icon

Deti a kostol

erikad82
20. mar 2017

Ako alebo skôr čo povedať dieťaťu aby išlo (nie na silu) do kostola? Mám 3 deti, nie vždy ale pár krát do mesiaca sa nám podarí ísť všetkým spolu do kostola. Mladšie deti ok,vydržia -sú ticho,keď tak sem tam čosi zašepcú. No najstaršia 8r. sa stále mrvý... Jednoducho jej robí problém vydržať v kostole potichu 🙂 To ale neriešim,veď nerobí nič zlé ani nejaký veľký hluk,no rada by som poznala váš názor:
jej sa nechce ísť do kostola,nerozumie tomu čo tam hovoria a ešte keď tam má byť aj ticho ... Večer sa sama od seba pomodlí,aj krížiky rozdáva na čielko 🙂 ale čo sa týka kostola... jednoducho sa jej nechce ísť.
Joj snaď mi rozumiete čo tu vlastne píšem 🙂
Na ďalší rok má ísť na prijímanie, preto sa vyžaduje aj to aby do kostola pravidelne chodila a neviem ako na ňu aby tam nešla nasilu...

lubaska21
21. mar 2017

@vejula tak budhizmus nie je nabozenstvo, Budhu ani nespominaju ako Boha vo svojej "viere"... a židom prisiel vlak a oni ostali stat na stanici a vlak siel dalej... proste ich vytuzeny Mesias prisiel a oni ho nepoznali... a preto uz tolke roky funguju, lebo Boh im dal zvyky, ktore drzia ich nabozenstvo zive, lebo ich zvyky sa dedia z generacie na generaciu a tym padom sa udrziavaju stale zive... Ako napr pisala @0silvia0 Novy zákon nám dava krasny a uplne jednodcuhy navod ako zit spravne aby sme aj po smrti, ci druhom JK prichode boli v raji... a pre mna je to obrovske vzrusenie ked si len predstavim, zeby som sa s Kristom stretla zoci voci... a tiez ako pises, viera je rozumom nevysvetlitelna, bud veris alebo nie... vsetko sa da rozumom spochybnit a mnozstvo veci ohladne viery sa da spochybnit, ale ak doverujes na 100% Bohu, nic tvoju vieru nenarusi... vela mamiciek tu pise o slobode pre deti v otazke nabozenstva, ze pockaju kym bude dospele a nech si samo vyberie.. toto by som skor smerovala na tie mamicky, ktore dali svoje deti pokrstit este ked boli malinke... dali slub Bohu, ze budu prvymi svedkami a ucitelmi viery pre svoje deti... a ak ide rodic ofucany a znechuteny do kostola, nech necaka, ze dieta bude vyskakovat od radosti a k tej slobode, ze sloboda v rozhodnuti... zaujimalo by ma, ci ti rodicia davaju detom slobodu aj v inom - napr. ze nemusi ist do ZS lebo sak nech sa neskor slobodne rozhodne, ci chce sa ucit, alebo ked dieta ucime o zvieratkach, prve slovicka, ved nechajme to na jeho slobodnej voli, ci chce poznat tento svet a pod... som presvedcena, ze dieta je odrazom zivota svojich rodicov, ja mam 3 bratov, ani jeden do kostola nechodia, ako som uz skor pisala chodili sme lebo sme museli, lebo nasi rodicia nemali moznost si nastudovat zakladne principy viery, preco sa tam chodi a co je pravym zmyslom viery, chodili, lebo sa tak ma a bodka, lebo ak by nesli, tak hned by ich susedia ohovarali.. ja sa mojim bratom necudujem, ze nechodia, otec je evanjelik, on do kostola nechodil vobec a nemali v nom ten vzor... preto teraz to ani nepovazuju za potrebne, ja som si nasla cestu k Bohu a som za nu nesmierne vdacna, lebo zehna nam kazdym dnom a viem, ze tym, ze mu verim na 100% doverujem, ze prave preto ma zahrna svojou milostou a pozehnanim... a vidim, ze bratia maju rozne problemy vo svojich zivotoch, vzdy mam z nich pocit, ze im cosi chyba v zivote, ze vzdy su nespokojni, maju kopec problemov, ci uz pracovnych, ci rodinnych, my sice nemame miliony na uctoch, zijeme skromne ale nic nam nechyba, myslim, ze bratom chyba ten vnutorny pokoj a istota, ktoru ja s manzelom mame prave vdaka viere...

vejula
21. mar 2017

@lubaska21 tak velmi jednoducho si iné náboženstvá zdiskreditovala 🙂 Budhu ani nespomínaj a Židom ušiel vlak. Ale chápeš že to je tvoj pohlad kresťana? Podla Žida si ty uverila nepravému Bohu. Tu nieje stret, tu nieje kompromis. Tak isto Budha nieje ani podla Budhistov Boh v tom zmysle slova ako JEžiš pre kresťanov, ale Budhizmus vnímam ako náboženstvo rovnako ako aj iné, len ich filozofia je iná.

vejula
21. mar 2017

@lubaska21 a rovnako aj RKC ma svoje tradicie ktoré sa dedia, nielen Židia

erikad82
autor
21. mar 2017

@hajajajka Moja dcéra pozná biblické príbehy -máme knižky kde je to tam pekne vysvetlené tak detsky,lenže jej robí problém samotný kostol. Tam je to už predsa len iné. Nechce sa jej tam ísť,no keď tam je tak sa modlí, chodí na krížik,niekedy spieva inokedy sa nemôže dočkať konca... A áno zmenili nám tu kaplána aj farára a celkom inak rozprávajú -dokonca jeden počas omše povie "a teraz vás vyskúšam -všetkých,o čom bola kázeň"...

saza007
21. mar 2017

@erikad82 vezmi jej nejaku tichu aktivitu. Mojmu starsiemu staci pero a papier a v klude si nieco pise takmer celu omsu. Mladsia si bud kresli, alebo lepi nalepky. Pokial nesedia vedla seba, tak Je klud. Aj ked ku koncu sa pytaju, kedy uz pojdeme domov 😄

lubina
21. mar 2017

@erikad82 u nas byvaju aj detske omse (v nedelu pred obedom), je to super, kostol plny deti a aj ta omsa je zamera prave na deti. Farar sa s nimi pocas omse aj porozprava, opyta na ich nazor...skus pohladat nieco take u vas v okoli....

obsadenemeno
21. mar 2017

skoda, ze sa tato tema nevola "deti a viera"....... kostol je len hrba kamena....viera sa da najst aj inde.... 🌴🌳🍀🍂🌹🌷🔥🌧🌞❄🌜

lubaska21
21. mar 2017

@obsadenemeno v kostole prebyva samotny kristus... neviem ako by si reagovala, keby niekto na tvoj dom povedal, ze je to len hrba kamena a ze to nie je DOMOV... lebo kostol je DOMOV, domov, kde je LASKA

hajajajka
21. mar 2017

@erikad82 ahoj,ja som to myslela tak,ze detom je vhodne vysvetlit svatu omsu (nie biblicke pribehy),kedy sa co deje a pod.,preco sa to robi a vyznam jednotlivych ukonov,v mnohych je krasna symbolika a je to pre ne potom zazivnejsie 😉

obsadenemeno
21. mar 2017

@lubaska21 no lebo pre toho cudzieho cloveka to JE len hrba kamena....a co, ked napriklad nemozes ist do kostola (je vela dovodov, preco sa neda), to uz akoze nemas vieru?

terezka1947
21. mar 2017

@vejula celkom nerozumiem,preco su mi tak odpovedala...alebo ja som sa nevyjadrila upne tak ao som chcela
snaha o konkretnost-takze:
mala som na mysli ludi,kt.neuvazuju...nerozmyslaju...preberu vsetko od svojich hrdinov a "celebrit"....ked je v kurze tenis-daju sa na tenis,prisiel golf?huraa golf
chodi sa k vestici?idem....ide sa k nejakym mnichom do Tibetu?nemam sajnu na co,aj mi je to jedno-vlastne,hej...idem pre dusevny pokoj...hej,hej...tam ho najdem
ale neviem vlastne preco
opat som chcela konkretne,ale aj tak som zamerne zovseobecnila...lebo nechcem aby to vyznelo,ze niektore zeny urazam....skor ma zaraza jedno....nerozmyslam a idem za niecim,co ani neviem,co je...ale je to IN
a mam takych zien vo svojom okoli vela
teba tu citam dost dlho...a praveze...ludia ako ty premyslaju...rozmyslaju,spekuluju-v tom pozitivnom zmysle......skratka polemizuju,idu niekam a chcu ist niekam...a takyto ludia su mi sympaticki
vobec nemusia byt katolici...a vazim si vsetkym,kt.na sebe pracuju a nieco chcu a vedia preco to chcu...
ja som si v zivote presla od klasickeho prijimania a nabozenstva cez rozne skupiny,spolocenstva,chodila s chlapcami,co s rimkat.nemali aaani zdaleka nic
ja som sa vratila,mne zivot a intimny zivot s Bohom chybal....nemam pocit,ze mi tu niekto nieco povie a uz rozmyslat nemam-to je blbost...clovek musi kazdy den rozmyslat a aj ma....to sa ani neda ostat v 30-40-50r.pri knizke z 3r.ZS,to potom nie je veriaci clovek....je mozno chodiaci v nedelu do kostola,resp.raz za rok,prip.sobasit sa v kostole
takze...ja hovorim zo svojho zivota...naziteho...
ja som sa tu nasla a stale sa nanovo hladam a aj hladam ako byt lepsou
to je proces,kt.sa neda a ani nema ukoncit
ty hladas svojim smerom a urcite tiez chces to naj a hladas pre seba to naj
a aj pre svoje deti
ale uznaj sama....ze je vela ludi,kt.nejako preplavaju LEN TAK zivotom...a potom to aj tak vyzera..nie som za nic,nie som proti nicomu-ja taku filozofiu nemam rada
bud nieco robim poriadne a viem preco alebo nerobim vobec
podla mna sa neda byt aj,aj...ani,ani....vypichnut si zo vsadial nieco...lebo to je take prisposobenie si vsetkeho mne-aby som sa mala lepsie a svedomie ma nehryzlo
aaale,mozno je to iba moj pohlad....a mozno zly....kto vie...tiez som niekde na ceste...a zvazujem,uvzaujem....

lubaska21
21. mar 2017

@obsadenemeno no myslim si, ze pre cudzieho cloveka nie je kostol hrbou kamena, min. to je kulturna pamiatka ak je starsi a ak nie, tak je to miesto, kde sa ludia chodia modlit... nepoznam cloveka, ktory by povedal, ze to berie ako hrbu kamena... a jasne, ze su okolnosti, ktore ti nedovolia ist do kostola, ci uz je dieta chore, alebo manzel v praci a sama s detmi si netrufas ist, ale je to o prioritach, moj manzel robi na 4smenku, ak vyjde nedela ze ma dennu, ideme v sobotu vecer o 18tej na omsu, ktora je s platnostou na nedelu... ak bol maly chory a nemohla som od neho odist, nesla som do kostola, pustila som si omsu aspon v TV a pri spovedi som spomenula, ze som nebola v tu nedelu v kostole kvoli malemu, knaz to plne chapal a nevykrical mi, ze som na nic veriaca... vsetko je o prioritach a chuti nieco obetovat...

dorottka
21. mar 2017

No ale ked ta proste omsa nebavi a aj napriek tomu, ze si tam, tak nedavas pozor? Ja sa napriklad nedokazem sustredit dlhsie, pokial mam pocuvat, a to neplati len o omsi, proste je to tak. Nedokazem sa modlit, ked je to casovo a slovne ohranicene. Mne napriklad omnoho viac dava modlenie sa vlastnymi slovami doma a citanie si NZ doma v klude. Niektore temy si googlim a citam, co na ne vravia rozni svetovi kazatelia atd., nielen katolici, ale kludne aj baptisti atd. Ak sa spravam zle, je mi to instantne luto a snazim sa o napravu a myslim, ze sa mi to celkom dari, aj napriek tomu, ze nechodim na spoved. Nemyslim teda, ze tym nezijem len za to, ze pre mna navstevy kostola proste nie su, fakt mi nic nedavaju a vazne som sa snazila a poctivo kostol dlhe roky navstevovala, chodila na adoracie, rozne stretka, pute a pod. Som tym padom horsi krestan? Fakt si to uprimne nemyslim.

vejula
21. mar 2017

@terezka1947 ano nepochopenie. Mne z tvojho príspevku vyšlo akoby všetci, ktorí prestali chodiť do kostola, resp. prestali žiť podla nauky RKC boli pohodlní a bez rozumu.
JA som zas nechcela tvrdiť, že katolíci nepremýšlaju. Že su hlupi, to už vôbec nie. Na mnohých sa inteligenciou ani zdaleka nehrabem, kapacity v rôznych oboroch.
Ale potom su veci v rámci vierouky RKC nad ktorými sa proste nepolemizuje, lebo na ich základe vlastne cela ich filozofia funguje.
Je mi absolutne jasne, že ako dospelí neuvažujete ako tretiaci na zakladke. Koniec koncov bola som tiež v skupine mladých, chodila som na stretnutia kresťanskej mládeže aj na duchovné obnovy bola som aktívna kresťanka, takže viem, že sa vela diskutuje, rozjima nad bibliou atd, ale jednoducho bolo to v určitých hraniciach, za ktoré sa už nešlo, prirodzene, kedže tie hranice určovali piliere na ktorých tá vierouka stála. . Potom su vyhlásenia RKC k rôznym dejom vo svete - napríklad postoj k umelému oplodneniu, postoj k homosexualite atd. ktoré kresťania preberaju.
To len aby sme sa chápali o akom premýšlani to píšem, nechcem tým povedať, že by boli kresťania hlupi, to vôbec nie.

terezka1947
21. mar 2017

@vejula suhlasim a chapem,hmm...tak urcite veci sa mozno preberaju-ale vychadzaju vlastne z podstaty nabozenstva,toho,v co verime...
aj to umele oplodnenie...aj homo tema
umele oplodnenie-dajme sancu detom v decaku-ale tazka tema a tazko sa prijima veriacim rodicom.....je to naozaj tazke
a homo tema-ludia sa neodsudzuju,ale z pohladu stvorenie-ze Boh stvoril cloveka ako muza a zenu-potom rodina,doraz na rodinu,vychovu,atd
ved nakoniec,poznas to asi
tazke temy su niektore a veru-vela,vela,velmi vela treba skumat a casto...musim priznat,ze potrebujem velmi ist do hlbiny,aby som pochopila ako je to myslene...aaa...myslim,ze aj tak vela veci mi nejde tak lahko pochopit...dokonca,nappr.vela veci chapem az po mnohych skusenostiach....mozno diskusiach....atd
ide podla mna o to,aby sa ludia respektovali a snazili sa co najlepsie zit to,co si myslia,ze je ok....vedeli pomenovat zjavne zlo,nebali sa toho,nerelativizovali vsetko aaa stali si za tym,co ziju
bez urazania druhych...ak je to uprimne,kazdy tuzime po tom dobre v zivote-a nie len pre seba
ved nakoniec,kto o sebe vlastne moze povedat,ze je najlepsi..a ma najlepsie poznanie?...a ti ostatni su nic...

obsadenemeno
21. mar 2017

@lubaska21 ano, ale to takisto neznamena, ze ked do toho kostola nejdem, tak nemam vieru......

lubaska21
21. mar 2017

@obsadenemeno to nie, ale skusme to prirovnat k zasiatiu zrna... ak prides na pole a hodis len tak zrno na hlinu, vyklici? bude z neho nieco? naopak ak zrno pracne obrobis, zakopes, polejes a pravidelne obrabas, vyrastie z neho zdravy plod... kostol ma velmi velky vyznam v zivote krestana ale to vie len ten, kto ide fakt do hlbky... lebo ako napr pisala @vejula, ze ona si radsej doma precita NZ a pogoogli co jej je nejasne... aj pre mna by bolo pohodlnejsie si vecer v posteli nieco z Pisma precitat a nemusiet pre to vynalozit takmer ziadne usilie, ci obetu... alebo sa vyhovorit, ze nevydrzim tu jednu hodinu sediet a pocuvat, ako potom vydrzala v skole sediet cely den v lavici? v tomto ohlade su to pre mna len vyhovorky, alebo skor argumenty cloveka, ktory si je vedomy toho, ze asi nekona uplne tak akoby mal, ale snazi sa to takymito argumentmi sam pred sebou ospravedlnit a presvedcit o tom aj druhych...

obsadenemeno
21. mar 2017

@lubaska21 no a mne zase to tvoje vysvetlovanie pride take...no ako z kostola, no. Ze len opakujes, co do teba "zasiali"......a presne takychto poslusnych ludi cirkev a vlastne hocijake zriadenie potrebuje. Ludi, co nemyslia za seba, nespajaju si suvislosti, len veria, co im niekto v tom kostole povedal. Ved aj ten knaz je len clovek. A ak skrze knazov ti odpusta/prihovara sa ti boh, kde bol ten boh, ked knazi konali zlo? A v jeho mene??? A prosim ta, nezacni zase s tym, ze diabol ich ovladol a bla, bla....diabol aj boh (PODOBENSTVO!!!!! HALOOOOO!!!!) je v kazdom z nas. Zalezi, koho krmime. Ok, je to tvoj zivot,a tvoja viera, ale aj tak si nemyslim, ze ked Jezis este chodil po tejto zemi, tak pomyslal na to, ze "zalozi" cirkev. Cirkev zalozili ludia a bohuzial so zistnymi umyslami. Ak tebe viera pomaha prezit a byt lepsim clovekom, fajn. Ale akceptuj aj nazory inych. A nie, ak dieta ta omsa nezaujima, lebo nerozumie, je blbost nutit ho tam chodit a ticho sediet. Mna takto nutili a kukni, ake nazory na to dnes mam.

Kazde organizovane nabozenstvo je tu len koli zisku a moci. Zalozili ich totiz ludia, a ako vsetci vieme, ludia su zberba.

dorottka
21. mar 2017

@lubaska21 no tak ja sa nevyhovaram, ja len po xty krat vysvetlujem, ze hej, sla som do hlbky a dlhe roky sa snazila v tom organizovanom nieco najst, robila som vsetko, co sa dalo, pute, spolocenstva a nic. Pre mna ta hodina v kostole nie je nicim a nemam kvoli tomu vobec zle svedomie, vieru mam omnoho silnejsiu ako kedykolvek predtym. Pre mna ta hodina nebola obetou, pre mna je omnoho hodnotnejsi cas straveny trebars pomocou ludom a zvieratam, nielen kecat a pocuvat o laske k bliznym, ale vyhrnut si rukavy a realne to aj robit a nie presviedcanim na vieru, ale brat ich takych akych su, spinavi bezdomovci a zanedbane zvierata. Ale chapem, preco hovoris, co hovoris, tiez som tak kedysi hovorila, no realne som pre dobro sveta nerobila nic okrem hovorenim o laske a ucastou na stretkach (teraz nenarazam na teba, samozrejme!). Pre teba som mozno nehodna krestanka a vyhovaram sa, ale sama viem, co a ako citim a preco je to pre mna takto lepsie. Preto rob si samozrejme tiez, ako to citis, lebo tiez ti to zjavne vybovuje a pomaha to tvojej laske k Bobu, ale neponizuj aj ked mozno nechtiac duchovny zivot a vieru tych, ktori si vybrali inu cestu a nie cestu, ktoru nakreslila RKC... lebo aj v Biblii je o sudeni velmi vela pasazi, predsa len.

dorottka
21. mar 2017

A este dopoviem k tym vyhovorkam - ved nie sme deti, ze sa kvoli dacomu citim previnilo, tak to potrebujem mamke dako vysvetlit, tak sa vyhovaram 😀 Ak by som citila zle svedomie, tak do tej temy ani nepisem a radsej sa jej vyhnem. Cize nie, necitim, ze nekonam uplne spravne, tak sa vyhovaram, praveze konecne citim, ze som urobila spravnu vec a po rokoch tajenia, ze mna to proste sakra nebavi a necitim pocas omse Krista, som bola uprimna sama k sebe, skusila som to inak a je to obrovsky posun 🙂 Vsetci sme ini a kazdy, kto hlada, najde. Fandim kazemu, kto to nachadza v omsi, je to super, ale nepohrdam tymi, kto si nasiel inu cestu... hlavne, ze nasiel.

maslenka
22. mar 2017

@lubaska21 Sv.písmo sa dá vyložiť rozličným spôsobom, podľa toho, ako to komu vyhovuje. Ja osobne som nikdy nemala potrebu sa s niečím zverovať kňazovi, ani to, aby mi Boh hriechy odpustil, nejaké veľké som samozrejme ani nemala. Snažím sa žiť tak, aby so sa mohla pozrieť sama na seba do zrkadla bez toho, aby so ho opľula. Nepotrebujem k tomu cirkev. Rešpektujem, že pre niekoho je život s vierou krajší, ľahší, bohatší, mne to nedávalo absolútne nič: Dlho trvalo, kým som si to priznala, uvedomila, mala som pár rozhovorov s kňazom - rodinným známym, niečo som si naštudovala a prečítala a prišla k záveru, že vieru k svojmu životu nepotrebujem. A pár udalostí v mojom živote ma v tom len utvrdilo, mimochodom, v najťažších chvíľach mi pomohli práve ľudia neveriaci, tí veriaci sa tvárili , že nevedia a nevidia. Viem, tí skutočne veriaci za takýchto nemôžu, v každom spoločenstve sú ľudia aj lepší aj horší. Tak si v pohode žijem aj bez viery, rešpektujem, že časť rodiny sú praktizujúci veriaci, vážim si, že oni rešpektujú mňa.

sardinka336
22. mar 2017

@dorottka sak ale viera nie je o pocitoch. Viera je o tom ze veríš, aj ked nič necitiš...
ale ako chapem čo chceš povedat. Ja tiez vela krat ,,nič necitim,, ale pocity su klamlivé. Viera je vztah Boha a človeka a viera bez skutkov je mrtva viera. Byt hodinu v kostole, na bohosluzbe alebo kázaní nevylučuje pomoc druhým. Tiez ta posledna večera bola asi pre niečo ustanovená, aby sa krestania zhromazdovali, posilnovali, čítali si z Biblie, spievali piesne atd. ...to máš ako s uhlíkom...ak je v pahrebe, tak stale ma kontakt s ohnom a horí ale ako náhle je mimo pahreby tak vychladne. Skratka bez spoločenstva nemoze existovat ani krestan, ani budhista ani evanjelik ani moslim ani žid. Ale tým ja nikoho neodsudzujem samozrejme, kazdy podla seba si spravi.

sardinka336
22. mar 2017

Ešte dodám k tej ,,hodine v kostole,,. Som si pomenula na vyrok mojej oblubenej kazatelky Joyce Meyer....
,,Ak budem kazdu nedelu sediet hodinu v garáži, tak sa zo mna nestane auto....to isté aj krestania. Ak budeme kazdu nedelu hodinu sediet v kostole, tak sa z nás nestanu veriaci.
Byt hodinu týždenne na bohoslužbe skrátka nestačí....,,

terezka1947
22. mar 2017

@sardinka336 no,zaujimave to s tym uhlikom....velmi pekne prirovnanie....musim si to zapamatat
veru...nie je to IBA o pocitoch...u nas sa hovori,nejdes do kostola raz,druhykrat,tretikrat mas nejaky dovod,no a potom uz nechodis,lebo ved...nemusis kazdy nedelu....a potom..ved staci na polnocnu...pomodlit sa mozem aj doma
sila spolocnestva posilnuje...ked vidis,ze aj ini ludia to v zivote beru vazne,atd
ale to ozaj kazdy musi sam v sebe si poriesit
donutit sa neda nikam chodit...a v dnes dobe uz vobec nie...je sloboda
ludia sa aj tak nicoho neboja-akurat tak samych seba niekedy😀...alebo radsje😢

sardinka336
22. mar 2017

@terezka1947 presne ako píšeš, spoločenstvo posilnuje, povzbudzuje - nie len vo viere ale tak celkovo v zivote, ludia si tam pomahaju aj prakticky, vznikaju priatelstva často ten Boh prave takto koná, pošle do cesty ludi ktorí nám nejako pomozu, duchovne nasmeruju alebo aj prakticky pomozu. Ja mám z týchto čias velmi krasne priatelstvá.
Ja teda čítam aj ,,protestošov,, ako napr. Smith Wigglesworth a ten sa raz jedného človeka pýtal prečo nebol na ,,zhromaždení,,. ,,Priateľu, nevidel som ta na zhromazdení,, A on mu na to: ,, Bol som tam v duchu,,. A Smith odpovedal: ,,Verím ti, priateľu, ale nechceme tu mať samých duchov a ziadne telá,,.
A iste poznás Maxa Kašparu, ktorý krasne opisuje veriacich ako jednoročákov - jednou v roce na Vánoce, kolečkárov....atd...

terezka1947
22. mar 2017

@sardinka336 🙂
veru...
u nas zvykne duchovny otec hovorit.....nebudte veriaci,kt.zacinaju desatoro:...ja som Pan Boh svoj...nebudem mat inych bohov okrem seba....

vejula
22. mar 2017

@lubaska21 si ma označila ale asi si si ma s niekym pomýlila, ja určite negooglim, ked nerozumiem biblii🙂
Inak čo sa týka tých spoločenstiev. Predstavujem si to ako ked ježiš kázal a ludia pri nom sedeli v nemom užase prikovaní. Nikto im neprikazoval že musia, proste srdcia im "zahoreli" a tužili byť čo najviac s ním. To bola oslava boha. Pochybujem, že ho ludia chodili počúvať kvôli nejakému príkazu, že musia. Chodili, lebo boli z neho unesení. Toto je podla mna rozdiel, osobne vnímam za nie moc šťastné, že sme podmienili navštevu kostola v nedelu a PRIKAZANY sviatok hrozbou ťažkého hriechu. Ja tam bohužial potom vidím zas len ten strach, ktorý ženie ludí do kostola práve v dni, ktoré prikázala cirkev. Píšete že viera je vec rozumu, ja som z toho trošku zmätená, pretože čím väčší význam dávam rozumu, tým menej dokážem prijať podla mna uplne iracionalne kresťanské "skutočnosti". Premena oblatky na telo, vína na krv - čo je na tomto racionalne? Zmrtvychvstanie Ježiša - na tomto je čo racionálne. Predstava toho, ako diabol bojuje o moju dušu, aby som skončila s ním v pekle, nejaké zvláštne pravidlá toho ako funguje tento svet... Ak chceme hovoriť o rozume, toto je podla mna s ním v priamom rozpore, ved si predstavte, že ste o tomto nikdy nepočuli a potom k vám niekto príde a toto na vás vychrli a vy to máte pomocou vlastného rozumu prijať.. uplne racionalne. To sa nedá! Viera ostane vierou, musíš tomu uveriť, napriek tomu, že od racionality to má podla mna na míle daleko. A tu je podla mna potrebné to základné. Dotyk Boha, ktorý je tak silný, že napriek tomu, že to všetko čomu veríš ostatným môže pripadať ako bláznovstvo, ty horíš a je ti zrazu všetko jasné. A to nehovorím len o kresťanskom náboženstve, ale celkovo o ktoromkolvek náboženstve. Toto je podla mna ten rozdiel. A myslím si, že ak sa človeka dotkne boh tak ma túžbu byť s ním stále a deň slávnostný je pre neho každý den, nielen nedela, a slávi ho samotnou oslavou boha, vdakami zo srdca tak ako prví kresťania. A ludia v tomto duchu sa potom ozaj stretavaju a spolu chvália Boha. A nehovorím, že takí dnes niesu, dokonca aj kresťania, aj katolíci. A takí ludia potom ozaj strhávaju ludí a nemusia prikazovať dni v ktoré treba sláviť Boha a robiť gymnastiku na omši v PRIKAZANE sviatky.
Ano do práce človek musí vstávať, je to povinnosť a potom to tak často vyzerá, nechuť len si človek presdstaví, že zas. Viera je podla mna niečo iné. To akoby sme mali s mužom prikázaný sex v stredu a napriek tomu, že sme s mužom v tu stredu fest unavení, mali sme naroční den a strašne radi by sme si pospali nemôžme, lebo dnes je streda. Aká je potom kvalita takého sexu? A aká je tiež velakrát kvalita návštev toho kostola v prikázané dni? Nechcem sa vôbec hádať, toto je môj pohlad na vec.

sardinka336
22. mar 2017

@vejula ty vieru velmi podmienujes len pocitmi a ,,prijemnom,,. Ano, suhlasim...musiš zažit take to ,,Pavlovske obratenie,,. Ale nie je to len o tom...pocity vyprchaju, pride rutina, stereotyp a zrazu treba pouzit ,,tu vieru,, lebo som tomu uveril...a nie ze jáááj, idem na zhromazdenie lebo ved pocity, lietam na oblačiku...u teba je to tak, ze prestanu pocity tak prestane viera. Su aj dni kedy sme ,,na pušti,, kedy toho vela necitime, kedy pridu fest problémy a predsa vieme ze Boh skratka je. Vieš, vela ludi aj malo dotyk Boha, boli pokrstený v Duchu svätom, dostali dar jazykov... a kde su dnes? Mali zazitky...a dnes uz ziju ako neveriaci. Peter dokonca zaprel Krista!!! A čo všetko s nim zažil, kolko emocii....kde boli tie pocity vtedy? Viera je aj disciplina...je to vztah, aj vztah podlieha stereotypu ...vztah sa buduje stretavanim sa, komunikaciou, tak ako si to planujem s kamaratom tak si to musim naplanovat aj ,,tam hore,,. - u krestanov je to modlitba, rozjimanie. Ja neverim tomu ze kto si denne najde čas na ,,stišenie,, modlitbu, neviem meditaciu, tak ze nedostane ,,z hora,, aj tu odpoved. Ale ak niekto čaka, ze hodina v kostole v nedelu z neho urobi toho veriaceho plného vdaky, lasky a nikdy nema chmurny den tak to je bláznosvstvo a naivita. Takto to nefunguje...
P.S. ani ja neverim v tradicii RKC všetkemu, to su ludske nauky o Marii takze nejako ma to netankuje to riešiť.

vejula
22. mar 2017

@sardinka336 ja neviem, podla mna skutočná viera dáva človeku slobodu, aj slobodu v konaní teda malo by to tak byť a tuším sa to tak všade píše. Mne tie prikázané sviatky neprídu ako sloboda, už zo samotného "prikázané" je jasne vidieť, že človek musí, inak.... Myslíš že je niekomu k prospechu ak ide do kostola len pod hrozbou toho, že bude mať ťažký hriech?
V Bohu podla mna človek koná slobodne. Ježiš hovorí, že vlažnu vodu vypluva z ust. Ak človek ide do kostola len aby sa mu to započítalo do kolonky absolvoval, ktorý bude boh skúmať po našej smrti, je to podla mna čistý prototyp vlažnej vody.

sardinka336
22. mar 2017

@vejula sloboda neznamená, ze si robím čo chcem...aj Ježiš dodrziaval zakon..si všimni...platil dane atd.
Ani mne prikazane sviatky nepridu ako slobodne rozhodnutie ale ako rozhodnutie kleru. ..ale ty vidiš pod kazdym ,,natlakom,, nejake obmedzovanie. A značky na cestách nie su obmedzovanie ?Semafory? Zivot ma nejake pravidla...a aj Ježiš hovoril o niektorých pravidlách ako je desatoro. Co znamená konat slobodne? Robit si čo chcem? Lebo to tak citim? Nezamienaj si Boha za Mikuláša čo dáva len darčeky ale inak nič neziada. Ty priliš riešiš čo ,,iny,,. Moja viera a vztah nestoji na tom čo iny...iny sa sami za seba postavia pred NEHO a budu sa ,,riešiť,,. Ja riešim samu seba, a viem že mám čo riešiť. Kazdý sa tam postaví raz ,,sám za seba,, nie za suseda ani sused za mna...predstavujem si to tak, ze ja tam pridem a poviem ,,vieš Bože ale iný....iný su vlazny...iny su pokrytci...iny strašili hriechom...,,,,
A Boh sa ma opyta...a čo ty? Hm....tož tak...