icon

Dedenie a deti z prvého manželstva

7. jan 2026

Ahoj, tie ktorých manžel má deti z 1. manželstva máte nejako ošetrené prípadne dedičstvo?
môj manžel má už dospelú dcéru, ktorá o neho nejaví žiadny záujem. On sa veľmi snažil ten vzťah udržiavať, ale z jej strany záujem 0 bodov.
prípadne dedenie sme nikdy neriešili ale minulý mesiac mu zistili vážnu diagnózu a teda prišla na rad aj diskusia o tomto.
určite ju nechce vydediť, ale ak by sa jemu niečo stalo, tak ja ju budem musieť vyplatiť napr. z bytu. byt sme si kúpili až po ich rozvode, len pred pár rokmi sme splatili hypotéku a ak by som ju musela vyplatiť, musela by som si vziať na to znova pôžičku. Naše spoločné deti ešte nie sú dospelé.

maciatkolulu
8. jan 2026
@dadis

@darmasiswa No pani vysvetli mi, ako si budovat svoj majetok a byt elegantne na nule. Mna take nikto nikdy nenaucil.

@dadis jednoduché,reálne ho darujem druhému a si v p....

dadis
8. jan 2026
@darmasiswa

@dadis platies budovanie majetku a zostatok na dedenie

@darmasiswa Velmi elegantne dat na nulu znamena, ze svoj majetok prevedies este pocas zivota na ine osoby. Ale vies, ze to chce tiez kus dobrych vztahov a dovery 🙂

dadis
8. jan 2026
@maciatkolulu

@maciatkolulu Ano, ale nie je to uplne "elegantne" riesenie. Mozes na to doplatit.. a nevies dna ani hodiny 🙂 Ja mam svoj majetok na seba, vobec nemam potrebu to upravovat v prospech niektoreho z mojich deti, alebo ineho cloveka, pokojne zajtra mozem umriet. Ale myslela somten oxymoron, ze budovat si svoj majetok a nakoniec nemas nic, lebo vsetko darujes 🙂

darmasiswa
8. jan 2026
@maciatkolulu

@maciatkolulu su aj ine legalne zabezpecenia

dadis
8. jan 2026
@darmasiswa

@maciatkolulu su aj ine legalne zabezpecenia

@darmasiswa Myslis tarchu, aby si neskoncil ako bezdomovec?
Skor ma zaujima, ze naco si stym komplikovat zivot..a kedy ukoncit zbieranie majetku a vsetkeho sa vzdat..

maciatkolulu
8. jan 2026
@dadis

@maciatkolulu Ano, ale nie je to uplne "elegantne" riesenie. Mozes na to doplatit.. a nevies dna ani hodiny 🙂 Ja mam svoj majetok na seba, vobec nemam potrebu to upravovat v prospech niektoreho z mojich deti, alebo ineho cloveka, pokojne zajtra mozem umriet. Ale myslela somten oxymoron, ze budovat si svoj majetok a nakoniec nemas nic, lebo vsetko darujes 🙂

@dadis však tak to myslím,budujes,zdedia,je to tvoje,presne ti v bedni a prepises a si na ulici

orisker
8. jan 2026
@dadis

@orisker Asi som nepochopila, ako si myslel, ze to je "len" pravo. Pokojne ma oprav, ak som sa v niecom mylila

@dadis ,
právom na niečo ako takom som myslel všeobecnú
m o ž n o s ť nejakého subjektu (človeka, firmy...) chrániť si svoje záujmy, správať sa určitým spôsobom. Možnosť zákonom zaručenú, štátom vynútiteľnú.
Napríklad právo plodu na život, všeobecné právo vlastniť majetok, právo voliť, právo na bezplatné štúdium, dať sa zastupovať v spore...
V právnych systémoch niektorých škandinávskych krajín sa napríklad diskutuje o tom, že všetci ľudia na svete majú právo na slnečné svetlo.

dadis
8. jan 2026
@orisker

@dadis ,
právom na niečo ako takom som myslel všeobecnú
m o ž n o s ť nejakého subjektu (človeka, firmy...) chrániť si svoje záujmy, správať sa určitým spôsobom. Možnosť zákonom zaručenú, štátom vynútiteľnú.
Napríklad právo plodu na život, všeobecné právo vlastniť majetok, právo voliť, právo na bezplatné štúdium, dať sa zastupovať v spore...
V právnych systémoch niektorých škandinávskych krajín sa napríklad diskutuje o tom, že všetci ľudia na svete majú právo na slnečné svetlo.

@orisker Dakujem. Spochybnila som toto v niektorom z mojich prispevkov?

darmasiswa
8. jan 2026
@maciatkolulu

@darmasiswa prúser je,že keď sa človek zaľúbi.....vtedy ide racio Nikon a aj vzdelanie,vsetko

@maciatkolulu prave preto je nutna pravna a financna vychova, o to viac v pripade zalubenosti, aby sa kazdy vedel chranit do buducna, aj keby bol zalubeny najviac na svete, a tyka sa to vsetkych, aj zien, aj muzov

natalka13
8. jan 2026
@darmasiswa

@dadis tak radsej nevysvetluj, mas v tom hokej, tiez si z tych, ktore dedicstvo povazuju za povinnost a narok, ja povazujem dedicstvo za benefit, a mimochodom, mne s bratom otec nezanechal ziadne dedicstvo, byt nechal mame, ale keby som chcela, tak vyhodim jeho druhu zenu aj s jeho dcerou z ich bytu, a mala by som aj ja dedicstovo,

@darmasiswa hokej tu mas zo vsetkeho ty, autor o voze a ty si meles o koze🙈

orisker
8. jan 2026
@dadis

@orisker Dakujem. Spochybnila som toto v niektorom z mojich prispevkov?

@dadis ,
nie, nespochybnila si.
Ja som vo svojom príspevku o 8:16 hod. písal o tomto všeobecnom práve ako takom a Ty si mi vo svojom príspevku o 9:33 hod. už namietala konkrétne status vydedenia a dedičstva. Ktorý s mojím príspevkom nesúvisí.
O tom bola táto naša debata.
🙂

dadis
8. jan 2026
@orisker

@dadis ,
nie, nespochybnila si.
Ja som vo svojom príspevku o 8:16 hod. písal o tomto všeobecnom práve ako takom a Ty si mi vo svojom príspevku o 9:33 hod. už namietala konkrétne status vydedenia a dedičstva. Ktorý s mojím príspevkom nesúvisí.
O tom bola táto naša debata.
🙂

@orisker Ja som reagovala na to, ze nejaka pani pisala, ze pravo dedit ma manzelka a deti bez rozdielu. Ty si reagoval, ze ide o pravo a nie nutnost. Ako si to teda myslel?

amdornik
8. jan 2026
@darmasiswa

ja by som nedovolila, ak by som mala manzela, ktory ma z predchadzajuceho manzelstva deti, aby mi raz na dochodku ohrozili moju existenciu len preto, ze by si narokovali na byt, ktory som vybudovala spolocne s mojim manzelom. Na dochodku vam uz nikto neda uver, a malokedy z predaja obycajneho bytu a vyplateni dedicov vam ostane na kupu ineho bytu. Ak ja s manzelom vybudujeme nase nove zazemie, kde vsetky financie z mojich prijmov vkladam do spolubudovania nasho domova, moj majetok si budem chranit, navyse moje deti maju byt ukratene, pricom deti z predchadzajuceho manzelstva boli podporovane a zabezpecene, kde ziskali ovela viac ako moje deti? nie, moja strecha nad hlavou na stare kolena je na prvom mieste, nie som ochotna skoncit pod mostom len z dovodu, ze deti si narokuju na majetok, ktory by bezomna neexistoval

@darmasiswa myslím, že si ma ty ako jediná pochopila, ako som toto myslela. a plne súhlasím... ja som tu spomínala nejaké prípady ľudí z môjho okolia. konkrétne jeden uvediem v číslach... muž v 50 opustil svoju prvú ženu, mali 2 deti. deti už boli dospelé, mali ich "zavčasu". vychoval ich spolu so ženou, celý život do dospelosti financoval, ba dokonca pomohol im postaviť sa aj na vlastné nohy v rámci osamostatnenia. až potom odišiel. časom si našiel mladšiu partnerku, vzali sa. mali dieťa. on pri odchode zanechal všetko deťom a bývalej. odišiel s prázdnym kontom a bez majetku. urobil to vyslovene preto, aby mu deti nikdy nič nevytkli. mal len svoju celkom dobrú prácu. s novou ženou si spoločne zadovážili časom vlastný byt. v danom čase mal byt hodnotu 100 000 eur (je tomu tak 10 rokov dozadu, šlo o 3-izbový byt v krajskom meste). on je jeden z tých, ktorý urobili opatrenia, aby jeho prvé deti nemohli dediť. ono totiž teraz tento byt v tomto konkrétnom meste má hodnotu 180 000. behom ďalších 10 rokov môže porásť až na 250 000, vidíme, vieme, ako rastú ceny nehnuteľností.

matematika nepustí. byt kúpili za 100 000. keby v daný moment, v danom roku ten muž umrel, tak jeho žena by vyplácala 2/4 z hodnoty 50 000, čo robí 25 000 eur. To píšem o tom, keby ten muž umrel naozaj pomerne rýchlo po kúpe (nehnuteľnosť nevzrástla na hodnote) a teda, za predpokladu, žeby tam nebol úver, samozrejme... píšem to len pre predstavu...

o 20 rokov neskôr bude mať byt hodnotu 250 000 (je to celkom reálne, keďže po 10 rokoch vzrástla hodnota o 80 000). AK ten muž umrie o 20 rokov po kúpe, a jeho "prvé" deti natiahnu ruky, lebo však, prečo nie??? tak budú požadovať vyplatenie opäť 2/4 polovice bytu, čo je už ale hodnota viac ako 62 000!

môžeme smelo predpokladať, že manželka bude mať v danom čase okolo 60 rokov. ani kristus jej nedá hypotéky vo výške 62 000, len aby uspokojila pahltné chúťky prvých manželových detí... opäť sa pýtam: prečo by mali mať oni právo naťahovať ruky a pýtať vyplatenie podielu v tomto prípade? za mňa žiadne. a toto je konkrétny prípad, ktorý by som určite osobitne posudzovala pri dedičských konaniach - ovšem, myslím tým, žeby nebolo odveci niečo takéto posúdiť aj z hľadiska práva a upraviť dedičské zákony aj pre takéto situácie.

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@darmasiswa Moja zlata.. ale autorkyn muz predsa nenechal
manzelke vsetko - predali spolocny dom a na polovicu sa pri rozvode vyplatili. A dedictvo neznamena automticky vyplatenie. Tak ako bude dedit prva dcera, rovnako dedia aj "nove" deti a "hrozba"
je uplne rovnaka. Takze ani ty dedictvo nemusis odmietat, staci ze si nebudes narokovat vyplatenie svojho podielu a budete vsetci zit ako doteraz. A raz mozno ked niektore z deti po smrti matky bude chciet byt pre seba, vyplati ostatnym vlastnikom hodnotu ich podielov, alebo aj nie a tvoj podiel sa bude po tvojej smrti dedit medzi tvoje deti atad atd atd ..

@dadis ale ja som to pochopila tak (ak mi to v diskusii uniklo, ospravedlňujem sa), že dcéra už bola dospelá, keď sa on dal dokopy s autorkou, zle som to pochopila?

natalka13
8. jan 2026
@amdornik

@darmasiswa myslím, že si ma ty ako jediná pochopila, ako som toto myslela. a plne súhlasím... ja som tu spomínala nejaké prípady ľudí z môjho okolia. konkrétne jeden uvediem v číslach... muž v 50 opustil svoju prvú ženu, mali 2 deti. deti už boli dospelé, mali ich "zavčasu". vychoval ich spolu so ženou, celý život do dospelosti financoval, ba dokonca pomohol im postaviť sa aj na vlastné nohy v rámci osamostatnenia. až potom odišiel. časom si našiel mladšiu partnerku, vzali sa. mali dieťa. on pri odchode zanechal všetko deťom a bývalej. odišiel s prázdnym kontom a bez majetku. urobil to vyslovene preto, aby mu deti nikdy nič nevytkli. mal len svoju celkom dobrú prácu. s novou ženou si spoločne zadovážili časom vlastný byt. v danom čase mal byt hodnotu 100 000 eur (je tomu tak 10 rokov dozadu, šlo o 3-izbový byt v krajskom meste). on je jeden z tých, ktorý urobili opatrenia, aby jeho prvé deti nemohli dediť. ono totiž teraz tento byt v tomto konkrétnom meste má hodnotu 180 000. behom ďalších 10 rokov môže porásť až na 250 000, vidíme, vieme, ako rastú ceny nehnuteľností.

matematika nepustí. byt kúpili za 100 000. keby v daný moment, v danom roku ten muž umrel, tak jeho žena by vyplácala 2/4 z hodnoty 50 000, čo robí 25 000 eur. To píšem o tom, keby ten muž umrel naozaj pomerne rýchlo po kúpe (nehnuteľnosť nevzrástla na hodnote) a teda, za predpokladu, žeby tam nebol úver, samozrejme... píšem to len pre predstavu...

o 20 rokov neskôr bude mať byt hodnotu 250 000 (je to celkom reálne, keďže po 10 rokoch vzrástla hodnota o 80 000). AK ten muž umrie o 20 rokov po kúpe, a jeho "prvé" deti natiahnu ruky, lebo však, prečo nie??? tak budú požadovať vyplatenie opäť 2/4 polovice bytu, čo je už ale hodnota viac ako 62 000!

môžeme smelo predpokladať, že manželka bude mať v danom čase okolo 60 rokov. ani kristus jej nedá hypotéky vo výške 62 000, len aby uspokojila pahltné chúťky prvých manželových detí... opäť sa pýtam: prečo by mali mať oni právo naťahovať ruky a pýtať vyplatenie podielu v tomto prípade? za mňa žiadne. a toto je konkrétny prípad, ktorý by som určite osobitne posudzovala pri dedičských konaniach - ovšem, myslím tým, žeby nebolo odveci niečo takéto posúdiť aj z hľadiska práva a upraviť dedičské zákony aj pre takéto situácie.

@amdornik nova manzelka hold musi pocitat s detmi z prveho manzelstva. Tak to je. Su to dedici o nic horsi ci menejcenny ako deti v momentalnom manzelstve.
Mam okolo seba plno takych pripadov.

amdornik
8. jan 2026
@darmasiswa

@dadis vysvetlim to ja tebe, moj otec sa s mojou mamou rozviedol, mam este aj brata, cely zivot nas podporoval, srdce mi lame, ze uz nie je medzi nami, nechal nam byt, s maminou sme nemuseli riesit kam pojdeme a za co budeme studovat, obaja sa o nas starali, a pre otca sme boli stale na prvom mieste, vratane travenia volneho casu, podpora skol, vzdelavania atd, neskor sa ozenil druhy krat, z toho vztahu mal dceru, s jeho druhou manzelkou sa museli velmi snazit, aby si casom kupili vlastny byt, a aby aj s tou novou rodinou aj im vytvoril zazemie. Potom moj ocino navzdy odiesiel. Myslis, ze by som mala teraz ja aj s bratom vyhodit jeho pozostalu manzelku z bytu? Ona je na dochodku a otcova dcera zije s nou. Co myslis, mam na dedicskom trvat, ze chcem ja aj moj brat svoj zakonny podiel? A moja nevlastna sestra nech ide kade lahsie? a jeho pozostala manzelka nech ide na ubytovnu? tak si to predstavujete so svojimi dedicskymi narokmi, kde ste ani prstom neprispeli k tomu, ze v novej rodine si kupili byt?

@darmasiswa musím poznamenať, že z tvojej a bratovej strany je toto veľmi šľachetné. presne vy ste sa zachovali tak, ako by sa nezachovalo 99% tu diskutujúcich. presne ako píšeš, 99% nezaujíma alebo teda nechápu, že majetok rastie rokmi na hodnote a ak by si ty s bratom siahla teraz na svoje podiely, tak druhá žena s dieťaťom sú v totálnej prdeli, ako vysvetľujem na príklade vyššie. presne tak. museli by sa uskromniť (v lepšom prípade) s garsónkou, v horšom by šli do podnájmu alebo nejakej ubytovne a potom čo ďalej? na starobu, atď.? a presne v tomto si to vystihla. prvé deti majú nárok na majetok, ktorý buduje druhá žena. ale druhé deti nemajú právo na majetok, ktorý buduje prvá žena. áno, nespravodlivé. tak buď alebo. opakujem, ak ide o deti dospelé v čase, kedy sa prvé manželstvo skončí.

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@dadis ale ja som to pochopila tak (ak mi to v diskusii uniklo, ospravedlňujem sa), že dcéra už bola dospelá, keď sa on dal dokopy s autorkou, zle som to pochopila?

@amdornik Unikaju ti aj tie zlomky, aj tie podstatne informacie, co tu dala autorka.

amdornik
8. jan 2026
@natalka13

@amdornik nova manzelka hold musi pocitat s detmi z prveho manzelstva. Tak to je. Su to dedici o nic horsi ci menejcenny ako deti v momentalnom manzelstve.
Mam okolo seba plno takych pripadov.

@natalka13 však ale mne sa nožík vo vrecku otvára, keď vidím, ako tie "deti" (cháp mnohokrát 45-50 roční ľudia) naťahujú ruky za dedičstvom, na ktoré nemajú absolútne žiaden morálny nárok.

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@amdornik Unikaju ti aj tie zlomky, aj tie podstatne informacie, co tu dala autorka.

@dadis kde dala teda zlomky a informácie? priznávam, 4. stranu som preletela. uviedla tam, koľko malo dieťa rokov, keď muž od rodiny odišiel? či tú prvú dcéru financoval do dospelosti? ako som písala, ak to uviedla ospravedlňujem sa, ešte sa vrátim k príspevkom a dočítam.

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@dadis kde dala teda zlomky a informácie? priznávam, 4. stranu som preletela. uviedla tam, koľko malo dieťa rokov, keď muž od rodiny odišiel? či tú prvú dcéru financoval do dospelosti? ako som písala, ak to uviedla ospravedlňujem sa, ešte sa vrátim k príspevkom a dočítam.

@amdornik ako si dosla na 2/4 netusim

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@dadis teraz pozerám čosi o maturite. ale tebe zas na druhú stranu uniklo, že dcéra o otca absolútne nestála, ani o kontakt s ním.... tak stretávať sa s otcom nie, ale vziať jeho podiel áno? zase morálny odpad, prepáč...

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@dadis teraz pozerám čosi o maturite. ale tebe zas na druhú stranu uniklo, že dcéra o otca absolútne nestála, ani o kontakt s ním.... tak stretávať sa s otcom nie, ale vziať jeho podiel áno? zase morálny odpad, prepáč...

@amdornik Preco by mala byt moralny odpad? Ved ak by aj bola, otec ma zakonny dovod ju vydedit a nemusi tu byt tato diskusia vobec. Evidentne to az take jasne nie je.

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@amdornik ako si dosla na 2/4 netusim

@dadis nerozumiem, prečo netušíš.... veď som jasne napísala príklad muža (môjho známeho). ktorý mal s prvou ženou 2 deti a s druhou 1 dieťa.... či? však polovicu bytu dedí manželka, tak? a druhá polovica sa "delí". dedí manželka, dedia 2 deti z prvého vzťahu a dedí dieťa z druhého vzťahu. to sú 4 časti. keďže z prvého vzťahu sú deti dve, tak manželka by musela vyplácať 2/4, čo je vlastne 1/2 z tej polovice majetku. zle? čomu nerozumieš?

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@amdornik Preco by mala byt moralny odpad? Ved ak by aj bola, otec ma zakonny dovod ju vydedit a nemusi tu byt tato diskusia vobec. Evidentne to az take jasne nie je.

@dadis má možnosť to nejak vyriešiť ten otec, áno. ako som už autorke písala, môže sa poradiť s právnikom a môžu urobiť potrebné kroky k tomu, aby sa ochránila do budúcna. seba aj deti.

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@dadis má možnosť to nejak vyriešiť ten otec, áno. ako som už autorke písala, môže sa poradiť s právnikom a môžu urobiť potrebné kroky k tomu, aby sa ochránila do budúcna. seba aj deti.

@amdornik Hned v uvodnom prispevku pise, 1. pise ze muz ju nechce vydedit 2. pise ze ich spolocne deti nie su dospele (predpokladajme ze 2), tak to vychadza 5/8 na manzelku, 1/8 dospela dcera, 1/8 nove dieta 1, 1/8 nove dieta 2 - pri hodnote bytu 200000 je je 1/8 25000. Kde si nabrala 62k?

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@amdornik aha pises z hodnoty 250k, tak sa opravujem, mne to vychadzka 31250. Vobec ale ta dcera nemusi ziadat vyplatenie svojho podielu. To
nemas odkial vediet.. mozno si pocka 20 rokov, bude to brat ako investiciu, ked hodnota toho bytu bude 500000 a vtedy ju niektory z jej surodencov moze vyplatit tou hodnotou 62k. Jednoducho zo zakona na svoj podiel narok ma, ani jej otec ju vydedit nechce, tak nerozumiem, preco si tak bojovne naladena. Este raz sa opakujem - dedenie nie je akt pomsty ani ako pamlstne chutky (fakt nechapem motivaciu takto to opisat)

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@amdornik Hned v uvodnom prispevku pise, 1. pise ze muz ju nechce vydedit 2. pise ze ich spolocne deti nie su dospele (predpokladajme ze 2), tak to vychadza 5/8 na manzelku, 1/8 dospela dcera, 1/8 nove dieta 1, 1/8 nove dieta 2 - pri hodnote bytu 200000 je je 1/8 25000. Kde si nabrala 62k?

@dadis ježiši.... vieš čo, nič už radšej... ty naozaj nevieš čítať, že? celý ten môj príspevok bol po

A) venovaný diskutujúcej s menom @darmasiswa v ktorom som menovite JEJ (nie tebe) napísala o prípade, ktorý poznám ja osobne. odtiaľ mám podiely a sumy....

B) písala som to hypoteticky, keďže pán má už teraz necelých 65 rokov, manželka má teraz okolo 50, 51 rokov. a teda V PRÍPADE, ak by pán umrel vo veku 75 rokov, manželka bude mať cez 60 a nehnuteľnosť môže mať hodnotu cca 250tis. konkrétne V ICH prípade by manželka musela deťom z jeho prvého vzťahu vyplácať cez 60 000. ešte niečo?

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@dadis ježiši.... vieš čo, nič už radšej... ty naozaj nevieš čítať, že? celý ten môj príspevok bol po

A) venovaný diskutujúcej s menom @darmasiswa v ktorom som menovite JEJ (nie tebe) napísala o prípade, ktorý poznám ja osobne. odtiaľ mám podiely a sumy....

B) písala som to hypoteticky, keďže pán má už teraz necelých 65 rokov, manželka má teraz okolo 50, 51 rokov. a teda V PRÍPADE, ak by pán umrel vo veku 75 rokov, manželka bude mať cez 60 a nehnuteľnosť môže mať hodnotu cca 250tis. konkrétne V ICH prípade by manželka musela deťom z jeho prvého vzťahu vyplácať cez 60 000. ešte niečo?

@amdornik Ok, ale tiez zlomky nie spravne. Mmch nemusi ich predsa vyplacat ta vdova, pokojne mozu tu dceru vyplatit surodenci. Fakt by som si nad osudom cudzich ludi nelamala hlavu. Toto su procesy, co u nas bezia desatrocie (a starocia predtym sa dedilo na najstarsieho syna) a malokedy vidis nejake vdovy zobrat pred Tescom.

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@amdornik Ok, ale tiez zlomky nie spravne. Mmch nemusi ich predsa vyplacat ta vdova, pokojne mozu tu dceru vyplatit surodenci. Fakt by som si nad osudom cudzich ludi nelamala hlavu. Toto su procesy, co u nas bezia desatrocie (a starocia predtym sa dedilo na najstarsieho syna) a malokedy vidis nejake vdovy zobrat pred Tescom.

@dadis iste. súrodenci vyplatia matku s dcérou a pošlú ju do riti na ulicu.... len aby mali, chudáci, lebo celý život "nič nedostali". och, no dobre.... nechajme to tak...

dadis
8. jan 2026

@dadis opr. nie desatrocie (chcelo som opravit na desatrocia, ale medzitym som si vygooglila a ale uz vacse Rakuska Uhorska sa dedilo rovnym dielom medzi deti. S vyminkou slachticnych rodov, kde prvorodenstvo fungovalo ako zvykove pravo a tiez nebolo automaticke. Takze opravujem na "storocia"