icon

Darčeky od starých rodičov

dorotka9819
26. sep 2018

Ahojte, idem si po radu. S manželom máme syna ktorý má tri a pol mesiaca. Vždy keď ideme na návštevu ku starým rodičom ( svokrovcom) tak dostane nejakú hračku, oblečenie, cumlík, deku...
Svojim rodičom som zakázala aby mu kupovali veci o ktorých neviem a tak sa naučili že keď mu chcú niečo kúpiť najskôr sa na ma opýtajú (väčšinou aj tak donesú plienky). Môj názor je taký že nechcem aby si ho kupovali vecami, jasné že ako trojmesačné bábo si to ešte neuvedomuje no časom keď bude starší si to bude vyžadovať. Chcem aby to skončilo pretože sa z toho nedokážem tešiť, nedokážem povedať ani ďakujem (lebo to tak necítim). So svokrou som vychádzala dobre, asi aj preto že som vždy ustúpila no teraz už nechcem. Muž má síce rovnaký názor ale mame to povedať nedokáže (a ja som tiež nechcela byť zlá tak som trpela). Ja som sa to už snažila všemožne naznačiť aby mu darčeky nekupovala, ale zatiaľ nič nepomohlo.
Keď už niečo kúpi vyžaduje aby som mu to obliekla, aby sa s tým hral, nosil taký cumlík... Problém je ale v tom že má odlišný vkus ako ja (naozaj sa mi nepáčia predražené čiapky so šnúrkami, šilcom a volánikom na konci pre chlapca), cumlík chce iba jednu značku a keď kúpim dva v balení tak mi postačia v pohode tri mesiace a nepotrebuje každý týždeň skúšať iný a hračky, pokiaľ išlo o hrkalky som to prekusla no každým týždňom ma vie prekvapiť väčšou blbosťou.
Poraďte ako jej to slušne povedať. Nechcem sa hádať pre takéto zbytočnosti, len jednoducho s tým seknúť kým si to malý neuvedomuje.

Strana
z4
lubina
28. sep 2018

@dorotka9819 necitala som celu diskusiu, ale ja by som najskor oznamila manzelovi, ze sa chystam upozornit jeho mamu, ze tolko darcekov maly nepotrebuje a ze su zbytocne, no a potom by som to slusne povedala aj jej.Bud pochopi tvoje argumenty, alebo nie.Ak nie, tak by som ziadny darcek od nej uz domov nevzala, nechala by som ich jednoducho tam. SUhlasim, ze deti tolko veci ani nepotrebuju, kolko im kupujeme. Skus povedat svokre, nech mu radsej setri na studia 😉 namiesto kupovania darcekov, ktore nie su potrebne

ukulela
28. sep 2018

@sasa1310 no jo, ale 3 mesacnemu batolatu nisit pastelky a omalovanky? to ma teraz 3 roky skladovat v malom byte???? najma ked poprosila, ci nemoze mat hrackz u starkych ... ano, je chore zo strany rodicov komandovat starkych, ale je chore zo strany starkych za kazdu cenu kupovat vnucatam kazdu blbinu len z pocitu, ze oni take nemali a teraz sa to kupit da ... kopa haraburd a plastoveho odpadu. auticka dolamane po 2 pouzitiach a koncia v kosi ... skoda penazi. radsej, ako kravinu za 10 € nech kupiA pakel plienok,
ja na moju svokru nenadavam, je to zlata zena, za vela jej vdacim, ale my sme aktualne v 1 izbe a ked vymysla, ze kupi malemu tatrovku/... - OK,ale ostane u teba, ja to nemam kde dat.

kaporka
28. sep 2018

Alebo je dobra vec radsej ovocie a zelenina alebo daco take pre deti ved je toho dost a plus plienky obrusky hocico ine a samozrejme najrozumnejsie je keby dala do pokladnicky korunky a si kupis co chces a co bude treba... nikdy nevies kedy sa ti taka pokladnicka zide my sme tak bratovej maleh davali aj stary rodicia a potom svagrina kupovala sportak a fakt lepsie ako nejake hluposti..

ikissedagirl
28. sep 2018

ku nam tiez svokrovci nevedia prist s prazdnymi rukami. a vzdy to aj okomentuju, ze si nemozu pomoct a nejak sa snazia na vnucatach vynahradit to rozmaznavanie, ktore chybalo pri vlastnych detoch. Stacilo ich inspirovat a nasmerovat ich darceky zelanym smerom: ovocie, kvalitne farmarske potraviny, knizky, mudre hracky, sportove potreby. Ked sa mi oblecenie nepaci, neobleciem im to. Svokra uz nosi vsetko rovno s blockom, aby som mohla vymenit. Stari rodicia su na rozmaznavanie, tak nech sa realizuju sposobom, s ktorym su spokojni vsetci.

dorotka9819
autor
28. sep 2018

@sasa1310 a aj si si prečítala koľko toho bolo? 8 banánových krabíc. Syn má tri a pol mesiaca. Vieš si predstaviť kde by sme skončili keď bude mať pol roka? Bolo to prehnané. Keď sme povedali aby to vrátila teda späť do starých kolaji- hračku týždenne tak nechcela. Nech mu robí radosť ale dá sa to aj inak ako kupovaním omaľovánok trojmesačnému.

dorotka9819
autor
28. sep 2018

@kaporka každý návrh zamietla. Chcela som nech teda kúpi plienky alebo keď túžila kupovať oblečenie tak som povedala toto je v Lidli a budeme to potrebovať. Nie, ona radšej kúpi tričko s krátkym rukávom teraz keď ja začínam kupovať rukavice a fusak 😑
Ovocie a zelenina zatiaľ netreba ale tiež jeden zo super nápadov ako obdarovať

roselyn
28. sep 2018

Mna by to tiez asi stvalo ako teba. Akurat, ze u nas je opacna situacia - svokrovci absolutne nic nekupia/nedaju vnucatam😖 A ked uz, tak si predstavte napr. naposledy na narodeniny vnucke nakupili sladkosti (no chapete? narodeniny? sladkosti?) Peniaze by im do pokladnicky nedali ani za nic. A aby manzel im nieco na to povedal, tak to absolutne 😖 Ale vnucata chcu vidiet v kuse.

romina1912
28. sep 2018

Necitala som vsetky prispevky ale tu na konikovi su 2 skupiny zien....jedna kde stari rodicia nemaju zaujem, nekupuju nic a zeny nie su spokojne a druha kde stari rodicia sa staraju, kupuju a aj tak nie su spokojne. Mojej malej svokra kupuje oblecenie aj hracky, nemam pocit ze by si ju tym kupovala a som jej vdacna za to velmi, Moja mama tiez kupuje vacsinou oblecenie, opyta sa ma aku velkost alebo nieco videla a zavola mi ci to chcem ale to preto ze byvame v UK, takze nevidi casto ako mala vyrastla a podobne. Ja beriem vsetky veci/hracky ako darovane z lasky a so zaujmom o dieta, aj ked to nie je mozno "moj styl" nevadi mi to a vzdy podakujem, nosi vsetko. Ked z toho vyrastie, nieco predam, uz nenositelne vyhodim, ine dam na charitu.

lacibo
28. sep 2018

@dorotka9819 vždy povedz priamo, že vy - rodičia najepšie viete, čo potrebuje, príp. choďte spolu, nech kúpi, to čo si ty vyberieš. s tým kupovaním máš pravdu - u nás sa vždy " kupovali" vnúčatá peniazmi ( svokrovci) - netrávli s nimi inak žiadny čas, nezavolali, slabá záujem o ich aktivity a ázory,t.j. nie je tam taký vzťah, ako by mohol byť..a moji rodičia zase presne naopak - nikdy nedali peniaze im, ke´d tak mne - nech kúpim, čo uznám za vhodné a s vnúčatami sú zžití od ich narodenia a veľa v ich živote im prispôsobujú a to ich mjú 7 spolu..deti sa s nimi zasmejú, podelia o každú rados´t, úspech, trápenie, prídu na každé ich vystupenie, aj keď nie sú z nášho mesta..ale to nezmeníš, kto si akú cestu vyberie vo vzťahu k vnúčatám..je to rôzne..

dorotka9819
autor
28. sep 2018

@romina1912 asi by si si musela prečítať všetky veci čo som písala. Pokiaľ išlo o jednu hrkálku dalo sa to, ale my chodíme ku nim každý týždeň a prerástlo to do obrovských darov (každý týždeň plná taška) ja som mala všade hračky (s ktorými som vedela že sa minimálne tri roky hrať nebude) a haldy oblečenia ktoré buď bolo malé, veľké alebo úplne na inú sezónu.
Svokre som veľakrát navrhla darčeky no odmietla s vetou že ona vie čo malý potrebuje. (Omaľovánky a klobúčiky, krátke rukávy vo veľkosti na zimu mu netreba)
Keby som tie veci predala, darovala alebo odložila tak by bol koniec sveta. Vždy keď svokra prišla ku nám tak hľadala všetko čo dostal. Nedajbože by nenašla taký alebo onaký traktor.

ukulela
28. sep 2018

@dorotka9819 8 bananovych skatul za 3 a pol mesiaca? to nie je obdarovanie vnucata ... to je diagnoza! seriozne, to je nejaka diagnoza!

sticker
dorotka9819
autor
28. sep 2018

@ukulela ďakujem že to aspoň niekto chápe. Nechcem zakazovať ale nepríde mi to zdravé

lujza123
28. sep 2018

Podakuj za veci, cipkovane ciapky a ine modne vystrelky mu oblec ked tam pojdete na navstevu a potom veci daruj kdesi na charitu. Pre nich je to najvacsia radost kupovat vnucatu, toto im jednoducho nevysvetlis preco by to nemali robit. Tak im nechaj ten kusok potesenia, ved teba to neboli. Ano, chapem su otrasne a je ti luto penazi ale povznes sa nad to.
Ps. Mojej dcery babka - ex svokra na dochodku jej najvacsia radost povymetat vsetky cinske obchody v okrese a vynuchat take kusky ze mas pocit ze snad cestuje v case. Ako babetko dostavala oblecko typu slahackova torta a ked je starsia je to este horsie... minule prisla dcera nahodena jak z bordelu... tigrovane minisaty z latky pripominajucej igelit, celenka s nadrozmernou cervenou ruzou a k tomu chlpata kabelka .... uff😬

katkalubkova
28. sep 2018

@dorotka9819
necitala som diskusiu, ale myslim si, ze svokrovci maju vnuka radi a maju radost ked mu nieco kupia. Asi z tej radosti nakupuju aj to co netreba. Bud za to vdacna a skus sa do toho vcitit empaticky. Ja som tiez nie vzdy reagovala spravne. Ked som ostala tehotna s druhym synom, tak 11 dni pred porodom nam velmi nahle zomrel svokor, otec mojho manzela. Nikdy ho nevidel, pritom chodil k nam kazdy den, aby sme neboli sami. Lebo byvame na samote a bal sa, aby sa jeho vnukom nic nestalo, ked ich otec bol v praci a mama bola vysoko tehotna.
Nechcem v Tebe vzbudit pocit viny, ale skus sa na to pozriet aj z inej strany. Vsetko chce cas, aj zvyknutie si na seba v rodine.
Drzim palce

lujza123
28. sep 2018

Ale ked toho je prilis pomaha veta doma toho ma vela, necham to u vas nech tu nieco ma. V praxi vezmi 1 vec z 10 tich a zvysok im tam netaktne nechaj. Ono je to dost psycho byt v takomto suboji neoblomny ale proste trvaj si na svojom. Nemame miesto a aj u vas nieco potrebuje.... neboj ich nakupovanie prejde (ciastocne) po 3 plnych skriniach blbin

dorotka9819
autor
29. sep 2018

@lujza123 najhoršie bolo že vždy keď prišla musela nájsť všetky veci čo malý dostal. Takže som nemohla riešiť že by som tie hračky niekde schovala a to isté aj s oblečením. Pokiaľ nenašla oblečenie na sušiaku tak šup, surovo do skrine a hľadala (kontrolovanie mi toľko nevadí, nechodí ku nám často, aj poznámky že vešiam zle prádlo a malý má puky na rukávoch ma nezaujímajú. Len obdarovanie prerástlo do nakupovacej mánie. Hračky sme tam nemohli nechať lebo to bol dar. No ale nahnevaný sme to tam minule dali že to nemáme kde uskladniť a tak nech má hračky u babky a tiež aj oblečenie (keby sa náhodou ogrcká)

dorotka9819
autor
29. sep 2018

@katkalubkova písala som aj o tom že svokrovci iba kupujú no nestarajú sa. Myslela som že keď mu tak radi nakupujú že s ním budú aj tráviť čas. Keď tam prídeme tak pozrú na neho (či má niečo oblečené od nej) a to je všetko. Žiadne že by ho chceli nosiť (teda raz som dostala návrh že svokor- 62r by s ním išiel na celý deň do Tatier na túru. Samozrejme malý mal vtedy mesiac a pol, najväčšie horúčavy, dojčený) alebo mu zahrkať s hrkálkou alebo mu niečo povedať.
So svokrou inak vychádzam v pohode, nie sme s mužom spolu rok, chodila som ku nim často aj keď som nebola tehotná, tam problém nie je. problém sú len tie haldy hračiek a oblečenia. Dieťa ktoré má tri mesiace nepotrebuje hračky do škôlky alebo svetrík veľkosťou keď bude nastupovať do školy

ibrunova
29. sep 2018

@dorotka9819 Keď bude nabudúce hľadať, povedz, že to máš v pivnici, lebo sa ti to do bytu už nezmestí..

romina1912
29. sep 2018

@dorotka9819 tak potom sa ospravedlnujem, ano naozaj som necitala vsetky prispevky. Potom fakt jedine to odkladat do pivnice ak je moznost alebo niekam aj za cenu ze svokra to nenajde, nuz, ked nie je miesto je to ine. Ja by som nieco aj predala, ale tak Moja svokra nepotrebuje vidiet co je s tym, u vas nemozne 😏 ale tak ako sa clovek urazi tak sa aj odrazi, raz to nie je kam dat, smola, bud si to zoberie ona k sebe alebo to fakt pretriedit aj ked je to luto

lujza123
29. sep 2018

@dorotka9819 to poznam. Preto naozaj pomaha im tam vacsiu cast veci nechat. Nekompromisne. Zobrat jednu dve s tym ze mate malo miesta a uz vsetko co treba mate. Ze vsak nech ma nieco aj tam. Ono ich to kupovanie postupne prejde ked sa im to bude hromadit.
A ako som pisala, pevne nervy, asertivita a stat si za svojim.
Ono je to niekedy tazke, spominam si ked som malej kupila nove tenisky asi za 40 eur, super podrazka, goratex membrana, lahucke lebo vsak dieta je akcne a na kvalitnu obuv si potrpim a ona mi pride po vikende u babky na nohach nieco podla babky ''vhodnejsie" ruzove, plastove, nohy jej z toho smrdeli ako staremu vandrakovi, za akciovu cenu 2.50 nonekup to!
Takze z mojej skusenosti tieto nakupy nevysvetlis, nezakazes, jedine co mozes je trochu obmedzit mnozstvo ktore vezmes domov

janulik2008
29. sep 2018

@lujza123 tak to s topankami je brutal ... mala ma aj z pepca na vonku ale je vydrbana uz topanku kde je tvrdsia podrazka neobuje (nedavame barefoot)

ukulela
29. sep 2018

@janulik2008 moja zlata svokra pochopila, ze topanky sa nekupuju, ked malemu dotrepala ledny Nike a Conversy z turecka - ako pekne, snazila sa odhadnut velkost (10x som jej vravela, ze topanky nech nekupuje, teplaky OK, topanky nie) - a ani jedny, ani druhe nemal ANI RAZ. jednak boli uzke a za druhe - vysli mu na zimu. aj luto jej bolo, ale co som mala? odvtedy radsej da € ze kup mu. a ja som vdacna 🙂

sashabb
3. okt 2018

@dorotka9819 bohužiaľ ideš na to zle. Ake obliecť aspoň na návštevy aby videla??? alebo hladá u vás hračky a keď nie tak ide do skríň???? to akože naozaj?
Pekne jej to zatrhni, schovaj, vyhoď, daruj a normálne povedz. Akože odtiaľ-potiaľ. oduje sa? tak sa aj odduje.
Len si si na seba uplietla bič 😖

dorotka9819
autor
4. okt 2018

@sashabb no však sme to už riešili, hračky aj oblečenie sme jej vrátili (ideme sa sťahovať a nemáme to kde uskladňovať) a manžel bol ten kto sa za mňa postavil a povedal že nám to vadí. V novom takú chybu už neurobím, aj keď sama som si neuvedomila že by som za niečo mohla, proste to tak automaticky robila, nepýtala povolenia.

Strana
z4