icon

Dedenie a deti z prvého manželstva

7. jan 2026

Ahoj, tie ktorých manžel má deti z 1. manželstva máte nejako ošetrené prípadne dedičstvo?
môj manžel má už dospelú dcéru, ktorá o neho nejaví žiadny záujem. On sa veľmi snažil ten vzťah udržiavať, ale z jej strany záujem 0 bodov.
prípadne dedenie sme nikdy neriešili ale minulý mesiac mu zistili vážnu diagnózu a teda prišla na rad aj diskusia o tomto.
určite ju nechce vydediť, ale ak by sa jemu niečo stalo, tak ja ju budem musieť vyplatiť napr. z bytu. byt sme si kúpili až po ich rozvode, len pred pár rokmi sme splatili hypotéku a ak by som ju musela vyplatiť, musela by som si vziať na to znova pôžičku. Naše spoločné deti ešte nie sú dospelé.

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@dadis iste. súrodenci vyplatia matku s dcérou a pošlú ju do riti na ulicu.... len aby mali, chudáci, lebo celý život "nič nedostali". och, no dobre.... nechajme to tak...

@amdornik Coooo? Ved stale bude mat matka vacinovy podiel na byte a jej deti budu po nej dedit zvysne casti. Preco by ju mali vyhadzovat? Robis burku v pohari vody - v dnes ej dobe je 30tis mala hodnota, ktoru dokaze pracujuca vdova splatit do x rokov, nepisem ze hravo, ale nic nerealizovatelne.

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@amdornik Coooo? Ved stale bude mat matka vacinovy podiel na byte a jej deti budu po nej dedit zvysne casti. Preco by ju mali vyhadzovat? Robis burku v pohari vody - v dnes ej dobe je 30tis mala hodnota, ktoru dokaze pracujuca vdova splatit do x rokov, nepisem ze hravo, ale nic nerealizovatelne.

@dadis pretože pani, ktorá bude mať 60 rokov, ťažko dostane hypotéku vo výške viac ako 60 000, aby vyplatila nenažraté deti z prvého manželstva. ešte nedoplo?

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@dadis pretože pani, ktorá bude mať 60 rokov, ťažko dostane hypotéku vo výške viac ako 60 000, aby vyplatila nenažraté deti z prvého manželstva. ešte nedoplo?

@amdornik Ved preto pisem, ze uz si moze ten podiel na seba zobrat niektory zo surodencov a vyplatit ho. Prepise jeho podiel na seba a zaplati mu prisluchajucu cast. Ved pre cloveka v produktivnom veku zobrat si uver 30k nemoze byt problem, uznavam, ze pre 60r moze byt problem. Preco by vyhadzoval svoju mamu z bytu, kde ma vacsinovy podiel?

maciatkolulu
8. jan 2026
@amdornik

@darmasiswa myslím, že si ma ty ako jediná pochopila, ako som toto myslela. a plne súhlasím... ja som tu spomínala nejaké prípady ľudí z môjho okolia. konkrétne jeden uvediem v číslach... muž v 50 opustil svoju prvú ženu, mali 2 deti. deti už boli dospelé, mali ich "zavčasu". vychoval ich spolu so ženou, celý život do dospelosti financoval, ba dokonca pomohol im postaviť sa aj na vlastné nohy v rámci osamostatnenia. až potom odišiel. časom si našiel mladšiu partnerku, vzali sa. mali dieťa. on pri odchode zanechal všetko deťom a bývalej. odišiel s prázdnym kontom a bez majetku. urobil to vyslovene preto, aby mu deti nikdy nič nevytkli. mal len svoju celkom dobrú prácu. s novou ženou si spoločne zadovážili časom vlastný byt. v danom čase mal byt hodnotu 100 000 eur (je tomu tak 10 rokov dozadu, šlo o 3-izbový byt v krajskom meste). on je jeden z tých, ktorý urobili opatrenia, aby jeho prvé deti nemohli dediť. ono totiž teraz tento byt v tomto konkrétnom meste má hodnotu 180 000. behom ďalších 10 rokov môže porásť až na 250 000, vidíme, vieme, ako rastú ceny nehnuteľností.

matematika nepustí. byt kúpili za 100 000. keby v daný moment, v danom roku ten muž umrel, tak jeho žena by vyplácala 2/4 z hodnoty 50 000, čo robí 25 000 eur. To píšem o tom, keby ten muž umrel naozaj pomerne rýchlo po kúpe (nehnuteľnosť nevzrástla na hodnote) a teda, za predpokladu, žeby tam nebol úver, samozrejme... píšem to len pre predstavu...

o 20 rokov neskôr bude mať byt hodnotu 250 000 (je to celkom reálne, keďže po 10 rokoch vzrástla hodnota o 80 000). AK ten muž umrie o 20 rokov po kúpe, a jeho "prvé" deti natiahnu ruky, lebo však, prečo nie??? tak budú požadovať vyplatenie opäť 2/4 polovice bytu, čo je už ale hodnota viac ako 62 000!

môžeme smelo predpokladať, že manželka bude mať v danom čase okolo 60 rokov. ani kristus jej nedá hypotéky vo výške 62 000, len aby uspokojila pahltné chúťky prvých manželových detí... opäť sa pýtam: prečo by mali mať oni právo naťahovať ruky a pýtať vyplatenie podielu v tomto prípade? za mňa žiadne. a toto je konkrétny prípad, ktorý by som určite osobitne posudzovala pri dedičských konaniach - ovšem, myslím tým, žeby nebolo odveci niečo takéto posúdiť aj z hľadiska práva a upraviť dedičské zákony aj pre takéto situácie.

@amdornik keď bude matka tých dospelých detí postupovať rovnako,nedá nič svojim deťom,tak smola.

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@amdornik Ved preto pisem, ze uz si moze ten podiel na seba zobrat niektory zo surodencov a vyplatit ho. Prepise jeho podiel na seba a zaplati mu prisluchajucu cast. Ved pre cloveka v produktivnom veku zobrat si uver 30k nemoze byt problem, uznavam, ze pre 60r moze byt problem. Preco by vyhadzoval svoju mamu z bytu, kde ma vacsinovy podiel?

@dadis áno, skvelé riešenie... takže jedno z troch detí si vezme hypotéku, aby vyplatilo súrodencov, ktorým otec zanechal všetko a vypravil ich do života. naozaj skvelé riešenie 😉 akože.... mňa sa nič z tohto netýka a keby aj, ja som sa postarala ako sama o seba, tak aj o svoje dieťa a viem, že nebude musieť nikdy nič nikomu dlhovať a už vôbec nie vyplácať nejakým nenažrancom... a ver mi, že takých poznám osobne 🙂 z kože by zdrali, keby mohli. a pritom im tatko zabezpečil všetko. kto má veľa, chce viac, je nenažratý... takto to býva. čo už. ale OK, vymenili sme si názory, ja chápem aj tvoj pohľad, ale v istých prípadoch sa mi zdajú súčasné zákony veľmi nespravodlivé.

rovnako, ako som sa už veľakrát vyjadrila, že zákon by mal upraviť jednoznačne povinnosť otca starať sa o svoje dieťa. narážam na doslova starostlivosť. ale obávam sa, že v našej spoločnosti sa tohto nedočkáme nikdy. teda toho, aby muž mal POVINNOSŤ, nie len možnosť dieťa si brať, starať sa oň, v čase, kedy ho má, ísť s ním na OČR, atď.... no čo už. naša benevolentná katolícka spoločnosť 😀

anonym_971828
8. jan 2026
@darmasiswa

@dadis vysvetlim to ja tebe, moj otec sa s mojou mamou rozviedol, mam este aj brata, cely zivot nas podporoval, srdce mi lame, ze uz nie je medzi nami, nechal nam byt, s maminou sme nemuseli riesit kam pojdeme a za co budeme studovat, obaja sa o nas starali, a pre otca sme boli stale na prvom mieste, vratane travenia volneho casu, podpora skol, vzdelavania atd, neskor sa ozenil druhy krat, z toho vztahu mal dceru, s jeho druhou manzelkou sa museli velmi snazit, aby si casom kupili vlastny byt, a aby aj s tou novou rodinou aj im vytvoril zazemie. Potom moj ocino navzdy odiesiel. Myslis, ze by som mala teraz ja aj s bratom vyhodit jeho pozostalu manzelku z bytu? Ona je na dochodku a otcova dcera zije s nou. Co myslis, mam na dedicskom trvat, ze chcem ja aj moj brat svoj zakonny podiel? A moja nevlastna sestra nech ide kade lahsie? a jeho pozostala manzelka nech ide na ubytovnu? tak si to predstavujete so svojimi dedicskymi narokmi, kde ste ani prstom neprispeli k tomu, ze v novej rodine si kupili byt?

@darmasiswa napisala si to po pravde. Ano, podľa niektorých tu by ta druha žena s dcérou mali skončiť na ulici. Lebo vsak ty máš predsa na to zo zákona právo. Som zvedava, keby to bolo v opačnom garde, co by na to povedali oni. Len vieš, oni sú v tej prvej situácii, preto sú tu také prájne

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@dadis áno, skvelé riešenie... takže jedno z troch detí si vezme hypotéku, aby vyplatilo súrodencov, ktorým otec zanechal všetko a vypravil ich do života. naozaj skvelé riešenie 😉 akože.... mňa sa nič z tohto netýka a keby aj, ja som sa postarala ako sama o seba, tak aj o svoje dieťa a viem, že nebude musieť nikdy nič nikomu dlhovať a už vôbec nie vyplácať nejakým nenažrancom... a ver mi, že takých poznám osobne 🙂 z kože by zdrali, keby mohli. a pritom im tatko zabezpečil všetko. kto má veľa, chce viac, je nenažratý... takto to býva. čo už. ale OK, vymenili sme si názory, ja chápem aj tvoj pohľad, ale v istých prípadoch sa mi zdajú súčasné zákony veľmi nespravodlivé.

rovnako, ako som sa už veľakrát vyjadrila, že zákon by mal upraviť jednoznačne povinnosť otca starať sa o svoje dieťa. narážam na doslova starostlivosť. ale obávam sa, že v našej spoločnosti sa tohto nedočkáme nikdy. teda toho, aby muž mal POVINNOSŤ, nie len možnosť dieťa si brať, starať sa oň, v čase, kedy ho má, ísť s ním na OČR, atď.... no čo už. naša benevolentná katolícka spoločnosť 😀

@amdornik Nechapem tvojej motivacii byt taka nahnevana. Aki nenazranci? Wtf?

dadis
8. jan 2026
@anonym_971828

@darmasiswa napisala si to po pravde. Ano, podľa niektorých tu by ta druha žena s dcérou mali skončiť na ulici. Lebo vsak ty máš predsa na to zo zákona právo. Som zvedava, keby to bolo v opačnom garde, co by na to povedali oni. Len vieš, oni sú v tej prvej situácii, preto sú tu také prájne

@anonym_971828 Ja nie som v ziadnej situacii. Moji rodicia su 47 rokov spolu a nemam ziadnych nevlastnych surodencov. Moj exmanzel ma do dedenia este hoooooodne daleko (klop klop, zelam mu vela rokov v plnom zdravi) a jeho dedenie sa ma dotykat nebude. Bude sa raz dotykat mojich deti a ako sa oni zariadia necham plne v ich kompetencii. Toto ma vobec nemusi zaujimat a vlastne v skutocnosti ani nezaujima.

anonym_971828
8. jan 2026
@amdornik

@amdornik tie, co sa tu s tebou tak krvopotne hádajú, aké majú ich deti právo dediť majetok, sú prave tie prve, to je ten problém. Keby to bolo opačne už by som ich chcela vidieť, ako by si brali ďalšie úvery, len aby vyplatili ďalších dedičov- pre ne v podstate cudzích ludi a ohrozili tak seba a svoje deti.

dadis
8. jan 2026
@anonym_971828

@amdornik tie, co sa tu s tebou tak krvopotne hádajú, aké majú ich deti právo dediť majetok, sú prave tie prve, to je ten problém. Keby to bolo opačne už by som ich chcela vidieť, ako by si brali ďalšie úvery, len aby vyplatili ďalších dedičov- pre ne v podstate cudzích ludi a ohrozili tak seba a svoje deti.

@anonym_971828 A my sa vydat nemozeme? Moj priatel ma dve deti, ja mam dve deti. Preco by sme niektore z deti znevyhodnovali?

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@anonym_971828 A my sa vydat nemozeme? Moj priatel ma dve deti, ja mam dve deti. Preco by sme niektore z deti znevyhodnovali?

@anonym_971828 mne to je jasné....
@dadis čiže tvoj exmanžel má už ďalšie dieťa-deti s novou ženou, trafila som či nie?

amdornik
8. jan 2026
@dadis

@dadis a ešte zvedavosť.... ty máš svoje vlastné bývanie a priateľ, s ktorým si teraz, má svoje vlastné bývanie alebo bývate u teba, u neho?

anonym_971828
8. jan 2026
@dadis

@dadis pokial ma pamäť neklame, bol tu aj príspevok, kde písal chlap, ze nechce, aby v budúcnosti dedili aj deti jeho ženy z prvého manželstva. Pritom sa o ne teraz normalne stara. Ale jednoducho, nie sú to jeho deti, jeho krv. Pre neho sú to defacto cudzí ľudia. A ja ho uplne chápem. V inej diskusii nejaká napisala, ze bývanie by malo byt nedotknutelne. Iný majetok nech sa pokojne dedí. S týmto súhlasím.

anonym_59e2d1
8. jan 2026
@amdornik

@joannita zase si ma nečítala. nevadí. už som si zvykla na to, že je tu množstvo zatrpknutých žien, ktoré pozerajú len na to, aby dedili, aby boli zabezpečené, atď... jasne som písala, že by som to chápala aj v MOJEJ situácii. v prípade, ak by chlap predtým, než začne nový vzťah, "odovzdá" časť majetku deťom/dieťaťu z prvého vzťahu... čiže príklad aj pre takých nechápavých, ako si ty:

žena sa rozíde s mužom, majetok ako taký si vysporiadajú 50/50, ale o dieťa sa stará žena. viac-menej výlučne. výživné ledabolo, aké-také, viac-menej základné, najnižšie.... ak by bolo ukotvené v zákone, že tento muž predtým, než založí novú rodinu, svoj majetok prerozdelí tak, že 50% ide dieťaťu z 1. vzťahu, že ho vysporiada nie voči svojej bývalej manželke či frajerke, ale voči dieťaťu, tak potom nech si založí aj celý hárem a budem úplne v pohode chápať, že "moje" deti už nemajú nárok na jeho ďalší majetok, ktorý vybuduje čisto a len so svojou novou ženou.

stupňovanie by bolo pochopiteľné.... ak mali spolu 3 deti, majetok by sa delil na 3 časti a 2 by šli deťom z 1. vzťahu... tretina ostane mužovi a ten si môže založiť bez výčitiek novú rodinu...

iste, čo sa týka výživného, táto povinnosť by plynula naďalej do plnoletosti/ukončenia štúdia. avšak "nová" manželka tohto človeka by mala istotu, že môže založiť rodinu bez toho, aby musela v budúcnosti ukrátiť svoje/ich deti o dedičstvo... myslím, že všetko sa dá, len treba chcieť. a ešte, to som už podotkla milionkrát, by toto odstupňovanie bolo s ohľadom na vek dieťaťa.... ale k tomu by bolo potrebné mať vo vláde skutočných ekonómov - profesionálov, a trošku chcenia.

keby som mala byť "tá druhá".... tá predstava... stretnem lásku svojho života... má 50. deti mali zavčasu, takže deti majú napríklad 28 a 26 rokov (ber len ako príklad prosím). muž odišiel od rodiny s tým, že deti až do tohto veku vychovával, financoval, podieľal sa úplne na všetkom, dokonca vo väčšine, lebo lepšie zarábal.... deti sú už samostatné, majú svoje byty, rodiny, sú zabezpečené. muž odíde, lebo ho manželstvo nenapĺňa.... odíde s holou riťou práve preto, aby mu nikto nikdy nič nemohol vytknúť.... a založí rodinu s inou ženou. začne (a hlavne on teda) doslova od nuly.... behom 20 rokov vybudujú nejaký majetok... ktorý iste vekom/infláciou, atď. stúpa na hodnote.... o 20 rokov muž zomrie... a jeho druhá žena má mať zrazu hlavu v smútku, pretože zistí, že má vyplatiť napríklad 30 000 eur jeho deťom z 1. manželstva? a akože prečo??? čím sa oni pričinili ako dospelí, ktorí sami na seba zarábali, mali už svoje zabezpečenie, svoje bývanie, rodinu... otec sa im do vysokého veku venoval a to aj finančne... prečo by mali mať podiel na tomto "novom" majetku? o tomto ja píšem.... a viac už nebudem. kto sa znovu do mňa "obuje", buď nevie čítať, alebo pôjde o totálne zatrpknutú osobu plne zameranú len a len na majetky... osobu, ktorá nevidí veci objektívne.... osobu, ktorá..... no.... kopa ďalších negatívnych vlastností mi napadá.

@amdornik ešte raz a pomaly. Môj prípad TO NIEJE. Ja som sa zabezpečila výlučne sama a môj prípad to absolútne nieje. Starám sa o 2 deti sama a žiadne peniaze od nikoho NEOCAKAVAM. Nie ja nečítam, práve naopak, ty nečítas. Tak skús ešte 3 x a po ma ly.
Čudujem sa ti že sa ti chce vysvetľovať mi to v takom dlhom komente keď som teda nechápavo podľa teba 🙈. Aj napriek tomu ale, prečítala som si to a absolútne s tym nesúhlasím. Dieťa je dieťa svojho rodiča až do jeho smrti. Nezmení to ani jeho nové manželstvo. Nová manželka nech sa zariadi inak. Existujú právne kroky ktoré to umožňujú. Napríklad rozdelenie BSM za trvania manželstva.

joannita
8. jan 2026
@dadis

@amdornik Preco hned ides do osobnej roviny a urazas? Ved sa snazime slusne s tebou diskutovat

@dadis s ňou sa nedá slušne diskutovať. Keď s ňou nesúhlasis si nechápava a nerozumieš tomu.

anonym_971828
8. jan 2026
@anonym_59e2d1

@amdornik ešte raz a pomaly. Môj prípad TO NIEJE. Ja som sa zabezpečila výlučne sama a môj prípad to absolútne nieje. Starám sa o 2 deti sama a žiadne peniaze od nikoho NEOCAKAVAM. Nie ja nečítam, práve naopak, ty nečítas. Tak skús ešte 3 x a po ma ly.
Čudujem sa ti že sa ti chce vysvetľovať mi to v takom dlhom komente keď som teda nechápavo podľa teba 🙈. Aj napriek tomu ale, prečítala som si to a absolútne s tym nesúhlasím. Dieťa je dieťa svojho rodiča až do jeho smrti. Nezmení to ani jeho nové manželstvo. Nová manželka nech sa zariadi inak. Existujú právne kroky ktoré to umožňujú. Napríklad rozdelenie BSM za trvania manželstva.

@anonym_59e2d1 aktuálne sa BSM nedá zuzit iba tak. Ze uvediem dôvod aby nededili deti z iného manželstva. Po reforme občianskeho zákonníka to už bude iné. Bude sa dat dohodnúť, co bude tvoriť masu BSM.

anonym_59e2d1
8. jan 2026
@amdornik

@dadis teraz pozerám čosi o maturite. ale tebe zas na druhú stranu uniklo, že dcéra o otca absolútne nestála, ani o kontakt s ním.... tak stretávať sa s otcom nie, ale vziať jeho podiel áno? zase morálny odpad, prepáč...

@amdornik to je verzia dotyčnej ktorá to písala. Vždy sú ale 2 verzie.

anonym_59e2d1
8. jan 2026
@amdornik

@dadis nerozumiem, prečo netušíš.... veď som jasne napísala príklad muža (môjho známeho). ktorý mal s prvou ženou 2 deti a s druhou 1 dieťa.... či? však polovicu bytu dedí manželka, tak? a druhá polovica sa "delí". dedí manželka, dedia 2 deti z prvého vzťahu a dedí dieťa z druhého vzťahu. to sú 4 časti. keďže z prvého vzťahu sú deti dve, tak manželka by musela vyplácať 2/4, čo je vlastne 1/2 z tej polovice majetku. zle? čomu nerozumieš?

@amdornik nie. Manželka polovicu NEDEDI. Polovica je manželkina. Druhá polovica sa dedi medzi manželku a deti rovným dielom

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@dadis a ešte zvedavosť.... ty máš svoje vlastné bývanie a priateľ, s ktorým si teraz, má svoje vlastné bývanie alebo bývate u teba, u neho?

@amdornik Kazdy mame svoje, nebyvame spolu

dadis
8. jan 2026
@amdornik

@anonym_971828 mne to je jasné....
@dadis čiže tvoj exmanžel má už ďalšie dieťa-deti s novou ženou, trafila som či nie?

@amdornik Ma len priatelku, deti nemaju a dost prvdepodobne, ze deti nebudu mat, on ma 51, priatelka mladsia o nieco, ale asi tiez uz dost stara na deti. Ale mozno sa mylim, mozno dieta bude 🤷‍♀️, ale nemam s tym v zasade ziaden problem. To je normalny zivot. Ja do tohto na rozdiel od teba nevkladam svoje issues.

anonym_59e2d1
8. jan 2026
@anonym_971828

@anonym_59e2d1 aktuálne sa BSM nedá zuzit iba tak. Ze uvediem dôvod aby nededili deti z iného manželstva. Po reforme občianskeho zákonníka to už bude iné. Bude sa dat dohodnúť, co bude tvoriť masu BSM.

@anonym_971828 po novom znamená čo? bSM sa dá aj úplne zrušiť za trvania manželstva súdnou cestou.
Zúžiť tiež, ale napíš čo tým myslíš. Čo to znamená?

joannita
8. jan 2026
@anonym_971828

@anonym_971828 zúžiť sa dá u notára bez udania dôvodu. Alebo súdnou cestou sa dá úplne zrušiť, kde dôvod samozrejme uvádzas ,ale logicky neuvedies že nechceš aby dedili deti z prvého manželstva. Jeden z dôvodov môže byť že jeden z manželov podniká.

joannita
8. jan 2026
@amdornik

@amdornik nenazrate deti z prvého manželstva 🙈 preboha 🙈
Ty musíš byť veľmi smutný človek.

amdornik
8. jan 2026
@anonym_59e2d1

@anonym_59e2d1 BSM za trvania manželstva len tak ľahko nerozdelíš. obzvlášť nehnuteľnosť určite nie... pri samotnej kúpe ešte áno, ale nie po kúpe.

amdornik
8. jan 2026
@anonym_59e2d1

@amdornik nie. Manželka polovicu NEDEDI. Polovica je manželkina. Druhá polovica sa dedi medzi manželku a deti rovným dielom

@anonym_59e2d1 áno, ďakujem, zlé vyjadrenie, rovnaké myslenie... pardon. a čo sa týka druhej strany, pokojne by som si prečítala vyjadrenie toho manžela aj tej exmanželky, ale ako vieme, toto sa tu nedočítame, vždy sa dočítaš len veci z jednej strany, ostatné si môžeme domyslieť.

amdornik
8. jan 2026
@joannita

@amdornik nenazrate deti z prvého manželstva 🙈 preboha 🙈
Ty musíš byť veľmi smutný človek.

@joannita nevytrhávaj slová z celkového kontextu. každý, kto si prečíta, o čom/kom som konkrétne písala, si pomyslí to isté... nejdem to tu znova písať, načo sa opakovať? kto chce, prečíta si to, predstaví si túto situáciu a možno pochopí. kto nechce, bude sa navážať do mňa. mne je to fuk.

amdornik
8. jan 2026
@joannita

@anonym_971828 zúžiť sa dá u notára bez udania dôvodu. Alebo súdnou cestou sa dá úplne zrušiť, kde dôvod samozrejme uvádzas ,ale logicky neuvedies že nechceš aby dedili deti z prvého manželstva. Jeden z dôvodov môže byť že jeden z manželov podniká.

@joannita no a v tomto píšeš úplné nezmysly....

anonym_59e2d1
8. jan 2026
@amdornik

@anonym_59e2d1 BSM za trvania manželstva len tak ľahko nerozdelíš. obzvlášť nehnuteľnosť určite nie... pri samotnej kúpe ešte áno, ale nie po kúpe.

@amdornik samozrejme že áno. Po kúpe musíš BSM vysporiadať a následne sa zruší a je len tvoje a moje. To nemá nič spoločné pred kúpou alebo po kupe. Ver mi že viem o čom píšem. Súdnou cestou, jedným pojednávaním.

joannita
8. jan 2026
@amdornik

@joannita nevytrhávaj slová z celkového kontextu. každý, kto si prečíta, o čom/kom som konkrétne písala, si pomyslí to isté... nejdem to tu znova písať, načo sa opakovať? kto chce, prečíta si to, predstaví si túto situáciu a možno pochopí. kto nechce, bude sa navážať do mňa. mne je to fuk.

@amdornik prečítala som si celú diskusiu. Nesúhlasím s tebou. Deti majú dediť po rodivovi a niva manželka si to musí osetrit inak. Za mňa niesu nenazrane deti, ale tá manželka. Keď sú vzala muža s deťmi, nech sa zariadi ona. Deti si otca nevybrali. Nevybrali si že sa znova ožení. Stále je to ich otec. Nová žena si ho vybrala s si statusom otec.
A.....navazas sa ty si ostatných. Oni až keď ich začneš urážať.

joannita
8. jan 2026
@amdornik

@joannita no a v tomto píšeš úplné nezmysly....

@amdornik v čom konkretne