icon

Dcérine rozhodnutie pracovať ako učiteľka

9. sep 2025

Dcéra už nieje malá ale stále je moja dcéra a chcem pre ňu to najlepšie, a to školstvo nieje.
Druhý rok pracuje ako pomocná vychovávateľka v špeciálnej základnej škole a napriek tomu sa stále drží toho, že chce učiť na základnej škole 1.-4. ročník.
Aktuálne zarába 700 eur a chodí z prace zničená, fyzicky aj psychicky ale ani toto jej neotvorilo oči.
Vraj ten pocit, keď si dieťa na ňu ľahne a vie, že sa cíti v bezpečí. Vie, že je dôležitá a vie, že tie deti ju potrebujú. Vraj keď vidí radosť a pokoj na deťoch, všetko jej to vynahradí.
Pekné, ale toto je možno 0.1% práce a účty jej to nezaplatí..

anonym_18665b
9. sep 2025

@anonym_autor nechaj ju.Ale nech si spraví školu a ide za svojím snom.Ja by som nemohla mať prácu, kde nemám ešte iný benefit okrem penazi.Tvoja dcéra potrebuje niečo kde využije empatiu, dá do toho aj niečo zo seba.Tiez pracujem za menej ako by som mohla mať, ale chcem mať z práce radosť a dobrý pocit.Pracovala som za veľké peniaze, ale emočne ma to nicilo

zmrzlinka2021
9. sep 2025

@anonym_autor

Lenz peniaze ta stastnou nespravia. Chodit do prace, ktora ta nebavi, peniaze ti to nevykompeznuju.

Ucitelstvo je krasne, ale velmi narocne povolanie. Bud rada, ze tvoja dcera sa v tom nasla

alkoholik
9. sep 2025

Tak jej drzim palce. Podnajom cca 550€ v BA 1 izbak ostane jej 150€ tak jej drzim palce. Ak by to robila moja dcera tak jej dam cas na prehodnotenie 1-2 roky a aj potom bude trvat natom ze za 700€ plat bude tam chodit nech sa paci, nech si prenajme byt a sa osamostatni.

sova7
9. sep 2025
@alkoholik

Tak jej drzim palce. Podnajom cca 550€ v BA 1 izbak ostane jej 150€ tak jej drzim palce. Ak by to robila moja dcera tak jej dam cas na prehodnotenie 1-2 roky a aj potom bude trvat natom ze za 700€ plat bude tam chodit nech sa paci, nech si prenajme byt a sa osamostatni.

@alkoholik prečo práve Bratislava?

negymama
9. sep 2025
@alkoholik

@alkoholik vsak ale tych 700 nie je ucitelsky plat po vysokej skole. to ma teraz ako pomocna vychovavatelka. a ako tu niekto napisal, nikde nie je spomenute ze jej praca je v bratislave.

basullinka
9. sep 2025

Môj otec ma veľmi odhováral, aby som bola učiteľkou. Stále hovoril, že on doma nechce učiteľku a bla bla. Ja som tak veľmi túžila učiť, od mala malička som sa hrala na učiteľku. Nátlak na to, aby som nebola učiteľka bol najväčší po skončení gymnázia a pri výbere univerzity. A veru hlúpa som ho poslúchla. A napriek tomu, som sa k tomu učiteľstvu dostala, síce táto cesta bola komplikovanejšia, mega náročná a mega drahá. Ale jednoducho, keď niekde v sebe cítiš lásku k tomuto povolaniu, máš to učiteľstvo v sebe, miluješ tráviť čas s deťmi, aj keď Ťa naštvú, tak ťa to bude ťahať stále....

juzanka151
9. sep 2025

ono doležíte je to ,,ze ju to baví a napĺňa . Pracovať niekde k čomu ma odpor len preto ,ze viac zarobi to nema vyznam to je tak cesta k rýchlemu vyhoreniu.

vlastnynazor
9. sep 2025

@anonym_autor cize vlastne deti este asi nema? Ma napada, ze ked bude mat doma, to co jej robi radost, tak mozno nebude mat az taku potrebu si to "kompenzovat" v robote.
Ale je to velmi pekne, ze svoju robotu robi naozaj z lasky.

diablikovci
9. sep 2025

Pomocný vychovavatel ma najnižší plat. Ak chce byt ucitelka tak už je základ 1250€ a plus prax a plus priplatok za začínajúceho učiteľa.. Na začiatok dobre…

ibatanecnica
9. sep 2025
@lucik194

baby vsetky tu pisete ako je to super, nech ide za svojim cielom...... predpokladam, ze ani jedna z Vas nema dieta v takom veku.....

Kazdy chceme pre deti len to najlespie a nech si idu za svojim cielom a nech su spokojne..... ale na druhej strane treba vidiet aj tu realitu..... 700€ by v BA sama neprezila.

o nejakom zivote na "urovni" ani nemoze hovorit, dcera v tomto veku si ma uzivat, cestovat, spoznavat..... predpokladam, ze to s tymto platom nikdy nebude..... ono ten pocit je uzasny, ale nie je to do realneho zivota ☹ a pritom je to take dolezite povolanie, toto nie je rozmar, ist ucit, je to presvedcenie ❤

no na druhej strane klobuk dole, ze to chce robit, ale tiez by som na nu tlacila, nech si popri vychovavatelstve urobi aj skolu, aby mohla ucit, bude stale s detmi, bude robit, co ju bavi ale zarobi viac ako vychovavatelka, detto taketo ucitelky co maju predsavzatie - castokrat vymyslaju same novinky a tahaju deti dopredu......

@lucik194 ale ved len zacina
Ma cely zivot pred sebou . Mozno pojde dalej studovat. Moja dcera tiez zvazuje skolstvo. V rodine mame ucitelky a su max.spokojne. takze odhovarat ju nebudem. Nechbrobi co ju bavi. Ja som v zdravotnictve. Tu je to tiez narocne. Ak clovek robi svoju pracu srdcom treba ho nechat tak.

anonym_ba0047
9. sep 2025

@anonym_autor Čo tak ju nechať ísť vlastnou cestou.,Ruku na srdce kde je u nás na Slovensku dobre.🤔🤔 Lepšie jej bude kdesi za pásom!?Aby zarobila viac? A kto povedal, že neskôr môže sa uberať aj iným smerom! Môj syn má vysokoškolské vzdelanie a robí šoféra v jednej firme (ke v našom meste zdochol pes,aby zarobil keďže do automobilky už nechce ísť. Práca ho baví zarobí dobre, ale celé dni je v práci. Rodinný život taký, že večer sa vidia a ráno odchádzajú zavčasu .

galadriel90
9. sep 2025

@autorka nechaj dcéru robiť to, co chce. Najlepší človek v akomkoľvek zamestnaní je ten, ktorý je na to skutočne určený a má to v sebe. Tvoja dcéra cíti roky toto, a vie, ze chce byť učiteľkou, asi jej to aj ide, asi ju to aj napĺňa, tak ju nechaj. Kiežby boli skolky a školy plne len takýchto uciteliek, ktoré to skutočne robia od srdca ako svoje poslanie.
Práveže bud rada ze sa našla v normálnom a peknom povolaní, a ze nechodi po krčmach, nezaharduje so zdravím a sebaúctou a nieje spustená...

kiki68
9. sep 2025

Tieto prace sa nerobia skrz peniaze, cize bud to chce, alebo nechce robit. Mozno sa dobre vyda a jej partner ju bude podporovat v tom, aby mala tu karieru

pe_mi
9. sep 2025

@anonym_autor že jej gratulujem
Bude sa jej žiť ľahšie,keďže si bude vedieť vykryť prázdniny s vlastnými deťmi 🤸

anonym_4b0355
9. sep 2025

@anonym_autor
Ja by som jej asi len tak v dobrom vysvetlila, že to dieťa, ktoré si na ňu s dôverou ľahne, sa poobede vráti k svojej maminke, ktorá ho vezme do Disneyland-u/Grécka/Španielska/ukáže mu celý svet. Tvoja dcéra tieto možnosti mať nebude.
Teraz sa jej to možno zdá ako dobrý nápad, ale keď bude mať vlastné deti, asi nebude chcieť uprednostňovať tie cudzie

betulinka1
9. sep 2025

@anonym_autor som z učiteľskej rodiny…. Kazda jedna robi alebo robila svoju pracu s láskou. Jedna v rodine smeruje od zástupkyne na riaditeľku, druha je zástupkyňou a to jej staci, dalsia od riaditeľky isla este vyssie, je mnoho moznosti o ktorych ani netušís….sikovny ucitel ma kopec moznosti posuvat sa dalej. Kludne by som svoju dceru podporila.

estellas
9. sep 2025

Keď si dorobiť vzdelanie bude mať vyšší plat.
Nebude mať 700 eur.

jeennyv
11. sep 2025

Ak ju to bavi, ok ale dbaj na jej psychohygienu a psychiku….nech ma relax konicky atd…skonci inak vyflusnuta na kapackach ako ja…s liekami na tlak…ziadna praca, nema ta fyzicky a psychicky nad ramec vycerpavat, niektona to vycerpanie ma iny nie

tiika
11. sep 2025
@sisska96

@selenka7 A tu hovoria nech ide do toho a tam že ani náhodou nejde 😂

@sisska96 s takym detailom, že dcera to robiť chce, že ju to napĺňa, opisuje ako tu prácu robí rada, čo jej to dava a niekto druhy namiesto nej by to chcel zmeniť

jeennyv
11. sep 2025
@tiika

@sisska96 s takym detailom, že dcera to robiť chce, že ju to napĺňa, opisuje ako tu prácu robí rada, čo jej to dava a niekto druhy namiesto nej by to chcel zmeniť

@tiika ako ty mozes davat, len okolie rodina asi vidi, ze tu srotuje, ked uz si to mama vsimla…

tiika
11. sep 2025
@jeennyv

@tiika ako ty mozes davat, len okolie rodina asi vidi, ze tu srotuje, ked uz si to mama vsimla…

@jeennyv môj komentár bol zameraný na dôvody, prečo sú pri podobnych diskusiách rozdielne odpovede.
Nie na to, či by ta dcera mala pokračovať v práci.

juliet86
11. sep 2025

v bratislave na kings skole ucitelka co ma bakalara dostala nastupny plat 2000eur. na spracnej skole sa da zarobit fajn

sfet
11. sep 2025

Nechaj tak. Možno ju to naplna a vidí v tom poslanie, možno zisti aj sama, že toto nie. Casom. A zatial moze ziakom nieco odovzdat. Moj bývalý robil niekolko rokov učitela. Velmi ho to bavilo, že by robil inde, ani pocut. Stále dufal, že situacia sa zmení, no videl, že nie. A pochopil, že buď bude učitel, ale stále bude živorit, bývat dakde na ubytovni, alebo bude robit nieco, co ho baví o nieco menej, ale zarobi a inak bude žit. Tak už 12 rokov v školstve nie je, má už druhý dom, tretie auto a je v pohode. Bavilo by ho to, o to pokoj, ale tie platy su žalostne. Možno pochopí, je mladá, nech skusa.

zitaje
11. sep 2025

Ja nechápem, to ako keby niečie dieťa chcelo ísť na medicínu, ale rodičia by ho odhovárali, že to je ťažké a príliš veľa zodpovednosti...
Je to jej život, nechaj ju. Je mladá, tak čo? Keď zistí, že to nie je ono, stále sa môže dovzdelať, to bude musieť asi tak či tak.
Úprimne nerozumiem tým rodičom, ktorí chcú pre svoje deti "to najlepšie" takým štýlom, že im bránia robiť to, čo chcú robiť...

katka13katka
11. sep 2025

700€ je bieda, ale ked si dorobi vysoku skolu, s platom pojde hore. +triednictvo, vzdelavania, atestacie. Ja som po skole aj doucovala. Netlacila ny som na nu, jej zivot, jej rozhodnutia.

anonym_5ea85d
11. sep 2025

@anonym_autor mam rodicov ucitelov a ti ma dali na ekonomicku, lebo budem moct robit "cokolvek". Studium a ani prax v administrative ma nebavia a mimo BA anu v kancelarii vela nezarobim. Nerobim uctovnictvo. Po tom, čo mi odrastu deti si chcem dorobiť pedagogiku alebo zdravotku, lebo chcem v praci robit s ludmi nieco uzitocne a nie 8h ťukať do PC. Mám 44r.

proximaa
11. sep 2025
@negymama

@stormie tak idealne, keby bolo ucitelstvo adekvatne zaplatene, a potom by ti, co tuzia ucit, nemuseli riesit tieto dilemy.
Je to praca, ktora vyzaduje neustale vzdelavanie, je to praca s ludmi, s detmi, ktore su buducnost spolocnosti, ako "bonus" je zataz na psychiku, riesenie byrokracie, ci premotivovanych aj agresivnych rodicov.
vzhladom na to, je to platene ozaj malo. Neviem, asi sa rata, ze to niekto bude robit z lasky k detom...
pritom...aj lekari maju v podobnom zmysle, povolanie a poslanie zaroven, a predsa su plateni lepsie, i ked aj tam su stayuju, ze je ohodnotenie nedostatocne.

@negymama mne sa nezda, ze je az tak malo zaplatene. Pozri si nove tabulky, priplatky za vsetko, 45 dni dovolenky, nie je to az take zle

katka164
11. sep 2025

Občas mám pocit,že si matky kompenzujú svoje nesplnené ciele na deťoch😔

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
sidicek
11. sep 2025

A dcéru teraz kto financuje? Ono je pekné ze ju to baví ale práca ju musí aj uživiť, či chce byť závislá na mužovi?Alebo doma v mamahoteli?