Deti a pes

mirus1311
24. jún 2017

Žienky prosím o názor, prípadne o radu. Svokrovci majú psa, ktorý už pohrýzol niekoľko ľudí. Boli to ľudia z rodiny (babka, teta) aj ich známi, pričom psovi zle nerobili, neprovokovali ho. Už viackrát pohrýzol aj svokra, aj na tvár, ale okolnosti nepoznám.
Asi mesiac dozadu sa stalo (bola som pri tom, pozerala som sa na nich), že syn (3r.) jedol banán a svokra mala psa na rukách. Syn na psa ani nepozeral, neprovokoval, zrazu pes vyštartoval po banáne a pritom malého pohrýzol na líci. Bezprostredne po udalosti svokor aj svokra nezávisle od seba a bez môjho apelovania vyhlásili, že sa to nemôže stávať a pes bude v prítomnosti detí zatvorený.
Dnes už to pravda nie je, psa odmietajú zatvoriť, že to bolo len škrabnutie a modrina a že ich dom a dvor, ich pravidlá. Samozrejme, majú na to právo, budem rešpektovať, ale tým pádom nechcem, aby tam deti chodili, keď je pes pustený, voľne sa pohybuje po dome aj po dvore.

Je moja reakcia prehnaná? Nevyžadovali by ste na mojom mieste, aby bol pes v prítomnosti detí zatvorený mimo nich? Alebo ako by ste to riešili?

Poznámka 1: škrabnutie v zmysle 1,5 cm pod okom, a svokra psa zadržala, neviem, ako by to skončilo, keby ho práve nemala na rukách
Poznámka 2: Syn je u svokrovcov max. raz týždenne cca. na 2 hodiny, aj menej často.

hettinka
24. jún 2017

K svokrovcom musíš chodiť? Ja by som im rázne povedala, že bud si psa vychovajú, alebo zavrú ... a kym to nevyriašia, nešla by som tam, ani ja, ani deti.

Inak, mala si okamžite ísť s dieťaťom k lekárovi a žiadať očkovací preukaz, nech sú o uhryznutí záznamy. na čo čakajú? Kym niekoho dohryzie na smrť?

Chudák pes, tipujem, že je vypustený na dvore bez výchovy ... by by som takých majitelov ....

dzjanetta
24. jún 2017

@mirus1311 ahoj..ak jepes takyto agresivny ..urcite by som povedala..ze syn pride len pod podmienkou ak bude pes zatvoreny..aka je to rasa?

missdiva
24. jún 2017

@mirus1311 nakolko pises, ze pohryzol uz niekolko ludi dieta by som tam pustila iba ak by bol 🐶 zatvoreny.

silvinkakrajcirova
24. jún 2017

Tvoja reakcia vobec nieje prehnana...ja by som na tvojom mieste k svokrovcom pokial je pusteny viac nesla so synom ani sama...aky nazor ma na tó manzel?🙂

anjelic
24. jún 2017

Oni toho psa nevychovávajú, neurčia hranice, nepríde trest, tu ani zatváranie nepomôže /respektíve nebude mať výchovný charakter/. Pokiaľ máš strach o dieťa, obmedz návštevy s vysvetlením, že si si neni istá jeho bezpečnosťou a pokiaľ pes nebude mať aspoň základný výcvik a určené hranice, tak to bude riešiť takto... tvoje dieťa, tvoje pravidlá.

k_a_j_k_a
24. jún 2017

@mirus1311 asi tri roky dozadu pohryzol moje mladsiu dcerku pes MM babky. Na tvar, niekolkokrat, kusok pod okom i nad okom. Tie jazvy tam ma dodnes a bude mat asi navzdy :-/. Neviem, co sa stalo, bola som za rohom a deti sa hrali pri psovi. Chodime k nim casto. Odvtedy je pes bud zatvoreny alebo ak je pri detoch, tak ma nahubok. Deti sa ho odvtedy boja. Je to taky ten maly biely chlpaty terier. Pritom svokrovci maju vlciakov a tym deti pchaju prsty do papule, robia si s nimi co chcu a pohoda. Ale su drzani nakratko a nedovolia si bez povelu zautocit.
Tiez to nebolo prvykrat, co niekoho napadol. Vtedy ked sa to stalo, riesili sme hlavne dieta a nie psa, ale MM ho dost nechutne svihol o stenu. keby sme sa neponahlali s velmi krvacajucim dietatom na pohotovost, tak by ho asi zabil. Vtedy sme aj vyhlasili, ze ak sa stane, ze pes bude pri detoch, deti tam uz nikdy nepojdu. MM sa uz niekolkokrat s dedkom kvoli tomu pohadal, ale plus minus to dodrzuju.
Podla mna mas pravo povedat a dat tam dieta podla svojho uvazenia. Ano, ich dom, ich pravidla. Ale hovorme o tom, ze im daju sladke pre jedlom, pojdu spat o nieco neskor a pod. Ale nie, ked je ohrozeny zivot dietata. Aku maju zaruku, ze ten blby pes po dietati nevystartuje znova? Budete to riskovat? Ja by som to neriskovala.

stella333
24. jún 2017

@mirus1311 Nehadala by som sa s nimi, ich dom, ich pravidla, ale moje dieta by tam nechodilo. Mam psov 20 rokov a mam pred nimi respekt, aj ked nikdy nikoho nepohryzli aj tak som vzdy davala pozor ked boli deti male. Psovi o akom pises by som vobec neverila.

dominika7990
24. jún 2017

Aj toho PSA potom potrestali? Ja by som išla ale vopred by som upozornila že ak len zle pozrie na dieťa nech sa nečudujú že im zmlátim PSA. Ak by sa napadnutie opakovalo trvala by som na utrateni alebo výcviku a kastracii ak neni (kastracia PSA fakt zmení dosť povahovo viem to podľa svojho) . Môj pes len raz zavrcal na malú keď mu vytrhla chlpy a po tej bitke čo dostal ( to som ešte nevedela že chudacikovy ich vytrhla fakt dosť 😂) už pri nej si nič nedovolí iba drží 🙂 plus sa od nej nehne a chráni ju keď ide ona spat ide aj on. prababka má jacka Russela a tiež sme mali strach ako bude reagovať na malú keďže je to ročná nevychovana fena ktorej nikto nedá po zadku,ale prišla za malou a dala jej pusinku a to som ju predtým zbila po zadku lebo zobrala malej hračku od vtedy jej hračiek sa ani nedotkne 🙂 keď oni nevedia toho PSA prevychovať skús ho prevychovať aj sama.Očividne tie pohryznutia predtým nijak neriešili keď si to dovolil zas.

dominika7990
24. jún 2017

Plus nech ho prestanú kŕmiť z ruky a od stola. Pes si možno myslel že ho tým bananom provokuje na kŕmenie. Keď čaká niečo od stola alebo od vás tak vyhresit a poslať na miesto.

mrskova
24. jún 2017

teda ja som psickarka a mam psa.. ale jedno co nemusim je nezdrave clovecenie psov .. pes , ktory napadne cloveka nie je dobre vychovany, toboz nie svojho pana.. a uz vobec nesmie byt pri detoch.. pekne ma byt zatvoreny v koterci.. ja mam 2 deti ( male) , a nikdy neostali so psom same .. davam na to sakra pozor.. pritom nasa fenka, je dobrak od kosti, ale stale to je pes ... nikdy na deti nestekla, nezavrcala, ucili sa pri nej chodit, vedia , ako hladkat psa, ze ho nemaju tahat, toto vsetko vedia .. ale aj tak davam pozor ( aj ked vacsinu dna nas pes lezi , ako macka pod stolom a pre deti nie je uz zaujimava ) . Ich dom , ich pravidla, tvoje deti tvoje pravidla.. ak raz nemas istotu, ze deti su na bezpecnom mieste.. tak nech tam nechodia, a nech svokrovci chodia k vam.

sona222
24. jún 2017

Urcite neprehanas, ja mam znamu s maltezakom ktory raz kusol male dievcatko, zatial sa pri mojom malom drzi ale mam obavy no staci ze len zavrci tak mu nedovolim sa ani priblizit. Pritom my mame dobermana ale tomu moze robit vsetko aj zradlo z ust vybrat, aj tak ale z nich nespustim oka. Deti netreba nechat same so psom, vedia vsetku teoriu co nerobit ale ked su same zacnu vymyslat.

sense
24. jún 2017

Nienie je prehnana, sice ich dom ich pravidla, ale moje deti a ich bezpwcnost je pre mna naprvom mieste....takze bud by bol pes v pritomnosti mojho dietata zavrety alebo by tam moje deti cas netravili....obzvlast ak pes zautocil ozaj bez priciny

mirus1311
autor
24. jún 2017

@dzjanetta je to jack russel terier

@silvinkakrajcirova Manžel sa vyjadril, že ak by tam vtedy bol, tak tomu psovi ublíži, ale s odstupom času poľavil a syn tam bol dnes s ním a nezavreli ho a ja s tým mám veľký problém, aj preto som sa pýtala na názor a chcem si to s ním definitívne vyjasniť

@dominika7990 pes samozrejme potrestaný nebol, resp. svokra tvrdí, že ho potrestala tým, že ho po incidente zavrela do záhrady... Pes nemá výcvik, nie je vychovaný, neposlúcha, bežne ho kŕmia od stola. Svokra s ním spáva. A odmietajú ho zatvoriť, kým sú tam deti, lebo on je tam doma... (to len aby som vykreslila pozíciu psa v ich domácnosti). A že on nešiel po synovi ale po tom banáne, takže v jej očiach sa teda asi nič nestalo.

@mrskova svokrovci k nám nechodievajú, resp. tak dvakrát do roka, napriek tomu, že bývame od nich asi 2 km, takže to by deti asi veľmi často nevideli.

@sona222 veď to, že malý pri ňom ani nebol sám, nič mu nerobil, svokra mala psa na rukách a syn bol od nich asi pol metra, ja meter a pol s malou na rukách...

Aby ste ma chápali, so svokrovcami si chcem udržiavať dobrý vzťah, vždy som sa snažila rešpektovať, tolerovať, sú to predsa rodičia môjho manžela. Syn sa dokáže so svokrou perfektne zahrať a vyblázniť. Nikdy som nechcela obmedzovať ich stretávanie sa, a keď nechodia oni k nám, tak sme chodievali my k nim.
Ale toto je jednoducho pre mňa vec, ktorú nechcem tolerovať, aj keď argumentujú, že pes išiel po banáne, v mojich očiach si to pes nikdy nemôže dovoliť.
A druhá vec je, že som nikdy nevyvolávala konflikty, nikdy som na ničom netrvala, toto je v podstate jediná vec, ktorú som od nich kedy chcela, aby rešpektovali, a oni to odmietajú. A ja nechápem, prečo je to taký problém, veď nechcem, aby tomu psovi niečo urobili, nežiadam, aby ho utratili, len chcem, aby keď sme tam, bol mimo detí.
Ja tomu psovi nedôverujem a keď sme s manželom začali spolu chodiť, nespočetne veľa krát mi ten pes išiel po nohách, keď si na mňa zvykol, zlepšilo sa to, ale stále mu neverím.

Ale ďakujem za vaše názory, neustúpim v tomto, malý tam nebude chodiť teda, a ak pre nich viac znamená pes, tak potom bohužiaľ...

maciatkolulu
24. jún 2017

@mirus1311 na druhej strane sa treba na to pozriet, ze ci niekedy dieta neublizilo tomu psovi... Sama mam doma westa a male dieta, ten kto je psickar vie, ake je to plemeno, temperamentne atd. Ale rovnako vidim a viem, ze deti dokazu psovi urobit vselico a pes dlho drzi, ale jedneho dna mu mozu rupnut nervy a zautoci, hadzat psa o stenu je chore, rovnako zabijat
@k_a_j_k_a
nas tiez kusol maleho do nohy, ale preto, ze ho maly drazdil, pes dostal trest, nie, nehadzala som ho o stenu, nezabijala som ho,, pretoze som jasne videla, co sa stalo, ale razne som nahucala a preplieskala novinami, kedze ho vobec nebijeme, bola to maximalna potupa a dietatu som povedal, ze to ma za to, ze robi zle druhemu, je jedno, ci cloveku, ci psovi, zle sa robit nema, inak postrehla som, ze si napisala, ze nevies co sa stalo medzi dietatom a psom, nuz nevies preco zautocil.... a pchat vlciakom ruky do papule tiez nie je vitazstvo.... Je to selma, tak ci tak, vzdy treba byt ostrazity.
Zaver, ak nechces, aby tam tvoje dieta chodilo, tak ho nepustaj a mas pokoj, poznam aj take psi, co ako sisnute kusu vsetko naookolo a bezdovodne, maju taky nasi znami, yorkshire, cista katastrofa, celu navstevu ciham ja a ciha pes ako zakusnut, ale ked pan zahuci, tak sa nasupene odplizi cihat dalej, takze pokial sa jedna o psa notorika kusaca, tak by som slusne poprosila svokru, nech ho na tu hodinu, dve zatvori a bude klud.

evitka83
24. jún 2017

@mirus1311 tak im povedz, ze teda ok, respektujes ich pravidla, oni budu musiet tvoje. Tvoje deti, tvoje pravidla...ked budu mat pusteneho psa, nebudu tam mat vnucata

bosoriak
24. jún 2017

@mirus1311 Tvoja reakcia nie je prehnana, ak by hocijaky pes zautocil na moje dieta (bez ohladu na to, co to dieta urobilo), tak prva reakcia jeho pana ma byt trest. Ak to nespravi, potom je to neskuseny chovatel a v takych rukach je pes nebezpecny.

Pes NESMIE v ziadnom pripade zautocit na cloveka (ak sa teda nejedna o psa na to specialne cviceneho). Pretoze to znamena, ze nerespektuje svoje miesto vo svorke. Je to dlha a nudna rozprava o tom, preco a ako ma byt pes vzdy posledny a nechce sa mi to opakovat.

Sama som mala psy, mame psa a nase deti mu mozu urobit cokolvek. Ked to naozaj ale naozaj prehnali, ked boli male, tak chudak fena skrikla, ohnala sa po dietati zubami (NIKDY neuhryzla) a potom sa chuderka prisla ku mne priznat a po trest 🙂 To je vychovany pes. Ak pes napadne dokonca svojho pana, to je uplne zle.

V ziadnom pripade by som nedovolila dalsi kontakt. Aj maly pes vie velmi ublizit, moze napriklad hryznut dieta do oka alebo natrhnut ucho, jednoducho by som k nim nesla. Ak si nevedia vychovat psa, to je ich volba, ale tvoje dieta tym trpiet nemusi. Ty si za neho zodpovedna, za jeho bezpecnost a kedze ju u nich nevies zabezpecit, tak by som tam jednoducho nesla.

maciatkolulu
24. jún 2017

@bosoriak tak ja by som ako chovatel psov nedovolila, aby moje dieta, deti, ublizovali psovi, jednoducho sa to nesmie a hotovo, rovnako ako pes ma byt vychovavany, tak aj dieta a ziadne dieta si nema dovolit k psovi cokolvek.... to je moj nazor, ako chovatelky, co mala vzdy pri detoch nejake zviera a posledny vyrasta s nasim psom ako dvaja ziarlivi surodenci a za ziadnych okolnosti ho samozrejme nepovysujem nad dieta a cloveka, ale je to clen rodiny, ktoremu sa rovnako ako vsetkym nesmie nijako ublizovat, ani pchat ruky do papule, tahat za usi chvost, sadat si a podobne, to je moj nazor... Jasne, ze pes nesmie za ziadnych okolnosti kusnut len tak niekoho, napadnut, len tak bezdovodu, o tom niet pochyb a kazdy majitel by si mal vediet kocirovat svojich zvrencov, ale aj rodicia svoje deti....

ester79
24. jún 2017

Nuz, tvoji svokrovci si urobili z psa dieta. Hoci je nevychovane, je ich milacik, su zaslepeni. Prestanes tam chodievat a zacnu ta povazovat za hysterku. Najlepsie by bolo, keby im to vysvetlil niekto nezainteresovany, aby im odlepil pasku z oci. Argumentovat tym, ze isiel po banane a bol to skrabanec, je blbost na n-tu. Keby skrabol vyssie a poranil mu oko, co by povedali?

dorottka
24. jún 2017

Ak je to maly pes, tie byvaju z deti dost vystresovane. Ved si predstavte, ste maly pes a zrazu k vam nemotorne ide dieta, vacsie ako vy, ledva drzi rovnovahu, ale capka rukami, chce chytat, hladkat (skor capkat, co psovi neni prijemne) atd. Pes sa citi ohrozeny, takze reaguje tak, aby sa ochranil, nevysvetlis mu, ze je to male decko, ktore inak nevie. Preto by proste mal zasiahnut rodic a nedovolit sa proste k psovi priblizovat. Bodka. Deti casto ublizuju, aj ked nechtiac, pes je tiez zivy tvor a treba brat na to ohlad - nie rozmaznavat, ale ani neocakavat, ze si musi nutne vsetko nechat, len za to, ze dieta je bez dozoru pripadne este urgovane, aby pohladkalo psika, lebo ked je maly, tak zakonito neskodny. Omyl, velmi male psy su omnoho nebezpecnejsie ako velke, pretoze sa pri malych detoch citia proste ohrozene (ako som pisala na zaciatku), a tak aj konaju.

mirus1311
autor
24. jún 2017

@dorottka syn má 3,5 roka, myslím, že to je o niečom inom...
A keďže pohrýzol už niekoľko ľudí, nikdy to nebolo tak, že jasné, urob si z neho plyšáka, malý pes znesie. neboli žiadne ruky do papule, ani sadanie si naňho, dotyky obmedzené na minimum...

mirus1311
autor
24. jún 2017

Tak baby, manžel mi povedal, že podľa neho preháňam, že dovtedy ani odvtedy sa nič nestalo, ale že OK, keď to považujem za nebezpečné...
Zavolal svokre, že by sme chceli, aby bol pes zavretý, keď tam prídu deti, inak tam nebudú chodiť. Tak svokra sa vyjadrila, že je to súčasť ich domácnosti a že oni ho zatvárať v žiadnom prípade nebudú a že teda rešpektuje naše rozhodnutie, že deti chodiť nebudú...

poviem vám, je mi to ľúto, ale v tomto žiaľ neustúpim... Jasné, že ma teraz určite považujú za hysterku, ale v podstate je mi to jedno, bezpečnosť a zdravie mojich detí je pre mňa na prvom mieste. Snáď zmenia názor, alebo ich aspoň budú chodiť pozerať k nám...

@maciatkolulu ja som tiež za to, že deti si k zvieratám nesmú dovoľovať, a nikdy som to svojmu synovi ani nedovolila, vždy som ho upozornila, keď som zbadala čo i len náznak niečoho, čo by sa nejakému zvieratku nemuselo páčiť. Paradoxne to bol práve svokor, ktorý (keď mal asi rok a pol) mu ukazoval, že ako mačka mňaučí, keď ju potiahne za chvost. A keď som zasiahla, nestretlo sa to s pochopením. A doma som potom mohla do nemoty vysvetľovať, že to sa nerobí...

dorottka
24. jún 2017

@mirus1311 jj ja sa vyjadrujem k teme tak celkovo. Vysvetlujem, preco male psy obcas pohryzu a velke si nechaju strkat ruky do papule, lebo vysvetlenie je jednoduche. Svokrin pes je nevychovany a nemoze za to on, ale svokrovci, bud teda bude pes mimo, ked tam budete, alebo proste nebudete chodit.
Ja mam jorksira a docaskujem vselijake plemena psov - jorksir je dost maly a je to uber vychovany pes, ziaden maznak, ale deti sa dost boji. Pretrpi, ak ho chcu hladkat (vzdy ho vtedy drzim hlavou od dietata, lebo vidim, ze to nie je jeho hobby, aj ked je v klude), ale ked sa k nemu vali mini dieta, hned chvost medzi nohami a zacne ukazovat zuby, cize je mozne, ze by chniapol, kebyze nan siahne. S detmi, co uz maju daku motoriku a koordinaciu problem nema ziaden, ale s uplne malymi hrozny - ale mlatit ho za to nebudem, proste predchadzam situaciam, pretoze si psa poznam a viem, ako na to 🙂. Najlepsie je, ked matka zahlodi, ze aky je super, ze presne take 'daco' by aj oni chceli pre deti. Tak mamicky, prosim nerobte to, je milion inych plemien, ktore sa k malickym detom hodia, hoci sa im neda urobit maslicka vo vlasoch...

mitsouko
24. jún 2017

Svokor s mm mali 55 kiloveho nemeckeho ovciaka. Bol ako z divych vajec, nevychovany... Pred rokom zautocil na svokra, dokusal ho do ruk, svokor skoncil na pohotovosti. Na moje naliehanie nic so psom neurobili, ani vycvik, kastracia, nic. Pes vrcal aj na moju malu. Stale som ziadala, aby s nim nieco urobili,, ale stale bol na to cas. Pred mesiacom pes zautocil na mna. Dokusal ma do ruky a do brucha. Skoncila som na pohotovosti a jazvy budem mat na cely zivot. KOnecne si vstupili do svedomia a pes bol utrateny. Akoze radsej mna, ako moju malú. Ale nevychovany pes, ktory nepozna hranice....... Jack rusel terier je relativne male plemeno, ten by lietal vzduchom - svokrovci - nesvokrovci. Myslim si, ze v tomto urcite neprehanas. Aj maly pes vie dokusat, pripravit o oko, zjazvit. Svokrovci nech si urcia rebricek hodnot, cokel nad dieta? Ja by som tam uz s detmi nechodila. Aj keby som sa mala od branky otocit a ist domov,, pokial nebude aspon zavoreny, tak dovidenia. Mimochodom znamej dokusal vlastny pes dceru do tvare, ziadna plastika jej nevrati jej tvar. Jazvy na cely zivot.

redlola
24. jún 2017

@mirus1311 ja som bola ako cca 10rocna na návšteve u známych. Mali psa, ktorý vraj nikdy nikoho nepohryzol, nemeckého ovčiaka.
S ich dcerou sme skákali cez švihadlo, šla som ho pohladkať, pes spokojne oddychoval, nejavil žiadne známky agresivitiy, žiadne cerenie zubov, vrcanie, stiahnuté uši, nič, iba sa vyhrieval na slnku, dokonca chvostom zavrtel, keď som ho prišla pohladiť.
Keď som sa otočila chrbtom, že idem naspäť za ich dcerou, vyštartoval po mne, na plecia mi položil laby a začal ma hrýzť. Zmohla som sa iba na krik, ktorý privolal moju mamu, aj domácu. Obe zostali vycivene stať, boli v šoku a pozerali sa na to ako ma ten pes o dosť vyšší odo mna sklbe. Až domáci pán prišiel a keď pes v amoku nereagoval na ústne povely, začal ho mlátiť reťazou, aby ma pustil. Keď konečne odo mna odstúpil, videli pomliaždeniny, hryzance, škrabance, po ruke mi stekala cicerkom krv. Ten bastard mi chmatol cez oblečenie tak ruku, že mi odhryzol kus tkaniva. Pozerala som na tu dieru v ruke v úplnom šoku a nechápala čo sa stalo, lebo nič ma nebolelo. Na chirurgii ma pozosivali a odporučili protibesnotove opatrenia, nakoľko bol síce ockovany, na druhý deň však mal byt preockovavany. Tomu som sa nakoniec vyhla, dochádzali sme na kontroly rany. Mala som veľmi velke šťastie že mi nechytil sval.
Veterinár vysvetlil jeho konanie ako možnú obrannú reakciu, nakoľko šlo o vlčiaka, ktorý ma silne ochranárske pudy. Trhal mi tu ruku, v ktorej som držala švihadlo. Hoci som ho nepoužila na psa, ani som sa ho nedotkla svihadlom, mohol si údajne zapamätať, že sme s dcerou jeho majiteľov skákali cez to a sem tam sme sa aj udreli, proste normálna detská hra. Odporučil utratenie zvieraťa, pretože šlo o brutálny, nevyprovokovany útok. Majitelia to nespravili, lebo veď on chudáčik ešte nikdy nikoho nepohryzol.
O nejakú dobu neskôr preskočil bobko plot a susedovi vraj pohrýzol dieťa. Ten to už riešil radikálne a na mieste im ho odstrelil. Keby ho vtedy utratili, nič iné by sa nestalo.

Ja som veľký milovník zvierat. Sama som mala dlhu dobu psíka, s ťažkým srdcom sme ukončili trápenie. No je to zviera, nevyspytateľné. Nikdy som ho nenechala medzi deťmi samotného. Ak aj u nás nejaké boli, sedela som pri nich alebo som psa poslala na miesto. V zaujme bezpečnosti ako psa, tak aj deti. A to som mala krpatého maltezaka.
Ako tu bolo spomenuté vyššie, pes nesmie zaútočiť na deti svojich majiteľov, ani na vnúčatá, ktoré sú súčasťou svorky.
Ak ma babka radšej psa ako vnúča, nech si ma psa. Ale ako matka by som určite nedovolila styk so psom, ktorý na neho už takto zaútočil. Je to pes, zviera. Pre mna je stále nižšie ako človek. Dávajte si pozor, aby sa Vám nebodaj nestalo to čo mne, lebo u mna to mohlo byt otázkou iba chvíle a už by som tu nepísala žiadnu siahodlhu správu🙂

mirus1311
autor
24. jún 2017

Žienky, ďakujem vám krásne za názory a tým aj za prejavenú podporu. Ako vidím, máte niektoré nepríjemné skúsenosti so psami, a ja by som nerada "testovala" na svojich deťoch, či sa to nezopakuje.
Vidím na manželovi že je naštvaný, povedal, že čo som nešťastná, veď som dosiahla, čo som chcela. Ale práveže nie, nedosiahla. Mne nešlo o to, aby sa spolu nevídali, ale aby v tom čase bol pes zavretý mimo detí. Len ma mrzí, že si vlastne svokra vybrala psa pred svojimi vnúčatami. Stále nedokážem pochopiť, prečo je taký problém psa na pár hodín zavrieť, keď prídeme. A ešte povie, že bude rešpektovať naše rozhodnutie, že deti tam nebudú chodiť. A v ich očiach ja budem tá hysterka, kvôli ktorej si ani neuvidia vnúčatá... Veď je to z rovnakej časti aj ich rozhodnutie alebo sa mýlim?

dorottka
24. jún 2017

@mirus1311 jasne, ze je to ich rozhodnutie, ty si sa rozhodla spravne a tvoje spravanie je velmi zodpovedne, naco to nechavat na nahodu. Inak neber si to osobne, kazdy sme dajaky, nie podla sablony, nas rodicia nenechavali ani u babky nikdy samych, pretoze na nas nemala nervy, bola vkuse nasrata a nechceli riskovat. Proste respektuj ich rozhodnutie aj preferencie, oni budu musiet tvoje, aj muzovi vysvetli. Tiez som velky psickar, ale maloktoremu psovi by som bezvyhradne doverovala s malickymi detmi, je tam vzdy co ak.
A este jedna vec, to mimo tvojej otazky - ano, je mozne mat psa radsej ako ludi, neviem co je na tom az take divne. Je jasne, ze ma pre mna moj pes, ktoreho vychovavam a travim vsetok volny cas a mam k nemu citovu vazbu, vyssiu hodnotu ako nahodny clovek z ulice, ktoreho nepoznam, ale zial aj ako isti konkretni clenovia rodiny, ktori mi proste nie su blizki, pripadne su mi vrcholne nesympaticki. Ak to niekoho poburuje, lebo to tak 'nema byt', tak sorry, ale ne som sorry, ukazte, kde sa pise, ze nema. U babky by to malo byt teda urcite inak, ale tak co uz - aspon sa nepretvaruje a nehra divadielko :-/

dorottka
24. jún 2017

@mirus1311 inac so svokrou si mala aky vztah? Lebo povedala by som, ze toto je typicka natahovacka svokra-nevesta, ze kto z koho a uz z principu neustupi. Jasne, ze nie je problem psa zavriet na par hodin raz za cas, z nikoho by neubudlo, najma ak ide o blizke a fakt podstatne vztahy v rodine

mija80
24. jún 2017

Ja som toho nazoru, ze ked raz pes pohryzie cloveka tobôž dieta mal by byť utrateny. Sama mam psa krizenca jazvecika a mam 2,5 rocne dieta, ale keby ho pohryzol tak by som ho dala urcite utratiť hoci je to moj malacik. Svoje dieta milujem viac ako psa. A keď som s nim vonku tak pes je zavrety a nikdy nieje vonku bez dozoru pri psovi. A na vasom mieste deti by som nepustala k svokrovcom, len pod podmienkou, ze pes bude zavrety.

dorottka
24. jún 2017

@mija80 tak ale pes snad moze pohryzt cloveka, ktory mu ublizuje, kope donho a tak, nie? Ak pes pohryzie bezdovodne niekoho a mal by byt utrateny, tak by som rovno k nemu prihodila aj majitela, pretoze ho za a nevychoval a za b neustriehol ho a tym padom psa nema mat. Aby to nahodou nevyzeralo, ze som zaujata - zastavam sa psov len za to, lebo vsetko, co robia je vizitka a zodpovednost majitela a su casto az prilis kruto trestane aj za mensie chyby (utratenie, utulok) a majitelia sa len oprasia, idu bez trestu dalej, pripadne si zozenu dalsieho a nekonecny kolotoc sa roztaca

mirus1311
autor
24. jún 2017

@dorottka 90% času dobrý, veľa pomohla, podporila, vypočula, snažila sa poradiť... ale bolo pár situácií, keď som už mala pocit, že ako keby si chcela dokázať svoju nejakú moc alebo ako to nazvať, že má proste navrch (konkretizovať nebudem, nechcem na ňu nejako kydať). Ja som vtedy doma vypenila, jej som slušne povedala, že sa mi to nepáčilo, a ďalej som neriešila a snažila som sa ju brať ako druhú mamu. Vieš, nie som konfliktný typ a žiaľ, v málo prípadoch dokážem byť asertívna, takú mám výchovu, a keď chce, nech si dokazuje, aj tak väčšinou nechám tak, ustúpim... ale deti... vnúčatá... a ich zdravie a bezpečnosť... Na tomto by sme si schválnosti robiť fakt nemuseli