icon

Dali by ste dieta na prázdniny do hygienicky nevyhovujúceho prostredia?

25. mar 2023

Dcéra tam už bola minulé prázdniny v lete a nakolko je alergicka na prach, velmi sa jej tam prihorsilo.
Je to muzov bratranec s rodinou, rozumieme si, ma dve deti. Dcera tam ist chcela ale dopadlo to zdravotne zle.
Nemohla spat, kaslala, oni maju zalahy prachu, neupratane, chodia bosi von a dnu s tymi špinavými nohami.
Nepotrpia si na cistotu vobec, ani take to pravidelne rutinne upratovanie. Zena je na RD s mladsim, cas ma, denne postuje kraviny na FB.
Kedykolvek tam pridem, je ten isty prach na polickach, zagrcane vypinace spinave, zanesene WC stara spina, prach ma umyvadle, zajdena spina, dokonca maju makku vodu, co by mohli mat vyblyskane ako v palaci, nie ako my bojujeme denne s vodnym kamenom na vsetkom. To mi vypichne oci aj ked nemam okuliare na sebe, to za neda nevidiet. Nechodim prstom po skriniach, pisem o plochach ktore bezne vidno.
Oni si potrpia na take to povrchne aha efekt ze sa vyobliekaju a niekam idu, nafotia sa a postuju to vsade a nechaju sa chvalit. Ale doma maju humus na vracanie.

Ide teraz o to, ako vysvetlit ze dcera tam nemoze ist zo zdr.dovodov?
Najlepsie diplomaticky? Aj im, aj dcere - aby im nepovedala ze "mate bordel" 🤦 My sa doma o tom pred nou nebavime ale aby si to tak nevysvetlili.
Alebo ste niekedy niekto povedali niekomu, ze pocuj, mas brutalnu spinu vsade kam sa pozriem, moje decko sa tu dusi a teda ho sem nepustim? 😉

oliolijanka
25. mar 2023

@zuzka1117 Este raz. Ak autorkina dcera ma alergie, tak za to nemoze neporiadok v bratrancovej domacnosti.
Citaj s porozumenim.

autor
25. mar 2023

@pukina sedlana? V com presne prosim ta?

autor
25. mar 2023

@terezka1947 je to rodina. Cize pozvanie na oslavy mame odmietnut? Nechodit na navstevy?

katarinka89
25. mar 2023

Myslím ze nič jej nehovor, len jej ukaz túto tému aj s príspevkami....ona to už pochopí....

autor
25. mar 2023

@mogaa ja nepisem nikde ze maju deti zdrave. Ale riesit ich deti naozaj nebudem.

ckocka
25. mar 2023

Ak sa ti tá rodina hnusí, alebo teda prostredie v ktorom žijú, tak nechodiť k nim na návštevy je logické rozhodnutie.

slavomira236
25. mar 2023

Ak chce ist pustila by som ju..ona sama vie ako sa jej zhorsilo tam ked to chce zas nech ide...a ludi s ktorymi vychadzam stretavam(dobrovolne) sa ja by som takto na nete neriesila. Ked je mne neprijemna spina tak tam nejdem , jed chce dcera nech ide. Ja nerada chodim ponavstevach ak koli tomu aby ma niekto neriesil potom...Nemam doma bordel ani mega cisto velky dom zahrada velka dvor velky nestiham to vsetko mat stale tip top...a tiez nemam super modernu domacnost drahe spotrebice drahe nabytky clovek sa niekoho boji pustit dnu abu ho nerozoberal takto

zuzka1117
25. mar 2023

@oliolijanka ty si napísala že autorka niekde spravila chybu , neprekrucaj teraz .

annm81
25. mar 2023

@oliolijanka " To ja neviem, kde tvoja mama urobila chybu, ale niekde urobila". Z tejto tvojej vety je absolútne jasné, že o rozvoji alergie vieš jedno veľké NIČ. Šanca, že z tvojich detí sa počas života stanú alergici je veľmi vysoká, tak si niekde ulož tento svoj príspevok, aby si sa k nemu raz mohla vrátiť a zamyslieť sa.

dianka555
25. mar 2023

Buď im to aj s manželom poviete na rovinu že nechcete aby tam šla vaša dcéra na prázdniny a aj dôvod. Zase je tu riziko že sa pohadate čo určite nechcete. Predtým ako tam pôjde dcéra na prázdniny ak tam pôjde, tam môžete zaplatiť firme ktoré upratuje domácnosti nech im s tým pomôžu. To nie je riešenie. Im to vyhovuje, alebo pre pokoj si musíte niečo vymyslieť alebo nájsť riešenie prečo tam dcérku nepustíte.

ivana.natasha
25. mar 2023

Ja sama som alergická, dcéra tiež. Ak sa stalo, že sa nám niekde zhoršil stav, tak proste poviem, že ma to mrzí, ale stretneme sa niekde inde. Bez ďalšieho vysvetľovania. Dcéru by som tam neposlala(už ani ten prvý krát, ak sú v tej domácnosti diametrálne rozdielne hygienické návyky) a vôbec by som si nerobila hlavu s tým, ako oni zareagujú na to. V našej rodine nie sú ľudia schopní akceptovať ani to, že dcéra nesmie jesť arašidy, pravidelne ju ponúkali horalkami a chrumkami z arašidov. Ak by som hľadala diplomatické riešenie(v tomto ich moc nehľadám, lebo zdravie je prvoradé), tak by som povedala, že dcéra má momentálne zdravotný stav, ktorý jej nedovoľuje meniť prostredie, ale rada by som deti pozvala k nám na oplátku.
A nie, nemáme sterilné prostredie, máme doma úplne bežný poriadok-neporiadok, žiadne parné mopy alebo dezinfekcia na každom kroku.

autor
25. mar 2023

@danica2711 my ich mame radi ako osoby ale maju proste bordel. Ci myslis ze ich mam nenavidiet ako ludi kvoli tomu ci ako to myslis?
Predtym som si nevsimla ze by mali taky strasny binec, ja sa obavam ze upratoval on a asi uz rezignoval. Ona je doma roky.
Vraj im chodi upratovat svokra 🤦 ale neviem presne co lebo velmi nevidno zmenu.
Absolutne som netusila dopredu, ze maju nevyprasene periny, stary prach a ze to moze byt az tak silne ze dcera bude na zvysenych liekoch. Az ked mi volali mi doslo co tam musia mat za skryty humac, chapes? Ja som im nechodila a nechodim kontrolovat poriadok. Ale tam prides a da ti to facku v poslednej dobe. Uz ked moj muz si to vsimol tak to je sila.

oliolijanka
25. mar 2023

@annm81 Ano je sanca, ze z mojich deti budu alergici a teda som niekde spravila chybu ja a nie moj bratranec.

oliolijanka
25. mar 2023

@zuzka1117 Napisala som, ze ma riesit svoju domacnost, nie domacnost svojho bratranca.

annm81
25. mar 2023

@oliolijanka A to, že ide o chybu rodiča máš podložené čím konkrétne? Už nehovoriac o tom, že autorka nikde nespomínala, že jej bratranec je zodpovedný za alergiu jej dieťaťa.

777januska777
25. mar 2023

@oliolijanka prepáč, ale to ze oni nemajú alergie je znak, že majú zdravé prostredie? To ako keď moja mama ma vysoky tlak a teta nemá, tak poviem, že moja mama robi niečo zle, lebo je chorá a teta nie je?

autor
25. mar 2023

@slavomira236 vies co, v zivote som neriesila.nikoho na nete ale vidim tu rozne temy tak som bola zvedava co na to ludia, ci uz taketo nieco niekto riesil.
Navyse sem nedavam mena ani fotky a sama vidis ze takych domacnosti je az az.
Niektlre zeny tu pisu kolko ma muz prijem, kolko stala dovolenka a ze nemaju zuby a nevadi im to.
Ja nepisem nic konkretne.
Navyse ani nebyvaju na Slovensku, su to Slovaci zijuci v zahranici.

autor
25. mar 2023

@oliolijanka ja mam svoju vyriesenu, vdaka ze si taka starostliva. Pekny vikend.

autor
25. mar 2023

@number19 no pohare u niektorych ludi su samostatna kategoria. Ani sa nedivim ze si niektori co tu pisali nosia vlastnu flasu s vodou.

petamich
25. mar 2023

@zuzka1117 odpovede sa nedockame 🙂 vid odpoved na moju otazku, kde teda moja mama spravila chybu, ked som alergik, nevadi, hlavne, ze ma nazor 🤷‍♀️

autor
25. mar 2023

Dakujem vsetkym co pochopili a poradili ❤️

autor
25. mar 2023

@petamich tvoja mama mala malo bordelu podla toho co sa tu pise. Keby mala riadny humac, ste vsetci zdravi 😃 navyse diagnozy ich deti tu rozoberat nebudem.

matullienka
25. mar 2023

Nie nepustila bohužiaľ tiež mám také dieťa doma a ako vidím tento rok mladšiu obávam sa najhoršieho, že je na tom rovnako. Tiež sa u nás nájdete aj prach ale nie v niekoľkých vrstvách lebo ho minimálne 2 x týždenne zotriem mokrou handrou. A tie čo sa tu oháňajú sterilnym prostredím tak nech si nastuduju z čoho alergie vznikajú. Ja ani manžel sme v sterilnom prostredí nevyrastali robili aj na roli a so senom a alergici sme obaja.
Ja by som im slušne povedala ,že dcére sa u nich veľmi zhoršil zdravotný stav a to vám narušilo aj zvyšok prázdnin tak to nebudete riskovať. Nech ich deti prídu k vám a užijú si to spolu u vás.

gabika0825
25. mar 2023

Ak má zdravotne problémy tak by som ju tam určite nedávala. Iné je zdrave decko, ktorému je úplne jedno kde je, hlavne že sa zahrá, má tam aktivity a iné deti s ktorými môže byt. Ale ak ma tieto alergie tak určite nedávať, hlavne keď sa potom dcére pohorší. Im by som povedala ze máte iný program alebo sa vyhovorila na chorobu najprv a potom to nejak potiahla a povedala nabudúce niečo iné zas. Asi sa im tak žije dobre keď im nevadi bordel v dome aj keď príde navsteva. Ja by som sa od hamby prepadla keby takto žijem. Jasne ze financie nemá každý na rozhadzovanie aby si renovoval dom alebo byt, no čistota sa da udržiavať aj bez peňazí. Aj keby len octom všetko čistila… Poznám jednu pani čo byva tiez v starom dome, nemá peniažky bohužiaľ, ale čisto je tam vždy ked som prišla na návštevu. Čiže je to o prioritách no švagriná bude pravdepodobne ten typ čo sa bude vyhovárať ze kvôli dieťaťu nemôže ani vytriet podlahu , lebo nemá čas🙈 a potom príspevky na sociálnych sieťach jedna radost. Aj tak si myslím ze aj keby si im to povedala napriamo tak by sa ešte urazili,popripade by to ešte otočili proti tebe, takze by som to riesila normálne vyhovorkami.

betulinka1
25. mar 2023

Ak by dcera chcela ja by som ju pustila aspom na vikend. Alebo jej povedala, nech si strieka viac kvapky do nosa.

autor
25. mar 2023

@matullienka 👍👍👍

autor
25. mar 2023

@betulinka1 kvapky ani nema, ona je kaslaci typ, dusilo ju tam. Zahrat sa chodia, aj sa stretnu u spolocnej prababky, su v zahranici ale sme blizko hranic takze taky trojuholnik geograficky prababka s babkou, my a oni, ale dceru tam uz nedam, lepsie jej je v stane naozaj ako tam.

autor
25. mar 2023

@gabika0825 ved ona to ma doma,v skole a v lese a vonku tak stabilizovane, ze mna vo sne nenapadlo ze to u nich takto dopadne 🤦 vobec som ju ani nebrala ako choru v zmysle ze nemoze k rodine na prazdniny...
Pravdupovediac bola som soku ze je to u nich az tak citelne. Tie police a zajdenu spinu som si vsimla az potom. Dovtedy som to brala ze ok male dieta, ona az tak nie je na domacnost, vedela som ze upratuje on hoci chodi do prace. Ona podla mna ani nevie ako zapina vysavac.
Peniaze maju. Je to lahostajna lenivost, zas ich pozname roky takze nie ze raz som u niekoho bola a "sudim".

quaxi
25. mar 2023

Ak mate s tymi ludmi dobre vztahy, tak nie je problem im to vysvetlit. Samozrejme nie tak, ze "mate doma svincik tak tam nemoze" ale vysvetlit nieco v tom zmysle dcera ma silnu alergiu a casto sa vam stava ze na pobyte mimo domu sa jej velmi zhorsi stav, a aj po poslednom pobyte u nich to tak bolo, nema teraz ucinnu liecbu tak radsej nebudete riskovat ze u nich dostane astmaticky zachvat a mali by tam chudaci s nou este problemy ju ratovat.
Podla mna na tom nie je nic zle ze takto uvazujes a nikto normalny sa na to urcite neurazi. Napr. kamoska ku nam nepusti svoju dceru prespat, lebo mame macku a ona ma alergiu - ani by som neriskovala take dieta k sebe vziat na noc, som praveze rada ze to povedala, lebo ked su u nas bezne cez den par hodin tak sa to nijako neprejavi, ja by som na to ani neprisla. A je mi jedno ci je to len vyhovorka alebo naozaj pravda, nechcu, respektujem.

matabb73
25. mar 2023

Ja mám tiež dcérou čo má alergiu na roztoče a astmu. V byte máme tak bežne, po víkende čistejšie, v piatok už tak nie. Veľký problém mala keď bola na dva týždne u babky v starej chalupe, kde sú staré nábytku. Babka je čistotná, ale roztoče zo starých matracov nedostaneš. Vtedy sa dcére veľmi zhoršila astma, tak som tiež povedala, že nechcem, aby tam chodila na dlhší čas. Pár dní zvládne, ale týždeň je už na ňu veľa. Tak skús poslať dcéru len na tri dni s tým, že ich požiadaš, aby denne vydávali keďže majú penové periny. Aj ich popros či by pred jej príchodom nemohli dôkladnejšie upratať. Má alergiu a jej choroba to vyžaduje. Normálne takto na rovinu by som to povedala.