Deti a pes
Žienky prosím o názor, prípadne o radu. Svokrovci majú psa, ktorý už pohrýzol niekoľko ľudí. Boli to ľudia z rodiny (babka, teta) aj ich známi, pričom psovi zle nerobili, neprovokovali ho. Už viackrát pohrýzol aj svokra, aj na tvár, ale okolnosti nepoznám.
Asi mesiac dozadu sa stalo (bola som pri tom, pozerala som sa na nich), že syn (3r.) jedol banán a svokra mala psa na rukách. Syn na psa ani nepozeral, neprovokoval, zrazu pes vyštartoval po banáne a pritom malého pohrýzol na líci. Bezprostredne po udalosti svokor aj svokra nezávisle od seba a bez môjho apelovania vyhlásili, že sa to nemôže stávať a pes bude v prítomnosti detí zatvorený.
Dnes už to pravda nie je, psa odmietajú zatvoriť, že to bolo len škrabnutie a modrina a že ich dom a dvor, ich pravidlá. Samozrejme, majú na to právo, budem rešpektovať, ale tým pádom nechcem, aby tam deti chodili, keď je pes pustený, voľne sa pohybuje po dome aj po dvore.
Je moja reakcia prehnaná? Nevyžadovali by ste na mojom mieste, aby bol pes v prítomnosti detí zatvorený mimo nich? Alebo ako by ste to riešili?
Poznámka 1: škrabnutie v zmysle 1,5 cm pod okom, a svokra psa zadržala, neviem, ako by to skončilo, keby ho práve nemala na rukách
Poznámka 2: Syn je u svokrovcov max. raz týždenne cca. na 2 hodiny, aj menej často.
@dorottka ďakujem ❤ ja v to tiež verím, že sa to utrasie, a že ma pochopí, lebo sú s malým skvelí spolu a ja som jej už niekoľko krát povedala, že si uvedomujem, akí dôležití sú starí rodičia pre dieťa a že som rada, že aspoň ich máme blízko (naši sú od nás 350 km). Ďakujem ešte raz
@maciatkolulu Isteze nedovolujem, aby deti psovi naschval ublizovali, ale proste stane sa. Ja zas nie som superclovek, ktory dozera na deti 100% casu. Deti v urcitom veku tiez nie vzdy vedia odhadnut, kedy je to sranda a kedy uz je to sposobena bolest. Tak som to myslela.
Pes je clenom rodiny a nikomu, ani cudziemu nedovolujem jej ublizit ani ju plasit alebo jej sposobovat nejaky diskomfort. Ale ak by z akehokolvek dovodu pohryzla niekoho, tak ju potrestam, bez ohladu na okolnosti. Pes jednoducho nesmie pohryzt, nikdy a nijako. SAmozrejme, ze prevencia je zaklad, ale ked uz sa stane, tak zas nebudem skumat, preco a co sa stalo, dostane najavo, ze sa to nesmie. A to je jediny mozny sposob, ako zabranit takej scenke, o akej pise autorka.
@mirus1311 Rozhodla si sa správne, a nechápem s čím majú svokrovci problém, zavrieť nachvíľu psa keď ste tam. My máme dva psy - labradorku vo vnútry v dome a vonku takú pouličnú mixku. Viem že majú deti radi a nič im nespravia. Deti sa snimi hrajú - naše aj susedovie ich chodia hľadkať cez plot. Ale občas sa ku nám chodí hrať synov kamarát ktorý sa veľmi psov bojí, a hoci viem že by mu nič nespravili, tak rešpektujem jeho strach a psy vždy zavriem a nemám s tým problém. Ja som pánom domácnosti a psy musia poslúchať a nemajú s tým problém- labradorka si síce občas pokňukne keď ich vidí vonku behať a ona sedí pri dverách terasy, lebo sa chce ísť snimi hrať, ale je v pohode a keď kamarát odíde, tak ju pustím vybehať.
Pes nemá čo v dome rozkazovať, a ani sa mu nesmie celá domácnosť prispôsobovať, rešpektovať jeho potreby to áno, ale pánom som tu ja, to musí pes vedieť a bohužiaľ tvoji svokrovci to nevedia dať psovi najavo.
Ja ich aj chapem,ze pes je pes,s ktorym ziju a staraju sa o neho roky,je to ako clen rodiny,rodinny milacik ale ak bez priciny hryzie ludi,cim bude starsi tym bude agresivnejsi a nervoznejsi.....ja som mala psa tiez,9 rokov,mal nejake zdravotne problemy,ale nic velke,ale ked sa mi narodil prvy syn,zacal aj ziarlit,aj samozrejme starol,zacinal byt agresivny aj na mna aj na manzela,nepohryzol nas ale bol utocny(bol to yorkshirsky terier🙂),aj ked bol maly,zdravotny stav sa mu zacal zhorsovat....bolo to,ze bud budeme v strachu ci malemu neublizi a bude sa trapit s chorobou alebo ho dame utratit....plakala som velmi,nedokazala som ho ani k dr odviezt,manzel tiez nie,siel s nim svokor,ktory ho potom aj na zahrade zakopal....este teraz mi stisne srdce pri spomienke,a to je uz niekolko rokov ale zdravie mojich deti a bezpecnost je prvorada....takze byt tebou dieta si tam nepustim....uz bolo vela nestasti kedy pes ublizil fatalbe dietatu,ktore sa nevie ubranit....takze ak si to svokrovci nevedia uvedomit,ak je im pes prednejsi ako vnuk tak by som tam nechodila,ak chcu nech pridu oni bez psa....lebo utratit ho asi nedokazu....
@mirus1311 ja by som k nim vobec nechodila,pokial bude ten pes s nimi a nie zatvoreny.ked pridete.Oni samozrejme Vas mozu nsvstivit ale bez toho psa.Nedavno boli v spravach,ze ockovany pes pihryzol svoju majitelku a ta dostsla besnoru,neviem ci nezomrela.
@adriannasvk preco by ho mali svokrovci utracat akoze? Ak je pes utocny na dieta, zlyhal majitel a bodka, zbytocne to bude niekto zvalovat na psa, ze ho 'museli' proste utratit, lebo bol taky a onaky. Nuz pravda je, ze nemuseli, ak by kus prekonali lenivost a psa si poriadne predtym vychovali, vychovany pes to neurobi, iba v uber velkom ohrozeni. Riesenie nie je nakupit psov, kaslat na nich a mat ich za dieta, vsetko im dovolit a ked pride realne dieta, tak sa cudovat, ze si pes dovoluje a teda nechat ho utratit. Chyba je v majitelovi a ked nahodou ma vycitky svedomia, super, lebo ma za co. Poznam x majitelov psov, aj rodinu s troma yorkami, ked prisli deti, nemali absolutne ziaden problem - tam ale tie psy nikdy neboli brane len ako roztomile hracky. Viem, ze ak pes uhryzne, skoda je velka a je to hrozne, ale proste trestany by mal byt v prvom rade majitel.
Nečítam komenty, ja len toľko - pes nemá zvladnutu výchovu, svokrovci ho mali vycvičiť, pes za to bohužiaľ nemôže. Je mi ľúto, že ti pokusal dieťa. Ale, zatvárať ho nie je riešením. Urgetne potrebuje výcvik. Aký je to pes a koľko má rokov?
@lucinka511 no kebyze toto povie ako argument, tak uz len bude za hysterku :D autorka sa rozhodla sama dobre, z dobreho dovodu, myslim, ze netreba zasa do vsetkeho miesat paniku. Lebo vies, aj v Hornbachu uz zomrel nakupujuci, ked nanho spadla paleta.
@dorottka no to ale bol fakt,ze ani vlastny pes nie je isty.
@vintage_lady zatvaray,pokial su tam deti,tie 2h raz za tyzden predsa pes zvladne,ci?🙂
@lucinka511 nič si nepochopila. Ďalšie zviera, ktoré zbytočne trpí v rukách nesprávnych majiteľov.
Ľudia, načo si beriete psa, keď to potom takto dopadne
@lucinka511 rozumiem, ale aj to s Hornbachom je fakt - nevstupite teraz nikdy do ziadneho skladoveho obchodu? Pokial viem aj v Tescu sa raz smrtelne zranil jeden clovek, co sa posmykol na podlahe, kde niekto rozlial napoj. Proste nebezpecenstva bezneho zivota, pravdepodobnost vyskytu 0.0000001%, neda sa im vyhnut ani pri najlepsej voli. Mimochodom, kde ten vraj zaockovany pes chytil besnotu - to asi nebol bezny domovo-bytovy pes na Slovensku. Tu besnota ani nie je a to by sa musel hrabat v nakazanej mrcine a navyse by mu musela zlyhat vakcina, cize vsetko pravdepodobnostj take, ze skoro ziadne.
@dorottka ano mate pravdu, že pes je vizitkou majiteľa. Ako si vychová psa takeho má. Ja mám rada psov, ale neverim im natoľko, že by som povedala, že sa nemôže nič stať. Pes je len pes. Radšej uchranim dieťa ako keby som mala potom ľutovať, že sa niečo stane. Preto ho zatváram pred malým, lebo mu neverím.
@vintage_lady ja viem, co chces povedat, ale ochota dat psa na vycvik by musela byt v prvom rade u majitelov. Oni zaujali stanovisko, ze ten pes je jednoducho taka "osobnost" a ak s tym mame problem a deti tam nebudu chodit, tak je to nase rozhodnutie. Je to jack russel terier a moze mat nejakych 8 rokov.
@dorottka no to uz v spravach nebolo.mozno chybna vakcina,zle zaockovany.nepreockovany,tych moznosti je vela,len ze uhryznutie vlastnym psom sa moze aj takto skoncit,preto netreba nic podcenovat a radsaj sa takemu,nepodatenemu psovi vyhybat.co sa da lahsie naplanovat.naprogramovat ako vyhnut sa nakupu potravin,ved nieco jest musime,ci?
@mija80 chyba. Pes to cíti. Psovi môžete veriť, len ho treba vychovať. 😉
@vintage_lady no ved ci trpi.netrpi to by ma tak netrapilo.skor by ma trapilo,ze ten nepodareny pes hryzie moje deti....Asi sa ten pes tak zle nema.Skor je rozmaznany.nevychovany ale zeby trpel to som z prispevku nevycitala,podla mba sa u svokry ma kralovsky,vela psikov mu moze len tisko zavidiet🙂
@mirus1311 Jack russel je úžasný, no má svoju hlavu. Jedného mám doma. 10 ročnú fenku.
8 rokov je dosť, ale nie neskoro. Pes ťa nikdy nepokuse len tak, lebo máš v ruke banan, alebo že ho práve napadlo, idem ťa kusnut. S jackom treba pracovať, nie ho nechať len tak. Ak sa svokrovci nezobudia, tak to nem dopadne dobre. Ale to je na dlhšiu diskusiu.
@lucinka511 chapem vas, len aj tie moznosti ohladom psa su tiez eliminovatelne - normalny majitel kontroluje ockovania a normalny veterinar aj hladinu protilatok po zaockovani (aspon tu). Stat sa moze vselico, taky je zivot, len nemam rada extremnu hysteriu, tolko ludi v nej zije a vkus len stres a strach a paranoja a konspiracie - hlavne mamicky su dako moc nachylne 🙂. Cize ano, chapem, co chcete povedat a respektujem to, len proste nesuhlasim, pre mna osobne je aj pes podstatny a nevzdala by som sa ho nikdy a za nic 🙂 ale zasa chapem, ze nie kazdy to tak ma.
@mirus1311 ja som to ani nemyslela na tvoje dieta, ale vseobecne, pretoze je logicke, ze male dieta nema absolutnu sajnu, ze to co robi moze zviera boliet a byt neprijemne... Takze pokial svokra nepochopila, ze si zelas iba na dve hodiny, aby bol pes mimo, tak niet o com, pretoze, kebyze ja mam nechavat u tych nasich znamych maleho, tak tiez trvam na tom, aby trhac, bol mimo.... Predpokladam inak, ze tiez by ho nezatvorili...Tak co uz.
@dorottka ale o vzdavani rec nebola,myslim ze ani pisatelke ten pes chybat nebude.Len raz z casu na cas,moze aj svokrusa dat prednost vnucatu,pred psom.Nik od nej nechcel aby ho hned predala,dala prec a podA zial,pes je nespratnik,ktovie ci aj prevychova z neho urobi psa,kr nehryzie.tu hodinu v tyzdni,odlizeny niekde v prijemnej miestnosti by predsa mohol zvladnut.Ja mam psov rada aj mam psa,len mne zasa sa nepaco,ked s pes uprednostni pred cloekom a tento trend e cim dalej rozsirenejsi.Ale ako sa hovori 100 ludi,100 chuti.
My mame dvoch psov, ale toto by spravil hociktory z nich, v tom momente leti z domu a verim, ze by ho moj muz prizabil. Dceru nikdy nenechavam bez dozoru, hoc su nase psy vychovane, nikdy nikoho nepohryzli, venujeme sa im, aj tak im v tomto neverim. Pes je vzdy len pes. A k tvojim svokrovcom, dala by som im ultimatum, bud pes alebo vnucata.
@dorottka a na Sk som este naozaj nezazila veterinara,kt by kontroloval hladinu protilatok po ocko.to mi je ozaj novinka.
@vintage_lady ja suhlasim, nezatracujem psov, mam ich rada. A viem, ze podstatou problemu je, ze psa nevychovali, ale rozmaznali. Ale ak psa uz niekolko rokov odmietaju dat na vycvik, lebo si myslia, ze jeho spravanie je v poriadku, potom som uz ako riesenie videla len zatvorit ho pocas navstevy deti. Ja verim, ze pes by nadseny nebol, ale nemozem postavit "pocity" psa pred bezpecnost svojich deti.
Ahoj..asi nepoviem nic nove,ale ty si v prave..jednoznacne,ak sa uz nieco taketo stalo,deti by som tam nepustila,ked oni si do svedomia nevstupili..ja milujem psov,vlastbe vsetky zvierata..u rodicov som mala psa,manzel je tiez z psickarskej rodiny..my sme si kupili dalmatinku,ked mal maly cca 10mesiacov..2male deti naraz😝ale nikdy som to neolutovala..je z nich super dvojka,i ked psica uz je trvalo vonku..nikdy som sa nebala,ze nieco spravi..nikomu..rodinu siroku zboznuje,steka,krik narobi pri plote,ale nikdy nezautocila..napriek tomu,vzdy ked k nam niekto ide,HLAVNE DETI,ide do koterca(ten ma postaveny naozaj iba pre tieto pripady)..i ked je aka je,jednoducho poznam si psa,svoje dieta,ale nikdy neviem,co jej moze preletiet pod nos a nahodou sa nieco stane..to mi za nic na svete nestoji..takze u nas sa zatvara normalne,pri detoch a cudzich a to je zlaticko..takze smutne,ze tvojim svokrovcom je prednejsi pes ako vlastna krv
ahojko necitala som vsetky prispevky, ale tiez mame skusenosti so psikmi, sestra ma chovnu stanicu a viacero psov ja zasa deti. rozny psici rozne povahy... ale vratme sa k tvojmu problemu, ak pes nema pravidla nikdy nevies co vyvedie ☹ v dome je v tom pripade panom on nie clovek a to je problem, preto utoci na ludi a casto si to aj oni odnasaju. tvrda realita, bud rada, ze tvoje dieta ma obe oci, ze si to odniesol len skrabanec v okoli oci. nabuduce to tak nemusi byt. so svokrou si to treba vydiskutovat ze ak miluje svoje vnucence tak simusi uvedomit ze im musi chranit viac ako svojho psa, lebo su to ludske bytosti, ktore hoci nechtiac pes napadol a keby ho nestiahla tak malemu moze ublizit a v telke uz boli nepekne spravy co pes spravit s malym dietatom a to sa moze stat hoci aj pri hrani vonku na dvore ked pri nich nebudete a pes sa s nim bude santit a pojde o sekundy ☹ a dieta bude mat nasledky na cely zivot a kto si to bude najviac vycitat??? no ona... treba ist na tu takto cez citi... a nie vycitat si ze si hysterka a nechces tam chodit ale si matka ktora sa boji o zdravie svojich deti. nechaj ju trosku sa vydusit v tom nechodite tam par dni, tyzdnov (a nech je pri tom preslove pritomny aj tvoj muz nech si to uvedomi aj on a netaha tam deti) a ked vas tam nabuduce bude volat tak si rovno ujasni pravidla ano prideme ale pes bude zavrety, prides a rovno s otazkou je zavrety? ak je ok, ostavame.... a tak pokazde... sak to uz dojednate zvladnete a debatujeme debatujeme pokazde ked ste spolu a hlavne dakujeme ze vam vysla v ustrety!!!
drzim palceky
@mirus1311 ja ťa chápem, a ľutujem toho psa. A teraz som sa zbytočne rozculila. Že pozdravujem svokru. A len tak, keď už máme demokraciu 😊 poviem svoj názor. Psa by som vzala na výcvik a ostal by u mňa 😊 peknú nedeľu a Veľa šťastia.
@lucinka511 presne tak, nikdy som svokrovcom ani len nenaznacila, ze by mali dat psa prec alebo ho utratit. A aj bezprostredne po uhryznuti som ani nenadavala, ani neutocila, snazila som sa udrzat si nervy na uzde, aby sa maly nevylakal este viac,len som povedala, nech daju okamzite toho psa prec od mojich deti.

@mirus1311 samozrejme, ty si sa rozhodla maximalne spravne, to musi vidiet kazdy. Podla mna je to len chvilkove nedorozumenie a dako sa to spravi - zasa, neverim, ze jej nebudu vnucata chybat, ak ich ma rada. Hlavne trvaj na svojom, fakt neziadas tak vela. Ano nic sa nestalo mozno, ale je to divoky psik, jack russel specialne je divoke temperamentne plemeno, ak je k tomu este aj nevychovany, tak proste nie je o com! Proste vysvetli to, ze nie si ziadna hysterka, ani to nerobis len tak z pasie, ale proste bezpecnost deti je pre teba top priorita a odmietas riskovat a bodka. Povedz, ze ich ale rada privitas u seba na navsteve (bez psa samozrejme). To len aby akoze videla, ze nie si ziadna tupana, ktora sa chce pretlacat. Dako sa to utrasie, uvidis 😉