Dedičstvo bez závetu - hádka medzi bratom a sestrou
Sme dvaja súrodenci – ja a môj brat. Rodičia nezanechali závet, takže ide o zákonné dedenie – teda v podstate „jasných“ 50:50. Na papieri je to jednoduché. Rozprávali sme sa o tom, ako si veci podelíme, kto čo potrebuje, kto má aké plány. Ale čím viac sme išli do detailov, tým viac sa začalo vynárať napätie. Narážali sme na staré spomienky, pocity krivdy, nespravodlivosti, výčitky. Kto sa o rodičov viac staral. Kto do čoho investoval. Kto si „zaslúži“ viac. Zrazu to už nebolo o dome, pozemku alebo peniazoch – ale o tom, čo kto prežil, čo koho trápi celé roky. Rozhovory sa zmenili na výmeny názorov. Výmeny názorov na hádky. Padli slová, ktoré som si nikdy nemyslela, že medzi nami padnú.Zrazu sa brat, s ktorým som vyrastala, stal niekým cudzím. A ja viem, že to cíti aj on. Prečo? To nás má rozdeliť smrť rodičov?
Rodičia celý život pomáhajú. Chcú deťom dobre. Hádajú sa s nimi. Dieťa sa rozhodne aj tak samé. Rodičov si treba vážiť a ctiť. Ak rodičia uprednostnia jedno dieťa majetkovo v poriadku. Tiež si ale musia uvedomiť svoje rozhodnutie. Lebo so starostlivosťou sú aj výdavky. Nech sa to zdá akokoľvek tvrdé je to tak. Či už rodič zostane s dieťaťom alebo nie sú to náklady. Je to aj z ľudského hľadiska psychická a fyzická záťaž pre dieťa. Teda si musia byť deti týchto skutočností starostlivosti plne vedomí. Mne osobne bolo po zistení skutočností ťažko. Naozaj som veľmi plakala ale nechcem vojnu v rodine a plne to rešpektujem. Nehnevám sa. Neprestala som komunikovať ani nevyčítam. Jednoducho len dúfam že moji rodičia neskončia niekde v domove kde sporadicky niekto bude chodiť a keď nebude mať čas tak nebude vôbec. A budú opustení. Ja sama nebudem mať prostriedky na to aby som sa postarala v stave ktorý je teraz už daný a určený. Držím vám päste a dúfam že sa prestanete hádať. Peniaze sú fajn ale rodina je rodina.
50:50 tak si nic dlhovat nebudete
Ze sa niekto staral viac , to bola jeho dobra vola , maj dobry pocit na srdci
Jak moja storočna učiteľka mi povedala : Nehovor o dobrých rodinných vzťahoch, pokiaľ ste neprešli dedičskym konaním!
A mala pravdu!
Občas treba vzduch prečistiť.. už ste si vyjasnili všetky neprávosti, nechaj to uležať a skúste sa dohodnúť zas. Nájdite rovnocenné rozdelenie..
Nie nadarmo sa hovorí ze priateľa spoznáš v núdzi, manzelku/manžela pri rozvode a surodenca pri dedeni....
@mantilka radšej dúfaj, že pri nej/ňom bude stáť partner/partnerka! Čo tam po bratrancoch. Lebo len s partnerom bude celý život a nie bratrancami. Na to ľudia často zabúdajú, že sa "rodinkujú" ale za partnera si v pohode vyberú egoistického burana
@petracandle pri dnešnej miere rosvodovosti a rozchodovosti, pojem doživotný partner je veľmi odvážny.
A pri týchto rozvodoch a rozchodom tiež často jedna strana druhú nespoznáva.
Nehovoriac o tom, že nech si teraz myslíš čokoľvek, naozaj aj po 20 rokoch môžeš zistiť , že vlastne nespoznáš človeka, s korym tých 20 rokov žiješ.
@autorka toto nie je o majetkové, ale o vašich starých krivdach, ktoré v sebe držíte. Ako rodicia pri rozvode keď si vykrikuju kto sa o deti staral viac, kto komu kedy ako ublížil. kto koľko do vzťahu investoval.....
Zažila. Mám sestu aj manžel má sestu. Obe sa nastahovali k rodičom aj s rodinami, poprerabali si časti, ktoré obyvali a potom chceli dom, vraj si ho prerobili a my máme kde bývať. Hnus a grc. My sme sa s manželom osamostatnili hneď po svadbe. Manzelova sestra mala mama hotel ako slobodná do 28 rokov a keď sa vydala, to isté s rodinou. Svokra im varila, prala, pomahala s deťmi, v podstate ako rodina boli nesamostatni. Svokrovci stavali dom, keď mal manžel15 rokov a chodil s otcom každý vikend makať na stavbu.. Cíti veľkú nespravodlivosť, ale nič s tým neurobí.
Necitala som diskusiu. Vyuzite sluzby mediatora, pomoze vam pocuvat sa navzajom, oddelit emocie od faktov a rozdelit to spravodlivo.
Peniaze sú peniaze... stále vravím, pre mnohých je to najsilnejšia láska!!!
Akú máš ty predstavu a akú tvoj brat?
Kto ostal v rodičovskom dome bývať?
Ako posledné si predstav, že sú rodiny kde rodičia darovali majetok darom iba jednému dieťaťu.....
A bodka na záver sú rodiny, kde rodičia sú nemajetní a tak deti ešte pochovajú svojich rodičov...
Mam to podobne. Ak ta to ukludni, my sme sa rozhadali a este ani nededime. Ja som sa ani rozhadat nechcela, vymena nazorov nemusi nutne znamenat, ze sa prestaneme bavit a stretavat. Ale brat sa tak rozhodol. On to tak citi, a aj si myslim, ze ma chce potrestat, za moje nazory. Necakala som, ze sa to dostane az sem. Tiez sa islo do emocii, co kto kedy komu. On chcel vacsiu cast, ma pocit, ze ma na nu narok. A mne bolo z toho na grc, lebo aj ja by som si vedela co to narokovat na viac, ale ani ma to nenapadlo. Pre mna by bolo 50:50 ok. Asi by trebalo uviest detaily, aby si chapala, ale naco? Takisto sa ma dotklo, ze toto planoval uz dlho a dokonca ma chcel zjavne obist, lebo mal pocit, ze sa ma to netyka. Ze je to len medzi nim a mamou. Vidis, kazdy moze mat pocit krivdy, aj on aj ja. Napriek tomu to bol nakoniec on, kto sa odstrihol. Povedal, ze taku sestru nepotrebuje. Asi ma pravdu, ja asi zas nepotrebujem brata, ktory nieco take vypusti z ust. Pre info, je to moj mladsi brat a ver tomu, ze ako deti vyrastajuce bez otca, som mu velakrat pomohla, kym to bolo treba. Pre tie, ktore by sa cudovali, ze co sme to za hyeny, ze mama este zije a uz sa o dedicstvo hadame - brat si ziadal u mamy, aby mu vyplatila jeho buduci dedicsky podiel skor, lebo on to potrebuje teraz. A ja som sa vyjadrila negativne, ze sa mi tento napad vobec nepozdava. A odtial sme sa dostali k dalsim detailom, z ktorych mi len sanka padala. Ked si vlastne spomeniem, aky bol moj brat ku mne mily, par mesiacov predtym, nez s tymto celym vyrukoval, detom nosil drahe dary a podobne. A ked som nesuhlasila, najvacsiu spinu mi nahadzal na oci. Ani som si nevsimla, kedy z neho vyrastol taky manipulator. Bohuzial.
Tymto vlastne potvrdzujem, ze ani rozdelenie majetku pred smrtou nie je riesenie. Tie krivdy su tam aj vtedy.
Peniaze su svinstvo.
Tie co pisete, ze vam ziaden vztah nestoji za peniaze? A co by ste urobili? Dali surodencovi len tak mirnix dirnix o 10-20-30 000 viac? Co tie peniaze na strome rastu?
Zažila. Mám sestu aj manžel má sestu. Obe sa nastahovali k rodičom aj s rodinami, poprerabali si časti, ktoré obyvali a potom chceli dom, vraj si ho prerobili a my máme kde bývať. Hnus a grc. My sme sa s manželom osamostatnili hneď po svadbe. Manzelova sestra mala mama hotel ako slobodná do 28 rokov a keď sa vydala, to isté s rodinou. Svokra im varila, prala, pomahala s deťmi, v podstate ako rodina boli nesamostatni. Svokrovci stavali dom, keď mal manžel15 rokov a chodil s otcom každý vikend makať na stavbu.. Cíti veľkú nespravodlivosť, ale nič s tým neurobí.
@nelili1978 Nieco podobne aj u nas. Ja som odisla z domu. Brat ostal s mamou do svojich hadam 36 rokov, nastahoval si tam partnerku, spolu tam byvali vyse 10 rokov, jasne ze do bytu aj investovali. Co si zainvestovali, to aj uzivali. A potom po rokoch povie, ze chce vacsi podiel o tu sumu, ktoru investoval do bytu, lebo ze ja som nic nedavala? Ty kks. Dokonca mi na oci vyhodil, ze som im (teda mame) neprispela na pracku, ked sa stara pokazila a museli novu kupovat. To len pozeras, ci je vobec normalne toto vypustit z ust. Akoze ja byvam inde, tam traja dospeli, zarabajuci ludia a aj im mam davat podiel na pracku?
Niekto tu napisal, ze je to chyba rodicov - asi je to pravda, keby mama jasne nastavila hranice, mozno toto nemuselo nastat. Jemu totiz povedala, ze aj by s tym celym suhlasila. Mne potom vyplakavala do telefonu pravidelne, ze to ale vobec nechce urobit. Neuveritelne. Jemu chcela ustupit, mna by obaja bez problemov obrali o podiel a este mi mama bude vyplakavat, ze to nechce urobit. A nakoniec sa ja rozhadam s bratom. Co to ja mam za rodinu? Musim byt uplny blbec.
Mam to podobne. Ak ta to ukludni, my sme sa rozhadali a este ani nededime. Ja som sa ani rozhadat nechcela, vymena nazorov nemusi nutne znamenat, ze sa prestaneme bavit a stretavat. Ale brat sa tak rozhodol. On to tak citi, a aj si myslim, ze ma chce potrestat, za moje nazory. Necakala som, ze sa to dostane az sem. Tiez sa islo do emocii, co kto kedy komu. On chcel vacsiu cast, ma pocit, ze ma na nu narok. A mne bolo z toho na grc, lebo aj ja by som si vedela co to narokovat na viac, ale ani ma to nenapadlo. Pre mna by bolo 50:50 ok. Asi by trebalo uviest detaily, aby si chapala, ale naco? Takisto sa ma dotklo, ze toto planoval uz dlho a dokonca ma chcel zjavne obist, lebo mal pocit, ze sa ma to netyka. Ze je to len medzi nim a mamou. Vidis, kazdy moze mat pocit krivdy, aj on aj ja. Napriek tomu to bol nakoniec on, kto sa odstrihol. Povedal, ze taku sestru nepotrebuje. Asi ma pravdu, ja asi zas nepotrebujem brata, ktory nieco take vypusti z ust. Pre info, je to moj mladsi brat a ver tomu, ze ako deti vyrastajuce bez otca, som mu velakrat pomohla, kym to bolo treba. Pre tie, ktore by sa cudovali, ze co sme to za hyeny, ze mama este zije a uz sa o dedicstvo hadame - brat si ziadal u mamy, aby mu vyplatila jeho buduci dedicsky podiel skor, lebo on to potrebuje teraz. A ja som sa vyjadrila negativne, ze sa mi tento napad vobec nepozdava. A odtial sme sa dostali k dalsim detailom, z ktorych mi len sanka padala. Ked si vlastne spomeniem, aky bol moj brat ku mne mily, par mesiacov predtym, nez s tymto celym vyrukoval, detom nosil drahe dary a podobne. A ked som nesuhlasila, najvacsiu spinu mi nahadzal na oci. Ani som si nevsimla, kedy z neho vyrastol taky manipulator. Bohuzial.
Tymto vlastne potvrdzujem, ze ani rozdelenie majetku pred smrtou nie je riesenie. Tie krivdy su tam aj vtedy.
Peniaze su svinstvo.
Tie co pisete, ze vam ziaden vztah nestoji za peniaze? A co by ste urobili? Dali surodencovi len tak mirnix dirnix o 10-20-30 000 viac? Co tie peniaze na strome rastu?
@lilitela v mojej rodine si dvaja bratia zobrali dve sestry. Smrtou brata moj dedo neviem ci citil zodpovednost, ze mu zena zostala sama na syna tak dako inklinoval viac k nemu ako dcere. Ako dieta sme dokonca spolu travili dovolenky. Potom mu dedo k jeho podielu predal za symbolicku cast jeho podiel a cast si ponechal ako zahradku. Za zivota to nerozdelil ako dva samostatne pozemky a ked umrel dedicstvo preslo na babku. Ta mu to medzi recou slubila zadarmenko ak tam moze zahradnicit. Len pan podnikatel s jeho manipulativnou zenskou sa preratal. Vsak preco neziskat 550m2 pozemku v strede dediny. Problemy zacali, ked sme tam chodili s detmi. Vykrikoval, ze vsetko je jeho, utocil, xy krat volana policia. Este sa aj sestry pohadali na zivot a na smrt. Babka to prepisala na mna a nas to stalo platit pravnika, roky nervov a sudnych tahanic, nakoniec vyplatil dohodnutu sumu. A to mal dakych 1500m2, plus babkinych 550 a tam by bola pristupova cesta, ale ked raz ma niekto potrebu vrieskat, ze vsetko je jeho. Teraz babka cez 90,tazka demenencia a na radu psychologicky davame spat dokopy vztah s jej sestrou. Vsak jefna pomaly 95 a druha 90. Jeho mama nakoniec ostala sama, jedna vnucka mimo SR, druha pride raz za rok, nevesta na nu kasle a synacik raz do tyzdna hodi nakup a pa ☹ Mame plakala aka je sama a ze sestre zavidi ako okolo nej skaceme. O to smutne, ze moja mama jedinacik, aj on a namiesto sudrznosti vsetci rozhadani. Ale on je fajn pokial za chrbtom nema tu harpiu, ona ho strasne manipuluje, neviem ci vobec niekedy pracovala domaca panicka a len hrabe po majetkoch.
Peniaze su svinstvo.
@lilitela jasné, že nedala. A ešte keď sa tak správa. Veď to je hrozné pýtať di dedicsky podiel, keď mama žije. Bolo to z jej majetku ci po otcovi? Takému synovi by dsom povedala, že radšej pôjdem na cestu okolo sveta.
Peniaze su svinstvo.
@lilitela partner prichadzajuci do rodiny vie riadne rozhadat celu rodinu, ale toto zas ja nechapem, mal by upratať ženu, namiesto toho sa prestane bavit so sestrou
@lilitela partner prichadzajuci do rodiny vie riadne rozhadat celu rodinu, ale toto zas ja nechapem, mal by upratať ženu, namiesto toho sa prestane bavit so sestrou
@lukbe z jej majetku.
@karolinakr nie nie , partnerka to vôbec neriesila.
@lukbe z jej majetku.
@karolinakr nie nie , partnerka to vôbec neriesila.
@lilitela ak z jej majetku, poslala by som ho niekde🙈. Ale co už narobíš.
Najhorsie su pocity krivdy a toho ze ja si zasluzim nieco viac.......ak sa aj niekto z vas staral o rodicov,tak to robil dobrovolne. Ako surodencom vam patri 50:50 dedicstvo. Obaja ste rovnako detmu svojich rodicov. Netahajte do toho city.
Rodicia by mali podla moznosti pred skonom poriesit tieto svetske zalezitosti a upratat majetky oficialne na papieri.Vacsina ludi nema zaujem,ochotu sa k tomu za zivota vecne postavit,do hrobu si nic neodnesu a potom to casto presne takto dopadne.
@maminkadeticiek Tak isto to dopadne aj ked rodicia daju na poriadok majetky. Kazdy ma svoju pravdu a svoj pohlad na spravodlivost. Kazdy si nesie nejaku krivdu,nejake ocakavanie a realita býva ina........Aj rodicia mozu mat iny pohlad na to....jedno dieta uprednostnuju,pomahaju mu cely zivot,dalsi sa pretlkal sam a nedostal nikdy nic........kto z nich ma vacsi,alebo mansi narok na dedenie......
@maminkadeticiek Tak isto to dopadne aj ked rodicia daju na poriadok majetky. Kazdy ma svoju pravdu a svoj pohlad na spravodlivost. Kazdy si nesie nejaku krivdu,nejake ocakavanie a realita býva ina........Aj rodicia mozu mat iny pohlad na to....jedno dieta uprednostnuju,pomahaju mu cely zivot,dalsi sa pretlkal sam a nedostal nikdy nic........kto z nich ma vacsi,alebo mansi narok na dedenie......
@martin96321 Presne tak. A niekedy moze byt aj siutacia, raz som tu o tom citala v nejakej teme, ze jeden surodenec nemal deti a tusim aj byval s rodicmi, a v chorobe sa vyhradne staral, vsetko robil a ze ten druhy surodenec nic nerobil. Az neskor v debate vyslo najavo, ze druhy surodenec byval inde, mal rodinu, aj tusim podnikal, tak mal malo casu ale vela penazi a ten zas pomahal hlavne financne. A teraz kto dokaze preratat, co je hodnotnejsie? Kolko stala praca toho, co byval a doopatroval rodicov? Obetoval svoje sukromie, karieru, rodinu? Urcite aj tie financne injekcie od druheho pomahali riadne, lebo ked sa niekto plnohodnotne stara o nemohuceho, tak z nejakeho opatrovatelskeho prispevku sa asi vyskakovat neda. Nehovoriac o roznych liekoch a pomockach.
Je to cele strasne osemetna tema.
@martin96321 Presne tak. A niekedy moze byt aj siutacia, raz som tu o tom citala v nejakej teme, ze jeden surodenec nemal deti a tusim aj byval s rodicmi, a v chorobe sa vyhradne staral, vsetko robil a ze ten druhy surodenec nic nerobil. Az neskor v debate vyslo najavo, ze druhy surodenec byval inde, mal rodinu, aj tusim podnikal, tak mal malo casu ale vela penazi a ten zas pomahal hlavne financne. A teraz kto dokaze preratat, co je hodnotnejsie? Kolko stala praca toho, co byval a doopatroval rodicov? Obetoval svoje sukromie, karieru, rodinu? Urcite aj tie financne injekcie od druheho pomahali riadne, lebo ked sa niekto plnohodnotne stara o nemohuceho, tak z nejakeho opatrovatelskeho prispevku sa asi vyskakovat neda. Nehovoriac o roznych liekoch a pomockach.
Je to cele strasne osemetna tema.
@lilitela Samozrejme sa neda vsetko preratat na peniaze. Ale ak sa slobodny staral a zil s nimi a druhy to platil tak je to rovnaka pomoc. Aki by vyzili,keby to druhy neplatil........len bohuzial stale tam je pocit ze JA a JA........kazdy vidi len to svoje,nepozrie aj na pohlad z druhej strany
@lilitela Samozrejme sa neda vsetko preratat na peniaze. Ale ak sa slobodny staral a zil s nimi a druhy to platil tak je to rovnaka pomoc. Aki by vyzili,keby to druhy neplatil........len bohuzial stale tam je pocit ze JA a JA........kazdy vidi len to svoje,nepozrie aj na pohlad z druhej strany
@martin96321 To sa asi ani neda, kazdemu to zoberie nieco z toho jeho zivota a podla mna tam velku rolu hraju aj vycitky svedomia. Ked sa citime previnilo, zacneme sa branit vymenuvanim svojich zasluh.
Tak my už tiež nemáme rodičov, tiež nezanechali závet, sme viacerí súrodenci ale proste sme sa delili presne podľa zákona. A tiež sme sa museli starať o rodičov, niekto viac, niekto menej, podľa toho, ako nám okolnosti dovoľovali. Ale vôbec sme sa nebavili o inej možnosti, než dediť podľa zákona.
Niekto tu napisal, ze je to chyba rodicov - asi je to pravda, keby mama jasne nastavila hranice, mozno toto nemuselo nastat. Jemu totiz povedala, ze aj by s tym celym suhlasila. Mne potom vyplakavala do telefonu pravidelne, ze to ale vobec nechce urobit. Neuveritelne. Jemu chcela ustupit, mna by obaja bez problemov obrali o podiel a este mi mama bude vyplakavat, ze to nechce urobit. A nakoniec sa ja rozhadam s bratom. Co to ja mam za rodinu? Musim byt uplny blbec.
@lilitela chyba je v tvojej mame, naslubuje bratovi a ty si teraz ta zla a ešte ta aj citovo zaťažuje. Vieš čo by som ja spravila , povedala bratovi pred mamou ako ti vyplakava, ze mu nechce nič dať. To by si len videla ,ako by všetko poprela a bežala do banky.
@lilitela chyba je v tvojej mame, naslubuje bratovi a ty si teraz ta zla a ešte ta aj citovo zaťažuje. Vieš čo by som ja spravila , povedala bratovi pred mamou ako ti vyplakava, ze mu nechce nič dať. To by si len videla ,ako by všetko poprela a bežala do banky.
@sidicek Chut som mala to urobit, ale naucila som sa vekom, ze vsetko sa da poohybat tak, ako cloveku a jeho svedomiu vyhovuje. Inymi slovami, ako pises, sposobilo by to akurat dalsi hnev, krivdu, vycitky a bohvie co este. Ale mame som povedala, ze ci si uvedomuje, ze ma na tom velky podiel, a ze by mozno mohla skusit s tym nieco robit. Neprekvapila ma jej odpoved. "Nechajme to tak, uz sa o tom nechcem bavit." Este ked sme komunikovali s bratom, tak mu mierne naznacila, ako sa situacia ma, ale nepovedala celu pravdu. Skor vstupovala do toho slovami: "Deti nehadajte sa".

@petracandle Ja som smutná, že mám jedinacika. A prave minuly rok sme s bratom ostali samy. Našťastie sme sa nepohadali. Dúfam, že to tak ostane navždy. Keď rozmýšľam, že aj naše dieťa raz ostane bez nás samo...je mi smutno. Dúfam, že budú pri nej stáť bratranci.♥️
@mantilka radšej dúfaj, že pri nej/ňom bude stáť partner/partnerka! Čo tam po bratrancoch. Lebo len s partnerom bude celý život a nie bratrancami. Na to ľudia často zabúdajú, že sa "rodinkujú" ale za partnera si v pohode vyberú egoistického burana