Dcéra bude mať 24 rokov a nechce pracovať
Moja dcera ktorá ochvilu bude mať 24 rokov nikde nepracuje a nemá ani snahu si niečo hľadať, vkuse nejaké výhovorky.. po strednej škole pracovala len raz a aj to ani nie pol roka.. samozrejme ze teraz za nu všetko financujeme ja a manžel lebo ona nemá.. lenze takto sa uz ďalej nedá, ako ju naučiť sa samostatnosti a zodpovednosti?
Chyba nie je v tvojej dcere ale v tebe a tvojom muzovi. Rozmaznali ste si ju, fukate jej praskovy cukor do riti tak co sa cudujes? Preco by mala pracovat a snazit sa ked sa o nu staraju rodicia? Ty velmi dobre vies co mas urobit ale neurobis to lebo si makka. Zbytocne tu ostatne stracaju s tebou cas a davaju ti radu. Pokym ty s muzom nezmenite postoj tak sa tvoja dcera nespamata a cely zivot ti bude robit iba problemy.
@1katus1 hovorim o "samostatnosti" zien, ktore v 20tich su vystudovane, maju svoje byvanie a idealne este aj 2deti k tomu. Aj to vystudovane je trosku osemetna tema. Pre kazdeho to slovo znamena nieco ine. Niekto ma trojrocnu SOU a tvrdi o sebe, ze je vystudovany. Niekto si robi PhD. a je este stale "student" aj vo svojich ociach.
Ja si pod samostatnostou predstavujem nieco ine. Mat dieta, neznamena ze je clovek samostatny.
@eva112014 tiež si myslím, že je téma vymyslená, včera čírou náhodou založená téma o synovi, ktorému sa nechce pracovať. Neverím, že normálna svojprávna mama v pohode s úsmevom cvaká 24 ročnej hnilej dcére mobil, handry, kozmetiku a ešte sa sťažuje, že doma nič nepomôže. Ak by to náhodou bola pravda, tak si takú dcéru zaslúži. Je to výsledok jej výchovy a opičej lásky
@oliali a ešte niečo. S mojim mužom sme spolu od 2014. najprv každý býval u rodičov,potom od 2016 sme byvali u našich do 2019.. Takze áno tiež sme byvali u mojich rodičov ale aj sme chodili do prace a zarábali… Ale že má tu vôbec ešte tieto ženy ako ty a ďalšie dve pod tebou udivuju.. vy ste práve tie, ktoré potrebuju byt hnusne na všetkých a komentovať všetko. A hneď na ženu útočiť, že si našla chlapa s domom a podobne sracky.. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Nevyhrazaj sa a konaj. Stopnut financie. Roky jej idu. Nebude mat prax a bude vies co robit.... Ako fakt neviem co su dnesni rodicia mladych dospelych zac, resp. Tie vztahy... Mne otec tyzden po maturitach oznamil ze si mam hladat prácu a bolo (a to som nastupovala na vs, po tolkej finančnej volnosti som ju rychlo prehodila na externe, kto raz sa stane financne aj inak nezávislý uz nebude chciet mamahotel😂) . Roky lehnit doma, nakopali by ma do zadku 🤦🏻♀️toto je niekedy neskor ten typ co tu potom vidno: mama narobila som si deti, staraj sa teraz lebo nepracujem, nemam kde bývať a pod.
Nekupovat, neplatit, nesponzorovat, nekrmit... Najomne pytat.
Nedá mi nevyjadriť sa k jednej veci. Mnohé tu píšete že vydať sa mať svoju rodinu a muž zatiaľ tu rodinu živí kým je žena na materskej že to podľa vás nie je samostatnosť. A prečo nie? Kto povedal že jediná správna cesta je kariéra a potom deti? Prečo by to nemohlo byť naopak? Lebo ženy na MK tak rozhodli? Vy si myslíte že žena na materskej leží na gauči a nič nerobí iba utiera deťom zadky? Veď i žena ktorá sa stará doma o deti má množstvo povinností. Dnes je taká doba že ženy ktoré sú pracujúce sa nadradujú nad ženy ktoré sú mamami na plný úväzok. Pytam sa z akého dôvodu? Miešať tu ženy z osady je fakt cez čiaru. Že porodiť vie i 15 ročná cigánka áno porodiť možno áno ale starať sa už akosi nevedia ani to nerobia narozdiel od tých normálnych žien v domácnosti ktoré majú doma nikdy nekončiacu šichtu lebo z tých detí chcú aj vychovať slušných a nejako použiteľných ľudí a to je podľa mňa ozajstný kumšt. A vydať sa dobre? Aj to dnes není samozrejmosťou. Staci si prejsť MK aké témy tu vznikajú čo za chlapov ženy doma majú ako nezvladaju ani jedno decko a to sú ženy vzdelané, pracujúce atď...kde je napísané že len pracujúca je žena hodná obdivu a úcty? Dnešná spoločnosť má velmi divné hodnoty. Ak sa pár rozhodne že najskôr rodina lebo nechcú napríklad po 30 plakať že už je neskoro a nedarí sa im tak je to ich voľba a je to v poriadku. To není nesamostatna žena. Ak nie je závislá na rodičoch ak vedie sama svoju domácnosť, zabezpečuje výchovu, všetko aby doma klapalo tak je samostatná rovnako ako tá pracujúca. Ak ju nedotuju rodičia.
@w123 ale nenudi... telka, telefon, pocitac... vobec sa nenudi. MOj brat bol taky isty.. este samozrejme povozit sa na aute a so psom von...
@rubinka na 99% je zena na na materskej na Slovensku nesamostatna. Je financne zavisla od manzela (pripadne od rodicov, svokrovcov.) Ale hlavne od manzela. Tato tema je o financnej samostatnosti.
Samostatne zeny su tie, ktore pracuju, zarabaju si na zivobytie, platia si vsetky vydavky ohladom svojho byvania a celkovej existencie, pripadne maju popri praci dieta, a kde zena moze kedykolvek zo vztahu/manzelstva odist a nemusi muzovi trpiet neuctive spravanie, pretoze ma dostatocnnu financnu rezervu a tym padom volnost slobodneho rozhodnutia.
Byvanie u mamky, svokrovcov, ani studentsky zivot z brigady kym ti mamka hradi intrak, pripadne studujes doma a velkoryso si setris na buducu hypo samostatnost nie su.
Autorka ma problem, lebo je dcera je financne nesamostatnostna. Zeny jej tu radia, ako s tym seknut, lebo je evidentne, ze autorka urobila vo vychove chybu.
@slavomira1980 Dobre píšeš. Určite nie je samostatnosť "tri roky sme bývali u rodičov, aby sme mohli celú výplatu odkladať". Ani zďaleka. To je zas a znova iba visenie na rodičoch. A @rubinka , Slavomira ma pravdu, 99% žien na MD/RD sú plne závislé na manželovi, to je proste fakt. A žiaľ, na Slovensku nie je starostlivosť o deti nijako ekonomicky docenená, nezarátava sa nikde, je to neplatená drina. Takže nie, žena, čo je v domácnosti nie je ekonomicky a celkovo samostatná. Lebo aj ten prací prach a vysávač, ktorým doma vysáva jej musí niekto kúpiť.
@slavomira1980
@drahomirrra - tak pokiaľ ide o finančnú závislost tak to sa nehadam len mne to už tak vyznieva aj v iných témach že pracujúca žena rovná sa akási nadžena akoby bola niečo viac. Ja som nikdy nedegradovala ani jednu ani druhu skupinu žien. Autorkina dcéra to je iná káva k tej som sa nevyjadrovala. Ak je nesamostatna neschopná čokoľvek robiť hoc i v domácnosti tak tam zlyhala výchova bohužial.
@elizabet173 Nemusí ísť o vymyslenú tému, to by sme predsa mohli povedať o každej jednej. Ja mám takého brata ako autorka dcéru. Lenže on má tridsať a má odpracovaných pár týždňov. Hlivie v detskej izbe u našich, tí na neho len čumia, občas mu vynadajú a to je tak všetko. Má kde spať, plnú chladničku jedla. Doslova hnije zaživa vo svojej izbe. Chyba vo výchove jednoznačne.
@drahomirrra Starostlivosť o deti je u nás priamo precenovaná, nie že nedocenená! Materská je vo výške čistého zárobku a rodičovský príspevok do 3 rokov (+ teraz pandemický rodičák) je niečo, čo vo svete nemá obdobu. Navyše toto obdobie sa ráta do odpracovaných rokov a zamestnávateľ drží žene pracovné miesto. Výchova dieťaťa sa zohľadňuje aj pri veku odchodu do dôchodku.
Navyše, dnes sa platia ženám ešte aj tehotenské dávky a pôrodné. Tak čo viac má ešte štát urobiť? Čo vidím okolo seba, normálni ľudia s 2,3 deťmi obdobie MD a RD prežijú v pohode. Nič im nechýba. A že sa má o ženu a dieťa v tomto období postarať aj manžel (finančne aj pomocou v domácnosti), je úplne normálne. Veď je to aj jeho dieťa a má k nim vyživovaciu povinnosť. A normálni muži, ktorí dieťa chceli, ocenia svoju ženu aj morálne za to, že sa stará a venuje spoločnému decku prvých pár rokov.
Samozrejme, normálna žena sa po odrastení detí zapojí do pracovného procesu. Sú rôzne práce, aj na skrátený úväzok... Problém majú len ženy, ktoré rodia deti na divoko a kadejakým lumpom a potom chcú, aby za ich zlý výber partnera platil štát -najlepšie, aby im z dôvodu ich sprostosti platil bývanie, stravu, škôlku... A oni sa budú potom chváliť, že sa akože samé starajú o dieťa. A ženy, ktoré rodia deti ako svoju jedinú zárobkovú činnosť a chcú z príspevkov na ne živiť aj seba. Tie sa najčastejšie na výšku rôznych príspevkou ale vlastnou prácou pritom nezarobili nič a ani do štátnej kasy neprispeli ničím.
Lenže ešte mnoho vody pretečie, kým ľudia pochopia, že za to, ako vyzerá ich život a život ich detí sú zodpovední najmä oni.
@rubinka Ak sa pozriem na staru gardu, zeny vo veku mojej mamy a smerom ku mne, nakolko mala mladsie sestry. Tie zeny su vydate, mali deti, boli na materskej, po materskej sli normalne do prace, cely zivot pracovali okrem beznej materskej a su schopne, stastne v manzelstve, pracovite, vychovali rovnako schopne a pracovite deti. Tie co sa rozviedli, mali kde byvat, nasli si dalsieho partnera a su zase stastne.
Generacia zien, co opisujes, ako su doma polku, ci cely zivot, ale maju toho "nesmierne" vela na praci, ze pracovat by poppri tom vsetkom doma ani nestihli, sem po rokoch prichadzaju vyplakavat, ze po rozchode nemaju za co zit, ani kde byvat a ze z dochodku sa neda vyzit. Ale je to ich vec, ako si zivot zariadili. Ony sa postazuju, zeny ich tu polutuju ... a problem nezmizol.
@heleninamama presne to s tou materskou a davkami sedi.
Mat dieta nie je povinnost, ani pravo. Je to iba na rozhodnuti rodicov, potom nie je nic ako "obeta" ženy ze je doma.. Ani obeta inej zeny, ktora ide do prace. Proste je to vyber, kazdy si ma urobit ako chce a ja nevidím ziadny dovod odcudzovat niekoho za vyber. Ale ma sa vediet o seba/resp. rodinu, lebo je rozhodnutie aj muza, ze bude mat deti a manzelka bude doma a on ich bude zivit/ postarať. Ako im bude, bez prace, peňazí alebo naopak. Ja milujem reci o tom, ako vychovávajú budúceho danoveho poplatnika 😂 a preto ich treba spozorovať viac.
Problem u nas je, vysoke dane ludi ktori pracuju a makaju a dokazu zarobit, a potom rozhadzovanie a kradnutie penazi, ten co vysoke dane z toho nic nema, prave naopak. Toto v spoločnosti robi tlaky ktore polarizuju ludi a konflikty sa stupňuju.
Horsie je, ze je vela mamin, ktore su doma do 10r dietata sa velmi tazko zaradia do prace, nie zeby nevedeli, ale je to nepohodlné kazdy den sediet 8h niekde, chodit tam.. Rovnako ako ked dlhodobo nezamestani vypadnu z pracovneho procesu. Rovnako zle znasaju po par rokoch dat dieťa do kolektivu... horsie ako to dieta. Sama oba pripady velmi dobre poznam...
@barus26 a ty si dobrá koza. Pochválim ťa že si šikovná a ty mi napíšeš že som trapná . Vybrať si hocijakého debila je veľmi ľahké ale vybrať si schopného muža je už kus umenia a práce . To že tvoj muž nič nemal a vybudoval znamená že je schopný , tak sa skľudni a čítaj poriadne.
@liljana - nehadz všetky do jedného vreca to že niekto má peniaze neznamená že bude naveky šťastná. Každá nech si život zariadi ako uzná. Keď ženu napĺňa jedno dieťa a potom leti do roboty je to jej vec jej výber takisto ako žien ktoré majú deti veľa a žijú pre rodinu a nebuduju kariéru. Nedá sa zovšeobecniť ktorá ako na staré kolená dopadne to záleží mnohych vecí hlavne od toho partnera však áno.
Do nemas lahku situaciu doma :( ale ako si si si ju vychovala tak aj mas . Mala si byt viac prisna…no teraz je to uz komplikovanejsie,,, vsetko jej zatrhni aby pociti ze nema , aby pocitila ze je bez penazi .. ale ked jej budes vsetko davat , varenie, peniaze, byvanie, pranie atd …. Tak ju nezmenis
@rubinka Spolocnost si ekonomicky nemoze dovolit, aby vsetky zeny nepracovali a boli iba doma s detmi, nech si akokolvek myslia, ze ich cinnost je zasluzna. Robilo sa to na dedinach, kedysi a tie rodiny tak aj zili, chudobne. Preto stat plati matersku, rodicovsky. Tie co uz na materskych boli, platia zo svojich dani materske tym, co su prave na nich. No a nova moda su pozicky. Rodina zoberie 30rocnu hypo na poriadne drahy byt, dom, zena na matersku a uz si myslia, aki su bohati a ako si to mozu dovolit. Potom pride vyhadzov z prace, ekonomicka kriza, uraz, obdobie, ked sa nedari, rozvod a pride plac, ze skoncila vysoka zivotna uroven na dlh.
@simca06022011 tak jasne to bavi asi kazdeho mladeho cloveka, ale podla mna 24 rocna zena 5 rokov doma ak je zdrava musi mat aspon potrebu aspon najst si frajera a dat si nejako zivot do poriadku, inak mi nepride ze je psychicky ok, my mame v rodine nieco podobne az na to ze dievca nieje lenive bude mat 25 a robila dokopy tiez mozno pol roka ale proste berie lieky od psychiatra nebola na tom psychicky dobre, ma uzkosti boji sa komunikovat…inak v skole sikovna vzdy mala 1,2 jky ale nejako sa nezaradila do zivota, len sa mi proste nechce verit ze by bol niekto zdravy ale az tak extremne lenivy, podla toho co pise autorka odisla pracovat aj byvat sama ale vratila sa s placom domov ze to nezvladala a odvtedy ma strach to podla mna skusit znova, mozno jej v tom treba pomoct najst pracu vyvsetlit ako hospodarit s peniazmi alebo nieco v tomto smere lebo ona sa mozno len boji tak nejako dospiet a zobrat zodpovednost do vlastnych ruk, podla mna je lahke odsudit hned ze ten clovek je lenivec ale ja verim tomu ze niekde bude nejaky iny problem, kedze sa uz raz osamostatnit chcela, aj pracovala

V 16 mať našetrene, tak zas netreba byť premotivovaný, viem, že sa dnes na mladych kladu naroky, že bude riaditeľ do 25, ja som tiež brigadovala v 16, ale preto, že mi mama nechcela kupiť rifle, neviem, z čoho by som mala mať našetrene..VŠ tiež chodia brgadovať, ale aby mali na najom a skripta, neviem čo sa z tych 3/hod da ušetriť, zas musíme byť byť realisti