Dali by ste dieta na prázdniny do hygienicky nevyhovujúceho prostredia?
Dcéra tam už bola minulé prázdniny v lete a nakolko je alergicka na prach, velmi sa jej tam prihorsilo.
Je to muzov bratranec s rodinou, rozumieme si, ma dve deti. Dcera tam ist chcela ale dopadlo to zdravotne zle.
Nemohla spat, kaslala, oni maju zalahy prachu, neupratane, chodia bosi von a dnu s tymi špinavými nohami.
Nepotrpia si na cistotu vobec, ani take to pravidelne rutinne upratovanie. Zena je na RD s mladsim, cas ma, denne postuje kraviny na FB.
Kedykolvek tam pridem, je ten isty prach na polickach, zagrcane vypinace spinave, zanesene WC stara spina, prach ma umyvadle, zajdena spina, dokonca maju makku vodu, co by mohli mat vyblyskane ako v palaci, nie ako my bojujeme denne s vodnym kamenom na vsetkom. To mi vypichne oci aj ked nemam okuliare na sebe, to za neda nevidiet. Nechodim prstom po skriniach, pisem o plochach ktore bezne vidno.
Oni si potrpia na take to povrchne aha efekt ze sa vyobliekaju a niekam idu, nafotia sa a postuju to vsade a nechaju sa chvalit. Ale doma maju humus na vracanie.
Ide teraz o to, ako vysvetlit ze dcera tam nemoze ist zo zdr.dovodov?
Najlepsie diplomaticky? Aj im, aj dcere - aby im nepovedala ze "mate bordel" 🤦 My sa doma o tom pred nou nebavime ale aby si to tak nevysvetlili.
Alebo ste niekedy niekto povedali niekomu, ze pocuj, mas brutalnu spinu vsade kam sa pozriem, moje decko sa tu dusi a teda ho sem nepustim? 😉
@zooeynka och zbytocne davas kontrast s tou nudou tam kde nie je. Dcera mava cca tri tabory, dve dovolenky, starych rodicov, vylety s nami aj stanovacku. Ide o to ze chce byt s ich detmi a dufali sme ze budeme sa tymto stylom stretavat ako generacia predtym ( moj muz tam chodil na prazdniny ked boli mali). Takze nie, naozaj ziadna nuda v sterilnom dome. Dokonca mame aj macku, ta jej nevadi.
Tak naco sa pytas ked si ajtak rozhodnuta ju k bordelarom nedat?
@zooeynka autorka sa pýtala, ako diplomaticky povedať, že tam dcéra nepôjde. Mne z toho vychádza, že ju tam nechce dať a je o tom presvedcena, ale nechce ich uraziť.
@ivana.natasha nazov temy znie inak....kazdopadne autorka tam dceru dat nechce, ved nam nemusi davat argumenty ze preco, ale v tomto by som prihliadla ba to, co chce dcera. Ak by chcela ist nech ide.
Neviem ti poradiť ale je neuveriteľne koľko špinavých ľudí existuje a majú ešte aj deti a iní ich tu aj obhajujú 🤢🤮
@lenka567899 no ale vidis ten paradox....autorka ma "cisto"a dieta alergik a "bordelari"deti zdrave....ze by suvis? To mas ako s ciganmi v osade, nonstop v bordeli a oni o alergiach ani nechyruju....
@zooeynka nepisem ze su zdrave. Len ze ich deti a ich diagnozy rozoberat nebudem.
Ale argeriami asi netrpia, inak by ich mama asi ten bordel riesit musela.
@zooeynka ty si určite pani doktorka 😂😂
@zooeynka ani nechcem vedieť ako to u teba vyzerá 🤢
@zooeynka prepac, nevedela som ze sa tu smie pisat len o tom ako koho muz bije, vulgarne nadava a pije a treba sa pytat, co s tym.
Poradim ti, necitaj.
@zooeynka mozno by len mavla rukou, ze si zvyknu. Ze kedysi sa byvalo v chlieve a dobre bolo
@ivana.natasha je velmi osviezujuce ze niekto vie citat 👍
@lenka567899 Mna skor zaraza utocne spravanie niektorych ludi 🤷♀️, ze pouzivaju expresivne slova, urazky. Kazdy nech ma doma, ako sa mu paci, na navstevy nemusim nikam chodit (ani ked je to rodina), a nemusim hned dopodrobna niekoho riesit. A pridam, ze sa ja som uchylny cistic domacnosti - dlazku, plochy umyvam dezinekcnym, vysavacom prebehnem byt 2-3x tyzdenne, takze nie, neporiadok nie je moj standard, skor by som mohla ubrat niekedy 😬 (ale ja sa potom doma necitim dobre, robim to kvoli svojmu dobremu pocitu). Skor mi vadi ta zloba, nadavky a podobne, pricom ta rodina nikomu neublizuje svojim neporiadkom a dieta tam rozhodne posielat nikto nemusi..
@lenka567899 naco na mna utocis? Poznamky typy"ako to u mna doma vyzera" a ci som doktorka si nechaj pre seba. Takto primitivne sa slusny dialog nevedie. Autorka uz rady dostala a urcite sa zariadi spravne.
@dadis mozno mas na mysli slovne spojenie "ogrcane vypinace"?
Nuz pouzila som zodpovedajuce vyrazivo aby si citatel vedel urobit predstavu. Ze nemam na mysli jemny prach co je na TV hned ako utries.
Vysavas 2-3 tyzdenne a to je akoze vela? Som myslela ze uchylovia na poriadok sa poznaju ze vysavaju viackrat denne a umyvaju. Tak som kludna lebo aj my vysavame viackrat tyzdenne, vediem k tomu aj dceru.
Radsej som sa nepytala ci aj upratovali ked tam bola.
Urobila som pokus. Mesiac som neumyla vypinace - biele. Vies co je na nich? Nic. Lebo my si umyvame ruky. Mozem aj foto poskytnut.
Autorka ziada nejake rady a ked dostane opacne ako cakala tak prska....nam nemusis obhajovat svoje rozhodnutie, urob ako uznas za vhodne. Ina matka by svoje dieta poslala aj ku"ogrcanym vypinacom", lebo povazuje za vhodnejsie aby dieta malo zazitky, partakov na hranie a spomienky. To dieta nebude riesit ci maju prach na tv a spinavu podlahu, ono bude riesit ako sa tam citi, ako sa s deckami zabavaju a mozu jej aj omrvinky z ust padat ked bude jest v sedacke(napriklad).
@zooeynka aj si citala ako sa dieta citilo? Malo take zachvaty kasla a dusenia ako doma nikdy nemalo, musela brat trojnásobne davky liekov a spat v stane v zahrade!
Ona neriesila ze maju spinu, dieta si to az tak nevsima. A ja som nelustrovala ako maju kym sa toto nestalo. Ale uz asi budem vsetko dopredu kontrolovat kedze niektori ludia ziju doslova ako v chlieve.
Mam pocit ze melies svoje a odpovedas na uplne iny prispevok....
Zda sa, ze ste tu viacere isli pozriet svoje vypinace 😂😂😂 a prskate a prskate.
@zooeynka a na sedecke jeme, ja nie som ziadna sterilka. Ale pouzijeme taniere, aj ju vysajeme a dame vytepovat. Vies? Tak sa to robi.
Ak im chces vyvetlit ze tam nepride, tak pravdou... ze ma dcera problem v inych domacnostiach vzhladom na alergie. Ak chces aby isla a uzila si to tam,tak chod s nou a vygruntuj to tam. Ved sa mas na co vyhovorit ze potrebujes minimalizovat prach.castice, ze vy robite poriadky kvoli chorobe castejsie ako iní... proste podat to tak, aby sa neurazili, zrejme sú jednoduchsí. Alebo pozvat na oplatku ich deti k vam.... moc mozností nie je.
@dadis nemas tak uplne pravdu ze neublizuju neporiadkom.
Minimalne mojej dcere to ublizilo zdravotne a ich detom to ublizuje spolocensky a do zivota si nesu isty zvlastny standard, co je ok.
Vsetko vsade, potom sa to jasne ze nechce odkladat takze na vsetko prskance, prach a zazrata spina.
Ty vidis zmysel v dekoracii: sviecka na umyvadle, ktora ma na sebe vrstvu spiny, prskancov od pasty, chlpov z holenia prilepenych? Jej deti to budu pokladat za normalne. A to radsej ani nepisem ake maju vzdelanie lebo to by mi nikto neuveril ze takto ziju.
@jaond19 ti poviem pravdu ze ked sme tam na navsteve, tak ma myka upratat...ale toto robit nebudem. Ja mam svojho dost, velky dom, zahrada, praca atd. Ona sa vala doslova...tam nic nie je pohnute mesiace.
Poviem tak ako hovoris a vybavene. Kludne mozu prist sem ich deti, resp.to starsie, male je este male.
Snad posluchne ked mu poviem umyt ruky. Lebo samo to bohuzial neurobi, ide z vyletu k stolu. A dospeli tiez.
Ono to nie je cele take jednoduche, lebo male dieta odpozoruje zanedbanu domacnost, ziadne hygienicke navyky, ziadnu disciplinu udrziavania cistej domacnosti (o ktoru sa je potrebne starat, u nas vsetci aj s dcerou), potom sa vrati domov a nastane bojkot zauzivanych hygienickych standardov.
Na navsteve ktoru som spomenula sa hostitelka a ani jej dcera neunuvala si po ihrisku umyt ruky, a hned od dveri podavala pohostenie. Moja dcera sa sama spytala kde si moze umyt ruky. A ked som videla uterak, ktory sme dostali, tak som lutovala, ze si vobec ruky umyvala...🙄

@autorka Necitala som vsetko, kolko ma dcérka rokov? O ake konkrétne alergie ide? Tiez som ako mala bola silná alergička
Pokojne mi napis aj ss ak nechceš verejne.