Dali by ste dieta na prázdniny do hygienicky nevyhovujúceho prostredia?
Dcéra tam už bola minulé prázdniny v lete a nakolko je alergicka na prach, velmi sa jej tam prihorsilo.
Je to muzov bratranec s rodinou, rozumieme si, ma dve deti. Dcera tam ist chcela ale dopadlo to zdravotne zle.
Nemohla spat, kaslala, oni maju zalahy prachu, neupratane, chodia bosi von a dnu s tymi špinavými nohami.
Nepotrpia si na cistotu vobec, ani take to pravidelne rutinne upratovanie. Zena je na RD s mladsim, cas ma, denne postuje kraviny na FB.
Kedykolvek tam pridem, je ten isty prach na polickach, zagrcane vypinace spinave, zanesene WC stara spina, prach ma umyvadle, zajdena spina, dokonca maju makku vodu, co by mohli mat vyblyskane ako v palaci, nie ako my bojujeme denne s vodnym kamenom na vsetkom. To mi vypichne oci aj ked nemam okuliare na sebe, to za neda nevidiet. Nechodim prstom po skriniach, pisem o plochach ktore bezne vidno.
Oni si potrpia na take to povrchne aha efekt ze sa vyobliekaju a niekam idu, nafotia sa a postuju to vsade a nechaju sa chvalit. Ale doma maju humus na vracanie.
Ide teraz o to, ako vysvetlit ze dcera tam nemoze ist zo zdr.dovodov?
Najlepsie diplomaticky? Aj im, aj dcere - aby im nepovedala ze "mate bordel" 🤦 My sa doma o tom pred nou nebavime ale aby si to tak nevysvetlili.
Alebo ste niekedy niekto povedali niekomu, ze pocuj, mas brutalnu spinu vsade kam sa pozriem, moje decko sa tu dusi a teda ho sem nepustim? 😉
A teda beriete si ich deti na prázdniny k vám?
Ja ťa úplne chápem , ale nechápem to, že ti už na druhej strane komentárov bola zodpovedana otázka , že ako im to máš povedať , no ty ďalej len nakladáš a nakladáš a ohováraš. Nemôžeš vedieť či ta žena netrpí depresiami. V depresiách sa človek fakt len tazko prinúti upratať. Ja podľa toho napríklad stále viem, ze mám zase depresie, stačí sa mi pozrieť okolo seba v byte.
Už keď máš nanich názor aký máš , okej opísala si tu ich domácnosť aby si nás uviedla do obrazu, ale mám pocit ze sa v tom výživaš ze ich môžeš anonymne zhadzovať. To nieje pekné
Dieťa by som tam nedala . A nie takýto neporiadok nie je normálny . Ja mám tri malé deti do 5 rokov , bývame v rodinnom dome, máme psíka ktorý je v noci a v zime vnútri , máme záhradu, deti majú krúžky, na každý víkend máme program/výlet a takýto bordel ako popisujete nemáme ani sme nikdy nemali . Takisto nie som otrokom svojho domu ale povysávať , umyť linku či utrieť prach zaberie pár minút . Neznamená že keď mám poriadok nič nerobím nikde nechodím len doma upratujem . Zasa to ide z extrému do extrému tie odpovede . Alergia môže dieťaťu prerásť do astmy, sranda to nie . Keď raz alergiu má treba sa alergénom vyhýbať a brať lieky . A alergie sú geneticky podmienené nie že jej deti tam žijú v bordeli a alergie nemajú tak bude chyba v autorke že jej dieťa alergiu má 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️. Takže by som naznačila že dieťa má zhoršenú alergiu že by bolo vhodné upratať ak tam má ísť alebo aby prišli ich deti k vám . Normálne sa porozprávať a dohodnúť sa ako dospelí ľudia . Ide o zdravie dieťaťa .
Mňa prekvapuje, ze píšeš, ze si rozumiete. Podľa mňa si vôbec nerozumiete. Minimálne oni o tom ale asi ani nevedia. Ľudské vzťahy sú fakt hrozné, keď si predstavím, ze ľudia, ktorí "si rozumejú", sa takto ohovárajú kade tade. Krása. A áno, o každom z nás zrejme niekto iný takto niekde pekne rozpráva. Inak ty nemusíš dávať dieťa nikde, kde nechceš. Predpokladám, že ťa ani nikto nenúti, a možno aj im to bude úplne jedno.
Predtým ti neporiadok u nich nevadil, keď si ju tam 1.x dala?
Prepáč, le mám pocit, že potrebuješ nejako vybiť zo seba frustráciu či niečo iné. Pretože kľudne môžem povedať, že ich hygienické návyky ani zďaleka nezodpovedajú Tvojmu minimu bez toho aby si musela urážať, používať výrazy ako binec z paperovych paplonov, zagrcane vypínače, špinavé nohy a podobne. Väčšina ľudí čítajúcich Tvoj príspevok bude mat pocit, že ty máš tu špinu v sebe 😢 a prejde mimo Tvojej dcéry.
Netuším koľko ma rokov, ale veď to sa dá povedať úplne normálne. Ide o jej zdravotný stav, ktorý sa zhoršil a mal negatívny dopad. Možno si aj dcéra ak je väčšia pamätá. Takze nie je čo riešiť.
Neviem či to uz oľutovala....ale ja keď sa tu niečo pýtam tak si tu len tlak zvysim ....
@oliolijanka to akoze naozaj tato otazka? Nie nie z toho su deti alergicke;(
@aurinia ale predpokladám že si babku neohovarala a necastovala urazkami a je jedno či v spoločnosti známych, rodiny alebo na internete, alebo sa mýlim?
Ja keď mám niekoho naozaj rada, je mi po prvé jedno akú má domácnosť a po druhé neohovaram ho medzi nikým.. druhá vec, že ohováranie kedykoľvek nemám rada, je jedno či obľúbenca alebo neoblubenca..
Bože normálne sa pozastavuje nad tým, ako niektoré ženy reaugu...aj keby mala autorka v dome sterilitu, je to jej dom a domácnosť..... On asa nepýtala na názor jej domácnosti, ale chcela radu, ako sa vyhnúť priamemu (možno) konfliktu, lebo málo kto znesie pravdu, že má doma bordel.....každopádne by som ich zavolala k nám a keď nej, tak naozaj ten spoločný výlet niekam, alebo chata.... Tam sa môžu deti spolu vyblázniť a aj rodičia si ,,trochu,, oddýchnu. Pravda Bohužiaľ boli, takže ak sa s nimi nechceš rozhneval, určite sa pravda neoplatí povedať.... Aj keď, ja som zástanca len úprimnosti, noviem že úprimnosť kamarátstva neprináša 😁🤦
Ja by som tam nedala dieťa ani keby nie je alergik 🤮😀
Moj syn ma tiez alergiu na prach (konkr. je to alergia nq roztoce, nie na prach ako taky). U rodicov je to na starej valende horsie, doma striekam periny aj matrace sprejom proti roztocom, ked spime mimo, davam mu lieky na alergiu.
A teda uz bolo ze u niekoho aj ked bolo upratane mal alergiu silnejsiu ako niekde kde maju “vyoblizovane” ale 100roxne matrace 🤷♀️
Dieta by som tam nedala kvoli alergii. Ale co sa tyka neporiadku, deti to absolutne neriesia, nevsimnu si zagrcane vypinace, nevadi im spat v spinavych oblieckach a umyvat sa v hnusnej kupelni. Staci im zabava v kamaratmi. Cize ja by som svoje dieta do takej domacnosti pustila, ale osobne by som sa navsteve vyhla, lebo v takom prostredi sa maloktory dospelak citi dobre😂
zagrcane vypinace su ake??,,a v akej vyske je polrocny prach??
Podl mna ju tam nedaj. Vyhovor sa na sople/alergiu vo vseobecnosti. Nie priamo ze oni su tam ako v chlieve
@vojkri su
Podla mna tu na teba utocia zenske,ktore drzia vysavac 1x za mesiac, a stupila si im na otlak, inac si neviem vysvetlit poniektore hlupe komentare. Kto nezazil silnu alergicku reakciu nikdy nepochopi...resp. ak by vedel, co clovek/dieta preziva, nenapisal by, ze ju nemozes drzat v bubline....
Vyhovor sa, ze sa jej zhorsula naposledy alegia, ze zrejme v ich okolo rastie,kvitne nieco, co jej skodi, ze si ju minule nevedela vyhrabat z alergie...
Ja osobne nepustila, tiez starsi ma alergiu na viacero veci. Jemu to hned ide strasne do oci, tak musime kvapat protialergii.
Zbytocne vysvetlujes, niektore zeny si chcu len kopnut.
Ja som sa stretla s tym, ze autizmus je rozmaznanost, sa to precenuje atd.
Nevysvetlujem uz, nehadam sa. Ich hlupost.
@aurinia Ja to mam popletene? Hádam autorka, nie? Prijíma ich aj s ich chybami, zdá sa ti? Keď tu píše, ako majú doma "ogrcane"?
leskovael
•
Včera o 19:45
Dcéru by som nepustila a dôvod by som normálne slušne povedala.. Myslím si že ani jedna normálna matka by dobrovoľne nedovolila, aby sa dieťaťu zdravotne pohoršilo.. No zaráža ma to, ako je každý tvoj komentár náklad na ich domácnosť a ako tu o rodine rozprávaš akí sú špinďúri.. Je to maximálne drzé. A nie, nemám špinavú domácnosť aby som ich neporiadok obhajovala. Ale ty by si mala mať aspoň tolko slušnosti aby si nenakladala anonymne na rodinu a nevykreslovala ich pomaly ako nejaké špinavé socky...
1Odpovedz
Ty si niekedy od sleduj dámy na WC... Koľko z nich si neuyje oaprcky.... Nemajú to zažite a nepovažujú to za potrebné a možno majú doma podobný carihrad. 💤💤💤
No tak bohužiaľ niekto je taký ako píšeš, pre niekoho je to už sila, niekto sa vie povzniesť... Ako keď sa ti to hnusí tak nechápem prečo píšeš a rozoberas do detailu cudziu domácnosť na koníkovi!? Tak keď mi raz vadí špina a bordel u niekoho a ešte evidentne to zdravotné neprospelo dcére tak ju tam logicky nedám nie? V rámci zachovania vzťahov by som povedala nie kôli zdraviu, dcére detto a zavolala deti dotyčného na prázdniny radšej ku nám a vybavené...a chodila na návštevy v intervale ako mi je príjemné a neriešila ich špinu na nete alebo im na rovinu povedz to čo píšeš tu ( v tom prípade už nikdy nebudeš musieť riešiť či dcéru pustiť).
Ja mam podobny problém od malicka ako dcérka ba možno aj horsi 😁 ak ma niekto doma bordel v zmysle prachu, nepovysavane, nepozmyvane pripadne veľa kobercov - spúšťa sa mi bronchialna astma musím sa vtedy dopovat liekmi a niekedy trva aj tri dni kým sa moje telo spamätá a dychanie sa upokojí. Teraz si to riesim sama a ak viem že ma niekto doma take prostredie, pripadne niekto kto ma doma domace zvieratka ako macky/ zajac/ morča (spôsobujú mi extremne sťažené dychanie) normlane na rovinu poviem že som alergická a skratka tam ísť nemozem pripadne ak to je taký pripad ako u vás že už ste si to tam vyskúšali a viete že u nich bude problém tak by som bez problémov spomenula to že naposledy dcére nebolo dobre a musela navýšiť lieky a že by bol lepší nápad tráviť prázdniny u vás napr 🙂
Keď som bola mala pamätám si že moja mama to takto ludom bez problémov povedala, nie je na tom nič zle ani drzé skratka ju nechcete ohroziť a takéto dráždenie alergie ju do buducna len zhorsuje
Zeny, nepustajte sa do autorky. Ak neviete, co je to mat alergiu alebo mat dieta s alergiou, nikdy tieto obavy nepochopite. V spolocnosti sa alergie povazuju za nieco typu: "ved sa tomu vyhni a nebudes kychat". Takito ludia si ale neuvedomuju, ze alergie mozu sposobit smrt, ak sa neliecia. A ten neustaly strach, ktory v sebe mate, ze sa stav alergika pohorsi, lebo nieco mozno zanedbate/nevsimnete si...ten poznaju iba rodicia alergikov.
Mne z prispevku skor vychadza opravneny strach mamy, ktorej dieta malo astmaticke zachvaty po pobyte u niekoho doma. Ak by tak velmi lipla na cistote a sudila ludi podla stupna cistoty v domacnosti, ako ju niektore opisujete, tak by ju tam v zivote nepustila. Ale ako sme sa dozvedeli, toto nema byt prva navsteva. Verte mi, nechceli by ste svoje dieta vidiet dychavicne bez moznosti nadychnut sa so strachom v ociach, ze umiera. Skuste zadrzat dych na viac ako jeden a pol minuty, ake signaly vam bude vysielat mozog...a to to budete robit dobrovolne.
Autorka...najlepsie by naozaj bolo, keby prisli k vam ich deti. Ak ste ale naozaj dobri priatelia, mozete si spolu sadnut (mozno iba s jednym z paru, ktory je krotkejsi a empatickejsi, mozno sa tazsie urazi) a narovinu povedat..."vies, velmi by moja dcerka chcela ist k vam ako minuly rok. Ale obavam sa, naposledy skoncila na vysokych davkach liekov. Je vysokoalergicka na prach, nuz u vas nemoze byt"...a zdoraznit to, ze nemas pravo jej do upratovania nic hovorit (lebo na to naozaj pravo nemas. Ak tak chce zit, je to jej domov. Mozes si pomysliet, ano, ale nemas pravo jej to vycitat 😉 a na to treba dorazne poukazat, ze si to uvedomujes) a mozno to zaobalit do niecoho pekneho...ako..."chapem, ze nemas cas alebo si vycerpana". Mozno sa priznat, ze je ti neprijemne im to hovorit, ale ide o zdravie a tuzby tvojej dcerky. A spytat sa, ze ako by to riesili oni, lebo ty nevies. Alebo ze ci by im nevadilo, ze ich deti budu chodievat k vam a tvoja dcera bude v prostredi, v ktorom je jej zdravotne dobre. Ale urcite sa ich opytaj na nazor, je to dobry psychologicky tah, ak je clovek poziadany o radu, je miziva sanca, ze sa urazi. Vravela si, ze mate dobre vztahy, podla mna tomu porozumeju. Niekedy sa mi zda, ze ludia sa zabudli rozpravat. Drzim palce. 🙂
@wiqux mám tri deti s alergiou a astmou ako som už povedala, ale potrebu kritizovať domácnosť inych vôbec nemám.. tak prosím nehodnot ako si to niekto nevie predstaviť.. viem si to veľmi dobre predstaviť, ale kvetnaté opisy domácnosti s astmou nemajú nič spoločné..

Pozri roztoče sú primárne tam kde je nejaká vlhkosť. Ja u nás na chalupe mal alergiu aj keby neviem co. U nas doma zase alergiu nemám aj keď je prach ci viac kobercov, lebo mame suchý dom.
A.co sa týka ich domácnosti, no nie sú otrokmi svojho domu. Neposudzovala by som, nech majú tak ako sa dobre cítia. Ich deti, zrejme paradoxne žiadne alergie nemajú a tam žijú