Dali by ste dieta na prázdniny do hygienicky nevyhovujúceho prostredia?

25. mar 2023

Dcéra tam už bola minulé prázdniny v lete a nakolko je alergicka na prach, velmi sa jej tam prihorsilo.
Je to muzov bratranec s rodinou, rozumieme si, ma dve deti. Dcera tam ist chcela ale dopadlo to zdravotne zle.
Nemohla spat, kaslala, oni maju zalahy prachu, neupratane, chodia bosi von a dnu s tymi špinavými nohami.
Nepotrpia si na cistotu vobec, ani take to pravidelne rutinne upratovanie. Zena je na RD s mladsim, cas ma, denne postuje kraviny na FB.
Kedykolvek tam pridem, je ten isty prach na polickach, zagrcane vypinace spinave, zanesene WC stara spina, prach ma umyvadle, zajdena spina, dokonca maju makku vodu, co by mohli mat vyblyskane ako v palaci, nie ako my bojujeme denne s vodnym kamenom na vsetkom. To mi vypichne oci aj ked nemam okuliare na sebe, to za neda nevidiet. Nechodim prstom po skriniach, pisem o plochach ktore bezne vidno.
Oni si potrpia na take to povrchne aha efekt ze sa vyobliekaju a niekam idu, nafotia sa a postuju to vsade a nechaju sa chvalit. Ale doma maju humus na vracanie.

Ide teraz o to, ako vysvetlit ze dcera tam nemoze ist zo zdr.dovodov?
Najlepsie diplomaticky? Aj im, aj dcere - aby im nepovedala ze "mate bordel" 🤦 My sa doma o tom pred nou nebavime ale aby si to tak nevysvetlili.
Alebo ste niekedy niekto povedali niekomu, ze pocuj, mas brutalnu spinu vsade kam sa pozriem, moje decko sa tu dusi a teda ho sem nepustim? 😉

martinmmartin
25. mar 2023

Kedysi chodili decka na prazdniny ku koze do chlievika a ako dospeli na to spominali v dobrom

marci77
25. mar 2023

a keby prisli tie deti na prazdniny k vam?
alebo iba ist niekde na vylet spolu? bez prespania?

autor
25. mar 2023

@martinmmartin kedysi sa deti udusili alebo umreli do piatich rokov veku a nikto nemusel riesit alergie. Aj dcera ju ma az od siestich, takze keby umrela vcas ako "kedysi", ani by sme nevedeli ze nejake ochorenie ma.
Kedysi nebol internet a len tvoji najblizsi vedeli, co si zac 😉
keby sa nedusila a nemusela navysit lieky na trojnasobok, nech ide aj do sennika.

syslik81
25. mar 2023

ved im povedz tak ako tu sorry ale je tazky alergik naposledy sa jej pohorsilo kedze potrebuje nemocnicne ciste prostredie a kedze ju nutit emozes vyluxovat vsetek prach a ani by to nebolo mozne tak sa o nu bojis a radsej to vyriesite jednodnovymi vyletmy vonku

autor
25. mar 2023

@marci77 my sa navstevujeme, ja dufam ze budu chciet oni prist k nam tento rok a tym to bude vyriesene. Len som chcela vediet ci uz niekto take nieco riesil.

oliolijanka
25. mar 2023

Nemyslis si, ze dcera ma alergie, lebo to prehanas s poriadkom?

autor
25. mar 2023

@syslik81 nie nepotrebuje nemocnicne prostredie, ani ho nema doma, ale mame normalne upratane, vysate, paplony periem, prezliekam a prezuvame sa.
Nie spinave nohy z chrachlov vonku davat do postele 🤮
Neviem, je to privela? Ci bezne tak ludia ziju ze neumyte nohy utieraju do kobercov a tam sa potom hraju batolata?

autor
25. mar 2023

@oliolijanka nie, ona ma len na roztoce ako vacsina Europanov, ja som vyrastala v kobercovej domacnosti s bežným poriadkom aj zvieratami, stale vonku, hospodarstvo a mam alergie aj na psov aj macky aj perie.
Navyse, neriesim moju domacnost ale inu.

mimikarol
25. mar 2023

Blbá situacia ozaj. Dieťa by som nepustila. Asi by som povedala že sa jej zhorsila alergia ( nespominala by som že u nich) a ponukla nech prídu ich deti nám

annnna18
25. mar 2023

A co cakas od modreho konika? Odobrenie ze tvoje rozhodnutie je spravne? Nehnevaj sa si dospela tak sa tak aj spravaj. Chces ju pustit pusti, nechces nepusti 🤷aj ja mam prach na policke ale teda zily mi to netrha, utriem ked mam cas a teda nenapadlo ma nikdy ani nikoho za toto sudit

autor
25. mar 2023

Pokial tu chcete pérovat mna za to ze vysavam tak casto ako vacsina z vas co tu pisavate, ze mam paplony z antialergickeho vlakna ako vacsina ludi v dnesnej dobe a obhajovat spindiru, ani nemusite pisat

autor
25. mar 2023

@annnna18 asi si prispevok necitala....

dadis
25. mar 2023

Tak sa jej prihorsi, kym tam bude a potom sa jej zase polepsi. Ide o alergiu. Nemozes dceru drzat v bubline, musi si zivot sj uzit, zacenu mensieho focasneho diskomfortu. Pustila by som ju a poriadok v cudzom dome by som neriesila, oni tam musia zit a nie ty..A mas mylne info, ze deti kedysi na alergiu v 5 rokoch umierali. Alergie sa vyvinuli z toho, ze ludstvo zacalo intenzivne riesit hygienu.

sense
25. mar 2023

Jednoducho povieš ze dcére sa u nich stav pohoršil. A bude lepšie keď oni prídu na prázdniny k vám, alebo pribaliť dcére lieky. Inak na liečbu sa používa aj desenzibilacia .. Co robiť z toho takú tragédiu. My máme mačky a Kamaratkina ma alergiu na mačky a prídu, tiež ma zaráža ze jej nedá doma lieky ešte predtým ako. Prídu, ale vždy jej dávam potom lieky u nás ja, keďže som alergická a lieky doma mam.

diewcatqoo
25. mar 2023

Normalne povedat, ze po pobyte u nich sa dcere velmi zhorsila alegria. Da sa to aj diplomaticky, bez toho, aby si ich obvinila z toho, ze su humusaci. A ak chces, navrhnut im, aby prisli oni k vam. Vsetko sa da.

0silvia0
25. mar 2023

Moja dcera tiez chyta astmaticke zachvaty u nasich na chalupe. Cize spava v jedinej novej pristavbe, kde ten vzduch je ako tak ok.
Normalne vysvetli, ze minule dcera schytala alergicke reakcie, lebo je alergicka na prach, tak sa chces vyhnut problemom.

autor
25. mar 2023

@dadis vies co, nezije v bubline, chodi na chaty z turis.kruzku, na tabory, spi vonku v stane. Ale nikde jej tak zle nebolo ako v tamtej domacnosti.
A myslela som vseobecne umrtnost deti, nie alergie.
Ty mas doma tony prachu, chodite bosi von a dnu, zanesenu linku spinou? Ja som ta vadna ze bezne upratujem? 🤔

petamich
25. mar 2023

ja sama mam silnu alergiu na roztoce a verte mi zobudit sa v noci na to, ze nemozete dychat, oci mate tak opuchnute, ze nevidite a cele telo cervene a svrbi jak slak, to by ziadna z nas nechcela a nie my to doma s poriadkom neprehaname a ako dan za byvanie na jednej z hlavnych krizovatiek v BA mame prach na policke este ani prachovku neodlozim ale na toto prostredie som zvyknuta a telo to zvlada ale akonahle som v prostredi ako autorka popisuje budim sa takto 🤷‍♀️ takze ja by som tam dieta nepustila a otvorene im povedala preco, ze sa jej tam zhorsuje zdravotny stav

autor
25. mar 2023

@0silvia0 ano aj ona musela spat v stane vonku, my chodime stanovat tak jej to nevadilo a mali aspon zazitok. Len keby bolo zle pocko, nechcem ju tam pustit lebo by bola odkazana na vnutro.
Zavolame ich k nam a uvidime.

oliolijanka
25. mar 2023

Ved prave. Ja sa ti snazim naznacit, ze by si nemala riesit druhych, ale seba. Ale nehadam sa.
Takto ako si to napisala, mi pridu oni normalni a ty precitlivela. Nakoniec...ich deti alergie nemaju, takze chyba musi byt niekde na tvojej strane.

K teme.. vypusti vsetky slova ako chrachle, a grcanie, to ze postuju na fb, alebo, ze su povrchni. To nema s alergiou tvojej dcery nic spolocne.
Povedz im, ze tvoja dcera dokaze existovat iba v sterilnom prostredi a oni maju doma normalne, tak sa dieta dusi a preto k nim nemoze prist.

pribinak
25. mar 2023

Návrhmi dcére alternatívu, nech sú vyberie tabor kde by chcela ísť a tamtie deti pozvite na prázdniny k Vám
Alebo sa dohodnite a choďte spolu s tou rodinou niekam na chatu. Pridi o deň skôr a chatu daj do stavu aby dcéra bola ok

Dcérke by som jemne pripomenula, že jej tam to prostredie nerobí dobre a preto je to zlý nápad

Ja som alergická a viem o com píšeš, ale niektorí tie dristy ……nemám slov. Evidentne nezažili ako to je keď tá dusi kašeľ a hlieny, nemôžeš sa poriadne nadýchnuť a boli tá cely hrudník

By som chcela vidieť tie výrazy tvare keď by im povedala lekárničku cenu za lieky a okrem toho decko sa bude liečiť ďalšie 2-3 týždne

kristinapetronela
25. mar 2023

Tak toto je pravda ... Kedysi sa nevedelo tak o chorobách ... Každému bolo ako keby všetko jedno .a teraz sme za blbé keď niečo riešime a bojíme sa o deti .v tomto prípade neutichajuceho kašľa v noci napríklad

autor
25. mar 2023

@petamich presne a zistila som ze maju aj perove paplony aj ked jej dali antialrgicky ale ten binec z toho je tam vsade.

dadis
25. mar 2023

Nie, moja domacnost je ok, ale nedovolim si riesit ine domacnosti. A chodia k nam prespavat kamarati, aj deti chodia k inym spat a nikto nikdy k nam neorisiel na kontrolu hygieny. Daj jej sprej, lieky a upozorni ich mamu, ze je citliva na prach a roztoce ase sa to moze zhorsit. Pokojne, nevh vam ak volaju, ak by to bolo zle. Mozno ich mamu napadne aspon detsku poriadne povysavat, aj matrace, vyprasit periny, dat ciste postelne..ved uvidis.

autor
25. mar 2023

@oliolijanka pre tvoju info, sterilne prostredie doma nemame. K ostatnemu skoda sa vyjadrovat. Kopla si si, maj krajsi den.

autor
25. mar 2023

@dadis bohuzial ju to nenapadlo ani po tom co sama povedala ze oni nemaju tak cisto ako my ( pritom ja nie som typ co chodi handra Sanytol nonstop ako ine zeny co poznam, mame standardne upratane).
Kazdou nastevou maju vacsi bordel, hnusi sa mi tam aj jest.

autor
25. mar 2023

@pribinak presne 👍 ako vzdy kopa balastu o sterilnom prostredi. Ale tak dotycna matka nie je jedina spindira na svete, sa ukazali viacere.
Taky humus ako maju oni som nevidela ani u kamosiek, co maju 4-5 deti. Ti maju rajony, cisto 👍
Hracky po zemi nepovazujem za neporiadok.

dskjhfdlkdjhl
25. mar 2023

Ked tam bola minule, tak snad videli jej problemy, staci povedat, ze kvoli tej alergii bude lepsie, ak ich deti pridu k vam.

pribinak
25. mar 2023

Vieš to je zbytočne vysvetľovať ľuďom ktorí razia teriu že len deti precitlivelych matiek majú alergie

By som ich chcela vidieť keby im doktorka po mudrlantskych rečiach oznámila že dieťa má astmu a reálne sa dusi

Asi treba len s dcérkou hľadať alternatívny program

autor
25. mar 2023

@oliolijanka normalne 😂😂😂😂😂😂😂👂 polrocny prach na polici? Zagrcane vypinace? To moja 85 rocna babka tyzdenne vycisti, nie 30 rocna mlada zena s jednym na RD a jednym v skole.