icon

Darčeky od starých rodičov

dorotka9819
26. sep 2018

Ahojte, idem si po radu. S manželom máme syna ktorý má tri a pol mesiaca. Vždy keď ideme na návštevu ku starým rodičom ( svokrovcom) tak dostane nejakú hračku, oblečenie, cumlík, deku...
Svojim rodičom som zakázala aby mu kupovali veci o ktorých neviem a tak sa naučili že keď mu chcú niečo kúpiť najskôr sa na ma opýtajú (väčšinou aj tak donesú plienky). Môj názor je taký že nechcem aby si ho kupovali vecami, jasné že ako trojmesačné bábo si to ešte neuvedomuje no časom keď bude starší si to bude vyžadovať. Chcem aby to skončilo pretože sa z toho nedokážem tešiť, nedokážem povedať ani ďakujem (lebo to tak necítim). So svokrou som vychádzala dobre, asi aj preto že som vždy ustúpila no teraz už nechcem. Muž má síce rovnaký názor ale mame to povedať nedokáže (a ja som tiež nechcela byť zlá tak som trpela). Ja som sa to už snažila všemožne naznačiť aby mu darčeky nekupovala, ale zatiaľ nič nepomohlo.
Keď už niečo kúpi vyžaduje aby som mu to obliekla, aby sa s tým hral, nosil taký cumlík... Problém je ale v tom že má odlišný vkus ako ja (naozaj sa mi nepáčia predražené čiapky so šnúrkami, šilcom a volánikom na konci pre chlapca), cumlík chce iba jednu značku a keď kúpim dva v balení tak mi postačia v pohode tri mesiace a nepotrebuje každý týždeň skúšať iný a hračky, pokiaľ išlo o hrkalky som to prekusla no každým týždňom ma vie prekvapiť väčšou blbosťou.
Poraďte ako jej to slušne povedať. Nechcem sa hádať pre takéto zbytočnosti, len jednoducho s tým seknúť kým si to malý neuvedomuje.

rainee
27. sep 2018

@dorotka9819 😂 asi tak.
no to nakupovanie je u nás najmenej, odhliadnuc od toho by som bola rada keby mali s deťmi dobrý vzťah, no oni nemajú žiadny. Ked tam prídeme ani sa od tv neodlepia. Pomoc s detmi. žiadna. Svokra je toho názoru že jej nikto nepomáhal s deťmi tak ani ona nepomôže, no čo k tomu dodať. Prave naopak, je by som o to viac pomohla.Ja tam ani nemám chuť chodiť len som nechcela aby deti nemali dedkovcov. Ale už aj deti to chápu že je to o ničom. Minule sme tam boli a mala chcela kašu.svokre sa to nechcelo robiť tak povedala radsej že nemá krupicu.... Objednali sme si pizzu aj pre nich samozrejme, to už bolo ok. A furt takéto perly . Sorry za litánie, potrebovala som sa vykecat 😉

basska_b
27. sep 2018

@dorotka9819 Oni to berú tak, že chcú vnucika potešiť a že to je to prave orechové pre neho. Ja si myslím, že si nedajú povedať, ani keby im to manžel hovoril. U nás boli vždy doslova hádky, keď sme boli väčší, si to pamätám, babka nám chcela dať peniaze, jedlo, mama jej hovorí, že nech nedáva, že my máme všetko a ona je ta, čo to potrebuje. Babka to vôbec nechcela uznať a ešte sa cítila urazena. Takže ja by som to asi nechala tak, lebo s tým sa nepohne.

Tie veci by som mu obliekala naozaj podľa vkusu. Keď sa ti to nepáči, hod dole do skrine. Oni si to potom uvedomia, že kúpili blbosť. No a je možné, že deti budú v budúcnosti hovoriť, že jedna babka mi dá viac, ale to je vždy tak. Nedá sa predháňať, kto dá drahšie veci. Aj pre tie deti je to životná skúsenosť a môžete im vysvetlit, že starí rodičia to chcú touto formou a druhí starí rodičia sa s nimi radšej zahrajú.
Ja mám malú dcérku a neriešim to, čo jej kupujú, lebo zbytočný stres pre mňa - keď niekto niečo kúpi, slušne poďakujem a ak sa netrafil, leží to v skrini a keď prejde čas, posuniem to ďalej.

dorotka9819
autor
27. sep 2018

@saxana000 ja tiež chodím do mesta keď niečo potrebujeme. Idem na týždenný nákup, kuknem lidl leták a šup ideme nakupovať 😁 malý toho toľko nepotrebuje. Keď som navrhla aby mu odtiaľ kúpila tak odmietla. Proste jedným uchom dnu a druhým von. Zo začiatku som myslela že vsak nech má radosť, viac ju poteší keď to bude v obchode kupovať ona a tak som jej povedala čo by som chcela aby malému kúpila. Jej odpoveď bola že ona vie lepšie ako ja čo potrebuje. 😁

dorotka9819
autor
27. sep 2018

@rainee presne ako u nás. Nechcem mu zobrať jedných starých rodičov ale nevidím v tom zmysel. Pomoc žiadna, iba starosti. Však mám toho viac nech dosť a ešte pridávajú aj oni.

dorotka9819
autor
27. sep 2018

@basska_b dnes muž zasiahol, slušne sme doniesli veci od nich ku nim, s tým že sa teraz sťahujeme a bude lepšie keď bude mať hračky a oblečenie aj u nich a že si neželame aby ďalej niečo kupovali a pokiaľ áno tak to ostáva u nich. Schvaľujeme narodeniny, meniny a Vianoce inak nie. Svokra nahnevaná a uplakaná, ale asi to tak malo byť.
Ja som tiež tak mala babku ktorá bývala s nami, s darčekmi to nepreháňala, skôr sme spolu piekli koláče, starali sa o jej zvieratá na dvore a sú to pre mňa krásne spomienky. Druhá babka chodila dvakrát do roka ku nám vždy s bábikou ktorú nemal nikto iný (bývala v zahraničí) no neviem si spomenúť na nič pekné z detstva. A tak trochu som chcela aby sa tomu vyvarovali. No keď nie tak nie.

basska_b
27. sep 2018

@dorotka9819 Hej, úplne chápem. Namiesto hlúpych darčekov nech radšej venujú zážitky. To treba vysvetliť svokre... je to pre jej dobro... Ale vidím, že ma svoju hlavu :/ napíš aj do skupiny Ach, tá svokra. Tam budú mať dievčatá určite skúsenosti :D

tncka
27. sep 2018

@dorotka9819 robis z toho zbytocne vedu a problemy hladas tam kde nie su

lilka5566
28. sep 2018

@dorotka9819 tak už to asi budu starší ľudia, svoje deti majú za sebou a sú radi ze majú kľud 😀 mne to moja mama tak vysvetľuje, tiez im kúpi všetko čo im na očiach vidí aj nevidí ale na nejaké zábavanie a nimi sa uz necíti. A k tým darčekom, vzdy ich môžeš predať keď ich nechcete.

canany
28. sep 2018

@dorotka9819 akoby som citala stav u nas, ked nieco kupili, vzdy male, ked som ziadala muza, nech im povie nieco, tak nie, nic nepovedal, len my sme sa vzdy pohadali. Stacilo zavolat, aku velkost maju deti, ci z lidlu nieco, ale nie oni radsej na mileticke u turka. S mojou mamou sme dohodnute, ze ked nieco treba z lidlu alebo ked narodky meniny, dohodneme darcek. Tiez som ustupovala a nechala si s prepacenim srat na hlavu, ale od kedy sa narodil prvorodeny, uz som sa postavila na zadne. Minuly rok to na oslave dopadlo tak, ze po 3 razoch co som prosila svokra nech nekrmi syna svojou vidlickou na mna zreval drz hubu,vzala som dceru a isla domov. Odvtedy to slo dolu vodou a od tejto jari sa uz ani nestretavame, nevolame. Muz tam chodi sam s detmi. Desim sa co a ako tam jedia. Ale poviem si, raz za dva tyzdne to zvladnem a co oci nevidia, to srdce neboli. Triedila som hravky a tie od nich, co sa este nerozpadli, som im poslala naspat. No u nas to doslo tak daleko, ze sa s muzom rozvadzame, ale tam je tych dovodov ovela viac.

37373
28. sep 2018

@dorotka9819 Ked raz budes mat vnucatko ty a budes sa mu snazit dopriat pekne veci a nevesta bude zduto na teba pozerat za kazdym ,ked mu daco das....vzi sa aj do ich koze. Je vela zien,, ktore nedostanu od svokrovcov nic..ako je rok dlhy. Ked nevies podakovat teraz ty, mozno sa toho isteho dockas od svojich deti a ich partnerov.

katrinka34
28. sep 2018

@dorotka9819 ja neviem ale pre mna sú toto zbytočne hádky ... kúpila, kúpila, poďakuj zober domov a daruj na charitu. Svokra už nemá chuť s tebou riešiť prebdene noci, to si odzila s vlastnými deťmi, a kupovať dieťatku hračky či veci na oblečenie jej robí radosť, tak prečo jej ju trosku neponechať ... Hračky si nechaj a daruj škôlke. Môj svokor tiež kúpil kadečo ale po čase si všimol že sa stym nehráme a ani tie veci nenosime tak nám začal dávať peniaze. Trosku ohľaduplnosti aj ku svokre aj ku starším ľuďom ... ti prinesie viac osohu. Takto budeš mat zničený vzťah so svokrou a malému tie veci bude kupovať aj tak na ťajňasa keď bude starší, resp. si odnesie vzorec mama sa nespráva pekne k babke ... nebudem sa musieť ani ja k svojej mame keď budem dospelý ... Ako si to ty nastavia take to budeš mat ... drzim palce

radu_lienka
28. sep 2018

tohto celeho sa bojim aj ja, sesternica s bratrancom maju po 2deti, a u nas v garazi zapikovali všetky detske veci, od kocikov, postieloj, hračiek a celej vybavy. Moja mama to tam ukladala takže vie, ze kupovat nebude, len to co ja poviem. Ale svokra so svagrinou tie sa to dozvedeli a uz bolo a co treba, NIC, aj sme to tak hned povedali, vybava je doma, ked sa to bude riesit povieme co chceme, jasne ze nie, na jarmokoch dupacky a toto je pekne a toto kupime a toto, nie vravim, zbytocne to bude zavadzat. S mužom sme sa dohodli, ze sa da c. u. na stavebne sporenie, a keď chcete tak poslite peniaze, ked sa rozhodne kupivat byt,auto za tie peniaze bude velmi vdacny.

negymama
28. sep 2018

@dorotka9819 noooo, tak to si so svokrou este uzijes "ja viem lepsie ako ty, co maly potrebuje" sa zmeni " ja viem lepsie ako ty, ako ho vychovavat" tu nejde o radost z kupovania veci pre vnucika, ale o pestovanie ega cez dieta , kto je viac, kto je mudrejsi, skusenejsi. samozrejme svokra sa pozrie do zrkadla a hned vie ze je to ona😝😝

bohuzial niekedy to moze viest az rozpadaniu vztahov, bud medzi svokrovcami a vami ak budete drzat ako manzelia spolu. alebo sa rozpadne vas vztah ak manzel bude drzat stranu rodicom. ego tazko porazit. viem o com hovorim. U nas bol tiez zaujem viac o pestovanie ega nez o pestovanie vztahu s detmi, ich v podstate deti nezaujimali, a tak to aj dopadlo.

negymama
28. sep 2018

mne svokra raz dala drevene dlahy, ze to mam zasunut dietatu do perinky aby malo rovny chrbat 😲 malu nemali radi, mali radi len svoj pocit, ze oni nam ukazu ako sa co ma robit s dietatom, chceli aby sme nereagovali na jej plac, nebrali ju na ruky, bili ju po rukach a po zadku , vyzadovali aby bola ticho ked sa dospeli rozpravaju...atd.. vsak pekne zasady si niekto povie...akurat ze islo o 8 mesacne babetko , nie o 3-4 rocneho potomka. vraveli ze ju drzime na prilis kratkej retazi, akoby bola pes. a v zasade pre nich nemala ani meno, len ONA... ona ma dostat bitku, ona je zla. dieta placuce od unavy bolo v zasade ZLE. vysmievali sa jej, napodobnovali jej plac. bee bee. cez dieta nas ironicky kritizovali.. " len chod, chod, rozbi to, vsak mas rodicov co ti vseeeetko dovolia" Mmch, dievca ma uz 14 rokov a este sa jej nepodarilo nic rozbit, zato ja som uz ten cas obila hrncekova tanierov... 😅

negymama
28. sep 2018

a to sme neboli ziadni sopliaci, mali sme 34 a 33 rokov pri narodeni prvej dcery a ja som uz mala skusenosti s detmi moja sestra so mnou byvala s novorodenatom, starali sme sa obidve. dalsej druhej sestre som varovala deti, od mala brala na 1-2 tyzdnove prazdniny.

37373
28. sep 2018

@negymama Tak toto je pekny extrem...citovo chladni ludia.

dorotka9819
autor
28. sep 2018

@canany u nás to je tak že aj muž súhlasí so mnou takže včera im to pekne krásne povedal, doniesol veci späť a dal prísny zákaz. A keď sa to bude opakovať tak tam dlhšie neprídeme.

dorotka9819
autor
28. sep 2018

@katrinka34 ja by som to rada darovala lenže vždy keď príde ku nám tak hľadá všetky hračky čo kúpila. Keď náhodou nenájde nejaký traktor alebo vidí že som zavesila na sušiak prádlo od nej trošku inak ako to robila ona tak je zle. A to nehovorím že kontroluje či malému správne žehlim veci, či nemá puky na rukávoch a či ho správne ukladám do skrine. Toto ma rozčúliť nevie, no pousmejem sa nad tým, veď nechodí ku nám každý deň. Raz za dva týždne aspoň pretriedim malému oblečenie a upracem skriňu.
Ja si s ňou inak úplne normálne rozumiem. Samozrejme ako nevesta so svokrou ale snažím sa ju rešpektovať, pochváliť keď urobí nejaký koláč a úplne bežná komunikácia. Jediné čo mi vadí sú tieto dary. Nepotrebujem s ňou byť najlepšia kamarátka, ale chcem aby sme spolu vychádzali. Je to mužova mama, tak ako on rešpektuje moju, tak sa snažím ja jeho.
Ale tak dúfam že včerajší rozhovor pomohol a skončilo zbytočné vyhadzovanie peňazí za nevyužité darčeky

stanulienkat
28. sep 2018

Ked daju,je zle. Ked nedaju je zle. No ja si neviem predstavit,ze by mi dcera raz zakazala kupovat pre milovane vnuca veci. Ved stari rodicia maju z toho radost.

dorotka9819
autor
28. sep 2018

@negymama ja som tiež zlá mama lebo malý je naučený na ruky, nenechám ho dve hodiny vkuse plakať.... To že mal malý koliky a reflux nezaujímalo nikoho takže som si myslela svoje. S výchovou sme zatiaľ s mužom na rovnako takže držíme spolu. Najskôr sme my rodina a potom naši rodičia. Jasné že sme nespadli z neba a nevieme všetko, dáme si poradiť, ale pokiaľ na to máme iný názor tak si robíme ako uznáme za vhodné. My sme rodičia.
Ja tiež čo to a o výchove viem, sesternica mala syna a keďže končila posledný rok na vysokej tak som s ním bola vždy keď sa dalo. Určite to nie je také ako so svojím ale veľa som sa toho naučila.

dorotka9819
autor
28. sep 2018

@stanulienkat tu nejde o to že dajú, nedajú. Ale KOĽKO dajú. Ja som mala zaprataný celý byt vecami od nej. Kým to začalo jednou hrkalkou tak som povedala že dobre, prvé vnúča, tešia sa. Ale keď sme tam prišli raz do týždňa a začali na mňa valiť veľké tašky s darčekmi lebo toto videla, to jej ponúkla kamarátka, to našla po svojom synovi tak mi to vadilo.

dorotka9819
autor
28. sep 2018

@37373 ja som zo začiatku bola ochotná, poďakovala som. Ale ono sa to zrazu vrhlo iným smerom. Začala nakupovať toho príliš veľa. Ja to nemám kde uskladňovať. Keď už sa nedalo rozkázať aby nekupovala som som povedala že teda potrebuje tepláčky alebo niečo, ale vždy ako naschvál kúpila zas niečo iné. Takže sme to museli zatrhnut.
To máš pravdu, neviem aká budem ja, ale dúfam že sa naučím a nebudem robiť to, čo sa mi teraz nepáči.

gagik
28. sep 2018

@dorotka9819 podla mna ziarlis,ze sa malemu darceky od babky pacia a ze ma babku rad.

jasminet
28. sep 2018

@gagik malý ma 3 mesiace - ak som to dobre pochopila.... Tomu sa hračky od nikoho ešte asi moc nepáčia a babka je mu srdečne ukradnutá 🙂

dorotka9819
autor
28. sep 2018

@gagik nechcem byť zlá ale malému je úplne jedno aká hrkálka mu hrká nad hlavou a to že má doma plne krabice hračiek ktoré začne využívať až keď bude mať najskôr tri roky (kupovať trojmesačnému omaľovánky som ešte nevidela a ani pastelky nie)
A ako ju môže mať rád keď je to akurát človek ktorý sedí v opačnom kúte obývačky? Veď sa mu ani neprihovorí. Budem rada keď si s babkou bude rozumieť ale myslím že ešte je malý na to aby vedel koho má a koho nemá rád. Jeho potreba je aby mu niekto vymenil plienku, nakŕmil ho a sem tam ponosil na rukách. A je mu úplne jedno kto to je. (Až na to kŕmenie, to mu nikto iný poskytnúť nevie)

dorotka9819
autor
28. sep 2018

@jasminet presne tak, veď keď bude mať tri roky tak mu nepoviem pri každej hračke že túto kúpila babka, túto krstná. Deťom to je jedno. Ale zas ľahko si zvyknú že niečo dostanú vždy keď uvidia danú osobu.

sasa1310
28. sep 2018

@dorotka9819 ako toto môže niekomu vadiť? Ako ti môže vadiť, že chcú urobiť radosť tvojmu synovi? Jeho vlastní starí rodičia? Ja byť aj tvoja mama tak sa urazím,, zakázať vlastnému vnukovi niečo kupovať? Či si taká úzkostlivá na to dieťa? Veď chcú urobiť len radosť.
Keby nekupovali a nezaujímali sa, tak by si bola spokojnejšia? Fakt vás niektoré nechápem a mám obavy, čo s tých vašich "porcelánových" detí vyrastie

sasa1310
28. sep 2018

ako toto čítam, že ste priniesli svokre veci naspäť a ona uplakaná aj sa bojím, keď mi synovia donesnú domov nevesty. Lebo tuším sa neodvďačia tie svokry nikdy. Či sa starajú, či sa nestarajú, či kupujú, či nekupujú.
Aby sa ti toto nevrátilo raz na tvojom vnúčati s tvojou nevestou

eeffka
28. sep 2018

@sasa1310 pekne si napisala "keby nekupovali a nezaujímali sa", no len podla toho co autorka pise oni len kupuju ale nezaujimaju sa.
ak si take nezazila nikdy to nepochopis, u nas jedna strana takto kupovala, lebo je pondelok, lebo sme isli okolo, lebo sa dalo, lebo..... skoncilo to tak ze asi 5r sa na nich osopila raz ze a to ste mi neic nedoniesli? Tak im usmev zmrzol.
jeden cas mala moja starsia dcera 4 zimne bundy jednej velkosti od babicky ( okrem hraciek samozrejme). Naco? raz som spocitala za 3m taketo dary v eurach a vyslo by na predlzeny vikend 4clennej rodine, co by si deti aj viac uzili. Ale to len tak interne medzi nami.
Potom sme sa fajne pohadali a skludnili sa, ajked stale maju podla mna chorobu, teda svokra, nakupovat nevadi ze netreba ale hlavne velaaaa a velaaaa

stanka2612
28. sep 2018

@sasa1310 ono,ak si čítala,je to o Tom,že tých darov je proste veľa a nevyuzitelnych.ze @dorotka9819 sa snaží povedať,že čo potrebuje,ale svokra si ide podľa seba.to by sa ani mne nepáčilo...
Moja svokra a aj mama nášmu malému kupujú tiež dosť,ale vždy sa opýtajú,čo potrebuje,aby nekupovali blbosti.jasne,že občas kúpia aj to,čo "im práve cvrnkne do nosa",ale vždy je to dobré aj veľkostne,aj k ročnému obdobiu.aj narodeniny,meniny,Vianoce sa u nás dohodne,čo by kto potreboval a to sa kupuje+sme naučeni ako prekvapko kúpiť aj nejakú maličkosť 😉
Predpokladam,že tento systém by zakladateľke vyhovoval 😉