icon

Dá sa vyriešiť náš problém bez toho, aby sme trpeli?

alenka0
8. sep 2015

Asi už veľa z vás písalo o podobnom probléme. Som vydatá dva roky. Predtým sme tri roky spolu chodili. Ideálny chlap. Vzali sme sa z lásky, prišlo hneď dieťa. Tri týžde po pôrode mi začal vyčítať, že som zlá matka a také. Mala som asi popôrodnú depresiu a on ešte po mne kričal. Asi sme boli v strese obaja. Po 8. mesiacoch mi povedal, že som tučná, že so mnou nemôže ani spať, lebo sa mu nepáčim. Schudla som 17 kg a vyzerám ako modelka...ale čo z toho. Naviazal sa na malú a mňa ma na háku. Stále sa vyhovára, že je v strese, chytá amoky a vyhráža sa mi, zastrašuje ma. Keď som ticho a nemám názor, máme ideálne manželstvo. Prikazuje mi všetko, lebo som jeho žena a budem ho počúvať. Minule som nechcela pustiť malú do ZOO tak na mňa vybehol, napadol ma a vyhrážal sa mi, že ma zabije. A dodal, že ten kto zarába na domácnosť, ten rozkazuje. Keď chcem niečo robiť a prispieť, zakáže mi to. Chce ma ovládať. Povedala som, že od neho odchádzam, že pre jeho ...neviem aké...stresy mňa biť nebude. Takže nastal problém, že mňa poslal preč a nechce mi dať dieťa. Vôbec neviem čo robiť...Nechcem teraz chodiť po súdoch. Dá sa to nejak vyriešiť bez toho, aby každý trpel??

alenka0
autor
9. sep 2015

@lubkavargova1 Preco, ved ja odchadzam. Riesim veci a mam tu pracu s aktivity. Nasi su z ineho mesta. Je to uz naplanovane. Tvarim sa, ze nic a doriesujem veci. Nie je jednoduche odist do ineho mesta
Ako pojdem do prace. Vsetky ste mudre, ale aj veci okolo toho treba. Nemam auto, aby som si len tak odisla s kuframi.

alenka0
autor
9. sep 2015

@danana ved prihreje, ale navarene ma. Ja sa staram o ludi, ktorych mam rada. Len to by sa nemalo zneuzivat

ullala
9. sep 2015

@alenka0 precitaj si o cirkevnej odluke manzelstva. A vlastne skus si precitat aj o rozvode z pohladu katolika. Ja mam pocit, ze rozviest sa mozes a hriech bude az ked si najdes noveho partnera. Radsej sama ako nechat dceru na toto sa pozerat.

mlil77
9. sep 2015

Alena a ty si nesvojpravna ? preco sa hras na trpitelku ? zoberiem dieta ked nie je doma zbalim sa a idem na par tyzdnov k rodicom, ci ste abo nie ste veriaci to je jedno sak hadam nie ste posadnuti vierou a poviem co sa doma robi. Preco si ticho pred rodicmi ? preco zo seba hras hrdinku ? a pritom trpis.....samozrejme ze si k tebe dovoluje lebo mu to vsetko nechas......treba mu ukazat ze ty taketo spravanie nestrpis, nech sa chlapec spamata..........ti poviem ze aj sama si za to mozes lebo nikomu nic nechces povedat, si ticho, znasas jeho urazky a samozrejme ze vidi ze si to nechas tak sa to len stupnuje, boze nechapem ako mozu byt niektore taketo zeny, ved nezijeme sto rokov dozadu........co mu nepovies ze ty si zoberies malu a on ju uz neuvidi, ze sud prisudi tebe lebo sa staras a nebude mat dovod ti ju zobrat. Ked sa nadalej budes hrat na trpitelku nic sa nezmeni len sa zhorsi, treba mu ukazat odkial pokial si moze dovolit a ked sa chlapec nezmeni , nepochopi tak dovidenia - dat mu zbohom alebo chces takto zit ? nechat sa psychicky tyrat ? ale potom neobvinuj z toho jeho ani nikoho len seba lebo ty nie si ochotna to riesit, nesmies sa bat......druhi si k tebe dovolia len tolko kolko im ty dovolis aby si dovolili..............no so mnou by toto urcite nerobil a zvlast keby som mala kam odist s dietatom

alenka0
autor
9. sep 2015

@maciatkolulu Vobec ste nepochopili. Ja som ich pustila do ZOO. Isla som pracovat a nasi dosli po 4 tyzdnoch k nam. Jeho rodicia su s nou kazdy druhy den. On na mna vyskocil, ze ide k rodicom. Ja ze nech pocka, lebo sa hrala s nasimi. Povedal, ze ide. Mal v riti nasich. Ka ze v poriadku, ale chceli by som ist k nasim na tri dni, ked pridu zo ZOO. Zacal kricat, ze nie. Ja, ze preco. On ze, lebo povedal a tak bude. Po pol hodine rozcarovana, ked rodicia odisli som povedala, ze ja ako matka zas nesuhlasim, aby siel. Tu lialo. Vyskocil a zacalo to, ze zena nech drzi hubu, ze on bude si z dceroi robit co chce. Povedala som v klude, nech na mna nekrici. Ze sa rozpravam normalne a potom ma napadol.

alenka0
autor
9. sep 2015

@mlil77 Toto pisanie nema zmysel. Ja nieco pisem a vy o inom... Uz sa nevyjadrujem. Dakujem za nazory

pampuliska
9. sep 2015

od takehoto chlapa cim najskor prec, ak sa da. Bude to uz iba horsie. Prajem vela sil

mmooly
9. sep 2015

Alenka, hlavne že to už riešiš, s tým musíš rátať že sa to tu "zvrhne", hlavný problém si opísala, to sme pochopili čo sa deje, držím ti palce aby si bola časom spokojná.. nikto nie je bez chyby ale určité zásady slušnosti by sa mali vždy dodržať.

katrin21
9. sep 2015

@alenka0 cim skor od takeho manipulatora ujdes, tym lepsie pre teba aj tvoju dceru.

alenka0
autor
9. sep 2015

Viem co mam robit. Islo mi skor o podporu a vase skusenosti. Mudry je clovek az dovtedy,kym sa to jemu nestane.

tova
9. sep 2015

@alenka0 na vsetkom sa treba dohodnut. Nie kazdy muz by suhlasil, aby zena s dietaom chodila na dovolenky k babkam. Ja som tak nikdy nechodila k babke ale ani ma to nenapadlo chodit s mojimi detmi. Ide sa na navstevu a naspet. To nemusi hned byt psychicke tyranie lebo nema rovnaky nazor, a kto vie na com dalsiom si trvas, Stale treba pocut obe strany, ked tam nie su biky, tak komunikacia niekde viazne a neviete respektovat alebo prisposobit svoje nazory. Chod do manzelskej poradne, obidvaja vyjadrite svoj nazor, povedz im vsetky detajly a rieste to tam. Tu vas vztah nikto nepozna. A na zaklade par viet vas 90% ludi uz rozviedlo.

katrin21
9. sep 2015

@alenka0 skusenosti? ostala som s ani nie dvojrocnou dcerou u rodicov, ex si nasiel inu... prezila som to a isla som dalej.. cas vsetko vylieci. bud silna a hlavne sa nenechaj zdeptat.... ver, ze to zvladnes, cesticky sa potom najdu... uvidis...

ullala
9. sep 2015

@alenka0 to si sa mohla vydat rovno do moslimskej krajiny a mala by si to iste... Absolutne si ta nevazi.

barushkaaa
9. sep 2015

@alenka0 ja mám osobné skúsenosti s podobnou situáciou, takže viem ako sa cítiš, len nechápem tvoj postoj.

lubkavargova1
9. sep 2015

Tak ked vies co mas robit tak nam to prezrad...som zvedava. Inak to je skutek-utek...takze??? Co to vlastne budes robit????

mimi1237
9. sep 2015

@lubkavargova1 ved napisala ze planuje odchod,ze odchadza....len potrebuje čas...má pravdu,ide nato myslím že dobre.

lubkavargova1
9. sep 2015

ale ja to nechcem pocut od teba mimi1237, ja to chcem pocut od nej 🙂 Jasne a zrozumintene zdefinovanie riesenie tohto problemu.

kadri
9. sep 2015

@alenka0 to je typicky znak tyrana a manipulatora, ze dava vinu obeti - prvokujes, zle sa spravas a tym ju depta, lebo ona sama hlada chybu, co by mohla robit lepsie, co este pretrpiet. tym sa dostava do bludneho kruhu, lebo sa taketo spravanie stava pre nu normou a obvinuje seba, cim zase len nahrava agresorovi. kym si to uvedomujes a vidis, ze cosi nehra, odid, lebo ta zdepta tak, ze sama uz nebudes mat nadhlad. casto sa toto vyhroti prave vtedy, ked zena ostatne doma s dietatom a je zavisla. rady, ze byt ticho a vydrzat nie su ok, lebo sa to bude iba zhorsovat a ked sa to prevali, ludia su prekvapeni, ze to predtym nevideli. ziadna hanba, hlavu hore 😉 realita na tuto temu je celkom dobre opisana v knihe petry dzerengovej - pozri sa na seba

papricka33
9. sep 2015

@pribinak ano, ale aj povinnosti. Medzi tie patri aj utvaranie harmonickeho prostredia pre jeho vyvin. Co sa asi v tomto pripade nedeje. Prave naopak. Vela podobnych pripadov sa konci nocnymi utekmi matiek s detmi, ukryvanim sa po kamaratoch, rodine, pred rozzurenym sialencom ☹ Ak sa takto chlap sprava k matke svojho dietata, vytvara aj svoj obraz otca v jeho ociach. Vztah medzi manzelmi a medzi detmi a rodicmi sa neda uplne nikdy rozdelit. Dieta vnima spravanie svojich rodicov voci partnerom. Ziadne nechce, aby jeho otec ponizoval matku ☹

papricka33
9. sep 2015

@emilia25 vies, ale moze sa stat, ze zena vojde do vztahu, mlada, nikto jej neporadi, nema nikoho, kto by ju podrzal, mozno by aj odisla a nema kam... nespajala by som to vzdy s hlupostou a najivitou. Skor laska a stav z nudze. Ak ma zena kam ist, nie je o com. Ale ak nema rodicov, alebo nie su ochotni jej pomoct?.... Ktora sa bude hrnut do krizoveho centra a odtial na ulicu?.... Lahko sa radi, ked v tom nie som 😖

emilia25
9. sep 2015

@papricka33 to mss prsvdu nezszils som tskuto situsciu chvsls bohu mam super muzs ale netrpels by som to uz pri jednej fscke by som odisls.ns svete je vels dobrych ludi ktory by pomohli.len to trebs riesit a nenechsvst sa otlkst.

lubkavargova1
9. sep 2015

papricka scasti mas pravdu. Ale hoc jak je clovek zalubeny, mal by pouzivat aj zdravy sedliacky rozum. A akonahle zacne "kontrolka" blikat tak by mal spozorniet. Velakrat tu citam ze sa zienky pytaju, ze ked nieco nie je v poriadku a oni to citia ze nieco nie je v poriadku co robit. Oni vedia odpoved, len sa boja to povedat, alebo sa s tou pravdou stotoznit, postavit sa jej rovno. Aj strach, ze ostanem sama je velky. Ved predsa neostane baba slobodna stara dievka ked naokolo vsetko rodi ako jablon a kocikuje....a potom sa pritrafi nejaky taky mantak a uz sa to vezie dolu vodou....mozno je to docasne u nich, velky natlak, stres, frustracia vsetko a cloveku len ruply nervy. Tiez by som najradsej vrazdila ked som nastvana...ale nejako clovek by mal mat stale nejaku uctu, uz ked nie lasku, hlavne uctu voci druhemu partnerovy ktory je matka alebo otec dietata...

alenka0
autor
9. sep 2015

@tova Ved to, ze sa neda opisat vsetko v par vetach. Netrvam na nicom. Nechce chodit k nasim. Kaze mi chodit k jeho rodicom ked daco chcem. Nasi nevidia vnuca, preco by nemohli?? Ked chcu prist, tak je unaveny a navstevy ho obmedzuju v oddychu. To som si raz chcela nieco presadit a tak to dopadlo. Keby som nieco chcela castejsie presadit, tak by som asi bola v nemocnici...

papricka33
9. sep 2015

@alenka0 ocividne nema dobry vztah s tvojimi rodicmi, mozno ani ty s jeho. Keby som chcela byt trochu empaticka, povedala by som, ze sa citi neisty a nedoveruje ti. Asi vidi, ze mas so svojimi rodicmi pevnejsi vztah, mozno viac doverny. To ho ohrozuje... 😖

cecil36
9. sep 2015

@tova zíram na tuto vetu: "Nie kazdy muz by suhlasil, aby zena s dietaom chodila na dovolenky k babkam." A ty si za svojho muza vydala ci ta predali? Muz nema co suhlasit alebo nesuhlasit ci ide zena k rodicom, hoc aj na par dni....

timea7
9. sep 2015

@cecil36 ja som tiež otvárala oči aj ústa zároveň....že by sobáš zbavil človeka svojprávnosti? Alebo sa jeden partner sobášom stával majetkom toho druhého? 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝

timea7
9. sep 2015

@alenka0 na štyroch stranách si opísala znaky muža - tyrana. Si týraná fyzicky, psychicky aj ekonomicky. Aj keď si to možno neuvedomuješ, ale tvoje myslenie je už myslením týranej ženy. Čím dlhšie bude trvať pôsobenie tvojho muža na teba, tým viac budeš myslieť ako týraná žena a tým menej síl budeš mať sa spod jeho vplyvu vymaniť. 😒 😒 😒 😒 😒 😒

maciatkolulu
10. sep 2015

@alenka0 a taketo spravanie stale tvojim rodicom nevadi? Stale si myslia, ze je to ok a mas vydrzat, lebo kostol. To im fakt nevadi, ze nevidia vnucku? A to vsetko co si tu opisala prebiehalo tak, ze to ani vasi a ani dcerka nevideli, nepoculi? Nejake divne

maciatkolulu
10. sep 2015

@cecil36 ja asi chapem ako to @tova myslela. Ani mna by nenapadlo zobrat deti a ist len tak prec k rodicom. Najma nie bez dohody. Samozrejme nehovorim o pripadoch ked sa preraba, alebo nieco robi v dome a pod. Myslim, ze ani muz si nezoberie dieta v piatok a odide bez zeny k svojim rodicom. Tak by to nemala robit ani zena, ked to muzovi nevyhovuje. Ale ako som pisala je to o komunikacii a dohode. My by sme mojmu muzovi chybali a aj on nam. Nevidim dovod ist na tri dni k rodicom. Som tam hodinku a staci a potom pridu oni k nam tiez na hodinku a staci. Vohec si neviem predstavit, zeby muz zobral maleho a isiel na tri dni prec. Je to rovnocenny rodic ako ja. Nehovorim, ked su vzdialenosti medzi rodinami velke, ale ma sa ísť spolu. Ked to tak nefunguje je niekde problem.

cecil36
10. sep 2015

@maciatkolulu ale evidentne on sa dohodnut nechcel, ved ona nezobrala dieta a nezmizla s nim. A preco je take strasne oznamit muzovi, ze teda ja idem s dietatom k svojim rodicom na par dni ak on ich nemusi, tak teda nech je doma. Citujem ta: Nehovorim, ked su vzdialenosti medzi rodinami velke, ale ma sa ísť spolu. Ked to tak nefunguje je niekde problem. Ano, to je idealne ak idu spolu, ale on nechce, tak sa ma ona s prepacenim vys..t na svojich rodicov? Oni nemaju pravo vidiet svoju dceru a vnucku? Moj muz bol v pohode bezomna (bola som chora) u svojej mamy a ja v pohode u mojho otca...Ja nie som majetok mojho muza a on nie je moj majetok...nemusim si pytat dovolenie, nemam 5 rokov.