icon

Dedičstvo a konfliktné vzťahy v rodine: Ako postupovať?

Dnes o 09:24

Moj otec ma jedneho brata. Nejak boli vzdy tak v rodine dohodnuti, ze brata moho otca teda mojho stryka vyplatia ked odide a moj otec ostane v rodicovskom dome a tym padom vsetko zvysne dedicstvo bude len jeho. Tak aj bolo, ze ked sa stryko odstahoval, kupili mu byt, auto, podporovali ho financne velmi slusne. Zlom prisiel vtedy ked si moj otec nasiel moju mamu a rodina ju odmietla prijat, teda povedali ze ak si ju vezme, dedicstvo rozdelia a daju polovicu strykovi, co je teda nefer pretoze jeho uz vyplatili. Moj otec si moju mamu aj tak zobral, odstahovali sa a mali mna a moju sestru. Casom sa to nejako utriaslo, vedeli vsetci spolu ako tak vychadzat no ten pristup bol vzdy iny voci rodine mojho otca a iny voci rodine mojho stryka. Za posledne roky vztahy velmi ochladli hlavne medzi mojim otcom a strykom. Raz sa moj otec stryka opytal, preco je k nemu taky odmerany, a ze ci sa nieco stalo, na co mu pocedal, ze veru nepocuva na neho dobre veci od babky. Neskor vztahy ochladli natolko, ze moj otec a stryko prestali komunikovat, nie su pohadani, len on bol k nemu tak odmerany, ze proste sa nevedia rozpravat o nicom. Babka stale hovori, ze majetok pojde pol na pol, teda vlastne im trochu vacsia cast, lebo oni maju 4 deti a moji rodicia len 2. Podotykam vsak to, ze oni nudzu o peniaze nemaju ziadnu, maju kopec nehnutelnosti, na dovolenke su kazde tri mesiace. Nejake majetky sa uz aj predali, moj otec z toho nedostal ani cent, vzdy povedia, ze este toto strykovi a este tamto no a zvysok uz bude len pre mojho otca. My na tom zial nie sme tak dobre. Otec to riesit nechce, no my so sestrou s tym vobec nie sme v poriadku, je to predsa aj nas majetok koniec koncov. Co mozeme urobit?

Strana
z2
guudy
Dnes o 09:31

@anonym_autor nie, nie je to vas majetok, ani tvojho otca. Je to majetok otcovych rodicov a oni s nim mozu nakladat ako uznaju za vhodne. A teda, riesit majetok ludi, ktori este ziju, je nechutne…

biba_18
Dnes o 09:31

ak bude dediť tvoj otec, bude dediť toľko čo strýko, je jedno koľko má tvoj otec detí a jedno koľko strýko. a ak starí rodičia za svojho života predajú svoj majetok - teba do toho nič ...

januska12323
Dnes o 09:33

@anonym_autor "je to predsa aj nas majetok koniec koncov. Co mozeme urobit?"
Za prvé, majetok babky je majetok babky a nie dedičstvo keďže ešte žije. Môže ho dať komu chce, predať alebo nechať ako je.
Za druhé, ak sa bude riešiť dedičstvo pôjde zákonným spôsobom na deti (otca a strýka) bez ohľadu na to koľko majú oni detí.
A po tretie, tvoj majetok to možno bude ak ti to prenechá otec, zatiaľ nemáš žiadny nárok, ani právny ani morálny. Vybuduj si vlastné.

anonym_57f13d
Dnes o 09:34

@anonym_autor vôbec nič nemôžete urobiť, pretože za života si každý svoj majetok môže rozdeľovať ako on chce, až po smrti ide všetko pol na pol, ovšem len ak nie je spísaný závet pred notárom

autor
Dnes o 09:34
@biba_18

ak bude dediť tvoj otec, bude dediť toľko čo strýko, je jedno koľko má tvoj otec detí a jedno koľko strýko. a ak starí rodičia za svojho života predajú svoj majetok - teba do toho nič ...

@biba_18 lenze oni si stoja za tym ze to je spravodlive, ale vobec nie je. Stryko uz svoj podiel dostal ked odisiel, vtedy ho vyplatili s tym ze uz nic nedostane. Teraz to ide delit zas.

autor
Dnes o 09:35
@guudy

@anonym_autor nie, nie je to vas majetok, ani tvojho otca. Je to majetok otcovych rodicov a oni s nim mozu nakladat ako uznaju za vhodne. A teda, riesit majetok ludi, ktori este ziju, je nechutne…

@guudy riesia to oni dopredu, ze kto co dostane. Nikto ich nenutil ani neriesil majetok pred smrtou.

puertorico
Dnes o 09:35
@anonym_autor

@biba_18 lenze oni si stoja za tym ze to je spravodlive, ale vobec nie je. Stryko uz svoj podiel dostal ked odisiel, vtedy ho vyplatili s tym ze uz nic nedostane. Teraz to ide delit zas.

@anonym_autor my ťa tu všetci chápeme , ale treba to riešiť s rodinou , nie tu na koňovi .

guudy
Dnes o 09:36
@anonym_autor

@guudy riesia to oni dopredu, ze kto co dostane. Nikto ich nenutil ani neriesil majetok pred smrtou.

@anonym_autor ano a je to ich vec a pravo. Teba do toho nic nie je!

januska12323
Dnes o 09:36
@anonym_autor

@anonym_autor pokiaľ nie je závet sú zo len reči.

guudy
Dnes o 09:37
@puertorico

@anonym_autor my ťa tu všetci chápeme , ale treba to riešiť s rodinou , nie tu na koňovi .

@puertorico nema co riesit s rodinou. Ved dotycni stari rodicia este ziju. Autorka nema ziadne, ani len moralne pravo do toho kecat. Takze odo mna podporu nema.

muchotrafka298
Dnes o 09:37
@anonym_autor

@anonym_autor reci sa hovoria a chlieb sa je. Pokial nespisu zavet alebo nedaruju majetok za zivota, tak sa pojde podla standardneho dedenia. Mozu rozpravat kolko chcu a co chcu. Poznam pripad, ked dotycna darovala vsetko za zivota detom a aj tak nebolo dobre, lebo jeden dostal viac, jeden menej, jeden dom, druhy byt.

biba_18
Dnes o 09:40

@anonym_autor ale stále je to ich majetok - takže ako sa oni rozhodnú tak bude. či spravodlivo alebo nie ...

anonym_335623
Dnes o 09:54

Budúci rok sa bude novelizovať Občiansky zákonník a teda zásadne aj dedenie. Napr. Potomkovia (deti) zdedia menšiu časť majetku oproti súčasnosti, čím sa zvyšuje sloboda poručiteľa rozhodnúť o svojom majetku.

cit. Dedičská zmluva získa prednosť pred závetom
Najzásadnejšou novinkou je zavedenie dedičskej zmluvy ako tretieho spôsobu nakladania s majetkom pre prípad smrti. Popri dedení zo závetu a dedení zo zákona tak pribudne možnosť uzavrieť záväznú dohodu s budúcim dedičom ešte počas života.

Dedičská zmluva bude mať prednosť pred závetom aj pred zákonným dedením. Môže byť aj odplatná, čo v praxi znamená, že niekto sa napríklad zaviaže starať o poručiteľa na staré kolená výmenou za prísľub dedičstva. Inštitút tak poskytuje priestor na riešenie komplikovaných životných situácií, keď seniorom chýba opatrovateľ a zároveň chcú odmeniť toho, kto sa o nich postará.

V praxi to môže vyzerať tak, že 75-ročný muž uzavrie so susedom zmluvu, podľa ktorej mu sused bude doživotne poskytovať osobnú starostlivosť alebo príspevok na opatrovanie. Na oplátku sused zdedí jeho byt. Ak by neskôr vznikol spor so zákonnými dedičmi, dedičská zmluva má silnejšiu váhu ako prípadný závet.

To bude u vás veselo, ak starí rodičia uzatvoria dedičskú zmluvu...

patrike
Dnes o 09:54

Dedit sa moze bud zo zakona alebo podla zavetu, ktory je este zakonom obmedzovany, napriklad vydedit niekoho mozes len za istych podmienok.
Cokolvek darovane zijucou osobou nema s dedicstvom nic spolocne. Zijuca osoba moze vsetko nahadzat do automatov, minut na stetky alebo poslat podvodnikom. Do toho ta nic nie je. Dedit budes, az pride cas. Nejake predbezne neformalne dohody a dary s tym nic nemaju. Ak rodicia za zivota daju jednemu dietatu vsetko a do dedicstva pojde skoro nulovy majetok, je to ich vec a nemozes s tym nic urobit.

patrike
Dnes o 09:56
@anonym_335623

Budúci rok sa bude novelizovať Občiansky zákonník a teda zásadne aj dedenie. Napr. Potomkovia (deti) zdedia menšiu časť majetku oproti súčasnosti, čím sa zvyšuje sloboda poručiteľa rozhodnúť o svojom majetku.

cit. Dedičská zmluva získa prednosť pred závetom
Najzásadnejšou novinkou je zavedenie dedičskej zmluvy ako tretieho spôsobu nakladania s majetkom pre prípad smrti. Popri dedení zo závetu a dedení zo zákona tak pribudne možnosť uzavrieť záväznú dohodu s budúcim dedičom ešte počas života.

Dedičská zmluva bude mať prednosť pred závetom aj pred zákonným dedením. Môže byť aj odplatná, čo v praxi znamená, že niekto sa napríklad zaviaže starať o poručiteľa na staré kolená výmenou za prísľub dedičstva. Inštitút tak poskytuje priestor na riešenie komplikovaných životných situácií, keď seniorom chýba opatrovateľ a zároveň chcú odmeniť toho, kto sa o nich postará.

V praxi to môže vyzerať tak, že 75-ročný muž uzavrie so susedom zmluvu, podľa ktorej mu sused bude doživotne poskytovať osobnú starostlivosť alebo príspevok na opatrovanie. Na oplátku sused zdedí jeho byt. Ak by neskôr vznikol spor so zákonnými dedičmi, dedičská zmluva má silnejšiu váhu ako prípadný závet.

To bude u vás veselo, ak starí rodičia uzatvoria dedičskú zmluvu...

@anonym_335623 Vyroja sa zastupy opatrovania chtivych ...

anonym_335623
Dnes o 09:57
@patrike

@anonym_335623 Vyroja sa zastupy opatrovania chtivych ...

@patrike možnosť odplaty je dobrovoľná nie povinná.

anonym_062cc3
Dnes o 09:57

@anonym_autor čo môžeš urobiť? Nezáviď, pracuj na sebe, nájdi si lepšiu prácu... aby ste sa nemuseli spoliehať na dedičstvo.

anonym_672b14
Dnes o 10:00

aj môj brat dostal viac ako ja po ockovej smrti, vraj sa tak dohodli ešte pred smrťou ocka... čo s tým urobím, pre dobré vzťahy v rodine si vždy kúsnem do jazyka

anonym_206e03
Dnes o 10:02
@anonym_672b14

aj môj brat dostal viac ako ja po ockovej smrti, vraj sa tak dohodli ešte pred smrťou ocka... čo s tým urobím, pre dobré vzťahy v rodine si vždy kúsnem do jazyka

@anonym_672b14 jedine ak mal otec závet.

biba_18
Dnes o 10:04

@anonym_672b14 @anonym_206e03 alebo ak otec nemal závet, ale ty si to dobrovoľne uznala ...

patrike
Dnes o 10:07
@anonym_672b14

@anonym_672b14 To bez zavetu nie je mozne. Jedine dodatocne presunom penazi z uctu na ucet. Notar a sud vzdy rozhodnu o deleni napriklad prostriedkov na ucte 50 : 50. co nasledne urobite vy medzi sebou, to uz sud nezaujima.

tiezjedna
Dnes o 10:11

@anonym_autor za života majiteľov to rozhodne váš majetok nie je a je len na nich ako s ním naložia. Je to nespravodlivé, ale bohužiaľ s tým neurobíte nič.

anonym_0d43af
Dnes o 10:18
@anonym_autor

@anonym_autor pokiaľ nemajú zmluvu u notára s tým, že je vyplatený a vzdava sa dedenia, tak ho strýko jednoducho oj*bal a bude dediť rovnako 1/2. Pokiaľ má dôkaz o tom, že mu kupil auto, byt atď, môže to riešiť pred súdom a ten rozhodne. Ale v tom pripade budu este viac nastrbene rodinne vztahy. My to mame podobne, ale stryko vyplatil brata a ten sa vzdal (po smrti rodicov) naroku na dom a prepisal svoju cast zdedeneho majetku na stryka. Moj stryko potom urobil zavet ze dedit budem ja a moj otec, kedze stryko je bezdetny.
Bez závete by dedil len jeho brat a moj otec. Ak napadnu zavet vydedení pozostalí, budem sa brániť súdnou cestou, pretoze za 25 rokov neprejavili o nasu rodinu zaujem.

anonym_96316b
Dnes o 10:24
@anonym_autor

@anonym_autor Prečo tvoji rodičia nič nemajú v porovnaní s otcovým bratom, keď majú len dve deti a strýko štyri? Čo robili celý svoj pracovný život? A prečo stari rodičia odmietali tvoju matku ako nevestu. Toto má určite pádny dôvod. Tvojim rodičom sa nechce pracovať? Sú alkoholici alebo niečo podobné?
A hlavne, nie je ti tvoja vec. Ty naozaj nemusíš po starých rodičoch nič dostať.

anonym_672b14
Dnes o 10:30
@patrike

@anonym_672b14 To bez zavetu nie je mozne. Jedine dodatocne presunom penazi z uctu na ucet. Notar a sud vzdy rozhodnu o deleni napriklad prostriedkov na ucte 50 : 50. co nasledne urobite vy medzi sebou, to uz sud nezaujima.

@patrike tak asi viem keď som bola na dedičskom ako to prebiehalo, mama zavelila že takto sa dohodli ešte pred smrťou a mne neostávalo len súhlasiť, nebudem sa priečiť vôli ocka aj keď som pri tých dohodách nebola, išlo konkrétne o garáž ktorá išla rovno bratovi

biba_18
Dnes o 10:35

@anonym_672b14 takže si dobrovoľne súhlasila ... to je potom iné, asi si usúdila že mama neklame a naozaj sa dohodli ...

patrike
Dnes o 10:41
@anonym_672b14

@patrike tak asi viem keď som bola na dedičskom ako to prebiehalo, mama zavelila že takto sa dohodli ešte pred smrťou a mne neostávalo len súhlasiť, nebudem sa priečiť vôli ocka aj keď som pri tých dohodách nebola, išlo konkrétne o garáž ktorá išla rovno bratovi

@anonym_672b14 To tak nefunguje. Jeden z dedicov nemoze nic "zavelit". Ak by si nesuhlasila s onym natlakom, tak by to slo zo zakona. Nabuduce sa nedaj tlacit do veci, ktore ti skodia. Nepodpisuj veci ako vzdanie sa dedicskeho podielu.

anonym_6efd84
Dnes o 11:02

A čo teba a sestru je do toho ?
To ani z ďaleka nie je váš majetok.. majetok patri starým rodičom, ktorí ešte žiju a ten sa bude dediť medzi ich dettí, čiže stále tvoje a sestry nebude nič, ale tvojho otca 😁😁 zbožňujem tieto dedičské nosy 😅 chabosť je sviňa no

anonym_1b6213
Dnes o 11:14

Typická sedlač.
Odhliadnuc od toho že to váš majetok nie je, ja by som od takých ľudí nechcela ani euro.

anonym_47a4c6
Dnes o 11:24

čo chceš robiť ty. Ty nemôžeš nič. môže tak tvoj otec, ale ani n nemá veľa možností. ten čo vlastní majetok - majetok aj rozdeľuje.

Strana
z2