Dcéra ušla z domu
Zdravím vás dobrí ľudkovia. Už ani neviem s kým sa mám poradiť.
Sme ( teda boli sme) vzorná usporiadaná rodina. Všetko bolo v poriadku až do septembra 2014. Naša dcéra v roku 2013 odišla do anglicka , zarobiť si na vysokú školu a získať nejaké životné skúsenosti. Po mature ju nezobrali na výšku , tak sa teda tak rozhodla. Vo všetkom sme ju podporovali, všetko vybavili, nakúpili. Všetko bolo v poriadku, zarobila si peniaze a tešila sa domov. ALE , všetko sa zmenilo. Dcéra sa domov vrátila ale tam sa tesne pred odchodom zoznámila s o 10 rokov starším chlapom. Poplietol jej hlavu dokonale. Ten sa k nám silou mocou " pozýval na návštevu,, . Tak sme teda dovolili aby prišiel. Suchý , povýšenecký angličan. Mohli sme sa snažiť ako sme chceli, nič mu nebolo dobré a nie len u nás doma ale aj celkovo na slovensku. Dcéru natoľko spracoval, že sa rozhodla odísť opäť do anglicka ale už len na 3 mesiace, keďže ju zobrali na výšku, ktorú si vybrala sama a veľmi sa na ňu tešila. Pustili sme ju s tou podmienkou , že bude bývať v hoteli v ktorom pracuje ( nedodržala to) . Ale ako milujúci rodičia všetko predýchate . Po 3 mesiacoch sa vrátila. Iná- chladná- odmeraná s tým, že ona chce ostať v anglicku. Slušne sme sa s ňou porozprávali a vysvetlili jej , že to nie je rozumný nápad, že nech vyštuduje vysokú školu tu na slovensku, za ten čas dozreje a potom uvidí čo ďalej. Súhlasila s nami. Doma bola 3 týždne. Jedného dňa nám povedala idem ku kámošne na dva dni...... a viac sme ju nevideli. Napísala nám správu cez fb, že je v anglicku a je tehotná. Plač, prosenie, dohováranie. Manžel bol po ňu v anglicku. Ale nič nepomohlo. Nekomunikuje s nami. Vraj nerešpektujeme , že je dospelá....... S dcérou sme mali vždy nádherný vzťah, nehádali sme sa , vždy sme spoločne vedeli nájsť riešenie. Máte niekto podobný problém. Viete mi poradiť čo robiť?
Ospravedlnujem sa za nepresnu info- Teraz citam, ze teda Britsky pas dieta moze dostat, ak je jeho otec Brit, aj pokial nie su rodicia zobrati- nepresnu info som mala od znamej, co toto pred par rokmi riesila, a oni sa brali prave kvoli tomu, aby dieta malo Britsky pas po otcovi, lebo ak bude ako slobodna matka, pas dostane male Cesky po nej- zvlastne...
No nezavidim. Asi otehotnela aj neplanovane, no co uz. Skuste sa cez tu bolest preniest a ukazte, ze sa tesite na vnucatko, mozno kup par veciciek pre babatko a hlavne ju ukecaj nech pride rodit sem na SK.
/Prenatalna starostlivost je na SK neporovnatelne lepsia ako v Anglicku. Najma ked ma este k tomu nejake ochorenie. /
Slub, ze si zoberies dovolenku, pomozete jej s babatkom a ked sa da dokopy, moze odist spat za priatelom. Ak sa s tym chlapom rozide, tak nech sa to nemusi riesit ako unos. Prip. ak budu nejake problemy, poculi sme, ako funguje odoberanie deti z rodin v Anglicku.
Mozno ked bude mat brusko vacsie, prip. rizikove tehotenstvo skor ju zlomis na ten navrat. Ja som bola na rizikovom od 7. mesiaca a veru, neviem si to predstavit, ze by som nebola u mamy. len to skus takou jemnou, nenasilnou formou... Drzim silno palce, nech vsetko dobre dopadne.
@pribinak nech si s manzelom zbalia kufre a ist byvat k zatkovi a dcere...myslim,ze len takto zistia pravdu....vies,ono,dcera je prilis mladucka...neskusena,zivotom neotukana...len aby to nemalo zle nasledky...prvy zly moment,zlomovy,bolo zrejme to ze ju na 1x nezobrali na vysku kam cchela- tym padom v uvodzovkach odisla zlomena do zahranicia na zarobky....jeden moment zmenil uplne jeden zivot....ja to vnimam tak...nemyslim to zle....len si myslim,ze rodic musi stanovit iste hranice,ale pravda je,ze v 18 uz tazko nieco zmoze.....stale je faktom to,ze pred rokom obyvala skolske lavice....je to stale dieta bez podpory rodicov,daleko od domova....ak by aspon ostala pod kridlami rodicov,myslim,ze vyhldiadky by boli lepsie....viem,ze mladi balia kufre a odchadzaju...ale uz ani britania nie je to co byvala....tuzemski tam nemaju pracu,nie to este cudzinci....briti sprisnili politiku,neviem..vidim to tak,ze dievca samo nevie kadial....a zamotala sa uz tak,ze z tohto tazko von.ale kazdopadne drzim palce rodicom....nechcem si predstavit co prezivaju.....mzlsim ze dalsie deti na zarobky nepustia uz😢
Prosim, vysvetlite mi to niektora, lebo mne to uchadza. A toto mi popravde uchadza aj v realnom zivote. Preco vsetcia radite, aby dceru prehovorila/ donutila (nazvite si to ako chcete) odist od partnera a prist k rodicom? Preco trhate novu rodinu, kde by dieta vyrastalo? Myslite, ze by dietatu bolo lepsie bez otca, ale so starymi rodicmi a matkou? Mne ked povedali, ze mam ist od MM, ze oni mi pomozu a daju mne a mojmu dietatu vsetko, hadajte, co sa stalo. Z porodnice som prisla k MM s nasim dietatom, lebo je nase a nie moje a mojej rodiny. Nie je to omyl, s ktorym mi rodicia pomozu. Nikto nevie, ako dopadne akykolvek vztah, nikto nema vestecku gulu. Vela vztahov, co mali podporu rodiny zlyhalo alebo tam matka zostava lebo sa patri a musi. Neviete, aky je ten chlap. Moze sa o nu starat. To, ze sedi na nete neznamena, ze nezaraba. Zarabat sa da aj cez net. Nekomunikuje podla rodicov adekvatne? To neviem ani ja, a ani MM. To, ze nema na ucte peniaze? To nemam poriadne ani ja, lebo platim vsetky bezne vydavky. MM plati cele byvanie a zbytok odkladame (ale toto napr. ani moja rodina nevidi. Vidia len to, ze vacsinou nakupov platim ja. ) Nasi maju rovnaky, ak nie horsi nazor na MM. Pritom sa o mna a deti prikladne stara uz viac ako 10rokov. Ja tomu proste nechapem.
Ano, je kopec pripadov, kde to skoncilo zle, ale je aj vela vztahov, ktore vydrzali a su spolu stastni.
@opatrovatelka29 jej rodicia nemozu len tak tu nechat pracu, byvanie, maju to okrem nej dve mladsie deti, to nie je len tak odist a zabuchat dcerke na dvere, tak tu nas mas ......
Tvoja dcéra je dospelá osôbka,žije svoj život aj s chybami.Tak to má byť.Keď sa bude chcieť vrátiť,vráti sa,keď bude chcieť ďalej študovať - dá sa to predsa aj po rokoch.
Ak je možnosť,ďalej s ňou komunikujte, podporujte ju a budte v kontakte.Nech cíti podporu a lásku.Každopádne nech žije život,ktorý chce žiť.To nie je problém.
Mám tri deti a myslím,že takto by som sa na to ja pozerala.
Veľa šťastia 😵
@vesana ja sa väčšinou s názormi @kaktusik007 stotožňujem, ale teraz nie. ak sa jej pokúsite vysvetliť „právne následky“, tak obávam sa, že to nepadne na úrodnú pôdu. anglicko nie je afganistan, takže nasilu by som ju neťahala späť, ale ľahké to tam mať nebude, lebo všetko čo kaktusik popísala, tak platí. dieťa bude patriť do anglicka a to bude prúser, len neviem, či by som za súčasnej situácie nezvážila sa o tom radšej nezmieňovať... toto by nahnevalo aj mňa keby mi niekto diktoval, kde mám porodiť, najmä ak chcem porodiť v krajine EU a navyše domovskej krajine otca môjho dieťaťa – z jej strany nie sú momentálne dôvody o obavu a širšiu perspektívu jej nevysvetlíte hoci ju vy vidíte.
zo začiatku som absolútne nesúhlasila s vami, ale keď som si prečítala doplňujúce komentáre... je to ťažké, nikdy neviete čo vám život pripraví a čo všetko ešte budete musieť prekúsnuť a kedy si budete musieť ešte zahryznúť do jazyka hoci by ste najradšej kričali odušu.
môžeme vychádzať iba z vášho pohľadu na vec. podľa toho čo píšete sa ani mne nepáči jeho postoj k nej – teraz mám dokonca pocit, že si dieťa urobil s ňou lebo žiadna angličanka by ho nechcela (sorry) a navyše si z toho bába urobí dojnú kravu sociálneho systému v UK. no vtedy by aj mňa šľak trafil, keby sa toto prihodilo niekomu blízkemu, tobôž dcére, ktorá mala úplne iné životné plány...
možno tým že mala pokojné dospievanie a na ružiach ustlané (v tom dobrom, lebo sa mi zdá, že ste finančne zabezpečení) sa teraz dostavilo rebelantstvo... naozaj nepretrhnite kontakty, dcéra sa možno uchytí alebo toho po roku bude mať dosť, lebo toto sa nedá ťahať donekonečna.
no strašne sa mi nepáčia vaše komentáre ako "jej rozhodnutie ovplyvnilo život a vzťahy v celej rodine, všetkých to veľmi poznačilo, dvaja bratia trpia jej odchodom..." preboha dúfam, že toto jej NEhovoríte keď s ňou komunikujete, že to bolo len pre objasnenie situácie u vás doma pre nás. lebo z tohto by som mala pocit, že vlastne ja nikoho nezaujímam, že len ja som zlá.
ja osobne by som tiež na dcéru apelovala aby rodila na SK, všetci a určite aj ona pozná prípady odobratých detí a nemyslím si, že to túži zažiť...aj oni si mysleli, že ich sa to netýka a nakoniec skoro o deti prišli. snáď sa nikdy nič také nestane, ale tam to naozaj nie sú ojedinelé prípady :-/ čiže minimálne porodiť na SK a potom nech sa vráti k nemu a možno budú žiť šťastne až do smrti, ale keby sa nedajbože niečo medzi nimi stalo a ako sa vraví: nikdy nevrav nikdy, tak má zadné vrátka..ak má rozum tak tam rodiť nebude, ak sa jedná o dieťa, treba myslieť naozaj na všetko..
No podla mna mozete urobit jedine, dcere napiste ze vas mrzi ako to dopadlo, ze ju lubite a bojite sa o jej buducnost, cim ale nevravite, ze nie je dospela... ale urcite nema dostatok skusenost. Urcite to otocte do roviny, ze sa na vas moze vzdy spolahnut, ak by bol nejaky problem nech da vediet skor ako bude neskoro... ze sice vam nie je sympaticky ten jej, ale budete respektovat ako sa rozhodla, ale nech mysli aj na zadne vratka...
Ona nemoze byt zaslepena a mysliet teraz len na seba a svojho draheho, nemusi mysliet ani na vas.. ale kedze bude matka, musi mysliet na dieta... poslite ju sem na MK tu jej kopec zien napise skusenosti... ci sa jej to oplati kvoli ruzovym okuliarom riskovat 🙂)))
Moja skusenost je , ze mlade baby sa nechaju tymito typmi starsich chlapov lahko obalamutit...Ono sa to raz otoci a uvedomia sa, ale moze byt neskoro.. a zase poznam aj take, ktorym to aj takto v zahranici funguje ;)
@zuzanka.zuzu suhlasim s tebou - je mozne ze just spravi dcera natruc...
akoze ja by som fakt standardne bola na strane dcery, jej zivot, musi si znasat nasledky aj ked je to tvrde - ale ono je to potrebne.. Lebo potom dieta nepreberie za seba zodpovednost.
Ja len pisem na margo toho anglicka - ze to fakt nie je sranda... Este v 2000 - 2004 sa baba co mala dieta a zila v zahranici zobrala, odisla od partnera a sla domov k rodicom - a pohoda jahoda, nic sa nedialo..
Teraz? Teraz ma na krku unos, a slovensky sud dieta VRATI do krajiny obvykleho pobytu dietata -- cize tu nejde o to, v ktorej krajine sa dieta narodi, ale v ktorej krajine to dieta zije... A matka - ma moznost sa vratit na slovensko, samozrejme... ale BEZ dietata - co ja osobne by som nedokazala, takze by som bola rukojemnikom v cudzej krajine...
VESANA, podla informacii , co si postupne poskytla, tak ty a vy ako rodicia nesuhasite cvyverom partnera svojej dcery a s jej pobytom v UK
no vies, mne s ajavi podla tvojho popisu tvoja dcera nezrela osbnost na svoj vek. je pravne dospela, ale nevyzreta. to dokazuje aj jej chovanie. v uvodnom prispevku si pisala, ze ´´usla z domu´´. ona nusla z domu.ona len nie je este schopna riesit zvotne situacie a vyjadrit jasne svoj postoj.a to ani vam rodico
ako som pochopila, tak sa vam nepaci jej vyber partnera. no, treba si uvvedomit, ze ten muz je zos pocneskej vrstvy presne rovnakej kao teraz vasa dcera/ta mozno este nizsie/ v uk
amyslenie maju rovnake , kedze vasa dcera che zit zo sc.davok rovnako,ako jem partner aotec jej dietata. ona bola pris plodeni toho dietata tiez. ako dospela zena. ci nie?
avas pohlad na to, preco nemoze s didtatom zit n´v ka je tiez odrazom spocneskej vrstvy do krorej v uk vasa dcera patri
podla rtvojho sposbu pisania myslim, ze si vzdelana zena. ako taka ako mozes uverit, zeby reodicovi, co je schopny sa o didta starat , ho sudnym rozhodnutim odnali? len tak bezdovodne
a lebo je to tak skor, ze vzhadom na situaqciu, vakej zije tvoja dcera jej priatel sa obavas, ze nie su schopni sa o dieta riadne starat? no , tato obava moze pramenit z realneho zakladu
je jasne, ze ten muz nema zaujme o tvoju dceru ako o manzelku. prtetoze nie je schopny ci ochotny vziat na seba zodpovednost za rodinu ako celok. je lahsie hodit ju na stat, nech zivi jeho dieta aj jeho milenku
upln echapem, ze ta toto znepokojuje.
ale tu s azasa dostavame k tomnu, ze nikto iny.len tvoja dcera nie je zodpovedny za to, co sa stalo ci sstne
ten muz ju nasilim neodvliekol z sk
tvoja nezrela dcera sa rozhodla sama. a s tym zial nic neurobis
vies, nazor, ze odstahovat sa na sk a vy im budete pomahhat je nestastny. a nerelisticky. pretoze ten muz nevie slovensky.tak neviem ake ma vzdelanie,ale asi nie vyssie ako tvoja dcera. takze ani on ani ona nie su schopni na sk dobre zivit rodinu .
takze co? budete znova zivit svoju uz dospelu dceru, jej dieta a pripadne aj jej partnera
tie moznosti, ktore si popisovala , ze ste je poskytli, nevedela vasa dcera zurocit. stym sa neda nic robit. pokial je pricetna as apobila na pravne ukony.
tvoja dcera nema ani ponatia o pravnom systeme krajiny,kde teraz zije. ale mozno sa uz stihla poinformovat o tych benefitoch. to ano. tak ak jej chcete pomoct, tak tym,ze jej obstarate info od advokata v danej krajiny.a to aj co s sa tyka soc.pomoci/od 1. januara sa v uk meni dost veci ohladom toho/ aj co sa tyka rodinneho prava.
vies, ci uz od eroku 2004 pred vstupom sk do eu ci po nom, ak dieta malo centrum zivotnych zaujmov v danej krajine, hoci aj bytrvale bydlisko malo na sk a bolo sk obcanom, tak ak jeden rodic by ho chcel odnat odtial, tak druhy sa mohol aj vtedy obratit na sud so ziadostou o navratenie dietata. aj vtedy platili dohody medzi statmi o pravnej pomci v ramci europy.
len po vstupe do eu je to viac zjednodusene eu lagislativou.
takze skor, ako otec sa snazil svoju dospelu dceru vziat na sk/co hoci chapem, ale je uplne naivne a neefektivne/, tak jej dajte moznost poznat, co aj po pravnej aj praktickej stranke obnasa jej rozhodnutie
myslim, ze nad tym sa nezamyslal ani jej partner.
poradte jej, ze treba ,aby sa s otcom dietata ako nevydata matka dohodla na uprave prav a povinnosti k a maloletemu dietatu. aby bolo jasne, ze on chce ci nechce prevziat zodpovednost za dieta prinajmenej. alebo chce vsetko hodit na placia statu a bebefitov.
ak by chcela, da sa za istych podmienok aj na zakad esk maturity studovat aj na predstiznej uk vysokej skole. tak si sa jej opytala, preco sa o to nepokusila?
takze ked jej vec postavite takto, tak verim, ze aj vasa nezrela dcera pochopi hned, ze iluzie treba nechat pubertiakom.
chcela si radu, tu je rada tazka. pretoze je len na tvojej dcere, ako sa zachova., ty a tvoj muz mozete jej len poradit. ak odmietne vasu radu , je to na nej.neda sa jej pomoct.to ona pochopi vsetko az neskor, ked iluzier vystrieda realny ,kazdodenny zivot
pise, ze je chora. no,ak v uk zila a pracovala, tak dobre uz vedla, aka forma starostlivosti v uk je. ver, ze aj v UK su super lklinikla lekari.ale na to musi mat dcera dost finacnych prostiredkov. verejne zdravotnictvo ma in level, co sa tyka limitu zakladnej neodkladnej starostlivosti.
a od toho sa potom odraza aj sfera inych pridavnych vysetreni
videla som take zeny ako je tvoja dcera v de. tiez po vytrriezveni z iluzii dosli na to, ze sa chcu vratit. ale neurobili ten krok , co mali. ze mali mat dieta zverene do ich starostlivosti perdtym, ci sudnou cestou ziadat suhlas s s vycetovainm dietata, ak otec nesuhlasil. takze mali dalsi problem naviac.a o tej lek .starostlivosti to plati po celej eu takto.
BRIDGETFIDGET vyborne, realisticke prispevky.

určite ju nechaj žiť 🙂 veď je dospelá, našla si partnera a je tehotná. môže študovať aj v zahraničí. nechápem prečo slovenské matky nechcú pustiť deti z hniezda. ak budeš na ňu tlačiť určite ju stratíš.