Dali by ste dieta na prázdniny do hygienicky nevyhovujúceho prostredia?
Dcéra tam už bola minulé prázdniny v lete a nakolko je alergicka na prach, velmi sa jej tam prihorsilo.
Je to muzov bratranec s rodinou, rozumieme si, ma dve deti. Dcera tam ist chcela ale dopadlo to zdravotne zle.
Nemohla spat, kaslala, oni maju zalahy prachu, neupratane, chodia bosi von a dnu s tymi špinavými nohami.
Nepotrpia si na cistotu vobec, ani take to pravidelne rutinne upratovanie. Zena je na RD s mladsim, cas ma, denne postuje kraviny na FB.
Kedykolvek tam pridem, je ten isty prach na polickach, zagrcane vypinace spinave, zanesene WC stara spina, prach ma umyvadle, zajdena spina, dokonca maju makku vodu, co by mohli mat vyblyskane ako v palaci, nie ako my bojujeme denne s vodnym kamenom na vsetkom. To mi vypichne oci aj ked nemam okuliare na sebe, to za neda nevidiet. Nechodim prstom po skriniach, pisem o plochach ktore bezne vidno.
Oni si potrpia na take to povrchne aha efekt ze sa vyobliekaju a niekam idu, nafotia sa a postuju to vsade a nechaju sa chvalit. Ale doma maju humus na vracanie.
Ide teraz o to, ako vysvetlit ze dcera tam nemoze ist zo zdr.dovodov?
Najlepsie diplomaticky? Aj im, aj dcere - aby im nepovedala ze "mate bordel" 🤦 My sa doma o tom pred nou nebavime ale aby si to tak nevysvetlili.
Alebo ste niekedy niekto povedali niekomu, ze pocuj, mas brutalnu spinu vsade kam sa pozriem, moje decko sa tu dusi a teda ho sem nepustim? 😉
@lenuska852 Obdivuhodne 🤣🤣🤣
@dadis prepac, myslela som ze to kazdy pozna. Ano, dcera je kaslaci typ, mala tam astmaticke dusive zachvaty kasla, prvy raz v zivote, dovtedy len pokasliavanie a zhorsenie pri infektoch do vaznejsieho kasla a ako som pisala uz vyssie, nie, nenapadlo mi ze by to u nich mohlo nabrat taky dramaticky spad. Netusila som dovtedy co maju v matracoch a ze takmer neupratuju. Az potom som si to zacala vsimat.
Ma teda diagnostikovanu asthmu bronchiale a je na inhalacnej liecbe?
Veď v dnešnej dobe sa už daju kúpiť matrace kde stiahne iba potah,hodí do práčky a večer ma suchý.ale keď to je taký typ ženy že jej nevadí prach,tak jej je úplne jedno že treba sa aj o matrace starať.nasa mala ma v deckej taký matrac že keď ho každý mesiac ten potah periem tak spomínam výrobcu zakaždým 😃matrac ťažký ako svet ale zato kvalitný,a potah hruby 1cm.no musím ho susit v susicke lebo inak by mi nevyschol od rána do večera.tak 4h susim malej potah lebo je z 2 ks. Som povedala ze ked raz jej budeme meniť matrac už si dam väčší pozor aj na potah aby nebol taký hruby a hlavne ťažký 🙈moja svokra sa vstale čuduje prečo periem posteľné aj plachty každý týždeň.lebo ona je zvyknutá raz za mesiac.kazdy mame ine návyky 🤷♂️
Keď ma mala takéto problémy s toho tak by som ju tam určite nepustila. Chuda mala čo musela prežívať v noci,to muselo byť strašne.
@dadis k poznamke, ze nie kazda alergia je astma...dakujem, ale vedela som. Ale viem aj to, ze vsetky neliecene/provokovane alergie tykajuce sa dychacieho systemu, casto prerastaju do astmatickych zachvatov. A nemusi to byt len alergen, ktory ich potom vyvolava. A prave o to ide...dostat sa az k nim, je to najhorsie a prave preto sa im treba vyhybat.
@jana_eyre_2 ano, bolo to kvetnate a co teraz? Za to maju byt ludia odsudeni? Ze opisuju veci kvetnato? Nepisala som priamo nikomu, len som chcela priniest do diskusie aj pohlad na druhu stranu mince. Tiez som pisala, ze nema pravo jej kritizovat domacnost (ale tam si uz asi nedosla alebo neviem) takze nerozumiem, preco tu priamo mne pises, co mozem a co nemozem hodnotit. Tvoju spravu som ani nevidela, citala som si prvych par...
@wiqux samozrejme hodnot si čo chces, väčšinou to v diskusiach však tak chodí, niekto niečo napíše, druhý na to pisane reaguje a tak ďalej 😉
V prvom rade by som sa snazila obmadzit tie expresne vyrazy ako chriachel a ogrcany a hovno. Je to slovnik spodiny.
Myslim ze neovladas niekore zaklady medziludskych vztahov. Nemas nejaku poruchu? Ak nie, mozno by si mohla skusit nejaky kurz.
Ide o to ze si nie schopna sformulovat velmi jednoduche taktne vysvetlenie preco dcera alergicka nemoze ist k nim na prazdniny. Je to skuocne jednoduche a ty mas s tym problem. A tiez nechapes preco ked niekoho mas rada, tak im nemozes opakovane nakladat a hovorit o nich ze:
- denne postuje kraviny na FB.
- si potrpia na take to povrchne aha efekt ze sa vyobliekaju a niekam idu, nafotia sa a postuju to vsade a nechaju sa chvalit,
- su hnili aj ist do lesa,
- ona ma pravo hovno robit, zberat lajky na FB a sediet v bordeli
Ak si myslis ze toto je mormalne v priatelskom medziludskom vztahu, tak ako vravim, mas v tomto smere velke medzery.
@andreatytler Presne moja rec. Neviem, co presne hovoria statistiky, ale myslim si, ze okolo 30% deti ma alergiu, ale takato tema tu je prvykrat, co si pamatam. Tak asi nebude problem ani v alergii, ale kdesi inde.
Pozvala by som ich deti k nam na prazdniny 🙂
@dadis ano mensi syn ma tiez “len” pelovu alergiu. Tam zatial neriesim lebo mu pekne zaberaju lieky a mame len bezny rezim s tym ze pocas sezony sprchuje me davame siltovky a podobne. Stredna dcerka (a to nema astmu az taku ako som zazila v kupeloch) tam konkretne pred rokom jak raz zacala kaslat pol roka kaslala cez den v noci napriek liekom. Roztoce vedia byt velmi velmi zle pre alergikov a pri astme ak je astma zla verte mi ze nechcete zazit dieta ktore sa dusi. A ani mozno stav ked po navsteve budete davat dokopy dieta tyzdne aby zas fungovalo normalne. Zda sa to ze ved deti treba nechat ze to daju ale vzdy to ide. Ale to ludi vyhodnotit mamka ktore svoje dieta pozna ci to zvladne a ako reaguje to dieta v drazdivom prostredi.
Nuz dieta by som tam nedala. Na druhej strane tie tvoje opisy zagrcane vypinace, humus na vracanie, decko sa dusi - diplomaticke riesenie ani nehladaj, ty mas od diplomata na mile daleko. Vsak pekne narovinu povedz, ako to opisujes aj nam, trosku expresivnych vyrazov este pridaj
Autor nie už by som ju tam nedala, zažila som niečo podobné dcére som to vysvetlia a sama videla že sme skončili v nemocnici a nieje to tým žeby som doma prehnane upratovala takže dievčatá ktoré píšu že je to pre domáce sterilné prostredie nemáte pravdu. Veľa síl aj my s roztocami bojujeme hlavne posilniť imunitu treba.
@dadis a ked pride so svrabom a vsami vsak nic sa nedeje 😄 no ja by som dieta do chlieva nepustila. A aby som nebola za monka. Ako dieta sme travili prazdniny u starkej bez kupelne a so suchym wc vonku. Ale starka kazdy den pozametala, do perin sa chodilo len vecer umyty, ktore sa cely den vetrali pri otvorenom okne. Kazdy vecer nas postavila do plechovej vane a pooplachovala malym kyblikom s vodou. Aj skromne sa da zit v cistote a boli to moje najlepsie prazdniny.
@bellamamma aj ja mam take spomienky 😀
Tak mi máme tiež bordel...niekde možno aj nánosy prachu kde oko nevidí 4 deti ...inde len tak normálne kým sa nezotre a nerobíme to tak často ako bežne ľudia zvyknú ale raz za čas utreme ...vážime si voľny čas a viac ho chceme venovať iným veciam čím neodsudzujem nikoho mi to máme takto..sme obaja s mužom alergici na roztoče... deti nie... Na prostredie u nás doma sme zvyknutý ale teda robíme opatrenia napríklad nemáme záclony a kde netreba ani závesy. Koberce vraj nakoniec sú lepšie ako hladké podlahy po ktorých sa prach šmýka..máme ich teraz viac ako sme zvykli mať nakoľko deti fungujú veľa na zemi a v kuchyni sa často stane že im padne riad tak není toľko rozbitých riadov...nebadám že by to malo veľký vpliv na tú alergiu. Vysavame ale nie stále ked by teoreticky bolo treba ..čo by bolo asi dva krát denne 😂 takže tak raz za cca týždeň ... Ale to potom nieje na zemi prach ale nejaké omrvinky alebo slnečnicové semienka..ostatné veci rada upratujem ekologicky teda len ocot..a nie moc často.. dá sa povedať že máme tiež doma bordel oproti štandardu bežnému na sr ....na alergie nám teda ale najviac pomohli tie antialergicke paplony s tým že nepomôže keď ho má len chorý člen domácnosti, hlavne ak ho má niekto kto spí so mnou v tej istej miestnosti..zbavili sme sa všetkých periovich..používame ich len keď príde návšteva prespať výnimočné ak potrebujeme viac kusov..mne osobne ešte vadí keď mi deti večer pred spaním skáču na posteli ako na trampolíne to moja alergia nezvláda alebo ked k nam príde na návštevu susedov pes lebo sa boji búrky..ale na to si už tiež začínam zvykať lebo stále je u nás častejšie..a tie periny mi najviac vadia aj keď idem nikde inde takže ti bude asi najväčší problém ak oni všetci majú periove a jej dajú antialergicke tak to nestačí žiaľ.... Lieky ale berieme len už keď treba dakedy saa doktorka snažila presvedčiť že ich mám vybrať denne... Švagrovci mali syna alergika silného ...a pomohlo I'm zmeniť alergologa niektorý naozaj dávajú priveľa liekov a potom práve že tomu organizmu škodia...druhá chlapcovi vysadila všetky lieky a mal báť len v prípade potreby a veľmi sa mu polepšilo..už môže žiť normálny život...predtým chodievam aj na inekcie pravidelne ale mi máme u nás takú dosť zvládnu decku alergologicku...samozrejme nie som doktor každý asi potrebuje osobný prístup ..držím palce...
A ešte som zabudla že aj bosy chodíme dnu a von a nohy si decká nie vždy umyjú...vecsinou tu po záhrade na tráve. Ale nie vždy len..😉a chápem že to nieje bežné a áno vadí to ľuďom a úplne chápem keď to povedia ..samozrejme slušná komunikácia je fain...inak na jednej strane nepekné sa vyjadrrujes...ale ani o tebe sa nepekné nevyjadrujú...Slováci vieme na seba pekne kydat...úprimne jej povedz čo si myslíš ..mi sme tri sestry každá žijeme inak a ak nám niečo vadí tak to riešime v sebe a nie v druhých... Sestra napríklad u nás má problém so suchým vzduchom ale vadí jej ak úroveň nečistoty u nas ...tak si nosí zvlhčovače alebo tu neprespava...normálne mi to ľudia povedia (niektorý mi to aj nenormálne povedia ) so sestrami nám najviac funguje byť asertivny máme normálne vzťahy ..a tiež som doma na rodicaku a nenudim sa aj keď malo upratujem
uplne ta chapem mam alegika kto nezažije nepochopi,,,,asi tolko aj mne sa stalo ze som bola s malym na prezdninach a takmer v noci som utekala domov co syn zacal piskat na prieduskach ,,,,ja som zabudla spreje doma ,,,,inokedy nosim so sebou ,,,,,,,,,,,,,,paplony a vankuse nosim nase hamba nehamba ,,,,,,,,,,,,chodi k mame na prazdininy ale len na par dni vedia aky je ,,,,,,,
humusom na zgrcanie by som toto teda nenazvala. co ludia, ktori maju psov, macky a pod. tiez ich neprezuvaju, ked idu do domu a nikto o nich taketo veci nevypisuje. nas pes ma sice zakaz do domu, ale syn beha bosy v lete aj po vonku, aj doma.
kup jej daku mensiu cisticku vzduchu, nech si da pri postel u nich. vychyta prach a bude sa jej dat spat. vankus a paplon si moze zobrat svoje z domu. ja si nosim aj ku svokrovcom minimalne vankus. a v dome u nich nech nosi prezuvky. ja tiez musim minimalne ponozky stale mat aj doma, inak sa mi upchava nos. papuce nenosime

Ja by som tam dcéru nepustila určite.by som jej navrhla že jej deti nech prídu radšej knam.povedala by som že dcéra berie lieky na alergiu,a musí si ich dávať v presnú hodinu,a keby zabudne a da si to o 2 hodky neskôr tak by opuchla a mohla by sa zadusit,viac by som jej nevysvetlovala.tak lepšie bude ak bude doma a ty to budeš mať pod kontrolou.a ja také ženy nepochopím ktoré sú doma a majú takú špinu doma.moj manžel ma takú sesternicu,ona ma všade bordel,prach, pohadzane veci,kúpeľňa špinava ako keby to nikdy neupratovala,no proste humus,my keď tam ideme tak max 1 den a domov,dlhsie keď tam sme tak sa necítim dobre.a to ma už veľké deti 14r a 11r ktoré by mohli pomôcť s upratovanim, ale vidia mamu že nič nespravi tak ani oni a budú radšej celý čas na telefóne.moj muž si strašne potrpí na poriadok a aj on sám povie že sa tam necíti dobre,ideme tam väčšinou vtedy keď tam berieme svokru moju,ona tam ide ku sestre,oni bývajú spolu.niektory deň mi môj hovorí že či tam nechcem ist zo svokrou na par dni,že aj s malou,pozerám že ani náhodou,mala chodí do škôlky a ja sa v tom bordeli a špine necítim dobre,a čo by som tam robila,mne je dobre doma.ja si upracem ,malú mám cez týždeň v škôlke tak doobeda si poupratujem, navarim, a poobede sme s malou spolu a užívame si pokoj,kľud,pohodu, máme cisto doma a vtedy sa dobre cítime.aj nasa mala bude mať 4r ale pomáha doma upratovať,aj povie návšteve že pomáhala upratovať aby sa dobre cítila keď je upratane.ja by som sa pred návštevou hambila,keby prídu a mam prach vsade, alebo neupratanu kupelnu, nepovysavane.ale každý sme iný, a každý máme iný pohľad na poriadok