icon

Dcérine rozhodnutie pracovať ako učiteľka

9. sep 2025

Dcéra už nieje malá ale stále je moja dcéra a chcem pre ňu to najlepšie, a to školstvo nieje.
Druhý rok pracuje ako pomocná vychovávateľka v špeciálnej základnej škole a napriek tomu sa stále drží toho, že chce učiť na základnej škole 1.-4. ročník.
Aktuálne zarába 700 eur a chodí z prace zničená, fyzicky aj psychicky ale ani toto jej neotvorilo oči.
Vraj ten pocit, keď si dieťa na ňu ľahne a vie, že sa cíti v bezpečí. Vie, že je dôležitá a vie, že tie deti ju potrebujú. Vraj keď vidí radosť a pokoj na deťoch, všetko jej to vynahradí.
Pekné, ale toto je možno 0.1% práce a účty jej to nezaplatí..

Strana
z3
amonet
9. sep 2025

nechaj ju robit co chce. jej zivot jej rozhodnutia. nechapem preco by mala plnit tvoje predstavy

anonym_72339a
9. sep 2025

@anonym_autor dcera ma pravdu. Nech si dorobi vysoku skolu, bude ucit na ZS, ako kvalifikivana ucitelka zarobi viac ako pomocna vychovavatelka. Nasledne nech si dorobi atestacie, aj s platom pojde hore. Ak sa v tejto praci nasla, bude spokojna.

autumn1
9. sep 2025

Pokial jej ty neplatis ucty tak sa ta to netyka uz je dospela zena a aj tym detom na specialnej ZS sa musi niekto venovat. Je to skor poslanie ako povolanie. Keby ju to nenaplnalo tak by sa rozhliadla po inej robote, predsa ten plat nie je motivacia.

melanta
9. sep 2025

Ako ju odhovoriť? Nijako. Práca je pre ňu viac ako peniaze. Vyhovuje jej to takto. Ak nebude, sama to zmení. Ale prečo preboha by to mala meniť kvôli tebe? Prečo jej ako mama nedopraješ, aby robila niečo, čo ju napĺňa?

anonym_fe42d4
9. sep 2025

@anonym_autor nechaj ju, ak ju to baví nech to robí, radšej ako zarobiť 3000€ v robote ktorú by nenávidela

viestta
9. sep 2025

Kiez by bolo viac takych ucitelov. Je pravda, ze ucty jej to nezaplati, ale je mlada, ma moznost zvysovat si kvalifikaciu a tym aj prijmy. Nechaj ju zit jej sen. Jeto uz jej zivot, treba prestrihnut pupocnu snuru nechat lietat.

7miriam77
9. sep 2025

Máš úžasnú dcéru so srdcom na pravom mieste. Buď na ňu pyšná a raduj sa, že nasla prácu,ktorá ju baví a napĺňa. Bodaj by bolo viac takých učiteliek. A neboj, dorobi VŠ a aj peniažkov bude viac

januska12323
9. sep 2025

Podpor ju, keď si spraví ďalšie vzdelanie aj viac zarobí. Deti potrebujú ľudí ako tvoja dcéra.

anonym_ec5f66
9. sep 2025

@anonym_autor ja si nemyslím že práca v školstve je zlá, práve naopak. Ved je super že sa v niečom našla. Čo by podľa teba mala robiť? Nikdy nebude dobrá v tom čo ju nebude baviť.

lucik194
9. sep 2025

baby vsetky tu pisete ako je to super, nech ide za svojim cielom...... predpokladam, ze ani jedna z Vas nema dieta v takom veku.....

Kazdy chceme pre deti len to najlespie a nech si idu za svojim cielom a nech su spokojne..... ale na druhej strane treba vidiet aj tu realitu..... 700€ by v BA sama neprezila.

o nejakom zivote na "urovni" ani nemoze hovorit, dcera v tomto veku si ma uzivat, cestovat, spoznavat..... predpokladam, ze to s tymto platom nikdy nebude..... ono ten pocit je uzasny, ale nie je to do realneho zivota ☹ a pritom je to take dolezite povolanie, toto nie je rozmar, ist ucit, je to presvedcenie ❤

no na druhej strane klobuk dole, ze to chce robit, ale tiez by som na nu tlacila, nech si popri vychovavatelstve urobi aj skolu, aby mohla ucit, bude stale s detmi, bude robit, co ju bavi ale zarobi viac ako vychovavatelka, detto taketo ucitelky co maju predsavzatie - castokrat vymyslaju same novinky a tahaju deti dopredu......

bg92
9. sep 2025

tak tvoje dospele dieta je spokojne v praci (co je velmi vzacne v dnesnej dobe!) a ty rozmyslas ako jej to pokazit lebo TY s tym nie si spokojna... kazdy ma ine priority a netreba dospelym detom riadit zivoty a starat sa do nich... normalne neverim ze to nie je vymyslena tema a ze si taka

autumn1
Autor odpoveď zmazal
amonet
9. sep 2025
@lucik194

baby vsetky tu pisete ako je to super, nech ide za svojim cielom...... predpokladam, ze ani jedna z Vas nema dieta v takom veku.....

Kazdy chceme pre deti len to najlespie a nech si idu za svojim cielom a nech su spokojne..... ale na druhej strane treba vidiet aj tu realitu..... 700€ by v BA sama neprezila.

o nejakom zivote na "urovni" ani nemoze hovorit, dcera v tomto veku si ma uzivat, cestovat, spoznavat..... predpokladam, ze to s tymto platom nikdy nebude..... ono ten pocit je uzasny, ale nie je to do realneho zivota ☹ a pritom je to take dolezite povolanie, toto nie je rozmar, ist ucit, je to presvedcenie ❤

no na druhej strane klobuk dole, ze to chce robit, ale tiez by som na nu tlacila, nech si popri vychovavatelstve urobi aj skolu, aby mohla ucit, bude stale s detmi, bude robit, co ju bavi ale zarobi viac ako vychovavatelka, detto taketo ucitelky co maju predsavzatie - castokrat vymyslaju same novinky a tahaju deti dopredu......

@lucik194 viem ako velmi zhorsilo vztah mna a mojej mami to ze nikdy nepodporila moj vyber skoly ani zamestnania. vzdy som iba pocuvala ze som mala byt niecim inym. a to nikdy neprida na pohodovych vztahoch

erikamamo
9. sep 2025

je to jej zivot, ona chce robit ucitelku, tak ju nechaj. nechapem, preco by sa mala riadit tebou a tvojimi predstavami.

stormie
9. sep 2025

Ja ta plne chapem, moja dcera je sice mladsia ale tiez zvazuje ze bude ucitelka prve stupna na ZS. Samozrejme ak bude chciet ist an pedagogocku, nebudem jej branit ale ako rodic a aj dospela osoba mam povinnost jej otvorit oci aj “dospelackymi” vecami - ako je platenie uctov, byvanie, co stoji taka dovolenka, auto atd
Je ine ak vam skolkarka povie ze ako velka chce byt princezna - na tom sa tak zasmejete, ale ked vam pubertak zahlasi ze sa studijne a karierne ide vydat na cestu, kde vysledkom bude nizky prijem a s tym spojene veci, tak ako zodpovedny a milujuci rodic nadseny nebudete.

negymama
9. sep 2025

moja dcera si vybrala taku drahu, minuly rok v zime nechala odbor, ktorz ju nenaplnal. pol roka pracovala a teraz nastupuje na filoz. fakultu, ucitelstvo 2.st, dejiny a anglicky jazyk.
Ja ju v tom plne podporujem a nevidim v tom ziaden problem. Je financne gramotna zodpovedna, od 18r brigaduje a dokonca si spori/investuje uz od prvej brigady primerane ciastky. Planuje aj pocas studia si privyrobit a skoncit s nejakou malou usporou skolu.
Ak by prinajhorsom v skolstve chcela po case skoncit, s anglictinou moze vyučovat v jazykovkach, ci vo firmach , moze podnikat v tejto oblasti, alebo prekladat atd.

negymama
9. sep 2025

babz ale si uvazte...ak aj presvedcite dceru na "lepsiu" karieru, bude vam vdacna a spokojnejsia?
Moja sestra tuzila byt zdravotnou sestrou, nasi ju dali na nabytkarsky odbor, chvilu pracovala v nejakom kuchynskom studiu a navrhovala kuchyne, potom par rokov ako fin. poradca v pss, ale zazivala v oboch pracach stres, vela stresu, natlak zhora na vykony a zmluvy.
nakoniec si po 40tke, urobila strednu zdravotnu skolu, druhy krat zmaturovala, a teraz rehabilituje deti v specialnej skole. Konecne robi co ju bavi a je spokojna.

Neter zase tuzila byt veterinarkou, svagor ju nasilu natlacil na elektrotechnicku! IT odbor, ze tam sa da dobre zarobit...no nevyzera dievca 3x stastne, a neverim ze to bude uspesne a s radostou robit.

sisska96
9. sep 2025

Keby každé takto rozmýšľal kto by učil tvoje decko? Ty?

sova7
9. sep 2025

Našla svoj zmysel života a náplň. Koľko ľudí toto môže povedať? Možno časom zmení smerovanie teraz je šťastná takto. Mozes ju donútiť robiť čo ty chces. Keď sa teda chces dívať na človeka čo dobre zarába ale nie je spokojný. Bude žiť tvoje predstavy a nápady ale či bude šťastná a spokojná? Keď chces mať cvicene zvieratko a nie samostatnú spokojnu bytosť aj toto je cesta ako niekoho zlomiť

selenka7
9. sep 2025
sisska96
9. sep 2025
@selenka7

A tuto diskusiu si zacala tiez ty v jej mene??

@selenka7 A tu hovoria nech ide do toho a tam že ani náhodou nejde 😂

magdalienka11
9. sep 2025

@anonym_autor zarabať treba, to je jasné, ale ver tomu, že nie je nič horšie ako chodiť do práce, ktorá ťa nebaví a nedáva zmysel. Človek je potom prázdny. Veď časom si môže privyrábať doučovanim. Prosím nechaj to na ňu, nech je šťastná v živote.

negymama
9. sep 2025

hlavne nech si dorobi vzdelanie, ak to chce. 700 eur potom nebude mat, ale vyssi plat.
vsak su aj predavacky, kucharky, operatorkz vyroby, nema kazdy 2tisic v cistom a viac.

alica110
9. sep 2025

To má robiť prácu, kde nebude spokojná, hlavne že zarobí viac? Si ako moja mama a kvôli tomuto jej už nič nehovorím. Tvoja dcéra je dospelá, podľa toho, čo píšeš aj úžasná tak ju nechaj robiť to, v čom sa našla.

anonym_a1da94
9. sep 2025

jaj no dúfam že budem natoľko uvedomela ze nebudem deťom hučať do ich škôl a prác (ale samozrejme mám pre ne vybrané povolania 😅).. mala by si byt hrdá že sa dcéra nezenie za peniazmi ale ide za tým čo ju napĺňa, koniec koncov tu prácu bude robiť ona a nie ty..b ma zaujímalo či by si bola spokojná keby študuje/pracuje v oblasti kt by ju nebavila až by neznasala.. inak také motanie do života moze pekne zničiť vzťahy

stormie
9. sep 2025
@negymama

moja dcera si vybrala taku drahu, minuly rok v zime nechala odbor, ktorz ju nenaplnal. pol roka pracovala a teraz nastupuje na filoz. fakultu, ucitelstvo 2.st, dejiny a anglicky jazyk.
Ja ju v tom plne podporujem a nevidim v tom ziaden problem. Je financne gramotna zodpovedna, od 18r brigaduje a dokonca si spori/investuje uz od prvej brigady primerane ciastky. Planuje aj pocas studia si privyrobit a skoncit s nejakou malou usporou skolu.
Ak by prinajhorsom v skolstve chcela po case skoncit, s anglictinou moze vyučovat v jazykovkach, ci vo firmach , moze podnikat v tejto oblasti, alebo prekladat atd.

@negymama vystudovat ucitelstvo cudzieho jazyka ma uplne inu perspektivu ako ucitelka prve stupna ZS, alebo predprimarne vzdelavanie alebo druhy stupen nejaka ina ako jazykova kombinacia. Ak ma vystudovanu kombinaciu napr matika - biologia tak na trhu prace nemas velmi na vyber … Ty sama uz ratas s moznostou ze by v skolstve mohla skoncit a co potom dalej, s cudzim jazykom sa samozrejme nestrati ale rodicia deti s inym zameranim maju asi opravnene obavy o buducnost

negymama
9. sep 2025
@stormie

@negymama vystudovat ucitelstvo cudzieho jazyka ma uplne inu perspektivu ako ucitelka prve stupna ZS, alebo predprimarne vzdelavanie alebo druhy stupen nejaka ina ako jazykova kombinacia. Ak ma vystudovanu kombinaciu napr matika - biologia tak na trhu prace nemas velmi na vyber … Ty sama uz ratas s moznostou ze by v skolstve mohla skoncit a co potom dalej, s cudzim jazykom sa samozrejme nestrati ale rodicia deti s inym zameranim maju asi opravnene obavy o buducnost

@stormie ja neratam s nicim...len tak uvazujem, ze keby.
ale chapem co chces povedat, jasne ye ucitelstvo prveho stupna ma menej moznosti "uniku" robit nieco ine, ak clovek po rokoch vyhori.
Na druhej strane poznam x uciteliek co to robili az do dochodku a uzivili sa a boli spokojne. Hlavne to musi mat ujasnene jej dcera, ci toto chce, skro z hladiska profesie a zivotneho naplnenia, nez z hladiska penazi.
Peniaze su iste dolezite, ale robit roky nieco nasilu, s premahanim, alebo nedajboze z vole rodica, je velmi neprijemne a tie peniaze za to nestoja.
treba taky zdravy balans, nech ta praca cloveka aspon trochu bavi, a donesia primeranu mzdu.

Nakoniec ale dnesna doba je ina ako kedysi, niekedz clovek nieco vystudoval a "skysol" v tej praci dozivotne. Dnes sa da odist, podnikat, doplnit si nejake kurzy, zmenit smer...lahsie, nie su tie vazby na vystudovany odbor take pevne, ye to je naveky.

stormie
9. sep 2025
@negymama

@stormie ja neratam s nicim...len tak uvazujem, ze keby.
ale chapem co chces povedat, jasne ye ucitelstvo prveho stupna ma menej moznosti "uniku" robit nieco ine, ak clovek po rokoch vyhori.
Na druhej strane poznam x uciteliek co to robili az do dochodku a uzivili sa a boli spokojne. Hlavne to musi mat ujasnene jej dcera, ci toto chce, skro z hladiska profesie a zivotneho naplnenia, nez z hladiska penazi.
Peniaze su iste dolezite, ale robit roky nieco nasilu, s premahanim, alebo nedajboze z vole rodica, je velmi neprijemne a tie peniaze za to nestoja.
treba taky zdravy balans, nech ta praca cloveka aspon trochu bavi, a donesia primeranu mzdu.

Nakoniec ale dnesna doba je ina ako kedysi, niekedz clovek nieco vystudoval a "skysol" v tej praci dozivotne. Dnes sa da odist, podnikat, doplnit si nejake kurzy, zmenit smer...lahsie, nie su tie vazby na vystudovany odbor take pevne, ye to je naveky.

@negymama existuje aj zlata streda cesta, nie je len moznost robit pracu co ma bavi za malo alebo nieco co ma nebavi za vela. Ty sama “uvazujes” co ak, ja sa o tom uz teraz s dcerou otvorene rozpravam a nech si sama zvazi, v jej este detskom svete ucty a peniaze nehraju az taku rolu a autorka je z toho smutna lebo jej dieta sa uz rozhodlo a ona ako matka ma opravnene obavy…

bolarazjedna
9. sep 2025

Synova učiteľka napr odišla zo školstva a pracovala úplne v inom odvetví. Potom sa aj tak vrátila k deťom, lebo zistila, že práca s nimi je to, čo ju napĺňa.
Ak budeš s tým stále bombardovat dcéru so snahou otvoriť jej oci, akurát dosiahneš opačný efekt. Už ti radšej nebude nič hovoriť. Môžeš jej povedať svoj názor a svoje obavy, a to je všetko.

negymama
9. sep 2025
@stormie

@negymama existuje aj zlata streda cesta, nie je len moznost robit pracu co ma bavi za malo alebo nieco co ma nebavi za vela. Ty sama “uvazujes” co ak, ja sa o tom uz teraz s dcerou otvorene rozpravam a nech si sama zvazi, v jej este detskom svete ucty a peniaze nehraju az taku rolu a autorka je z toho smutna lebo jej dieta sa uz rozhodlo a ona ako matka ma opravnene obavy…

@stormie tak idealne, keby bolo ucitelstvo adekvatne zaplatene, a potom by ti, co tuzia ucit, nemuseli riesit tieto dilemy.
Je to praca, ktora vyzaduje neustale vzdelavanie, je to praca s ludmi, s detmi, ktore su buducnost spolocnosti, ako "bonus" je zataz na psychiku, riesenie byrokracie, ci premotivovanych aj agresivnych rodicov.
vzhladom na to, je to platene ozaj malo. Neviem, asi sa rata, ze to niekto bude robit z lasky k detom...
pritom...aj lekari maju v podobnom zmysle, povolanie a poslanie zaroven, a predsa su plateni lepsie, i ked aj tam su stayuju, ze je ohodnotenie nedostatocne.

Strana
z3