Dali by ste dieta na prázdniny do hygienicky nevyhovujúceho prostredia?
Dcéra tam už bola minulé prázdniny v lete a nakolko je alergicka na prach, velmi sa jej tam prihorsilo.
Je to muzov bratranec s rodinou, rozumieme si, ma dve deti. Dcera tam ist chcela ale dopadlo to zdravotne zle.
Nemohla spat, kaslala, oni maju zalahy prachu, neupratane, chodia bosi von a dnu s tymi špinavými nohami.
Nepotrpia si na cistotu vobec, ani take to pravidelne rutinne upratovanie. Zena je na RD s mladsim, cas ma, denne postuje kraviny na FB.
Kedykolvek tam pridem, je ten isty prach na polickach, zagrcane vypinace spinave, zanesene WC stara spina, prach ma umyvadle, zajdena spina, dokonca maju makku vodu, co by mohli mat vyblyskane ako v palaci, nie ako my bojujeme denne s vodnym kamenom na vsetkom. To mi vypichne oci aj ked nemam okuliare na sebe, to za neda nevidiet. Nechodim prstom po skriniach, pisem o plochach ktore bezne vidno.
Oni si potrpia na take to povrchne aha efekt ze sa vyobliekaju a niekam idu, nafotia sa a postuju to vsade a nechaju sa chvalit. Ale doma maju humus na vracanie.
Ide teraz o to, ako vysvetlit ze dcera tam nemoze ist zo zdr.dovodov?
Najlepsie diplomaticky? Aj im, aj dcere - aby im nepovedala ze "mate bordel" 🤦 My sa doma o tom pred nou nebavime ale aby si to tak nevysvetlili.
Alebo ste niekedy niekto povedali niekomu, ze pocuj, mas brutalnu spinu vsade kam sa pozriem, moje decko sa tu dusi a teda ho sem nepustim? 😉
@jana_eyre_2 je mozne ze som proste expresivna, co uz. To bude mozno aj vedlajsi efekt mojho povolania.
Kadopadne pises, akoby som im fotila skrine a davala to sem. Nikam im sliedit nechodim, ten binec by si videla aj ty ako znama, co k nim len skoci na wc. A navstev mavaju mraky. Cize netaja sa tym, nemaju pocit ze to musia skryvat, proste im to vyhovuje.
Ogrcane som myslim pisala tie nestastne vypinace, tam proste siahnut musis a tam si to vsimol aj moj muz, co uz je ozaj do oci bijuce.
A ano, postazovala som sa. Ako stovky inych. Aspon to nerozmazavam po rodine. Ani najlepsej kamoske ani sestre som to nepovedala, lebo sa hanbim aj za nich.
Asi by som povedala.normalne nieco v tom zmysle ze dcere sa zhorsila alergia, lebo doma ma antialergene paplony, vysava castejsie kvoli nej atd. A teda niektory sa obuvaju do autorky ze moc upratuje atd., Ja teda nie som spindira ale nebola som ani upratovaci maniak, ani som nevysavala kazdy den, psa mame vnutri v byte s nami, a teda 4.5 rocna ma toez alergiu na roztoce a teraz kvoli nej sa vysava kazdy den, prach utiera, odvhcovac je, antialergenne paplony ma , poperiem jej vsetko na 60 a aj tak niekedy sopli a uz neviem co s nou. Tiez som si myslela ze ked od babatka je doma pes s nou a neprehana sa upratovanie atd tak nebude mat alergie. A kym som nevedela ze je alergicka a lahla si ku mne do paperovych paplonov bola zasoplena az za usami
Nie, nikde nepíšem ako by si im fotila skrine, píšem o tom čo píšeš ty..
Keď myslíš že keď sa stovky iných vie len sťažovať na ostatných a je to preto ok, to je len tvoj pocit..
@1mina ja som pisala v komentaroch ze som vyrastala so zvermi a mam alergii viac, dcera paradoxne s mackami a ma len roztoce.
Bohuzial po case sa zistila aj u mna na macky tak ju mame len vonku.
@oliolijanka kdeze, ockovani nie su, su anti
@oliolijanka dopestuju si sami, cely zivot zdravi a bum v 60-tke alergia
@oliolijanka to bolo este pred covidom, stryko dokonca ako 50-rocny, takze geneticka predispozicia, su surodenci, ja mam 4 autoimunitne ochorenia, genetika, ziadna chyba v strave, nasi dopestovali a sadili co sa dalo
Normalne jej to vysvetli, ze ma alergiu na prach a nepojde. Mne sa toto stalo, ked som zacala chodit s detmi na prespavanie k mojej mame na chalupu. Dcera ma tych alergii viac a isla sa mi zadusit. Aktualne, ked tam ideme, tak izba v ktorej spi, je vyupratovana, bez zbytocnych haraburd a prachu. A je to konecne v pohode, cez den sa hra vsade, len to spanie ma ozaj v cistom. Ja musim davat pozor aj kam ideme na dovolenku, co kvitne, ci niesu koberce, stariny v hoteloch. 2 x mala dcera zachvat na dovolenke. Mat doma alergika a astmatika je narocne. A kto nezazil, nepochopi…
Dcéru by som nepustila a dôvod by som normálne slušne povedala.. Myslím si že ani jedna normálna matka by dobrovoľne nedovolila, aby sa dieťaťu zdravotne pohoršilo.. No zaráža ma to, ako je každý tvoj komentár náklad na ich domácnosť a ako tu o rodine rozprávaš akí sú špinďúri.. Je to maximálne drzé. A nie, nemám špinavú domácnosť aby som ich neporiadok obhajovala. Ale ty by si mala mať aspoň tolko slušnosti aby si nenakladala anonymne na rodinu a nevykreslovala ich pomaly ako nejaké špinavé socky...
Povedala by som im niečo v zmysle, že dcére sa u nich veľmi zhoršila alergia, že chápeš že upratovanie nie je pre nich priorita, ale dcéra má silnú alergiu na prach a preto v takom prostredí byť nemôže. A hneď na to navrhni spoločný tábor alebo nech prídu k vám.
Keď sa urazia ich problém.
@jana_eyre_2 To čo autorka napísala nemusí byť ohováranie, možno naozaj napísala fakty ako to u tej rodiny vyzerá. Niečo podobné poznám, opis domácnosti sedí a keby si to videla tak si asi povieš že prečo autorka používa eufemizmy. Neviem prečo by sme okolo humusakov mali chodiť po špičkach a tváriť sa že je to ok a ved každý má inú predstavu o poriadku. Možno časom tomu aj diagnózu vymyslia, nejakú dis+upratovanie po latinsky. A to píšem ako človek čo sa zajtra chystá utierať prach po 3 týždňoch takže nijak extra poriadkumilovna nie som.
@katka700 fakty sú jedna vec, vyzdvihovať dookola aké to tam je humusne a aki sú je vec druhá..
Podla mna iba ak slusne povies, ze sa jej zhorsil zdravotny stav, kvoli alergiam na roztoce a prach a ako alternativu navrhnes, ze by mohli byt na prazdniny u vas, tak by to mohlo byt ok? Nepride mi to ako urazka, mozno by som to trosku prehnala ale z tej akoby tvojej strany, ze musis trochu viac luxovat a umyvat ako je standard (aj ked u nich neni ani standard)? To nie je dobre riesenie na uchovanie fajn vztahov a bez toho aby sa zabrdlo do temy, ze je u nich hnus/spina?
Do takej domácnosti by som ju určite nedala a divím sa Tebe,že tam vôbec chodis
Podla mna sa to neda diplomaticky povedat. Povedala by som ze sa malej proste zhorsila alergia a preto potrebuje byt doma kym sa to neukludni a preto vysavas kazdy den, utieras prach atd
Toto je taka citliva tema no. Ak sa strevate pravidelne asi nebude ideal im povedat ze sa ti hnusi ich domacnost a malej je u nich zle…
Domacnost inych neovplyvnis, a casom mozu prist este horsie domacnosti. Ked su oni s tym spokojni je to ich vec
Necitala som všetky odpovede. Je to síce trapne, ale asi by som normalne povedala, že dcéru tam nepustím kvôli tomu čo si tu napísala.
Autorka, moje deti nie sú ani alergické, a aj tak mám problém nechať ich v domácnosti môjho svokra, kde sa vnútri fajčí (vraj "len na wc"). Bývajú v dome, ale keď mám ísť na wc ja, je mi zle. Už tam párkrát spali, o zvyšku domácnosti nemôžem nič zle povedať, deti sú tam radi.. ale keď pomyslím na ten smrad z cigariet (určite je "zdraviu nezavadny"), tak nemám žiadnu chuť ich tam nechať prazdninovat.
Takže úplne ťa chápem, baby ti poradili, a ja súhlasím - povedať, že sa jej zhoršila alergia z prachu a radšej nech prídu ich decká prazdninovat k vám. Držím palce.
Vôbec nie si vadná ! Práve naopak vadná je špina a tým pádom vadní su aj oni , pretože nie nadarmo sa hovorí: poriadok pred očami = poriadok v hlave !
Ale v dnešnej dobe počúvam tie somariny ako doma smetí šťastne deti ( alebo také niečo )
Tuto prikladám zaujímavý článok
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/coraz-menej-r...
Len každý vidí ( nevidí ) neporiadok inak a preto nastávajú takéto situácie .
Ja mám tiež alergičky ( hneď dvojičky ) a nie preto lebo upratujem so savom ich fľašky na mlieko ( irónia samozrejme ) ale preto lebo sa už takto narodili
( atopicka alergia aj na jedlo ) čiže pratať musím viac , ale už aj teraz ako 2 a pól ročne ich zapájam a spievame si pri tom a pratáme . Čiže stačí chcieť a mať poriadok v hlave 🙃
Ja by som ju tam nepustila keď sa jej zhoršil stav tam. A to ja nie som zaťažená na poriadok neleskne sa mi to úplnou čistotou,ale nemám ani nasrate .Taky bežný normálny poriadok.Ked tak pozvy jej deti k vám ,ale ja by som sa nezdržala a navrhla jej nech si v tom case spraví očistu svojho obydlia.Aj kebyže sa urazí.a k vám nechodia na návštevu? By som jej povedala takýto vyzerá poriadok
Dieta by som ta nepustila, uplne ti rozumiem...
Daj im link na tuto diskusiu a budes mat na furt vystarane a po probleme ako sa vyhnut prazdninam stravenych u nich v domacnosti. Pretoze ak by videli aky mas skutocny pohlad na nich, s tym ako si ich tu vykreslila, uz by s vami prerusili kontakt..
Netreba to vsetko v zivote silit lem preto, ze sme rodina. Prosto sme kazdy inde tak sme. Ja sa nestretavam s polkou maminej rodiny co ostala a je to uplne okej. Zjavne nas teta s bratancami nemusia, respektujem to. Ukoncili sme vztahy. Prirodzene...
Fakt nepotrebuješ odobrenie z kona, ze je okej, ze nedas svoje dieta do tohto prostredia. Ty si matka. Vies co vyhovuje/nevyhovuje zdraviu Tvojho dietata. Sme dospeli, tak sa tak spravajme...vsetko okolo su iba zbytocne intrigy a zloba...
Moj najstarsi syn ma tiez tazku alergiu na prach. Ja to hovorim rovno. Lebo kazdy kto ho pozna ho zial uz videl s cervenymi opuchnutymi ocami a zalahnuty nos ma takmer permanentne.
Cize ja narovinu vravim ze je tazky alergik- prach,pel,roztoce.
Ja ti úplne rozumiem.. syn má alergiu na roztoče a stačí keď neutriem prach a ide sa udusiť..v noci nespime lebo kašle, ráno jak prasteni potom do práce..má nasadené aj lieky ale musíme tomu prispôsobiť aj domácnosť a to prostredie aké opisujes by bolo najhoršie.. a to vyrasta so sliepkami, zajačik, pes, mačka takže sterilnym prostredím to nebude..také že kedysi chodili deti na dedinu a bla bla u nás nefunguje..teraz je úplne ide obdobie, vírusy mutuju, klíma sa mení a nedá sa porovnávať kedysi..
@zuzana76 👌👌👌👌👌👌
Nie
Dcéru by som tam kvôli alergií neposlala, ale to tvoje vyjadrovanie o nich značí väčší problém medzi vami než poriadok...
No ved normalne povedat, ze je alergicka a minuly rok jej to prostredie zhorsilo zdravotny stav. Velmi by sme chceli, lebo tam dcere bolo dobre, ale alergia sa jej nevieme preco tak zhorsila, ze sme museli dceru mesiac davat zdravotne dokopy. Zdravie pri jej alergii je velmi vazna zalezitost.
nepustila by som tam dieťa, ja sama nespím na chatách, ked niekam ideme, nedokážem to, ako dieťa som spala, ale teraz keď by som niekde ľahla, hneď ma začne svrbiet celé telo. pokiaľ to nie je nejaká novostavba pekná čistá. ved musia mať aj špinavé periny, aj matrace, ked sa žena nestará, určite ani nevysáva matrace, netepuje. ble. uz len pri predstave ma začalo všetko svrbiet 🙈 ako dokáže niekto takto žiť.

@zuzana76 Predpokladam, ze tvoja mama aj stryko su v sestdesiatich svojpravni. Takze ich rodicia chybu neurobili, zrejme urobili chybu tvoja mama a stryko. Mozno uverili vakcinacnej kampani, nechali sa kazdy rok ockovat proti chripke, jedli chemicky osetrovane potraviny, alebo jedla z konzerv, chodili malo do lesa.... a ak chces, tak ano ich rodicia nesu väcsiu zodpovednost ako bratranci ich rodicov.