icon

Deti a kostol

erikad82
20. mar 2017

Ako alebo skôr čo povedať dieťaťu aby išlo (nie na silu) do kostola? Mám 3 deti, nie vždy ale pár krát do mesiaca sa nám podarí ísť všetkým spolu do kostola. Mladšie deti ok,vydržia -sú ticho,keď tak sem tam čosi zašepcú. No najstaršia 8r. sa stále mrvý... Jednoducho jej robí problém vydržať v kostole potichu 🙂 To ale neriešim,veď nerobí nič zlé ani nejaký veľký hluk,no rada by som poznala váš názor:
jej sa nechce ísť do kostola,nerozumie tomu čo tam hovoria a ešte keď tam má byť aj ticho ... Večer sa sama od seba pomodlí,aj krížiky rozdáva na čielko 🙂 ale čo sa týka kostola... jednoducho sa jej nechce ísť.
Joj snaď mi rozumiete čo tu vlastne píšem 🙂
Na ďalší rok má ísť na prijímanie, preto sa vyžaduje aj to aby do kostola pravidelne chodila a neviem ako na ňu aby tam nešla nasilu...

1medvedik1
22. mar 2017

@erikad82 aj ja som mala prijímanie a nechodila som predtým do kostola. Len keď ma teta brávala, vyhovárala som sa že si nemám čo obliecť atď.. Raz som ušla ku starkej len aby ma nevolala. Nenúť ju ak ti môžem poradiť. Aj ja sa modlím každý večer, som veriaca a keď budem chceť ísť do kostola tak pôjdem. Keď bude väčšia možno sama od seba pôjde..

mijo53
22. mar 2017

Prečítala som niekoľko príspevkov /nie všetky/ a mám potrebu sa vyjadriť aj keď dnes nemám veľa času
Vo veľa príspevkoch píšete, že ste museli chodiť do kostole, lebo babka, dedko, rodičia ap. a nebavilo vás to a nerozumeli ste tomu ako dieťa. Keď sa však zamyslíme, tak v živote musíme robiť veľa veci, či sa nám chce alebo nechce, aj keď sme slobodní ľudia. Sloboda má tiež svoje hranice, nie sme slobodní ako vtáci. Musíme sa postarať o seba, aby sme prežili , musíme chodiť do práce, keď ju nemáme musíme absolvovať aspoň verejno-prospešné práce, aby sme nestratili pracovné návyky a dostali almužnu a neostali bez strechy nad hlavou, keď tu strechu stratíme , musíme nájsť kanál, v ktorom prežijeme, deti musia chodiť do školy, aspoň do tej základnej, lebo je povinná školská dochádzka podľa zákona, musíme sa učiť, aby sme neboli negramotní atď atď a musíme zomrieť, aj keby sme urobili v živote akúkoľvek kariéru. Väčšina života je o tom MUSÍM a nie o CHCEM. To aj preto chodia detičky do kostola, aj keď tomu nerozumejú , aby začali postupne vnímať Boha, učenie Ježiša Krista a postupne tomu aj rozumeli a verili
Dnes deti majú v kostole svoje miestnosti, nikoho nevyrušujú a keď sa prejdu po kostole to je milé, zatočia sa tam, ľudia sa nepohoršujú, práve opačne, ani kňazov to nevyrušuje. Mňa osobne vyrušuje, keď deti v kostole jedia, pijú, to je chyba rodičov, kŕmia ich chrumkami, koláčikmi , každé dieťa vydrží 1 hodinu v kostole bez jedenia, keď doma jedlo.
Čo má ešte zaujalo v príspevkoch je skrátka RKC , to píšu ľudia, ktorí nerozumejú náboženstvu, katolíckych cirkvi je veľa odnoží, najbližšie k RKC má grécko katolícka cirkev, potom sú tu pravoslavní, evanjelici apod.

vejula
22. mar 2017

@sardinka336 nie neriešim čo iný. Riešim seba. Ak by som mala chodiť do kostola, len preto aby som mala absolvované ak náhodou tí katolíci maju pravdu, tak by som si pripadala ako vlažná voda. Je mi jedno čo ostatní, tieto veci riešim vzhladom ku sebe. Už nemam čas viac napíšem večer.

lubaska21
22. mar 2017

@vejula ja som napisala, ze "a tiez ako pises, viera je rozumom nevysvetlitelna, bud veris alebo nie... vsetko sa da rozumom spochybnit a mnozstvo veci ohladne viery sa da spochybnit, ale ak doverujes na 100% Bohu, nic tvoju vieru nenarusi.." nepisala som, ze viera a rozum idu dokopy, lebo nejdu, a v tom je viera krasna, ze veris a nepotrebujes k tomu dokazy, teda na kazdu otazku nepotrebujes racionalnu odpoved, ja som mnohokrat vo svojom zivote zazila dotyk Boha, ukazal mi, ze je pri mne a pozehnava... a nechodim z povinnosti do kostola, ale preto lebo chcem, Cirkev tvoria ludia, ale zalozil ju Kristus a ze su v nej knazi, ktori ublizovali, ci hresili, ved su to presne taki isti ludia ako my - obycajni, s chybami, so slobodnou volou a predpokladom pre pád, nechcem aby vyznelo, ze som v predchadzajucich prispevkoch niekoho sudila, to nie, ja sa snazim respektovat kazdeho postoj/nazor, a preto nechcem sudit ani tych, ktori v Cirkvi pochybili, tak ako nas aj ich bude sudit Boh, je to len a len na ich svedomi... @dorottka pise, ze RKC napisala cestu, ktoru maju veriaci dodrziavat, RKC cerpa z Pisma, v Pisme je navod na to ako spravne zit, v Pisme sa pise, ako Jezis ustanovil Eucharistiu (Kto je a pije moju krv bude mat vecny zivot, spoved: Komu hriechy odpustite, tomu budu odpustene - ucenikom dal tu moc, ze skrze DS mozu odpustit hriechy) ja chodim do kostola, aby som prijala Krista, aby som sa s Nim stretla v eucharistii a aby ma posilnil do dalsich dni, nedela mi vyhovuje, je to den kedy je rodina spolu, kedy sa nepracuje, kedy je pokoj... RKC uci len to, co je v Pisme napisane... ale samozrejme, kazdemu vyhovuje ine, nikto zije bez Cirkvi a ma tak kudnejsi zivot, nezaobera sa Cirkvou a zije sa mu lahsia - respektujem, ja ked som za slobodna chodila na pute, ci uz cyklopute, pesie pute, alebo na mladezky, na stretka, mne to davalo velku energiu a vdaka tymto zazitkom som nasla pravu cestu k viere a Bohu, videla som ako ostatni ludia ziju svoju vieru, ako su ovela veselsi, pozitivnejsi a ohladuplnejsi k inym, najma, ze prijmaju cloveka, taky aky je.. s chybami a slabostami.. asi som mala stastie na take spolocenstva, zazila som vdaka nim kopec srandy, hlbokych zazitkov s Bohom a nabrala som hodnoty, na zaklade kt. zijem svoj zivot... tiez neobidem bezdomovca bez toho, aby som mu aspon malo nepomohla, veci po detoch od kociara, sedacky, po posledne ponozky darujem na charitu, ludom v socialnej nudzi a tym, ktori to potrebuju a mam z toho dobry pocit, hoc sami nezijeme v nejakom nadstandarde, ale viem, ze pokial ja som ochotna dat aj z toho mala, co mam, ze sa mi to rata a neostane to nepovsimnute, najma u Boha a suhlasim, ze su krestania, ktori opovrhnu ludmi v nudzi, prejdu okolo nich bez povsimnutia, ale to aj nekrestania..lebo vsetci sme ludia so slobodnou volou, ktoru nam dal Boh, a len na zaklade nej sa mozme vydat dobrym, ci zlym smerom, aj tak nakoniec vsetci budeme sudeni rovnako...

erikad82
autor
22. mar 2017

@1medvedik1 ona má celkom problém niekde dlhšie vydržať a hlavne kde nemôže rozprávať 🙂 U nás dieťa musí chodiť cca 1rok pred prijímaním do kostola -dostane knižku a tam sa po omši musí farár podpísať a dať dátum,že tam bola...

slimstar
22. mar 2017

Mna teda tiež nútili, ale mi to aj niečo dalo. Pretože som čítala aj napr. detskú bibliu a tie ich príbehy, kde bolo dobré aj zlé. Na náboženstvo sme chodili väčšina z triedy. Ja teda nechápem, čo na tom nechápe 8 ročné dieťa. Nudiť sa tam bude tak či tak, to sme sa všetky deti nudili. Takisto som si vypestovala odpor, takým systémom, pretože babka ma nútila. 🙂

sardinka336
22. mar 2017

@erikad82 tak ale aj to sa treba učit...vlastnosti su ako svaly, treba ich trenovat. Ani mne sa nechce ticho sediet a to som uz ,,stara krava,,. Ale su situácie kde treba byt trpezlivý, kde treba byt ticho, vydržat...to su vlastnosti, ktore treba pre zivot. A ak ich ziskame, tak zivot bude jednoduchší. Ani v škole nemoze na hodine stale kecat ani v praci nemozeme nejaku dobu rozpravat alebo teda nie o tom o čom chceme.

marfikchov
22. mar 2017

nečítam všetko, vyjadrujem svoj názor... myslím , že 8r by mala byť uzrozumnená, čo a prečo a kedy sa do kostola chodí, počítaním mi vyšlo, že je druháčka na ZŠ a teda 2 roky už chodí aj na náboženstvo (len že by chodila na etiku, čo mi potom príde divné, načo ju dávať na 1. sv. príjímanie)... ja mám malé deti, ale do kostola sme ich vodili od mala, ešte v kočíku, to sme bud stáli von, alebo v sektore vyhradenom pre matky s deťmi /zo začiatku to býval cirkus, zvlášť, ked sú dvaja, ale už sa naučili a už s nimi môžeme aj dopredu na lavičku sadnúť/... jasne že nevysedia celú hodinu nepohnuto, že sa presunú medzi nami s manželom, potom listujú v knižkách, obrázky si prezerajú, ale mlčia, príp. počúvajú... hovorí sa, že dieťa by si malo navyknúť chodiť do kostola, že sa slávnostnejšie oblečie a pod. moji už majú fixnuté, že v nedeľu ideme do kostola, berú to ako fakt... ak chodíte sporadicky, ak vám to "vydá" raz za mesiac, tak nie ste vlastne extra praktizujúci kresťania a teda neviem, či vôbec má význam dievča trápiť prípravami na prijímanie. 8 ročné dieťa už malo mať vysvetlené, prečo tam chodíme, kedy, za akým účelom>....

vevet
22. mar 2017

@erikad82 odporúčam Dvd Klbko a svätá omša, Klbko a chrám alebo Brat František 1,2,3 v ktorých sú vysvetlené pre deti tieto veci. Možno jej to pomôže a bude vedieť čo sa na omši a prečo deje s nebude ju to nudiť a tým možno prestane aj sa mrviť.
Alebo nejaké knižky o sv. omši. Naši majú túto http://www.zachej.sk/produkt/3248/modlitebna-kn... a sledujú podľa nej omšu a viac sa teda aj sústredia to aby odsledovali.

vejula
22. mar 2017

@sardinka336 konečne som sadostala za PC, tak až teraz.
No tak reagujem na tvoje príspevky na 3 strane.
Píšeš a píšete viaceré, že viera je osobný až intímny vzťah s Bohom, a potom ho prirovnávaš k cestnej premávke. Tomuto napr moc nerozumiem. Je mi jasné, že vo svete je mnoho obmedzení, zákon, cestná premávka, hranice, finančné možnosti atdatd. Toto su všeobecne obmedzenia, resp. všeobecné pravidlá, ktoré su platné pre všetkých a su potrebné aby chránili udržiavali poriadok v našej spoločnosti, ktorá jednoducho nieje dokonalá, preto ich potrebuje.
Ale ak je viera osobný vzťah s Bohom, nerozumiem, prečo by niekto mal dávať všeobecne platné pravidlá pre všetkých, ktoré musía splnať, aby som boli hodní spasenia. Tak isto ako neexistuje žiadne všeobecné nariadenie, kedy musí žena s mužom spavať, kedy mu má hovoriť že ho miluje, kedy ma muž požiadať ženu o ruku, kedy máju splodiť deti. Ak si daju manželia nejaké pravidlá tak asi preto, že obaja chcu a určite nie pod hrozbou trestu.
Chapem, že nie vždy veriaci horí za vieru, že su aj obdobia utlmu ako v každom vzťahu možu prísť také. Ak má veriaci ten pocit a napriek nechuti chce chodiť do kostola, či sa modliť preto aby opäť našiel tu blízkosť Boha, preto, že mu chýba, lebo v tom vidí význam... Super. Ale na to aby sa takto rozhodol to nepotrebuje mať prikázané od niekoho zvonka. Proste bude to jeho slobodné rozhodnutie, aj napriek nechuti Bojovať za vzťah s Bohom, pretože vie, že mu stojí za tu námahu, prostriedkami aké uzná za vhodné. V kostole, v prírode, v modlitbách, v príjimaní, v samote... Ak však to robí preto, lebo niekto povedal, že ak nepôjde je to ťažký hriech, ktorý ho môže stáť večné spasenie toto už nieje rozhodnutie v slobode, ale rozhodnutie v strachu. Ja nikoho nesudim, do nikoho nevidím, neviem ktorí kresťania chodia do kostola z akého dôvodu. Ja sa nemôžem vyjadrovať o druhých, ani či su vlažní či akí, to je mi aj viac menej jedno. To k čomu sa môžem vyjadriť je to, že podla mna tým, že sa večný život podmienil návštevami kostola každu nedelu a prikázaný sviatok sa vytvorila práve tato negatívna motivácia zo strachu. Ak ešte počujem ako sa podmienuje kedy je platná sv. omša, napr. kolko môžeš meškať na omšu, kedy môžeš odísť z omše aby bola PLATNÁ. Tak potom aku motiváciu živia. No práve tu o ktorej som písala, aby sa odškrtla kolonka "Absolvoval" Prívlastkami ako prikázaný sviatok a platná neplatná svätá omša posilnuje cirkev motiváciu strachu, pod hrozbou trestu zattratenia nie posilnenie tužby po stretnutí s Bohom.

terezka1947
22. mar 2017

@vejula mozno vsetko,co si napisala je zodpovedatelne len katolikom-lebo odpovede vyplyvaju z podstaty toho, v co veria
uznavam,vela veci sa moze zdat z vonkajsieho pohladu obmedzujuco,atd
skratka-kazde nabozenstvo a v kazdom nabozenstve zijes to nabozenstvo,tu jeho podstatu
tym nechcem povedat-ze nekatolik je menej
ale to mas v kazdom nabozenstve-z vonkajsieho pohladu sa zdaju byt niektore veci "nepochopitelne"a tazko aj vysvetlitelne

ako clovek obhaji to svoje?
a ma to vobec robit?
moze o nom rozpravat,zit ho...ale to je tak vsetko
takze...mne sa paci,ze sa diskutuje aj na takuto temu....a to je uz asi vsetko,co k tomu chcem napisat...snazme sa byt dobri a byt prinosom pre tych druhych-a to vsetko ostatne,to uz mame kazdy svoje a aj za seba sa raz budeme zodpovedat....a po smrti uvidima mozno sa aj uvidime😉

erikad82
autor
22. mar 2017

@marfikchov do kostola chodí dcéra pravidelne každú nedeľu,raz so mnou inokedy s manželom to čo som písala,že sem tam nám výjde, že ideme celá rodina tak to je myslené ozaj celá 5členná rodina. Nakoľko občas bývajú aj deti choré a tak ostaneme vtedy doma ... Tak to je myslené.

erikad82
autor
22. mar 2017

Ďakujem za všetky príspevky!
Dnes ma dcéra prekvapila, majú nového katechéta a dnes mali omšu deti (je nový začal minulí týždeň a chce sa venovať deťom) s krížovou cestou. Každé dieťa čítalo. Nevedela sa dočkať omše,dokonca sme museli ísť skôr z domu 🙂 A veľmi sa jej páčilo,že aj mohla čítať 🙂
Normálne ma potešilo,že tam chcela ísť. 🙂

dorottka
22. mar 2017

@mijo53 prepac, len sa chcem opytat, preco podla teba je skratka RKC nie v poriadku a preco ju pouzivaju ludia, ktori nerozumeju nabozenstvu? A aka este katolicka cirkev okrem rimsko a grecko existuje? Lebo to su pre mna nove veci pravdepodobne. Vdaka

mijo53
22. mar 2017

@dorottka Cirkvi sui iuris, ktoré tvoria Katolícku cirkev[upraviť | upraviť zdroj]
(zoradené podľa tradícií a v abecednom poradí)

1. Tradícia alexandrijská
Cirkev eritrejská
Cirkev etiópska
Cirkev koptská
2. Tradícia antiochijská
Cirkev maronitská
Cirkev sýrska
Cirkev sýrsko-malankarská
3. Tradícia arménska
Cirkev arménska
4. Tradícia chaldejská
Cirkev chaldejská
Cirkev sýrsko-malabarská
5. Tradícia konštantínopolská (Gréckokatolícke cirkvi)
Cirkev albánska
Cirkev bieloruská
Cirkev bulharská
Cirkev grécka
Cirkev chorvátska
Cirkev italo-albánska
Cirkev macedónska
Cirkev maďarská
Cirkev melchitská
Cirkev rumunská
Cirkev rusínska
Cirkev ruská
Cirkev slovenská
Cirkev ukrajinská
6. Tradícia latinská
Cirkev latinská (t.j. Rímskokatolícka cirkev/Katolícka cirkev latinského obradu)

mijo53
22. mar 2017

@dorottka Na Slovensku má Katolícka cirkev dva obrady, latinský obrad – Rímskokatolícka cirkev a byzantský obrad – Gréckokatolícka cirkev.[2
@dorottka RKC - skratka je v poriadku, myslela som to tak, že koľkým ľuďom bije do oči iba RKC a všetky, ktoré som uviedla patria pod pápeža

maslenka
22. mar 2017

@vejula úžasný príspevok!!!!! Presne o to ide, aby ľudia mali strach. Ľudia, ktorí majú strach sú výborne manipulovateľní. A k tým prikázaným sviatkom sa radšej ani nevyjadrujem.

mijo53
22. mar 2017

@maslenka úprimne veriaci nemajú strach z ničoho, ani zo smrti, to máte obidve pomýlené. Čo je na prikázaných sviatkoch a nedeliach zvláštne, je to oslava Boha alebo svätca. V svetskom živote sa už v dnešnej dobe oslavuje každá s prepáčením prkotina, narodeniny, meniny, výročie zoznámenia, MDŽ, MDD a ostatné

maslenka
22. mar 2017

@mijo53 skutočne si to myslíš, že úprimne veriaci nemajú strach z ničoho? Bola si viac krát na onkológii alebo pri pacientoch, ktorých čaká ťažká operácia? Kým príde isté k istému, odovzdajú sa do rúk Božích, no neskôr je to už o inom. A tebe niekto prikazuje oslavovať narodeniny alebo MDŽ? Lebo mne nie, ja sa rozhodujem slobodne.

terezka1947
23. mar 2017

@maslenka stravila som na onkologii par rokov=dennodenne,rano,vecer....kedze mamka bola onkologicky pacient
dokonca som sa skamaratila so zenami,kt.tam chodievali...a bohuzial,mnohe aj zomierali....
a ano,tie,kt.doverovali....prezivali chorobu,prezivali cele to okolo lahsie
a neviem,ci sa bali smrti=do hlav som im nevidela,mohla som iba dedukovat z toho,co same rozpravali....a za moju mamku-mamka sa smrti nebala...mala strach ako mama o deti...co snimi bude,ked ona nebude,ze je pre nas pritaz,atd,atd
a ten pokoj,ked zomierala.....uuuf,asi najsilnejsi zazitok aky mam-slova a opis toho,co rozpravala tu rozvadzat nebudem-nehodi sa to tu a najma,urocte sa naju zeny,kt.tie slova znevazia....
mamka si prezila aj klinicku smrt...a mozno,niekedy su potrebne silne situacie v zivote,abz si clovek uvedomil niektore veci
ale to su situacie-kt.sa bezne takto na fore neopisuju,su prilis silne a prilis intimne,aby cih clovek len tak hadzal do plena,aby celili roznym miestnym-aj nemiestnym komentom a niekedy aj hlupym zartom

zeny....je jedno,v co verite.....a je uuuuuuplne jedno,v co veria ti ostatni...uplne
aj tak kazdy ideme za seba a raz za seba aj zomierat budeme....a odchody na druhy svet nie su "lent tak".....tam sa nedaju veci hrat,ani pocity
videla som zomierat ludi s hrozou v ociach...vselijako....a ked uz nic ine....clovek sa apon zamysli,ci naozaj nieco pravdy na niecom nebude
a uz to NIECO necham na kazdej
nema zmysel tu pisat a vysvetlovat si.....to si vsetko,co sa viery,duchovna tyka treba zazit
a nie len nekrestania,ale aj krestanania...kazdy na tom svojom priestore,sam v sebe
niektore veci sa vysvetlovat nedaju...ani zdovodnovat sa nedaju,ani dokazmi osetrit=to nejde
respektujme druhych a zijme si zivoty najlepsie ako vieme,lebo nikdy neviem dna ani hodiny
a to nie je strasnenie=to je kazdodenna realita zivota

lujza123
23. mar 2017

@erikad82 kostol este nikdy z nikoho nespravil lepsieho cloveka, viera v Boha je v srdci, nie v kostole. Nenut ju, nic takého sa neudeje ked tam nepojde. Mozno sa rozhodne sama neskor, ked bude starsia, mozno tam uz nepojde vôbec.... ale myslim si ze viera je cisto sukromna vec kazdeho cloveka a nemame pravo tu nasu vieru druhym nutit..ani vlaastnym detom. Mozme ich inspirovat, ale nie nutit...

maslenka
23. mar 2017

@lujza123 krásne a múdro napísané

gebeente77
23. mar 2017

Kym som bola mala, starka ma bravala do kostola, ak neratam vyjedanie cukrikov z kabelky, tak mi to nedalo nic, bola som v podobnom veku. Neskor som absolvovala prazdniny u jej sestry, kde jej manzel bol zatazeny na cirkev, nutil nas chodit do kostola (bratranec a sesterka museli), ja som sa zatla a nie... A je zo mna clovek bez vierovyznania... Moje deti su sice krstene, nakolko manzel je katolik, ale tam to konci... Svokruska do kostola chodi, nebranim ak chce vziat synov, pretoze je zdravo veriaca, ale povedala som, ze akonahle mi dieta povie, ze tam nechce, tak tam nepojde... Ja osobne mozno v nieco verim, ale voci cirkvi ako takej mam hlboky odpor, cim som starsia, tym viac... (Aj ked Frantisek je celkom fajn chlapik 😛) Ale neodsudzujem, len sa viem vcitit do koze toho dietata, ktoremu omse pre dospelych ocividne nic nehovoria a povedzme si pravdu, 50% dievcatiek chce ist na prijimanie kvoli peknym satockam... Hawk, dohovorila som 😉

vejula
23. mar 2017

@mijo53 asi si neporozumela môjmu príspevku, nikde nepíšem, že všetci veriaci, skutočne veriaci sa boja, hovorím o tom opačnom o tom ako na mna pôsobia príkazy, platnosti atd. Možno keby to nebolo o príkazoch stretávali by ste sa tam ozaj všetci tí, ktorí nemáte strach, len tužbu po stretnutí s bohom.

Dnes som baby normálne na podnet tejto diskusie zobrala do ruk Bibliu a čítala cvhílku a narazila som na jednu zaujimavu stať,
"Vari neviete, bratia - ved hovorím takým, čo poznajú zákon -, že zákon panuje nad človekom dokial žije? Aj vydatu ženu zákon viaže len k žijúcemu mužovi, ak muž zomrie, je oslobodená od zákona muža. Kým teda žije muž, budu ju volať cudzoložnicou, ak patrí inému mužovi. Ale ak muž zomrie, je oslobodená od zákona a nieje cudzoložnicou ak patrí inému mužovi. Tak ste aj vy, bratia moji, zomreli zákonu skrze Kristovo telo, aby ste patrili inému, tomu, ktorý bol vzkriesený z mrtvych, aby sme prinašali ovocie Bohu. LEbo kým sme boli v tele, pôsobili v našich udoch hriešne vášne, podnecované zákonom a prinašali ovocie smrti. Ale teraz sme oslobodední od zákona, lebo sme zomreli tomu, čo nás držalo v zajatí, aby sme tak slúžili po novom, v Duchu, a nie po starom podla litery.

rommi99
23. mar 2017

treba deti motivovat doma, vysvetlit co je vlastne viera, kto jezis a co chce po ludoch...
pozrime sa na dnesne deti, nevedia co su prave vianoce, nevedia co je velka noc...dostanu peniaze za sibacku, dostanu peniaze na vianoce, kto to urobil ludia , rodicia, babky...predbiehaju sa kto dostane od koho viac na velku noc, vacsie deti, pubertáci maju tak akurat radost ..kolko vysibali ....to je ta falosna viera mnohých...alebo sam jezis by rozdaval na velku noc peniaze?
to ze nebude chodit nič sa nestane, Jezis bol krsteny v 33 rokoch, zaklad viery dostanu doma, ako je im podaný, ci nutene, ci fanaticky je na rodicoch...

suelop
23. mar 2017

@gebeente77 akoze naco bol dobry krst tvojich deti?? Ked uz pri obrade krstu si klamala,ze budes viest deti k viere.... rovnako ako pises,ze prijimanie je kvoli satam, tak mi pride ze aj krst je ken kvoli tomu osialu,ze dostanete na dieta peniaze od rodiny. Pokrytectvo toto.

suelop
23. mar 2017

@erikad82 nieje nic horsie ako vodit deti do kostola nasilu. Je mi na grc zo znudenych deciek postavajucich celu omsu na kostolnom dvore, a maju uplne v pazi co sa dnu deje. Ale rodic je spokojny, ved ho kazdy videl,ze tam bol, tak je vsetko uuplne v poriadku. Ma tam bezducho postavat a v duchu nadavat,ze ho niekto donutil, tak to nech radsej ostane doma. Lepsie spravi.

gebeente77
23. mar 2017

@suelop Neviem, ale moje deti peniaze na krste nedostali, naco? Krst maju, pretoze im vieru nezakazujem a sami sa v dospelosti, mozno aj skor rozhodnu, ci v nieco veria... S tym pokrytectvom by som narabala opatrne, z osobnej skusenosti byvaju najvacsimi pokrytcami prave ti, ktori tahaju pana Boha za nohy...

rommi99
24. mar 2017

Nie je to pokrytectvo voči Bohu,ak dostávajú deti na oslavu zmrtvychstania peniaze?

gennara
24. mar 2017

@rommi99 Môžem sa spýtať, v ktorom náboženstve dostávajú deti na oslavu zmŕtvychvastania peniaze? :D tu už ľudia evidentne nevedia rozlíšiť ani cirkevné obrady od ľudových zvykov, hlavne že zlá zlá cirkev, zlí zlí veriaci.