icon

Dedenie a deti z prvého manželstva

7. jan 2026

Ahoj, tie ktorých manžel má deti z 1. manželstva máte nejako ošetrené prípadne dedičstvo?
môj manžel má už dospelú dcéru, ktorá o neho nejaví žiadny záujem. On sa veľmi snažil ten vzťah udržiavať, ale z jej strany záujem 0 bodov.
prípadne dedenie sme nikdy neriešili ale minulý mesiac mu zistili vážnu diagnózu a teda prišla na rad aj diskusia o tomto.
určite ju nechce vydediť, ale ak by sa jemu niečo stalo, tak ja ju budem musieť vyplatiť napr. z bytu. byt sme si kúpili až po ich rozvode, len pred pár rokmi sme splatili hypotéku a ak by som ju musela vyplatiť, musela by som si vziať na to znova pôžičku. Naše spoločné deti ešte nie sú dospelé.

ibrunova
7. jan 2026
@anonym_autor

@dadis to samozrejme viem, jej správanie je tak na hrane. Veríme, že sa ešte spamätá. Preto by mi ani nevadilo, že by vlastnila časť bytu a v budúcnosti by sa mohla podeliť so svojimi nevlastnymi súrodencami.

@anonym_autor a čo, ak si premyslí, že by sa prisťahovala?

anonym_919ac2
7. jan 2026

S mojim ex sme bývali v byte, ktorý nám kúpili moji rodičia po svadbe. Takže napriek tomu, že do nášho spoločného bývania neprispel ani cent, po rozvode som ho musela z nášho 'spoločného' bytu vyplatiť. Žijem v ňom dodnes aj s našou dcérou, ktorá je už takmer dospelá. On si po rozvode kúpil byt, ktorý prenajíma a žije v dome so svojou novou manželkou. Za dcérou nechodí už roky, nikdy sa o ňu nestaral, neprispel na žiadne mimoriadne výdavky. Dcéra od neho nedostala nič. Bude maturovať, chystá sa na VŠ. Starám sa o ňu 24/7 už 12 rokov. Ak by zomrel, dedí po ňom jeho manželka a naša dcéra. Z tvojho pohľadu druhej manželky je fér prvé dieťa vydediť. Z môjho pohľadu prvej manželky to nie je ani náhodou. Mala by si rovnaký názor, keby si bola tou prvou? keby boli tvoje deti vyňaté z možnosti dediť?

dadis
7. jan 2026
@anonym_autor

@dadis to samozrejme viem, jej správanie je tak na hrane. Veríme, že sa ešte spamätá. Preto by mi ani nevadilo, že by vlastnila časť bytu a v budúcnosti by sa mohla podeliť so svojimi nevlastnymi súrodencami.

@anonym_autor draik ti odpovie presne, ale podla mna konkretna lehota nie je. Mozete sa na nejakej lehote pri dedicskom konani dohodnut. Resp. pp dedickom moze poziadat sud o vypspriadanie podielu, ale to je tiez na niekolko rokov.. resp noze muz spisat zavet, ze byt ostane tebe a detom a jej dalsi majetok, ak je. Stale si vsak myslim, ze dolezitejsie ako dedenie su dobre vztahy, najma ak caka tvojho muza tazke obdobie, aby si nasli k sebe opat cestu..

draik
7. jan 2026

Vyplatiť hneď a zaraz pri dedičskom konaní nie je potrebné. Ale....ona vzápätí po dedičskom Vás môže vyzvať, aby ste jej uhradili hodnotu jej podielu a ten by Vám pripadol (následne podať žalobu, ak by ste tak neurobili) a zároveň by mala právo na tzv. nájomné za to, že užívate aj jej podiel. Ako menšinová spoluvlastníčka by nemala možnosť bez Vášho súhlasu užívať nehnuteľnosť.

autor
7. jan 2026
@anonym_919ac2

S mojim ex sme bývali v byte, ktorý nám kúpili moji rodičia po svadbe. Takže napriek tomu, že do nášho spoločného bývania neprispel ani cent, po rozvode som ho musela z nášho 'spoločného' bytu vyplatiť. Žijem v ňom dodnes aj s našou dcérou, ktorá je už takmer dospelá. On si po rozvode kúpil byt, ktorý prenajíma a žije v dome so svojou novou manželkou. Za dcérou nechodí už roky, nikdy sa o ňu nestaral, neprispel na žiadne mimoriadne výdavky. Dcéra od neho nedostala nič. Bude maturovať, chystá sa na VŠ. Starám sa o ňu 24/7 už 12 rokov. Ak by zomrel, dedí po ňom jeho manželka a naša dcéra. Z tvojho pohľadu druhej manželky je fér prvé dieťa vydediť. Z môjho pohľadu prvej manželky to nie je ani náhodou. Mala by si rovnaký názor, keby si bola tou prvou? keby boli tvoje deti vyňaté z možnosti dediť?

@anonym_919ac2 každý máme iný pribeh

anonym_417ef8
7. jan 2026

@anonym_autor ak igmoruje svojho otca, nekomunikuje, vztahy nie su dobre, prepisala by som na manzelovom mieste byt na teba. Aby si Ty nemusela este uvery brat, ved to je Vase, nadobudnute pocas Vasho manzelstva. V podstate ak Ty budes zit dlsie, musis sa zadlzit kvoli niekomu kto Ti je nikto. A makat na nieco, na co si uz raz makala. Ak manzel vlastni nejaky majetok nadobudnuty pred Vasim manzelstvom, z toho majetku by som podiel ponechala aj jej.

dadis
7. jan 2026
@anonym_919ac2

@anonym_919ac2 Malo by to nejaku logiku, ze nevyplacat deti z prveho manzelstva, ak by ti muzi pri rozvodoch nechceli vyplacat z BSM a skutocne by museli svoj majetok nechat manzelke a detom. Take zakony vsak nie su. Pri rozvode sa manzelia vysporiadaju a novy majetok casto kupuju aj z prostriedkov, ktore ziskali vysporiadanim. Deti predsa nemozu trpiet za to, ze sa narodili v nespravnom manzelstve.

autor
7. jan 2026
@anonym_919ac2

@anonym_919ac2 Manžel s ex mali dom, ona si našla iného. Dom predali, vyplatili hypotéku a zvyšok rozdelili. Ona išla bývať k rodičom peniaze rozfakala, býva u rodičov doteraz. Manžel sa o dcéru vždy zaujimal, pracoval na sebe, vzdelával sa. Dcéra ledva zmaturovala, aj to ju musel doslova podlácať, aby vôbec do školy chodila. Jej mamka ju v škole nikdy nepodporovala. Po škole išla do zahraničia, LEBO na SK sa podľa nej nedá žiť. Vydržala tam asi pol roka a prišla domov, sem tam nikde brigáduje, na čierno, lebo však ona dane platiť nebude. Aktuálne býva s nejakým priateľom v podnájme, nepracuju, z čoho žijú radšej ani nechcem vedieť. Čo chce v živote robiť, ako chce žiť? Jej odpoveď je, že on sa o to nemá starať, je to jej život.

anonym_06afe6
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_919ac2 Manžel s ex mali dom, ona si našla iného. Dom predali, vyplatili hypotéku a zvyšok rozdelili. Ona išla bývať k rodičom peniaze rozfakala, býva u rodičov doteraz. Manžel sa o dcéru vždy zaujimal, pracoval na sebe, vzdelával sa. Dcéra ledva zmaturovala, aj to ju musel doslova podlácať, aby vôbec do školy chodila. Jej mamka ju v škole nikdy nepodporovala. Po škole išla do zahraničia, LEBO na SK sa podľa nej nedá žiť. Vydržala tam asi pol roka a prišla domov, sem tam nikde brigáduje, na čierno, lebo však ona dane platiť nebude. Aktuálne býva s nejakým priateľom v podnájme, nepracuju, z čoho žijú radšej ani nechcem vedieť. Čo chce v živote robiť, ako chce žiť? Jej odpoveď je, že on sa o to nemá starať, je to jej život.

@anonym_autor a kvôli tomu ju chce otec “vydediť” … Dobre si to vymyslela a aj ste jej to povedali? Zobrať si muža s dieťaťom je záväzok na cely život .. aj Tvoj.

dadis
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor A tvoj muz jej nechce nic zanechat?

anonym_919ac2
7. jan 2026
@dadis

@anonym_919ac2 Malo by to nejaku logiku, ze nevyplacat deti z prveho manzelstva, ak by ti muzi pri rozvodoch nechceli vyplacat z BSM a skutocne by museli svoj majetok nechat manzelke a detom. Take zakony vsak nie su. Pri rozvode sa manzelia vysporiadaju a novy majetok casto kupuju aj z prostriedkov, ktore ziskali vysporiadanim. Deti predsa nemozu trpiet za to, ze sa narodili v nespravnom manzelstve.

@dadis a veď presne tak to bolo. On si kúpil byt vďaka tomu, že som ho vyplatila z bytu, na kúpu ktorého on vôbec neprispel. A toto je fér?
@anonym_autor stále je to jeho dcéra. Ani ty nevieš, aké raz budú tvoje deti 🤷‍♀️ predstav si, že tvoj manžel zomrie a ty sa znova vydáš. A tvoj nový partner bude chcieť tvoje deti vydediť. Budeš s tým ok? usmeješ sa naňho, že v pohode miláčik?

amdornik
7. jan 2026
@sisaka

@amdornik absolútne nelogické a ešte takýto nápad niekto like-ne.
1. Predstavme si, že všetky deti sú od jednej matky a jedného otca a v čase úmrtia otca je jedno už plnoleté, zaopatrené, zvyšné deti sú pod 18 rokov. . Toto dieťa by nemalo podľa teba dostať nič, lebo je dospelé a rodičia naň už minuli dosť peňazí?
2. Pre rodiča aj pred zákonom sú si všetky deti rovné, nezáleží, či všetky deti majú rovnakú matku/otca. Keby si ty bola tá chorá a potenciálne by ti išlo o život, tiež by ťa napadlo vydediť svoje prvé dieťa z prvého manželstva len preto, že má iného otca ako deti, ktoré máš so súčasným manželom? Či to platí len v prípade ako ide o dedenie po otcovi?
3. Keď dospelé deti sú zaopatrené a rodičia už do nich vrazili za cely život dosť peňazí, možno prispeli na ich bývanie, možno im dokonca kúpili byt, darovali byt, keď zomrú, tak ich majetok by mal asi prepadnúť štátu podľa tvojej logiky, však čo ešte dospelé deti chcú od svojich rodičov ….

@sisaka ja som to vysvetlila dosť jasne. kto chcel, pochopil, kto nechcel, nepochopí ani keď bude v júli snežiť.
našťastie, nejaké úpravy v dedení majú nastať, ale nebude to, žiaľ, žiadne terno...

anonym_8dc686
7. jan 2026

@anonym_autor a prečo by ju nemal vydediť v takom pripade?

amdornik
7. jan 2026
@mateson2004

@amdornik financoval 25 rokov života? Dobre, dajme 18. To je takzvaná vyživovacia povinnosť, neprezentuj to tu ako ked by ten chlap robil niečo nad rámec.

@mateson2004 si ďalšia, ktorá to nečítala pozorne. pod pojmom "financoval" 25 rokov bolo myslené (aj napísané), že otec do cca 25 roku života dieťaťa žil v danej rodine a normálne a plnohodnotne sa podieľal na všetkom. klasický vzťah, klasické manželstvo. dieťa vychované, dieťa zafinancované, VŠ pomaly u konca.... a vtedy sa niečo udeje a muž odíde. s holou riťou, ako sa hovorí. nechá všetko bývalej a dieťaťu-deťom (ja poznám presne tieto prípady). a po 3-4-5 rokoch začne odznova s inou ženou. dokonca si založí rodinu. začne od nuly... úplne od nuly... spoločne s ňou. prečo by malo jeho už dávno dospelé, zabezpečené, zafinancované dieťa z prvého vzťahu dediť niečo z tohto následného majetku? akým právom? ja som mala na mysli takýto konkrétny prípad. a nie je ich málo... ALE, musela by si ma poriadne čítať. ja osobne poznám 3 takéto prípady, hoci mi neuveríš. chlapi "v rokoch" (45 a viac) sa rozviedli, v rámci majetkového vyrovnania nechali všetko žene a deťom, práve z dôvodu, aby na nich tá žena a deti nemohli kydať, že ich obral o financie alebo strechu nad hlavou. po čase si našli známosti. oženili sa, začali s manželkami odznovu, mali 1-2 deti.... nadobudli nejaký majetok... odrazu 60-ka na krku a otázka.... prečo by mali dediť jeho deti, ktoré teraz majú už takmer 40 rokov, on do dospelosti financoval, zabezpečil, nechal im a matke všetko? takto to bolo myslené. dvaja z týchto troch mali rozum a urobili právne kroky na to, aby v prípade ich smrti bol majetok už len na ženu a deti....

amdornik
7. jan 2026
@anonym_919ac2

@anonym_919ac2 ale to už bola hlúposť a sprostosť tvojich rodičov, že podarovali nehnuteľnosť vám obom.... toto v dnešnej dobe nejdem ani hlbšie komentovať radšej....

amdornik
7. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor počuj, autorka, keď sa muž teda nemá starať, lebo je to jej život, tak nech sa nestará. už som odporúčala 2x. zájsť za právnikom a podniknúť také kroky, aby ste majetok do budúcna pred ňou ochránili. musíš myslieť aj na seba a na vaše spoločné neplnoleté deti... držím ti palce...

dadis
7. jan 2026
@amdornik

@anonym_autor počuj, autorka, keď sa muž teda nemá starať, lebo je to jej život, tak nech sa nestará. už som odporúčala 2x. zájsť za právnikom a podniknúť také kroky, aby ste majetok do budúcna pred ňou ochránili. musíš myslieť aj na seba a na vaše spoločné neplnoleté deti... držím ti palce...

@amdornik Nie je to take jednoduche..

amdornik
7. jan 2026
@dadis

@amdornik Nie je to take jednoduche..

@dadis ale je. úplne že áno...

dadis
7. jan 2026
@amdornik

@dadis ale je. úplne že áno...

@amdornik Okrem toho, toto nie je pripad autorky, ze muz nechal majetok prvej zene...

amdornik
7. jan 2026
@dadis

@amdornik Okrem toho, toto nie je pripad autorky, ze muz nechal majetok prvej zene...

@dadis ale podľa opisu autorky muž urobil všetko preto, aby dcéra prosperovala a matka na to srala... dcéra sama sa rozhodla, že s ním nechce udržiavať kontakty. majú pre to ďalšie nezletilé deti a manželka v budúcnosti trpieť pri dedičskom konaní? ja myslím, že nie. kto chce kam, pomôžme mu tam, či?
že ty si manželka, ktorej už teraz "ex" má novú rodinu? trafila som?

dadis
7. jan 2026
@amdornik

@dadis ale podľa opisu autorky muž urobil všetko preto, aby dcéra prosperovala a matka na to srala... dcéra sama sa rozhodla, že s ním nechce udržiavať kontakty. majú pre to ďalšie nezletilé deti a manželka v budúcnosti trpieť pri dedičskom konaní? ja myslím, že nie. kto chce kam, pomôžme mu tam, či?

@amdornik Naco do toho, ci ma dcera dedit skebo nie, vstupovat informacia, ze jej mama srala na vzdelanie a otec nie. A o tej dcere maju dost podrobne informacie na to, ze neudrzuju kontakty.. a nemyslim, ze to je chyba tej dcery len..
preco by mali trpiet?

dadis
7. jan 2026
@amdornik

@amdornik nema novu rodinu a pravdepodobne sni nebude mat

joannita
7. jan 2026
@amdornik

@anonym_autor koľko mala tá ich dcéra rokov, keď sa rozišli? nie je podstatné, či boli majetkovo vysporiadaní, dôležité je, či ju stihol "vychovať" alebo teda aspoň finančne podporovať do dospelosti?

@amdornik ale veď to je úplne jedno či ju podporoval do dospelosti alebo nie. Prečo to stále spomínaš? Je to jeho decko a až do smrti bude. Je úplne jedno že ju živil, toto čo je za argument? Snáď si robím decko aby som sa o neho staral a podporoval ho, je to povinnost rodiča.
A to dieťa má právo zdediť majetok po rodičovi bez ohľadu na to, koľko peňazí mu za života dal 🙈

amdornik
7. jan 2026
@joannita

@amdornik ale veď to je úplne jedno či ju podporoval do dospelosti alebo nie. Prečo to stále spomínaš? Je to jeho decko a až do smrti bude. Je úplne jedno že ju živil, toto čo je za argument? Snáď si robím decko aby som sa o neho staral a podporoval ho, je to povinnost rodiča.
A to dieťa má právo zdediť majetok po rodičovi bez ohľadu na to, koľko peňazí mu za života dal 🙈

@joannita ja to vidím inak.... a to som z tej "druhej" strany. čiže môj ex sa o dcéru nestará od jej 6. rokov. ale ak by sa v tento moment zachoval tak, že zanechá polovicu majetku svojej dcére a bude ju výživným podporovať do skončenia VŠ, úplne v pohode by som chápala, keby si POTOM vybudoval svoj druhý život a dcéra by už nemala nárok na dedičstvo. ale toto dokáže pochopiť len človek s otvorenou a jasnou mysľou. nie človek, ktorý pozerá na každú stranu kde-čo uchmatnúť.... prajem vám dobrú noc.

natalka13
7. jan 2026

Fakt zmyslate uzasne. Kedze ty rozmyslas ako rozmyslas, cudujem sa do akeho rizika ide tvoj muz. Odvazny.

joannita
7. jan 2026
@amdornik

@joannita ja to vidím inak.... a to som z tej "druhej" strany. čiže môj ex sa o dcéru nestará od jej 6. rokov. ale ak by sa v tento moment zachoval tak, že zanechá polovicu majetku svojej dcére a bude ju výživným podporovať do skončenia VŠ, úplne v pohode by som chápala, keby si POTOM vybudoval svoj druhý život a dcéra by už nemala nárok na dedičstvo. ale toto dokáže pochopiť len človek s otvorenou a jasnou mysľou. nie človek, ktorý pozerá na každú stranu kde-čo uchmatnúť.... prajem vám dobrú noc.

@amdornik čo to uchmatnúť? Preboha. Mňa sa toto vôbec netýka, ja si nemám čo uchmatnúť 🙈
Rozmýšľaš absolútne nelogicky.
Jeho novým deťom tiež bude dávať peniaze, tiež ich bude podporovať , tiež im možno kúpi byt alebo neviem čo. A oni by mali dediť podľa teba. Aj napriek tomu, že tiež budú podporovane finančné xy rokov.
Ako k tomu príde dieťa z prvého manželstva? Je to rovnaké jeho dieťa ako tie ďalšie.
Presne si pomenovala seba, človeka ktorý nemá otvorenú jasnú myseľ a bez empatie inak by si sa vedela vcítiť do dieťaťa z prvého manželstva. To by sa podľa tvojej logiky cítilo ako odkopnuty prasivy pes, ktoré nemá nárok na nič po otcovi. Zdôrazňujem PO JEHO OTCOVI.

amdornik
7. jan 2026
@joannita

@amdornik čo to uchmatnúť? Preboha. Mňa sa toto vôbec netýka, ja si nemám čo uchmatnúť 🙈
Rozmýšľaš absolútne nelogicky.
Jeho novým deťom tiež bude dávať peniaze, tiež ich bude podporovať , tiež im možno kúpi byt alebo neviem čo. A oni by mali dediť podľa teba. Aj napriek tomu, že tiež budú podporovane finančné xy rokov.
Ako k tomu príde dieťa z prvého manželstva? Je to rovnaké jeho dieťa ako tie ďalšie.
Presne si pomenovala seba, človeka ktorý nemá otvorenú jasnú myseľ a bez empatie inak by si sa vedela vcítiť do dieťaťa z prvého manželstva. To by sa podľa tvojej logiky cítilo ako odkopnuty prasivy pes, ktoré nemá nárok na nič po otcovi. Zdôrazňujem PO JEHO OTCOVI.

@joannita zase si ma nečítala. nevadí. už som si zvykla na to, že je tu množstvo zatrpknutých žien, ktoré pozerajú len na to, aby dedili, aby boli zabezpečené, atď... jasne som písala, že by som to chápala aj v MOJEJ situácii. v prípade, ak by chlap predtým, než začne nový vzťah, "odovzdá" časť majetku deťom/dieťaťu z prvého vzťahu... čiže príklad aj pre takých nechápavých, ako si ty:

žena sa rozíde s mužom, majetok ako taký si vysporiadajú 50/50, ale o dieťa sa stará žena. viac-menej výlučne. výživné ledabolo, aké-také, viac-menej základné, najnižšie.... ak by bolo ukotvené v zákone, že tento muž predtým, než založí novú rodinu, svoj majetok prerozdelí tak, že 50% ide dieťaťu z 1. vzťahu, že ho vysporiada nie voči svojej bývalej manželke či frajerke, ale voči dieťaťu, tak potom nech si založí aj celý hárem a budem úplne v pohode chápať, že "moje" deti už nemajú nárok na jeho ďalší majetok, ktorý vybuduje čisto a len so svojou novou ženou.

stupňovanie by bolo pochopiteľné.... ak mali spolu 3 deti, majetok by sa delil na 3 časti a 2 by šli deťom z 1. vzťahu... tretina ostane mužovi a ten si môže založiť bez výčitiek novú rodinu...

iste, čo sa týka výživného, táto povinnosť by plynula naďalej do plnoletosti/ukončenia štúdia. avšak "nová" manželka tohto človeka by mala istotu, že môže založiť rodinu bez toho, aby musela v budúcnosti ukrátiť svoje/ich deti o dedičstvo... myslím, že všetko sa dá, len treba chcieť. a ešte, to som už podotkla milionkrát, by toto odstupňovanie bolo s ohľadom na vek dieťaťa.... ale k tomu by bolo potrebné mať vo vláde skutočných ekonómov - profesionálov, a trošku chcenia.

keby som mala byť "tá druhá".... tá predstava... stretnem lásku svojho života... má 50. deti mali zavčasu, takže deti majú napríklad 28 a 26 rokov (ber len ako príklad prosím). muž odišiel od rodiny s tým, že deti až do tohto veku vychovával, financoval, podieľal sa úplne na všetkom, dokonca vo väčšine, lebo lepšie zarábal.... deti sú už samostatné, majú svoje byty, rodiny, sú zabezpečené. muž odíde, lebo ho manželstvo nenapĺňa.... odíde s holou riťou práve preto, aby mu nikto nikdy nič nemohol vytknúť.... a založí rodinu s inou ženou. začne (a hlavne on teda) doslova od nuly.... behom 20 rokov vybudujú nejaký majetok... ktorý iste vekom/infláciou, atď. stúpa na hodnote.... o 20 rokov muž zomrie... a jeho druhá žena má mať zrazu hlavu v smútku, pretože zistí, že má vyplatiť napríklad 30 000 eur jeho deťom z 1. manželstva? a akože prečo??? čím sa oni pričinili ako dospelí, ktorí sami na seba zarábali, mali už svoje zabezpečenie, svoje bývanie, rodinu... otec sa im do vysokého veku venoval a to aj finančne... prečo by mali mať podiel na tomto "novom" majetku? o tomto ja píšem.... a viac už nebudem. kto sa znovu do mňa "obuje", buď nevie čítať, alebo pôjde o totálne zatrpknutú osobu plne zameranú len a len na majetky... osobu, ktorá nevidí veci objektívne.... osobu, ktorá..... no.... kopa ďalších negatívnych vlastností mi napadá.

matkahelka
7. jan 2026
@amdornik

@amdornik este raz to po sebe precitaj. ak tvoj ex zanecha polovicu majetku tvojej dcere, potom by si chapala...ale otecko z autorinho prispevku ziaden majetok svojej prvej dcere nezanechal! stale dookola tocis o sci-fi otcoch, ktori po rozvode nechavaju majetky detom. takych otcov poznas ocividne len ty.

sisaka
7. jan 2026
@amdornik

@sisaka ja som to vysvetlila dosť jasne. kto chcel, pochopil, kto nechcel, nepochopí ani keď bude v júli snežiť.
našťastie, nejaké úpravy v dedení majú nastať, ale nebude to, žiaľ, žiadne terno...

@amdornik ty si myslíš, že keď niekto má výhrady voči tvojej logike tak nechápe? Ok 🤣

orisker
8. jan 2026
@valria

Právo dediť má manželka a všetky deti bez rozdielu. Bodka.

@valria ,
áno, ale ide o PRÁVO, nie o nutnosť.
Je úplne v poriadku nejaké právo aj nevyužiť, vzdať sa ho, či právne ošetriť iným legislatívnym nariadením.