Dali by ste dieta na prázdniny do hygienicky nevyhovujúceho prostredia?
Dcéra tam už bola minulé prázdniny v lete a nakolko je alergicka na prach, velmi sa jej tam prihorsilo.
Je to muzov bratranec s rodinou, rozumieme si, ma dve deti. Dcera tam ist chcela ale dopadlo to zdravotne zle.
Nemohla spat, kaslala, oni maju zalahy prachu, neupratane, chodia bosi von a dnu s tymi špinavými nohami.
Nepotrpia si na cistotu vobec, ani take to pravidelne rutinne upratovanie. Zena je na RD s mladsim, cas ma, denne postuje kraviny na FB.
Kedykolvek tam pridem, je ten isty prach na polickach, zagrcane vypinace spinave, zanesene WC stara spina, prach ma umyvadle, zajdena spina, dokonca maju makku vodu, co by mohli mat vyblyskane ako v palaci, nie ako my bojujeme denne s vodnym kamenom na vsetkom. To mi vypichne oci aj ked nemam okuliare na sebe, to za neda nevidiet. Nechodim prstom po skriniach, pisem o plochach ktore bezne vidno.
Oni si potrpia na take to povrchne aha efekt ze sa vyobliekaju a niekam idu, nafotia sa a postuju to vsade a nechaju sa chvalit. Ale doma maju humus na vracanie.
Ide teraz o to, ako vysvetlit ze dcera tam nemoze ist zo zdr.dovodov?
Najlepsie diplomaticky? Aj im, aj dcere - aby im nepovedala ze "mate bordel" 🤦 My sa doma o tom pred nou nebavime ale aby si to tak nevysvetlili.
Alebo ste niekedy niekto povedali niekomu, ze pocuj, mas brutalnu spinu vsade kam sa pozriem, moje decko sa tu dusi a teda ho sem nepustim? 😉
@pribinak program bude, to je ok. Dufala som v nejake diplo riesenie ze niekto navrhne.
Ale to asi nehrozi, len navazanie sa do autorky.
A potom tu clovek cita ako jedna matka umyva 2xdenne podlahy a kazdy ju potlapka po pleci ze vyborne. My sme radsej na vylete ako nonstop upratovat. Ale urcity bezny standard byt musi.
Keďže ide o zdravotné hľadisko, tak nie, dieťa by som nepustila. Nie som žiadny Monk ale poriadok musí byť a hlavne tam kde sú deti. Žiadne luxovanie každý deň ale keď bežne prebehne prach, povysávam, tak to co popisuješ sa nemôže stať, nemôže to prejsť do takého stavu. To co popisuješ znie ako rokmi zanedbaná domácnosť. Viem, že to budú starosti pre teba naviac, no navrhni nech prídu ich deti na prázdniny ku vám.
Keby dcéra tu alergiu nemá, tak by som to na tvojom mieste neriešila, maximálne si "potrénuje imunitu" ale keď tam ta alergia je, tak nie, nepustila by som ju.
Inak, mňa naozaj udivuje koľko dnešných mamiciek ma doma bodel a zhadzuje to nato, že nemá čas. Moja mamina nás mala troch, veľku záhradu, veľký dom a vždy sme v ňom mali poriadok.
sorry, ty tu kydas na tu rodinu aki su to spindiri, ale ty mas pritom slovnik ako najposlednejsia sedlana. zjavne mas vacsi problem s nimi, nez s ich neporiadkom, tak tam dceru nedavaj a hotovo.
Pozvi ich deti s sebe. Ak s tym bude problem, tak povedz, ze dcere sa pohorsilo. Ze musis denne utierat prach a vsetko cistit. Nevadi, ze to nie je pravda, ale tak hadam im dopne, ze ozaj nemoze prist ona k nim.
Nekopla som si. Snazila som sa ti pomoct.
Velakrat tu padne otazka, kde autor je uplne presvedceny o svojej pravde, a citi nespravodlivost zo strany svojich blizkych.
Napriklad sa tu jeden chlap pytal, ci je zlym manzelom a vymenoval, co vsetko v domacnosti robi a ohovoril svoju zenu, aka je leniva a zla. Neuvedomoval si pri tom, ze dobry manzel musi na prvom mieste uprimne mat rad svoju manzelku az potom sa riesi pomoc v domacnosti.
Tvoja otazka je taka ista. Tvoji znami sa ti hnusia, utieraju chrachle do koberca, su povrchni, zenska travi vela casu na fb, dokonca maju mäkku vodu!!!!
A chces vediet, ako im to diplomaticky povedat. Ale ty chces iba zakryt hnus(mozno zavist), co k nim citis.
Lebo povedat, ze dieta ma v cudzom prostedi alergiu, je uplne v pohode.
"Je mi luto, dcera k vam nepride, mate u vas nejaky alergen, minule sa jej u vas pohorsilo. Budeme radi, ked pridete vy k nam, tesili by sme sa velmi."
Ale tvoja dcera nema alergiu na zagrcane vypinace!!!🤷♀️😀
To je ich sukromna zalezitost, ako doma maju a ci radsej idu cez vikend niekam do lesa, hoc aj naboso, kym ty doma peries paplony.
Sustred sa na podstatu veci. Dcere sa u nich pohorsilo, nemoze prist a hotovo. Nemusis im hovorit, ze maju zagrcane vypinace.
To ako žijú a ako to majú v domácnosti je už na nich. Na druhej strane ako to rieši tvoj manžel? On má na to aký názor?
Veď normálne povedať, dcéra je alergická, na niečo u vás reaguje, zhoršilo sa jej to, preto nemôže k vám ísť. Pozyvam vás tento rok k nám.
Hotovo. Nič viac netreba riesit ani vysvetľovať.
@oliolijanka ich deti alergie nemaju chyba musi byt na autorkinej strane? prosim tak mi vysvetli koho deti alergie maju, lebo my sme doma mali uplne normalne nesterilne prostredie, pochadzam z generacie co este c pohode jedla piesok a mama okolo mna nebehala s dezinfekcnym gelom a mam silnu alergiu na roztoce - tak mi to prosim vysvetli, kde ta moja mama urobila chybu 🙂
@mima172 ďakujem za pochopenie. Kazda tu ma parny mop ale ja som diabol, lebo mi vadi ze dcere bolo zle u niekoho s rokmi zanedbanou domacnostou.
No,neviem,ale ja keď si s niekým rozumiem a sme na rovnakej vlne,tak máme +-rovnake pohľady na život,na všetko.
Druhá vec,máš kamošov,s kt.si super rozumieš a kydas na nich aký hnoj doma majú. Veď tam nechoď. Keby mal niekto doma tak,ako píšeš,asi by som nemu nechodila ani na návštevu dobrovoľne,nie ešte si super rozumela. A po návšteve musí mať dcéra tiež problém s alergiou.
To nie iba o čistote,ale celkovo o pohľade na život.
Čiže k otázke,keď raz ma tvoje dieťa alergiu,nechoďte tam a hotovo. Veď je to normálna vec.
@oliolijanka oni su hnili aj ist do lesa 😂 ty mas asi tiez brajgel ked ich tak obhajujes.
Ak sa vyslovene chceš vyhnúť spomínaniu ich neporiadku, skúsila by som nájsť čokoľvek iné, čo vás odlišuje - iné mesto, že oni majú zvieratko a vy nie, že oni žijú na dedine a vy v meste...
Použila by som formuláciu, že dcéra ich má rada a hrozne by chcela prísť, ale minulý rok sa u nich jej alergia veľmi zhoršila, možno je v ich meste horší vzduch, alebo je to kvôli psíkovi... Nechceš ju tam pustiť, hoci vidíš, že je z toho nešťastná, nemôžu oni pustiť deti k vám?
Inak z tých reči o sterilnom prostredí a ako oni vyrastali na dvore medzi sliepkami a kozami si nič nerob. Tí ľudia totiž netušia, že najväčší nárast alergií nie je vo vekovej kategórii detí, ale medzi dospelými. Keďže sa predpokladá, že v priebehu najbližších rokov bude mať nejakú alergiu každý druhý Európan, pokojne sa im môže stať, že sa túto jar budú diviť, prečo tak veľa kýchajú...
prepáč ale riešiť na MK že niekto má prach a 100ročnú špinu mi príde riadne uletené....veď tam dieťa nedaj a nerieš.... niekto má proste iné priority ako behať stále s prachovkou, hlavne ak býva na dome....hold máš dieťa alergika a musí sa vyhýbať všetkým alergénom, oni majú deti zdravé napriek tomu že majú v dome prach..zoberte na prázdniny deti k vám a vybavené...alebo sa dohodnite že ich dáte spolu do tábora či pôjdete spolu niekde na chatu....
@terezka1947 je to rodina, rozumieme si v zmysle ze vychadzame - ale chce to mega tolerenciu z nasej strany.
Mam podobnu skusenost od jednej mamicky kamosky mojej dcery.
Stretavali sme sa na ihrisku, potom par krat u nas a ked sme prisli k nim, ja som zostala v absolutnom soku.
Ja osobne spinavu a zanedbanu domacnost neviem v dnesnej dobe pochopit. Ved mycka, vysavac....prebehnut umyvadlo, vanu, kuchynu...kde je problem.
Mamicka v tej dobe dokonca nepracovala a bavime sa o 70m2, ale to v akom stave ten byt bol bolo zalostne.
Uprimne dodnes sa vyhybam chodit k nim na navstevu, lebo som nebola schopna u nich ani pohar vody dopit s odtlackami ust neviem kolkych prislusnikov ich rodiny....
Skratka, ak ti je to neprijemne, tak sa z toho nejak nepriamo vyzuj...mate alergika, taks a da...
Neviem, kde je problém. "Dcére sa u vás výraze zhoršuje alergia, nie je to pre ňu príjemné, tento rok nech prídu vaše deti k nám". Alebo ak ich nechceš u seba, tak navrhni spoločný tábor, alebo ak ani to nie je vyhovujúce, tak len častejšie spoločné výlety.
Autorka: Ja komentáre nečítam, všimla som si, že často sa tu spustí nejaká davová psychóza a komentáre sú ako cez kopirak, čisté zbieranie "laikov".
Ja parný mop nemám a som úplne out, lebo nemám ani robotický vysávač 😃 To len tak na odľahčenie. Za mňa odpoveď jasná - nie, kde to dcére nerobí zdravotne dobre, tam by som ju nepustila.
@dianka555 on to prvy povedal nahlas, nie je Monk ani obzvlast vsimavy, ale ked uz on si vsimol aku maju spinu, tak to uz je co povedat.
Hlavne to ako chodia bosi hore dole mu prislo riadne nechutne, maju batola a to sa v tom hra, otlacene nohy spinave na zemi.
My sme tiez v dome so zahradou, ale sa prezuvame ci na terasu alebo von.
Neriesim ked vbehnem na wecko nutne v topankach, nejdem to hned umyvat ako tu niektore. Ale nemam humus vsade. To je rozdiel.
@mima172 vies co, keby som napisala ja ze mam bordel tak ako tu bola ta fake tema ze komusi povedala teta ze ma spinu, tak to by bol harmatanec. Keby sem napriklad tato dotycna co o nej pisem, popisala svoju domacnost, tak tu budu grcavevsmajle odhora dole.
Ale som si ju dovolila popisat ja, tyka sa ma to lebo tam bola dcera na pobyte a uz je davova hysteria ze ja som sterilny blbec a ona ma pravo hovno robit, zberat lajky na FB a sediet v bordeli 😂
Napisala som to preto ze sedi na FB a postuje, aby bolo jasne, ze to nie je momentalne vytazena manazerka pracujuca so styrmi detmi.
Tam by som binec aj pochopila.
Tvoje deti, nejedná sa o najbližšiu rodinu ktorá by si mohla teoreticky uplatňovať právo na styk s ďeťmi - prečo máš niečo vysvetľovať? Nejdú a hotovo.
@oliolijanka ano hnusi sa mi ich domacnost. A ak nemas rovnaku a sluzia ti oci, aj tebe by sa hnusila.
Ja by som nevysvetlovala prečo tam nejde, len by som jej navrhla, že môžu byť jej deti u vás a bodka. A keby sa pýtali prečo, len povedz, že tam bola minule ona, nech sú tentoraz u vás.
@mogaa tam su take vrstvy, ze nestaci prachovka, uz by bolo treba tie police povysavat vysavacom s riadnym tahom. A cely dom vytepovat.
@lady_hurts tak to aj urobim. Oni si myslia ze my mame vyupratovane ako povedala ona, ale ja si navstevu vazim a teda upracem.ked ma niekto prist este aj tak lepsie. Oni prijimaju navstevy v ich beznom bordeli ktory za z mesiaca na mesiac nemeni.
Myslim ze my mame bezny standard, napriklad teraz mam na chladnicke prach ale to nikomu nevadi, je to vysoko 😃
@oliolijanka ty musíš mať asi rovnakú domácnosť ako tu je spomenutá. A reči že autorka môže za alergie svojej dcéry ? Sa spamätaj prosím ta.
@petamich To ja neviem, kde tvoja mama urobila chybu, ale niekde urobila a mozno nie priamo tvoja mama, ale urcite nie bratranec tvojej mamy.
niektorým veciam nerozumiem - píšeš, že si s nimi rozumiete a vzápätí na nich nakydáš ale že fakt riadne. Dobre, ak to u nich vyzerá, ako píšeš, ani mne by sa tam bohvieako nepáčilo, ale ty tam chodíš na návštevy, vieš, ako to tam vyzerá, a dáš tam dcéru-alergičku na prázdniny? Tak nielen mužov bratanec so ženou budú divní... A oni nejako veľmi chcú, aby tam tvoja dcéra chodila? Myslím, že nie je také ťažké na rovinu zdvorilo povedať, že predsa vedia, že u nich mala alergické záchvaty a že nechceš, aby sa to zopakovalo
Ak by dcera chcela ist do ich bordelu tak by som ju pustila. Spomienky a zazitky su viac ako byt v poupratovanom dome a(pripadne)sa doma cez prazdniny nudit.

Ano, tak to bude lepsie, ked pojdu radsej k vam. Alergie a astma nie su sranda hlavne pre dieta, ktore tie stavy musi prezivat.