Dedenie a deti z prvého manželstva
Ahoj, tie ktorých manžel má deti z 1. manželstva máte nejako ošetrené prípadne dedičstvo?
môj manžel má už dospelú dcéru, ktorá o neho nejaví žiadny záujem. On sa veľmi snažil ten vzťah udržiavať, ale z jej strany záujem 0 bodov.
prípadne dedenie sme nikdy neriešili ale minulý mesiac mu zistili vážnu diagnózu a teda prišla na rad aj diskusia o tomto.
určite ju nechce vydediť, ale ak by sa jemu niečo stalo, tak ja ju budem musieť vyplatiť napr. z bytu. byt sme si kúpili až po ich rozvode, len pred pár rokmi sme splatili hypotéku a ak by som ju musela vyplatiť, musela by som si vziať na to znova pôžičku. Naše spoločné deti ešte nie sú dospelé.
@valria ,
áno, ale ide o PRÁVO, nie o nutnosť.
Je úplne v poriadku nejaké právo aj nevyužiť, vzdať sa ho, či právne ošetriť iným legislatívnym nariadením.
@orisker dedicov v priamom rade nemozes vylucit ako dedicov len tak formou zavetu, kde ich oponenis. Musis udat relevantny dovod, preco ho vydedujes. Pravdu mas len v tom, ze dedic moze dedictvo odmietnut, tam povinnost dedit nie je.
@joannita ja to vidím inak.... a to som z tej "druhej" strany. čiže môj ex sa o dcéru nestará od jej 6. rokov. ale ak by sa v tento moment zachoval tak, že zanechá polovicu majetku svojej dcére a bude ju výživným podporovať do skončenia VŠ, úplne v pohode by som chápala, keby si POTOM vybudoval svoj druhý život a dcéra by už nemala nárok na dedičstvo. ale toto dokáže pochopiť len človek s otvorenou a jasnou mysľou. nie človek, ktorý pozerá na každú stranu kde-čo uchmatnúť.... prajem vám dobrú noc.
@amdornik Ak si z "druhej strany" a tvoje dieta bude uz neplnolete, tak dedictvo moze v ramci dedickeho konania odmietnut. Nikde nie je povinnost, aby dedicstvo musela prevziat. Tak to takto vehementne vysvetli svojej dcere. Ostatne deti, nech sa rozhodnu za seba. Nie je na tom nic nemoralne dedictvo prijat, nechapem ze to beries ako "vychcanost". Tvoji rodicia alebo ty si este nededila? Je to uplne normalna sucast spolocenskych noriem
ja by som nedovolila, ak by som mala manzela, ktory ma z predchadzajuceho manzelstva deti, aby mi raz na dochodku ohrozili moju existenciu len preto, ze by si narokovali na byt, ktory som vybudovala spolocne s mojim manzelom. Na dochodku vam uz nikto neda uver, a malokedy z predaja obycajneho bytu a vyplateni dedicov vam ostane na kupu ineho bytu. Ak ja s manzelom vybudujeme nase nove zazemie, kde vsetky financie z mojich prijmov vkladam do spolubudovania nasho domova, moj majetok si budem chranit, navyse moje deti maju byt ukratene, pricom deti z predchadzajuceho manzelstva boli podporovane a zabezpecene, kde ziskali ovela viac ako moje deti? nie, moja strecha nad hlavou na stare kolena je na prvom mieste, nie som ochotna skoncit pod mostom len z dovodu, ze deti si narokuju na majetok, ktory by bezomna neexistoval
ja by som nedovolila, ak by som mala manzela, ktory ma z predchadzajuceho manzelstva deti, aby mi raz na dochodku ohrozili moju existenciu len preto, ze by si narokovali na byt, ktory som vybudovala spolocne s mojim manzelom. Na dochodku vam uz nikto neda uver, a malokedy z predaja obycajneho bytu a vyplateni dedicov vam ostane na kupu ineho bytu. Ak ja s manzelom vybudujeme nase nove zazemie, kde vsetky financie z mojich prijmov vkladam do spolubudovania nasho domova, moj majetok si budem chranit, navyse moje deti maju byt ukratene, pricom deti z predchadzajuceho manzelstva boli podporovane a zabezpecene, kde ziskali ovela viac ako moje deti? nie, moja strecha nad hlavou na stare kolena je na prvom mieste, nie som ochotna skoncit pod mostom len z dovodu, ze deti si narokuju na majetok, ktory by bezomna neexistoval
@darmasiswa Ale to dieta predsa neberie cely byt. Vysvetlim ti to - ak ma jednu dceru z predchadzajuceho manzelstva a dve deti z aktualneho a s manzelkou naju v bsm byt. Tak umrtim manzela zanika bsm a polovica bytu hned patri manzelke a nededi sa. Z druhej polovice sa dedi - a to tak ze dedi manzelka a 3 deti rovnakym dielom teda - 1/4. Takze manzelke ostane 5/8 a kazdemu z deti po 1/8. Pokojne sa to moze vyriesit zavetom, ze ta dcera nebude dedic z bytu nic, ale dostane iny dedicsky podiel, alebo z uspor dostane xy penazi, aby boli deti v rovnakom podiele uspokojene. Preco by mala 1/8 ohrozit rodinu? Btw velakrat sa stane, ze po dedictve prave pokrvne deti ohrozia scojich rodicov - naoriklad exekuciou, alebo ziadaju vypaktit svoj podiel od mamy a otca. Preco hned sudime, ze ro robia len deti ex alebo levobockovia
@darmasiswa tak v prvom rade by si mala vedieť ,že vstupujes do manželstva ,kde sú deti, kde má záväzky na CELY život. To je základ a ostatné si treba riešiť v začiatkoch vzťahu. To,co vlozi muž je VSETKYCH jeho deti,či dospelých,či malých. Takže základ je,keď si niekto berie "použitú" osobu,vedieť rozmýšľať aj do budúcna. Mrkni témy,kde sa nevesty capu po majetku svokrovcov,to je iná rozkoš. Deti sú deťmi a deťmi pre svojho rodiča ostávajú celý život. Je na ich rozhodnutí,čo bude a nebude. Tak isto ako na tvojom. A základ je rozmýšľať. Hneď na úvod. Inak mila predstava,že sa teraz tvoj muž rozhodne na nový život od nuly a krasotina si nechá všetko napísať na seba. Aj bez detí. Tebe muž ,ex,zoberie polku bytu,ideál,budete musieť predať a ty s deckami do jednoizbaku na viac ti neostane a voila ex si bude užívať s novou láskou a na starobu si deti urobí a vsetucki napíše na novú manželku,aj tak sa dá. 😉
Ale je absolútne logické,že čo žena donesie do nového vzťahu patrí jej a jej deťom,aj to kam vkladá,ale bacha,čo vkladá otec všetkých detí,čo donesie,je všetkých detí. A preto treba rozmýšľať a rozmýšľať.
@darmasiswa Ale to dieta predsa neberie cely byt. Vysvetlim ti to - ak ma jednu dceru z predchadzajuceho manzelstva a dve deti z aktualneho a s manzelkou naju v bsm byt. Tak umrtim manzela zanika bsm a polovica bytu hned patri manzelke a nededi sa. Z druhej polovice sa dedi - a to tak ze dedi manzelka a 3 deti rovnakym dielom teda - 1/4. Takze manzelke ostane 5/8 a kazdemu z deti po 1/8. Pokojne sa to moze vyriesit zavetom, ze ta dcera nebude dedic z bytu nic, ale dostane iny dedicsky podiel, alebo z uspor dostane xy penazi, aby boli deti v rovnakom podiele uspokojene. Preco by mala 1/8 ohrozit rodinu? Btw velakrat sa stane, ze po dedictve prave pokrvne deti ohrozia scojich rodicov - naoriklad exekuciou, alebo ziadaju vypaktit svoj podiel od mamy a otca. Preco hned sudime, ze ro robia len deti ex alebo levobockovia
@dadis vysvetlim to ja tebe, moj otec sa s mojou mamou rozviedol, mam este aj brata, cely zivot nas podporoval, srdce mi lame, ze uz nie je medzi nami, nechal nam byt, s maminou sme nemuseli riesit kam pojdeme a za co budeme studovat, obaja sa o nas starali, a pre otca sme boli stale na prvom mieste, vratane travenia volneho casu, podpora skol, vzdelavania atd, neskor sa ozenil druhy krat, z toho vztahu mal dceru, s jeho druhou manzelkou sa museli velmi snazit, aby si casom kupili vlastny byt, a aby aj s tou novou rodinou aj im vytvoril zazemie. Potom moj ocino navzdy odiesiel. Myslis, ze by som mala teraz ja aj s bratom vyhodit jeho pozostalu manzelku z bytu? Ona je na dochodku a otcova dcera zije s nou. Co myslis, mam na dedicskom trvat, ze chcem ja aj moj brat svoj zakonny podiel? A moja nevlastna sestra nech ide kade lahsie? a jeho pozostala manzelka nech ide na ubytovnu? tak si to predstavujete so svojimi dedicskymi narokmi, kde ste ani prstom neprispeli k tomu, ze v novej rodine si kupili byt?
@dadis vysvetlim to ja tebe, moj otec sa s mojou mamou rozviedol, mam este aj brata, cely zivot nas podporoval, srdce mi lame, ze uz nie je medzi nami, nechal nam byt, s maminou sme nemuseli riesit kam pojdeme a za co budeme studovat, obaja sa o nas starali, a pre otca sme boli stale na prvom mieste, vratane travenia volneho casu, podpora skol, vzdelavania atd, neskor sa ozenil druhy krat, z toho vztahu mal dceru, s jeho druhou manzelkou sa museli velmi snazit, aby si casom kupili vlastny byt, a aby aj s tou novou rodinou aj im vytvoril zazemie. Potom moj ocino navzdy odiesiel. Myslis, ze by som mala teraz ja aj s bratom vyhodit jeho pozostalu manzelku z bytu? Ona je na dochodku a otcova dcera zije s nou. Co myslis, mam na dedicskom trvat, ze chcem ja aj moj brat svoj zakonny podiel? A moja nevlastna sestra nech ide kade lahsie? a jeho pozostala manzelka nech ide na ubytovnu? tak si to predstavujete so svojimi dedicskymi narokmi, kde ste ani prstom neprispeli k tomu, ze v novej rodine si kupili byt?
@darmasiswa Moja zlata.. ale autorkyn muz predsa nenechal
manzelke vsetko - predali spolocny dom a na polovicu sa pri rozvode vyplatili. A dedictvo neznamena automticky vyplatenie. Tak ako bude dedit prva dcera, rovnako dedia aj "nove" deti a "hrozba"
je uplne rovnaka. Takze ani ty dedictvo nemusis odmietat, staci ze si nebudes narokovat vyplatenie svojho podielu a budete vsetci zit ako doteraz. A raz mozno ked niektore z deti po smrti matky bude chciet byt pre seba, vyplati ostatnym vlastnikom hodnotu ich podielov, alebo aj nie a tvoj podiel sa bude po tvojej smrti dedit medzi tvoje deti atad atd atd ..
@darmasiswa a doplnim, otcova dcera z druheho manzelstva nema ziadny narok na byt, ktory otec nechal nam. sranda, tiez je jeho dcera, ale na majetok nema narok, ze? Zastankyne toho, ktore bojujete za dedenie deti z prvych manzelstiev aj z majetku, o ktory sa matka tychto deti nikdy nepricinila, tak bojujte aj za podiel pre deti z druhych manzelstiev na majetkoch, ktore ziskali deti z prvych manzelstiev, ale to by ste uz asi nechceli
@darmasiswa a doplnim, otcova dcera z druheho manzelstva nema ziadny narok na byt, ktory otec nechal nam. sranda, tiez je jeho dcera, ale na majetok nema narok, ze? Zastankyne toho, ktore bojujete za dedenie deti z prvych manzelstiev aj z majetku, o ktory sa matka tychto deti nikdy nepricinila, tak bojujte aj za podiel pre deti z druhych manzelstiev na majetkoch, ktore ziskali deti z prvych manzelstiev, ale to by ste uz asi nechceli
@darmasiswa Asi tomu velmi nerozumies, nevadi. Teba a bratovi nechal otec dedictvo.
@darmasiswa Moja zlata.. ale autorkyn muz predsa nenechal
manzelke vsetko - predali spolocny dom a na polovicu sa pri rozvode vyplatili. A dedictvo neznamena automticky vyplatenie. Tak ako bude dedit prva dcera, rovnako dedia aj "nove" deti a "hrozba"
je uplne rovnaka. Takze ani ty dedictvo nemusis odmietat, staci ze si nebudes narokovat vyplatenie svojho podielu a budete vsetci zit ako doteraz. A raz mozno ked niektore z deti po smrti matky bude chciet byt pre seba, vyplati ostatnym vlastnikom hodnotu ich podielov, alebo aj nie a tvoj podiel sa bude po tvojej smrti dedit medzi tvoje deti atad atd atd ..
@dadis netrep, ak by som si ja s bratom narokovala vyplatenie podielu z ich trojizboveho bytu, tak musia byt predat a obe kupit malu garsonku, a ja by som mala peniaze aj z ich bytu, aj z otcovho bytu, ktory nechal mojej mame, a otcova dcera by utrela pysky, takze netrep
@darmasiswa Asi tomu velmi nerozumies, nevadi. Teba a bratovi nechal otec dedictvo.
@dadis velmi sa upinate na dedicstvo, co tak sa naucit starat sam o seba, budovat si svoje zazemie, a naucit sa vyberat si zodpovednych partnerov a takjy isty vklad davat aj z nasej zenskej stranky do manzelstva?
@dadis velmi sa upinate na dedicstvo, co tak sa naucit starat sam o seba, budovat si svoje zazemie, a naucit sa vyberat si zodpovednych partnerov a takjy isty vklad davat aj z nasej zenskej stranky do manzelstva?
@darmasiswa Zlata 😁, ja sa o svoje nebojim. Len som sa tu snazila vysvetlit zenam beznu vec potrebnu pre vseobecny prehlad, pretoze viacerym evidentne chyba
@dadis netrep, ak by som si ja s bratom narokovala vyplatenie podielu z ich trojizboveho bytu, tak musia byt predat a obe kupit malu garsonku, a ja by som mala peniaze aj z ich bytu, aj z otcovho bytu, ktory nechal mojej mame, a otcova dcera by utrela pysky, takze netrep
@darmasiswa toto som ti vysvetlila vyssie, ale mas asi vacsie medzery, hladaj si info sama na nete, je tam toho vela
@darmasiswa velmi podstatny rozdiel medzi tvojou situaciou a situaciou autorky tohto prispevku je, ze tebe a bratovi otec NECHAL byt. v pripade, o ktorom pise autorka, dcera z prveho vztahu nedostala nic. chcela by som vidiet teba, aj tebe podobne, ako by si pisala v situacii, keby si dostala z dedicstva po otcovi zhola nic a deti z druheho manzelstva by standardne dedili.
@darmasiswa Zlata 😁, ja sa o svoje nebojim. Len som sa tu snazila vysvetlit zenam beznu vec potrebnu pre vseobecny prehlad, pretoze viacerym evidentne chyba
@dadis tak radsej nevysvetluj, mas v tom hokej, tiez si z tych, ktore dedicstvo povazuju za povinnost a narok, ja povazujem dedicstvo za benefit, a mimochodom, mne s bratom otec nezanechal ziadne dedicstvo, byt nechal mame, ale keby som chcela, tak vyhodim jeho druhu zenu aj s jeho dcerou z ich bytu, a mala by som aj ja dedicstovo,
@amdornik naozaj je strašne veľa prípadov,kedy otec v 50tke odíde od rodiny,všetko nechá ex a s holou ritou odíde sa modliť do himalaji a samozrejme platí kráľovské výživné. Ideál aj na manželku. Ktorá v 50tke ostala sama. A on bol samozrejme ideálny otec 25 rokov.
Alebo teda prípad dva....manželka sa spustila s iným a on velkodusne odchádza a nechá všetko ako v prípade jedna😅
To čo popisujes je extrémne ojedinelý prípad. Poväčšine ocko odchádza za druhou,snaží sa osklbat ženu o čo sa dá, platiť čo najnižšie výživné a o deti javit záujem ako sa len nedá😉 a potom čumia ako srna na auto,že ho dospelé decká nechcú ani vidiet.
Píšem samozrejme teraz o tej chlapské strane lebo aj ženy odchádzajú aj keď menej.
Neviem,čo je v tebe toľko zloby,ale pracuj s ňou.
A a tým bytom,čo darovali žene rodičia a musela vyplácať ex,to máš pravdu,takú debiliny urobiť,je sila
@dadis tak radsej nevysvetluj, mas v tom hokej, tiez si z tych, ktore dedicstvo povazuju za povinnost a narok, ja povazujem dedicstvo za benefit, a mimochodom, mne s bratom otec nezanechal ziadne dedicstvo, byt nechal mame, ale keby som chcela, tak vyhodim jeho druhu zenu aj s jeho dcerou z ich bytu, a mala by som aj ja dedicstovo,
@darmasiswa Jasne..
@darmasiswa velmi podstatny rozdiel medzi tvojou situaciou a situaciou autorky tohto prispevku je, ze tebe a bratovi otec NECHAL byt. v pripade, o ktorom pise autorka, dcera z prveho vztahu nedostala nic. chcela by som vidiet teba, aj tebe podobne, ako by si pisala v situacii, keby si dostala z dedicstva po otcovi zhola nic a deti z druheho manzelstva by standardne dedili.
@matkahelka mne otec nenechal byt, nechal ho mojej mame, aby sme neprisli o istoty, deti z poslednych manzelstiev su najviac ohrozene, tie nikdy neziskaju majetky po otcovi, ktore nechal muz prvym zenam, deti z prvych manzelstiev su vo vyhode, ziskali prvy krat, a ziskaju aj druhy krat. A posledne deti stracaju, takze, nech sa dari biznisu a treba rodit deti s muzmi, ktoi maju majetky, a sledovat ich karieru, az kym nepomru
@orisker dedicov v priamom rade nemozes vylucit ako dedicov len tak formou zavetu, kde ich oponenis. Musis udat relevantny dovod, preco ho vydedujes. Pravdu mas len v tom, ze dedic moze dedictvo odmietnut, tam povinnost dedit nie je.
@dadis ,
prosím, nepripisuj mi slová, ktoré som nenapísal!
Ja nepíšem o nijakom dedičstve, ani vydedení.
Píšem o PRÁVE na niečo ako takom.
A z práva (rozumej právo ako veda a štúdium) si ešte pamätám dosť na to, aby som videl, že sa v niektorých svojich príspevkoch mýliš.
@amdornik naozaj je strašne veľa prípadov,kedy otec v 50tke odíde od rodiny,všetko nechá ex a s holou ritou odíde sa modliť do himalaji a samozrejme platí kráľovské výživné. Ideál aj na manželku. Ktorá v 50tke ostala sama. A on bol samozrejme ideálny otec 25 rokov.
Alebo teda prípad dva....manželka sa spustila s iným a on velkodusne odchádza a nechá všetko ako v prípade jedna😅
To čo popisujes je extrémne ojedinelý prípad. Poväčšine ocko odchádza za druhou,snaží sa osklbat ženu o čo sa dá, platiť čo najnižšie výživné a o deti javit záujem ako sa len nedá😉 a potom čumia ako srna na auto,že ho dospelé decká nechcú ani vidiet.
Píšem samozrejme teraz o tej chlapské strane lebo aj ženy odchádzajú aj keď menej.
Neviem,čo je v tebe toľko zloby,ale pracuj s ňou.
A a tým bytom,čo darovali žene rodičia a musela vyplácať ex,to máš pravdu,takú debiliny urobiť,je sila
@maciatkolulu a na taketo pripady mam postoj taky, ze od zaciatku manzelstva chranim moje, ak by muzovi preplo v 50-ke a aby ma neosklbal, som zastankynou zuzeneho BSM alebo inak upraveneho, a toto by som dala aj do povinnych predmetov na skolach, aby zeny na stare kolena neostali s igelitkou pod mostom
@matkahelka mne otec nenechal byt, nechal ho mojej mame, aby sme neprisli o istoty, deti z poslednych manzelstiev su najviac ohrozene, tie nikdy neziskaju majetky po otcovi, ktore nechal muz prvym zenam, deti z prvych manzelstiev su vo vyhode, ziskali prvy krat, a ziskaju aj druhy krat. A posledne deti stracaju, takze, nech sa dari biznisu a treba rodit deti s muzmi, ktoi maju majetky, a sledovat ich karieru, az kym nepomru
@darmasiswa Ako dieta autorkynho manzela ziskalo prvykrat? (To s tym bytom pre teba a brata, si mmch pisala vyssie ty) S pokojnym srdcom mozes neodmietnut dedicstvo aj z toho 3 izboveho bytu - bude pravdepodobne 1/8 a nemusis si ani ty ani brat narokovat ziadne vyplatenie. Druha manzelka aj dcera tam moze byvat, nic tomu branit nebude. Len na LV budete mat zapisany svoj 1/8 podiel. Uz som ti to spominala.
@darmasiswa bingo, tvoj otec byt nechal tvojej mame, aby ste neprisli o istoty! po mame budes dedit ty a tvoj brat! pan otec z autorkinho prispevku svojej ex manzelke byt nenechal, zakonne sa vyrovnali, takze dieta o istoty prislo. vnimas ten rozdiel? ci nakreslim, aby si pochopila?
@dadis ,
prosím, nepripisuj mi slová, ktoré som nenapísal!
Ja nepíšem o nijakom dedičstve, ani vydedení.
Píšem o PRÁVE na niečo ako takom.
A z práva (rozumej právo ako veda a štúdium) si ešte pamätám dosť na to, aby som videl, že sa v niektorých svojich príspevkoch mýliš.
@orisker Asi som nepochopila, ako si myslel, ze to je "len" pravo. Pokojne ma oprav, ak som sa v niecom mylila
@darmasiswa ty vole,rozmýšľam,čo som také získala po ex.... Ťahanice na súde o auto,výživné behanie po psychologisch,vypovedanie na súde deťmi, to áno,byt som našťastie mala ošetrený. Okrem toho nejaká exekucinka tam bola,teraz neviem či mám byť nasratá,že len tak málo.... A teda všetko okolo mňa hore dole rovnako. Ale je fakt sú aj prípady sikovnic. Kde muž nechá všetko a druhá strana sa snaží ďalej. Ale rozhodne je viac prípadov ako som mala ja. A keď si žena berie muža so záväzkami ,musí rozmýšľať. Opäť to píšem. A také reči,že ex bola xantioa než záujmu o vzdelanie dcéry 🤣,ok a potom ocko co nebojoval obstreidavu alebo zverenie,keď to bola lundra,čo si našla iného a skončila u matky v byte a prachy orehajdakala,toto všetko vie nova žena zaručene👍
navrhujem, aby sa od zakladnej skoly ucilo, ako si chranit majetky a nespoliehat na dedicstvo, ktore sa da velmi elegantne dat na nulu. A sucasne, ako si maju zeny aj muzi vstupom do manzelstva budovat vlastne financne a existencne istoty. Ak manzelstov zotrva, vsetci z toho profituju, ak manzelstvo nevyjde, kazdy ma svoje istoty a nikto neskonci pod mostom,
navrhujem, aby sa od zakladnej skoly ucilo, ako si chranit majetky a nespoliehat na dedicstvo, ktore sa da velmi elegantne dat na nulu. A sucasne, ako si maju zeny aj muzi vstupom do manzelstva budovat vlastne financne a existencne istoty. Ak manzelstov zotrva, vsetci z toho profituju, ak manzelstvo nevyjde, kazdy ma svoje istoty a nikto neskonci pod mostom,
@darmasiswa No pani vysvetli mi, ako si budovat svoj majetok a byt elegantne na nule. Mna take nikto nikdy nenaucil.
@darmasiswa prúser je,že keď sa človek zaľúbi.....vtedy ide racio Nikon a aj vzdelanie,vsetko
@darmasiswa No pani vysvetli mi, ako si budovat svoj majetok a byt elegantne na nule. Mna take nikto nikdy nenaucil.
@dadis platies budovanie majetku a zostatok na dedenie

@joannita zase si ma nečítala. nevadí. už som si zvykla na to, že je tu množstvo zatrpknutých žien, ktoré pozerajú len na to, aby dedili, aby boli zabezpečené, atď... jasne som písala, že by som to chápala aj v MOJEJ situácii. v prípade, ak by chlap predtým, než začne nový vzťah, "odovzdá" časť majetku deťom/dieťaťu z prvého vzťahu... čiže príklad aj pre takých nechápavých, ako si ty:
žena sa rozíde s mužom, majetok ako taký si vysporiadajú 50/50, ale o dieťa sa stará žena. viac-menej výlučne. výživné ledabolo, aké-také, viac-menej základné, najnižšie.... ak by bolo ukotvené v zákone, že tento muž predtým, než založí novú rodinu, svoj majetok prerozdelí tak, že 50% ide dieťaťu z 1. vzťahu, že ho vysporiada nie voči svojej bývalej manželke či frajerke, ale voči dieťaťu, tak potom nech si založí aj celý hárem a budem úplne v pohode chápať, že "moje" deti už nemajú nárok na jeho ďalší majetok, ktorý vybuduje čisto a len so svojou novou ženou.
stupňovanie by bolo pochopiteľné.... ak mali spolu 3 deti, majetok by sa delil na 3 časti a 2 by šli deťom z 1. vzťahu... tretina ostane mužovi a ten si môže založiť bez výčitiek novú rodinu...
iste, čo sa týka výživného, táto povinnosť by plynula naďalej do plnoletosti/ukončenia štúdia. avšak "nová" manželka tohto človeka by mala istotu, že môže založiť rodinu bez toho, aby musela v budúcnosti ukrátiť svoje/ich deti o dedičstvo... myslím, že všetko sa dá, len treba chcieť. a ešte, to som už podotkla milionkrát, by toto odstupňovanie bolo s ohľadom na vek dieťaťa.... ale k tomu by bolo potrebné mať vo vláde skutočných ekonómov - profesionálov, a trošku chcenia.
keby som mala byť "tá druhá".... tá predstava... stretnem lásku svojho života... má 50. deti mali zavčasu, takže deti majú napríklad 28 a 26 rokov (ber len ako príklad prosím). muž odišiel od rodiny s tým, že deti až do tohto veku vychovával, financoval, podieľal sa úplne na všetkom, dokonca vo väčšine, lebo lepšie zarábal.... deti sú už samostatné, majú svoje byty, rodiny, sú zabezpečené. muž odíde, lebo ho manželstvo nenapĺňa.... odíde s holou riťou práve preto, aby mu nikto nikdy nič nemohol vytknúť.... a založí rodinu s inou ženou. začne (a hlavne on teda) doslova od nuly.... behom 20 rokov vybudujú nejaký majetok... ktorý iste vekom/infláciou, atď. stúpa na hodnote.... o 20 rokov muž zomrie... a jeho druhá žena má mať zrazu hlavu v smútku, pretože zistí, že má vyplatiť napríklad 30 000 eur jeho deťom z 1. manželstva? a akože prečo??? čím sa oni pričinili ako dospelí, ktorí sami na seba zarábali, mali už svoje zabezpečenie, svoje bývanie, rodinu... otec sa im do vysokého veku venoval a to aj finančne... prečo by mali mať podiel na tomto "novom" majetku? o tomto ja píšem.... a viac už nebudem. kto sa znovu do mňa "obuje", buď nevie čítať, alebo pôjde o totálne zatrpknutú osobu plne zameranú len a len na majetky... osobu, ktorá nevidí veci objektívne.... osobu, ktorá..... no.... kopa ďalších negatívnych vlastností mi napadá.
@amdornik Preco hned ides do osobnej roviny a urazas? Ved sa snazime slusne s tebou diskutovat