icon

Deti a pes

mirus1311
24. jún 2017

Žienky prosím o názor, prípadne o radu. Svokrovci majú psa, ktorý už pohrýzol niekoľko ľudí. Boli to ľudia z rodiny (babka, teta) aj ich známi, pričom psovi zle nerobili, neprovokovali ho. Už viackrát pohrýzol aj svokra, aj na tvár, ale okolnosti nepoznám.
Asi mesiac dozadu sa stalo (bola som pri tom, pozerala som sa na nich), že syn (3r.) jedol banán a svokra mala psa na rukách. Syn na psa ani nepozeral, neprovokoval, zrazu pes vyštartoval po banáne a pritom malého pohrýzol na líci. Bezprostredne po udalosti svokor aj svokra nezávisle od seba a bez môjho apelovania vyhlásili, že sa to nemôže stávať a pes bude v prítomnosti detí zatvorený.
Dnes už to pravda nie je, psa odmietajú zatvoriť, že to bolo len škrabnutie a modrina a že ich dom a dvor, ich pravidlá. Samozrejme, majú na to právo, budem rešpektovať, ale tým pádom nechcem, aby tam deti chodili, keď je pes pustený, voľne sa pohybuje po dome aj po dvore.

Je moja reakcia prehnaná? Nevyžadovali by ste na mojom mieste, aby bol pes v prítomnosti detí zatvorený mimo nich? Alebo ako by ste to riešili?

Poznámka 1: škrabnutie v zmysle 1,5 cm pod okom, a svokra psa zadržala, neviem, ako by to skončilo, keby ho práve nemala na rukách
Poznámka 2: Syn je u svokrovcov max. raz týždenne cca. na 2 hodiny, aj menej často.

Strana
z4
dorottka
26. jún 2017

@lujza123 presne tak, ten pes moze byt v pohode s vacsinou ludi, len proste male deti ho irituju (uz som pisala o tom zdlhavo skor v tejto teme). To ale nie je ospravedlnenie, treba ho prave preto od deti v takom veku drzat oddelene. A ako pises, bezdovodne pes nesmie uhryzt, deti mat rad nemusi, ale normalne vychovany pes si to poriesi tak, ze sa im proste vyhyba. Kedze ale za deti sa nemoze nik zarucit, kedze nevidia varovne signaly, ktore pes dava, ked sa citi v nebezpecenstve (cerenie zubov, strnuly postoj atd.), aby slo prec a dalo pokoj, musi to urobit niekto dospely. Ziadne take reci, ze svokra je dost stara na to, aby to vedela odhadnut. Skoda, ze ludia do vsetkeho miesaju ego, este aj do veci, kedy ide o bezpecnost a zdravie.

magmolatus
28. jún 2017

@mirus1311
Osobne som psíčkar a máme doma psa, ale akonáhle by nastal čo i len jeden takýto incident, kedy by som videl že to nebolo podmienené dieťaťom, momente by som dal psa utratiť.
Nevravím že moja malá 2,5 roka mu nerobí zle a to ide o Jack Russel teriera. Možno raz alebo 2x ju chytil, ale bolo to bez modrín, škrabancov a krvi a samozrejme ho k tomu dohnala malá. Ale vacsinou, ked je uz mala moc dotierava sa dvihne a ide niekam inam. Alebo ju upozornime a psa si ohlasime k sebe.

Samozrejme ze ked príde nejaká navsteva, tak pes je ako z divych vajec a skace a beha hore dole a nosi hracky navsteve. Vacsina ludi to akceptuje az na par vynimiek ktorým vadi ak okolo nich pes radostne poskakuje.

Ako nášho psa mám nadovšetko rád, máme ho 6 rokov, ale stále je to len zviera.
Tvoja reakcia nie je prehnaná.
Dnes to bol len škrabanec ale zajtra to moze byť čosi viac.

sona222
28. jún 2017

Nie je to chyba psa ale majitelky, mali sme nieco podobne Jacku Russlovi, par krat sa stalo ze aj kusla. Decka sa nemohli priblizit jej miesto bolo stsle pri mojom nevlastnom otcovi a trn k tomu pristupoval tak ze ho chrani myslim ze bol na nu aj hrdy. Ked zomrel pes musel ist k sestre. Behom ani nie 2 tyzdnov by ste toho psa nespoznali, totalne krotky vyrovnany hafan odvtedy nezautocila ani raz a to ma sestra deti. Takze netreba hladat chybu v tom psovi ale v svokre 😏

miluna777
2. júl 2017

Aj ja som psíčkarka, mám veľkého psa, je to kamoš, ľúbi deti... no STÁLE treba dávať pozor, aby im neublížil, už iba svojou veľkosťou. Šľahne chvostom, priľahne... za svojho psa dám ruku do ohňa, že bezdôvodne nič neurobí. skôr utečie, jediná príležitosť kedy sám kúše je, keď mu iný pes naozaj visel na krku a snažil sa ho zabiť. Za dobrú interakciu s deťmi je chválený, odmeňovaný. No ale to je môj pes.
Väčšina takých tých dedinských psov na dvore za plotom sú úplne o niečom inom, nie sú socializovaní s inými ľuďmi, deťmi, psami. Poznajú iba pánov a svoj dvor. V takom prostredí sa zo psa stáva magor, ide mu to na mozog. Bolo by mi úplne jedno, či pes išiel po banánu alebo nie, veď syn nerobil nič čo by psa provokovalo. Len jedol banán. Príšte čokla vyprovokuje to, že dýcha?
Som veľká psíčkarka, ale psi nie sú ľudia, nech už ich poľudšťujeme ako chceme, stále sú to zvieratá a treba ich držať adekvátne ku ich potrebám. Milujem ich, no nedá sa stále trpnúť, kedy pes odhryzne dieťaťu polku obličeja. Aj taký maličký russlík to dokáže, veď to je teriér. Keď zlikviduje drobných škodcov, aj na líšku si trúfne, ako by nemohol ublížiť dieťaťu?
Milujem psy, no neznášam nevychované psy a ich páničkov. Žerú od stola, spávajú v posteli, no pes potrebuje najmä výchovu, socializáciu a aby sa mu pán venoval. Nie presolené a korenené zvyšky od stola, čo psovi za čas zlikvidujú ľadviny. Ale veď ňuňuňu, psíček, máme ho miesto bábätka... Pes nemôže za to, že pániček je debil. No prepáč, svokra debil je. Kebyže psa ľúbi, tak ho vychová, dopraje mu kontakt aj so širším okolím, a takéto správanie by nemal. Toto je opičia láska, a navyše je pre ňu cennejšia ako vnúča.

monikach1
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4