icon

Dedičstvo bez závetu - hádka medzi bratom a sestrou

21. máj 2025

Sme dvaja súrodenci – ja a môj brat. Rodičia nezanechali závet, takže ide o zákonné dedenie – teda v podstate „jasných“ 50:50. Na papieri je to jednoduché. Rozprávali sme sa o tom, ako si veci podelíme, kto čo potrebuje, kto má aké plány. Ale čím viac sme išli do detailov, tým viac sa začalo vynárať napätie. Narážali sme na staré spomienky, pocity krivdy, nespravodlivosti, výčitky. Kto sa o rodičov viac staral. Kto do čoho investoval. Kto si „zaslúži“ viac. Zrazu to už nebolo o dome, pozemku alebo peniazoch – ale o tom, čo kto prežil, čo koho trápi celé roky. Rozhovory sa zmenili na výmeny názorov. Výmeny názorov na hádky. Padli slová, ktoré som si nikdy nemyslela, že medzi nami padnú.Zrazu sa brat, s ktorým som vyrastala, stal niekým cudzím. A ja viem, že to cíti aj on. Prečo? To nás má rozdeliť smrť rodičov?

Strana
z2
veselo_neveselo
21. máj 2025

To vas rozdeli, ked to nechas zajst az tam.
Na hadku musia byt dvaja, tak sa nehadaj.

7miriam77
21. máj 2025

Žiaľ, majetky a dedenie samotné rozbilo toľko krásnych vzťahov 😥,je to veľmi smutné. Peniaze majú silnú moc. Pomer sa s bratom, povedzte si,že váš vzťah je dôležitejší ako majetky. Kvôli rodičom...lebo oni by boli moc smutní,keby vás takto videli

melanta
21. máj 2025

Ak ste ako deti zažili nejaké krivdy, tak je asi logické, že po smrti rodičov vyjdú na povrch. Ale podľa mňa je to dobre. Hovorte o tom, zdieľajte pocity. Ak ste si tie krivdy nerobili vy dvaja navzájom a úmyselne, nie je dôvod, aby vás to rozdelilo. Práve naopak, môže vás to spojiť. Sadla by som si s bratom na kávu a dohodla sa, že si povieme, čo náš ťaží, štve. Že odpustíme sebe, rodičom. Pretože sme jedna krv a budeme držať spolu.

sissy27
21. máj 2025

Jednoduche riesenie - vsetko predajte a peniaze si rozdelte na polovicu.
A ci vas rozdeli smrt rodicov - to zalezi na vas dvoch.

alenka58
21. máj 2025

aj keby rodičia zanechali záveť tak by k tomuto prišlo, keď máte obaja pocit krivdy kde kedy kto a koľko......................

petracandle
21. máj 2025

Toto nech si prečíta tá, ktorá má "depku", že jej decko bude jedináčik

maminkadeticiek
21. máj 2025

Rodicia by mali podla moznosti pred skonom poriesit tieto svetske zalezitosti a upratat majetky oficialne na papieri.Vacsina ludi nema zaujem,ochotu sa k tomu za zivota vecne postavit,do hrobu si nic neodnesu a potom to casto presne takto dopadne.

ivik4
21. máj 2025
@petracandle

@petracandle haha presne a aj tie ktore tu pisu ze nic take ako dedicstvo nemoze surodencov rozdelit 😃 ( nevravim ze musi, ale vidime ze sa to vela krat stava )

anjelicek26
21. máj 2025

Preto treba mat zavet jednoducho na papieri spisany. Ak sa nazor situacia pocas zivota zmeni, vies napisat novy. Teraz ti to nepomoze, skuste si sadnut s financnym poradcom, predajte co sa da a zacnite suma / 2 a mate vybavene.

lauruska_sumienka
21. máj 2025

je to smutne. ale realita je uz taka. vzdy bude niekto nespokojny ci uz bol spisany zavet alebo nie. zazila som spisany zavet-nespokojnost z kazdej strany lebo kazdy si myslel ze si zasluzi nieco ine nez bolo napisane, stretla som sa aj za zivota rozdelene veci ale predsa nehnutelnost napisana na niekolkych dedicov a zase nespokojnost, jeden chce to druhy hento, treti cosi ine. a najlepsie je, kde su vychcany-tam naozaj plati ze karma ho dobehne a z toho vsetkeho co chcel mat, tak napokon sa to dostane k niekomu uplne cudziemu. a toto vidim kade tade ze sa stava.
porozpravajte sa, vratte sa na zaciatok kto co chcel. este mate moznost mediatora aby vam pomohol, nech sa vy dvaja nehadate. ale naozaj myslite na to, ci vam to hrabanie k sebe, stoji za rozbitie vztahov

hellwant
Autor odpoveď zmazal
hefo
21. máj 2025
@hellwant
Odpoveď bola zmazaná

@hellwant Má, čo by nemal. Ale závetom sa nedá vydediť zákonného dediča či zmenšiť jeho garantovaný podiel (čo je u dospelého polovica toho, čo by dostal pri dedení zo zákona).

Takže pokiaľ v závete poručiteľ určí, čo z jeho majetku má ktoré z dvoch detí dostať, a hodnota podielu žiadneho z nich nebude menšia než štvrtina, tak so závetom problém nie je. Problém býva, keď niekto nepochopí, že v závete nesmie opomenúť zákonných dedičov len tak bez ďalšieho. Vtedy je nutné explicitné vydedenie a uvedenie jeho konkrétneho dôvodu...

hellwant
21. máj 2025
@hefo

@hellwant Má, čo by nemal. Ale závetom sa nedá vydediť zákonného dediča či zmenšiť jeho garantovaný podiel (čo je u dospelého polovica toho, čo by dostal pri dedení zo zákona).

Takže pokiaľ v závete poručiteľ určí, čo z jeho majetku má ktoré z dvoch detí dostať, a hodnota podielu žiadneho z nich nebude menšia než štvrtina, tak so závetom problém nie je. Problém býva, keď niekto nepochopí, že v závete nesmie opomenúť zákonných dedičov len tak bez ďalšieho. Vtedy je nutné explicitné vydedenie a uvedenie jeho konkrétneho dôvodu...

@hefo preto som zmazal odpoved, uvedomil som si, ze ak da odpovedajucu cast, je platny( ak je aj spravne spisany formalne), ja som si to pomylil s vydedenim, to sa da tazko urobit.

deti95060810
21. máj 2025

niekedy rodičia aj podelia majetok, len horiše je že nehn. darujú viacerým deťom a potom má nehn. 2-3 vlastníkov.

deti95060810
21. máj 2025

autorka, najjednoduchšie sa delia peniaze. aj najspravodlivejšie.
takže všetko predajte a sumu si podeľte rovnakým dielom. Bude po hádkach.

lukbe
21. máj 2025

Veď to určite musíte mať ohodnotené. Podľa toho rozdeliť alebo predať, nerozumiem, ako sa niekto môže hádať. A netahat do toho, čo kto urobil, ako sa staral.

karolinakr
21. máj 2025

ked to rodičia dali rovnakym dielom, tam neni o čom sa hádať, nikto dobrovolne neustupi, vôbec by so sa tymto nezapodievala, proste pol na pol a hotovo

hellwant
21. máj 2025
@karolinakr

ked to rodičia dali rovnakym dielom, tam neni o čom sa hádať, nikto dobrovolne neustupi, vôbec by so sa tymto nezapodievala, proste pol na pol a hotovo

@karolinakr ale rodicia nic nerozdelili. Cize sa to riesi zakonne 50:50 a aj tak sa hadaju.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
sidicek
21. máj 2025

Ved napis konkrétne co komu vadí a aké dedenie by si predstavoval.Ak sa brat denne staral o nevladnych rodičov a ty si prišla raz za 2 mesiace na kavu, tak mam podľa mňa nárok na väčšiu časť, aspoň ja by som mu ju dala.

deti95060810
21. máj 2025
@sidicek

Ved napis konkrétne co komu vadí a aké dedenie by si predstavoval.Ak sa brat denne staral o nevladnych rodičov a ty si prišla raz za 2 mesiace na kavu, tak mam podľa mňa nárok na väčšiu časť, aspoň ja by som mu ju dala.

@sidicek ale podľa práva aj ten kto sa staral o rodiča nemá zásluhu na väčšiu časť z majetku...

deti95060810
21. máj 2025
@sidicek

@sidicek čo asi vadí... že jeden chce aby sa dom predával podľa aktuálnej ceny a druhý chce asi aby sa nehn. ohodnotila a vyplatila podľa stavu nehn. aká v skutočnosti je.
a to je sakra rozdiel. niekedy to spraví aj 100 tisíc.

feuille
21. máj 2025

Ani nie majetky ale to čo vás spájalo najviac, rodičia, tu už nie sú.

sidicek
21. máj 2025
@deti95060810

@sidicek čo asi vadí... že jeden chce aby sa dom predával podľa aktuálnej ceny a druhý chce asi aby sa nehn. ohodnotila a vyplatila podľa stavu nehn. aká v skutočnosti je.
a to je sakra rozdiel. niekedy to spraví aj 100 tisíc.

@deti95060810 no ak chce jeden na druhom zarobiť tak to je iné, ťažko súdiť keď píše tak vagne, zas nejaká AI téma kde nie je nič konkrétne, aby sa dalo dopĺňať podľa vývoja diskusie

sidicek
21. máj 2025
@feuille

Ani nie majetky ale to čo vás spájalo najviac, rodičia, tu už nie sú.

@feuille môj názor, že za vzťahy súrodencov su najviac zodpovední rodicia

deti95060810
21. máj 2025
@sidicek

@feuille môj názor, že za vzťahy súrodencov su najviac zodpovední rodicia

@sidicek zas si myslím že tie vzťahy neboli moc dobré ani za života rodičov... potom po smrti rodičov sa už všetko ukáže v takom stave aký je v skutočnosti. žiadne pretvarovanie a hranie sa na pekného. ...

mantilka
21. máj 2025
@petracandle

@petracandle Ja som smutná, že mám jedinacika. A prave minuly rok sme s bratom ostali samy. Našťastie sme sa nepohadali. Dúfam, že to tak ostane navždy. Keď rozmýšľam, že aj naše dieťa raz ostane bez nás samo...je mi smutno. Dúfam, že budú pri nej stáť bratranci.♥️

anketkarka
21. máj 2025

Žiaden majetok a peniaze by mi nestál za dobrý vzťah.

nicegirl369
21. máj 2025

Prečo? Pretože ste obaja chamtiví a viac ako na vzťahoch vám záleží na tom, čo kto dostane.

monikak1313
22. máj 2025

Určite treba ešte za života všetko rozdeliť. Neurobiť to je úmyselne vedieť že sa rozpadne rodina. Vieme čo dokážu peniaze urobiť bez výnimky s každým. Mne nechať iba tak že zomriem a starajte sa príde vrcholne nie len nezodpovedné ale osoba ktorá to robí musí veľmi s môjho uhľa pohľadu mať tú rodinu na háku.
Ja už viem že v súčasnej dobe v mojej rodine sú poskytnuté kroky proti mne. Sú robené cielene a vedome. Ja to vôbec neriešim. Nechodím mojim rodičom kvôli majetku ale preto že ich mám rada a aj budem chodiť a kto chce dediť nech sa potom aj postará. Jednoduchá matematika. A nemusím sa na nikoho hnevať ani vyčítať. Tak som za to aby si to rodičia rozhodli a dali už za života.

Strana
z2