do nakladov sa pocita samozrejme aj strecha nad hlavou, to dieta niekde aj byva... nejde len o to, co zje , precestuje a co nosi na sebe.... uroven života je aj bývanie.. neznamena to ale, že ti mas s výživneho kupovať nabytok, skor, že sčasti pokryje aj energie za to dieta a tak,.,
a este napisem : po rozvode sa otec nestava výhradným sponzorom dietata ! toto si mamy casto nejako neuvedomuju, že predsa aj oni maju prispievať na svoje dieta. tak to vysvetli aj tvojej mame a ked sa jej zda vyživne malo, nech sa babka budche po vrecku a kupi nieco aj ona vnucatku.. a to pisem ako matka, ktora sama dostava 17rokov výživne.
tvoja mama je dost mimo a ak nechces narobit zlu krv medzi vami, tak ju nepocuvaj !!!
@katrin21 plavecky som myslela obrazne, viem, ze je to vramci povinnej skolskej dochadzky a je to drobna zalezitost. A je pravda, ze vieme vychadzat.
Tak si to nepokazte blbymi radami od rodicov. 👌
Vydelovat co ma u koho a davat si to preplacat je blbost..
Prepáč, ale máš nejakú prechcanú mamičku....a potom sa všetci čudujú, že na "svokry" sa večne nadáva :( On si zrejme tiež o nej myslí svoje :(
Otazne je, ze ked zaplatim synovy drahy letny tabor, ci ex preplati polovicu... haha. Ex na vsetko povie, ze dieta to nepotrebuje. Tusim raz slubil, ze preplati nove okno v spalni, na to potom povedal, ze on to platit nebude. Pleplacanie je dost blbost, hlavne ak sa dvaja absolutne nemusia... Skorej ide o podpichovanie. Aby ten druhy nemal klud a vztal sa.
Ja ma na malého 100€ a všetko mu platím ja nič na vrch zas keď ho ma mu kúpi ja mať 200€ skáčem od radosti
@nefertiti5843 praveze ona ho aj ma rada a aj on ju, nerozisli sme sa ani my v zlom. Len ze vsetci naokolo si davaju preplacat vsetko tak nech aj ja dam 😁
@sbear a preco by ti mal platit okno? 😃 byvate spolu? Ci to akoze mi ma prist vymalovat a kupit postel aby jeho dieta malo u mna kde spat? ...sice, ja som mu nechala vsetko.
To potom fakt nechapes.ale ok mne he to 1
@stela01 ved ja viem a to je to smutne...
Otecko odide, zaplati mizive vyzivne a o dieťa sa zaujima 2x do mesiaca, aj to iba ked chce.takže 95% starostlivosti je na pleciach matky.
Píšem o priemere.
Su aj otcovia na urovni ze sa vedia pekne dohodnut.
Su aj hajzli co neplatia, exmanzelku buzeruju na dieta kašľu
Keď budeš počúvať tie jej super rady, tak tvoj ex sa naštve a bude ti robiť prieky...to chceš? A tie keci tvojej matky, lebo ostatné ženy...bla bla

Podla mna do vyzivneho bezne osatenie spada, mimoriadnym vydavkom by mohla byt napr. lyziarska vystroj, nie nohavice, teplaky, tricka, ktore mu kupujes na bezne nosenie.