icon

Dieťa do nezariadeného domu, aký je váš názor?

21. dec 2019

Ahojte zienky. Chcela by som pocut vas nazor na nasu situaciu. S priatelom sme pred troma rokmi zacali stavat dom. Vzali sme si hypoteku, ktora nam pokryje vacsinu vystavby. Za tie tri roky sme dosetrili na to, co nepokryje hypoteka + kuch.linka+plot. Pred rokom sme sa vzali a dr.mi povedal, ze pokial chceme babo, tak teraz, potom nam to uz nemusi vyjst (som uz tento rok po jednej operacii a do buducna hrozi dalsia.) Nase plany dosetrit na nabytok a potom si zariadit rodinu padli. A teraz pracujeme na babatku. Vela ludi nam vsak vravi, ze je nezodpovedne mat babatko. Ze si mame najprv aspon zaklad zariadit. Ale kym by sa nam to podarilo, tak prejdu aspon dva roky. A pocas rodicovskej nam uz na nasetrenie skoro nic neostane. Vo dvojici by nam vobec nevadilo zit provizorne, ale da sa to aj pri dietatku? Aky je vas nazor? V dome bude na zaciatok soc.zariadenie,kuch.linka,dve matrace, a hojdacie kreslo.,chladnicka a pracka.

Strana
z2
andrea_82
22. dec 2019

@0kristina0 My sme kupili dom, ktory bolo treba kompletne prestavat, dva mesiace na to som otehotnela a 5 mesiacov po narodeni syna muz prisiel o robotu. O syna sme sa snazili dva roky, boli sme mladi a uplne bez penazi, ktore zhltla asistovana reprodukcia. Napriek tomu vsetkemu nasmu synovi nikdy nic nechybalo. Keby som cakala, kym mu nasetrim na neviem aku vybavu, tak by sme ho nemali. Takze nikdy nebudem lutovat, ze mi peniaze boli ukradnute a isla som do toho aj "chudobna".

ysseba
22. dec 2019

Tak ked je hojdacie kreslo, tak je to v pohode 😅 ale nie, prepac, srandujem 😂 urcite babo neodkladajte kvoli materialnym veciam. A hlavne ak je indikacia, ze by sa dieta buducnosti uz nemuselo podarit. Navyse existuje kopec skupin aj na FB ze darujem za odvoz, niekedy ponukaju naozaj pekne veci kvazi gratis. Urcite by ste si aj takto “zadarmo” vedeli docasne dozariadovat to co by ste zistili, ze este predsa len potrebujete 🙂 a druha vec.... nikde neni napisane, ze teraz ste sa rozhodli a teraz sa vam aj podari hned. Potom este pocas tehotenstva budes pracovat (teda ak bude vsetko ok samozrejme), tak si odkladajte co najviac sa bude dat. Hlavne, ze mate kde byvat, ze byvate sami bez rodicov, ze si mate kde uvarit, kde sa osprchovat, kde sa vyspat. (Vy aj pohojdat 🙃) To je zaklad, ostatne je uz len doplnok.

hettinka
22. dec 2019

My sme mali najskôr dieťa a až potom doriešili bývanie. Mali sme kde bývať, len nábytok bol starší, postupne sme prerabali, vymienali a som rada, že še to tak mali. Mám 43 a dospelú dcéru, syna v puberte, bývanie tiež, nič nám nechýba, ani deťom.
Moji rodičia tiež dostavali dom, keď dom mala 9-10 rokov. Pamätám si aj stavbu, bývanie v 1 izbe u tety, potom v podnikovom byte chvíľu, tak rôzne ... som jedináčik, mama viac deti uz nemala. Keby čakala, asi nemá žiadne.

0kristina0
22. dec 2019

@saskia_98 ja nikoho nesudim, napisala som si svoj nazor, na ktory sa autorka opytala, tak laskavo na mna nereaguj

0kristina0
22. dec 2019

@andrea_82 ja som napisala nazor na autorkinu momentalnu situaciu, ja by som nedokazala ist do dietata s aspon nejakou nasetrenou sumou, stat sa moze cokolvek a mozu prist aj o ten jeden prijem co budu mat. Toto je pre mna velky risk, ako som uz pisala radsej este nejaky cas setrit peniaze aby som mala financnu rezervu a potom riesim dieta.

hettinka
22. dec 2019

@0kristina0 toto je dnes častý prístup, a potom tu pisu zúfale tridsiatničky, ako sa im nedarí cele mesiace i roky otehotnieť. Majú krásny veľký prázdny dom a na konte peniaze, ktoré minú na umelé oplodnenie. S výsledkom neistým...

0kristina0
22. dec 2019

@hettinka no vidis a mne tento pristup pomohol k tomu aby som tu kazdy mesiac nemusela na konika vypisovat ci uz prisiel rodicak.

erickav
22. dec 2019

Dobre ste sa rozhodli. Aby si potom v živote neľutovala. Mám kamarátov, ktorí majú strašne veľký dom, krasny, moderný, už dokončený. A bohužiaľ, dieťatko sa im nedarí. Podľa mna je to na depku.

evkano1402
22. dec 2019

ja napriklad nerozumiem tomu, ze umele oplodnenie aj na splatky

saskia_98
22. dec 2019

@hettinka nechaj, to nevysvetlis. Ked som jej opisala moju situaciu, tak jedine na co sa zmohla bolo, ze na nu nemam reagovat. 🤷🏻 A obhana sa tu nejakym rodicakom, pricom ked je zena sikovna, zarobi si aj popri materskej a nejaky smiešny rodičak nemusi ani registrovať..

0kristina0
22. dec 2019

@saskia_98 nehnevaj sa na mna ale ty musis byt riadne zakomplexovana krava. Ja tu na nikoho nereagujem aj ked ma opacny nazor ako ja lebo to akceptujem nie vsetci so vsetkym suhlasime tak bud taka laskava ak so mnou nesuhlasis (co je ocividne) vobec na mna nereagujem a nesnaz sa ma tu o niecom presviedcat lebo je to uplne zbytocne, ja svoj nazor nezmenim len preto lebo ty mi nieco napises. Nie som zvedava na tvoj nazor. Tak si daj pohov

saskia_98
22. dec 2019

@0kristina0 tak načo tu pchaš svoj nazor, keď si si očividne ničim podobnym neprešla ? A krava si tu tak jedine ty ako tak pozeram.

0kristina0
22. dec 2019

@saskia_98 a ty naco pchas svoj nazor mne? Potrebujes byt zaujimava?

arianna25
22. dec 2019

Urcite babanko ma prednost. S pevnou volou si vsetko podokoncujete to sa neboj. Nie si jedina v tomto. Aj moja sestra uprednostnila babatko a potom si dokoncila s manzelom zvysok domu. Bolo to z vekovejo hladiska a nebolo casu cakat na dokoncenie domu az popri babatku. Vela ludi popri babatku dokoncilo stavbu, ci studium atd. Drzim palce vela zdravia

evkano1402
22. dec 2019

Dieta moze stat vela, ale aj skoro nic. Je to na tebe 😉.
Pokial ma dietatko milujucich rodicov (splnene), strechu nad hlavou (splnene) a mliecko do bruska (ak budes kojit - splnene), tak tych par veciciek, kocik a pod. si dokazes zohnat aj za nic, podla toho ake mas naroky. A uprimne, babetku je sum a fuk v akom kociku sa vozi, toto babetka neriesia 😉 len ich mamy, pripadne ich okolie, co mozes mat uplne v pazi, ak chces.

hettinka
22. dec 2019

@saskia_98 presne tak. Ja som popri prvej materskej pracovala, nebolo to ľahké, aj babo, aj sťahovanie, prerábky, aj práca... ale bola som mlada, vitálna, zvládli sme. Potom sme druhé dieťa mali s 5-ročným odstupom, keď už sme mali bývanie na 90% hotové a mohla som zostať doma dlhšie, aj si materskú vyslovene užiť. Všetko sa dá, krása chce. Najmä, ak má žena manžela, ktorý je pracovitý, zarobí aj doma si vie veľa svojpomocne porobiť.

autor
22. dec 2019

Dakujem vam baby za nazory. Vzdy som si vravela, ze dieta ma prednost, len som asi potrebovala povzbudit, ze ozaj robime dobre. Je mi jasne aj to, ze babo nemusi prist hned. A keby aj prislo, tak za 9 mesiacov mu urcite dokazeme nasporit na vybavicku a vsetko, co bude potrebovat, len domacnost bude musiet pockat.

@0kristina0 Ja viem, ze je nezodpovedne nesetrit. Ako pisem setrili sme na to, aby sme mohli dostavat dom. Len za posledne tri roky sme usetrili skoro 20tis.€,ale aj tak nam to nestaci na vsetko, co by bolo treba. A kedze urcite chceme dieta, tak bude musiet zariadenie pockat. Mame este jeden ucet, kde je nasporene nieco, keby sa nahodou stalo, ze nebudeme mat z coho zaplatit hypoteku (podla mna clovek nikdy nevie), ale to su financie, na ktore nesiahnem, aby som mohla zariadit dom alebo nakupit vybavicku. Je to rezerva, ktoru mame, keby sa nieco stalo, tak aby sme neprisli o strechu nad hlavou.

0kristina0
23. dec 2019

Ked nenapises vsetko tak potom tvoj prispevok vyznie tak ze ste na nule kedze ani na postel nemate. Nabytok nie je dolezity ale mat usporene peniazky na dieta je treba, uz len z toho hladiska ze stratite jeden prijem. Ale ked pises ze uspory mate tak fajn, to by som sa nebala potom.

ajka0207
23. dec 2019

Vsak tam mate v podstate vsetko co treba k životu. Nejaku skrinu mozno a mozte plnohodnotne fungovat. Ludia vychovávajú deti v ovela horsich podmienkach a deti su napriek tomu spokojne.

miadi
23. dec 2019

@0kristina0 ale tak je to aj o kazdeho vnimani. To ze nemaju postel len madrac pre mna neznamena automaticky ze nemaju ani korunu na ucte ., mam kamosku co nema postel len madrac na zemi byt maju tak 3r vsetko prerabali kupelnu krasnu a detom dala poschodove domcek postele z masiv dreva za 2000e vyrobit. .. len Ta postel Nie je ich priorita.

miadi
23. dec 2019

Postielku kupis lacno v ikea tusim 20e oblecko pre mimco tiez nemusi byt drahe. Ked budes kojit neminies na um. Odsavacku netreba dieta je naj odsavacka. Nejake vecicky vam daruje rodina. Kocik za mna Britax agile staci mas tam vajicko co sa naklikne do auta aj na sportiak. Moja este ani chodit nevedela a uz v nom nechcela byt. ( pre mna je vtipne tu na MK ked vidim v profile 6kocikov na 1dieta 😁u nas bude 1 pre 2deti je stale ako novy)nech sa ine deti vozia v stokke aj do 4+ ja mam rada ked moje trenuju svali. Male dieta vacsinu tych veci “vybavicky” nepotrebuje. Je to len komercny oblb na mamicky. Kopec veci som kupila zbytocne. Potom som to darovala charite.

1katus1
23. dec 2019

Prečo nie my keď sme s manželom zariadovali bývanie veľa veci sme podriadili aj cez bazár dokonca aj kuchynu a slúži doteraz.

vinetuu
23. dec 2019

to budete mas super, ked mas kde spat a varit, a je tam teplo tak pohoda. aspon sa na dom nacitite a budete vediet kam dat nabytok ... nepocuvaj na druhych co ti vravia, rob co ti vravi tvoja dusa, to je tvoj zivot nie ich ...

lujza123
23. dec 2019

Akože aké zariadenie tak nutne potrebuje novorodenec? Botnik z masívu, zrkadlo v kúpeľni ci konferenčný stolik? Keď budete mat vstavanú skriňu bude menej plakať a skôr začne chodiť ci ako.... Asi toľko k potrebám nábytku pre novorodenca.

Netreba mať všetko nové, tip top a hneď. Načo sa nahanat, zgrilt každý cent alebo dokonca odsuvat rodinu koli vlastneniu nejakého kusu dreva...
Ja neviem, možno som extrémista ale 4 roky bývame v dome kde sme kúpili novú kuchyňu a matrac. Nič viac, všetko ostatné je zohnane cez bazos väčšinou zdarma, od známych, premalovane, poprerabane.. A je mi to úplne jedno. Sedačka by sa zišla nová aj bolo nasetrene, ale šli sme radšej na dovolenku. Rekonštrukcia domu stala veľa peňazí, teraz budem radšej investovať do nás, do zazitkov ako do nejakých nábytkov, to počká.

vinetuu
23. dec 2019

@lujza123 presne tak investuje do seba, do svojho rastu, duchovneno pokroku, to si zoberies zo sebou, nabytok ostava tu, k zivotu staci malo ... Lujza si super, si dala zivot veciam, ktore uz druhy nepotreboval to je uzasne ... sedacka sa da urobit aj doma z paliet a matracov, ci niecoho podobneho, hlave je ze sa tam citite dobre ...

eliska13
25. dec 2019

Nečakala by som pokým otehotnies čo to našetris...môže Ti aj rodina pomôcť....budeš čakať 2 roky za sebou ďalšia operácia budeš mať gauč, TV a potom budeš šetriť na umelé.Co sa má stať sa stane....druhých je do toho trt

rora
25. dec 2019

My sme do neprerobeneho nezariadeneho domu isli s dvomi detmi (5r a 6mesacny) lebo sme sa uz nemohli tlacit v 1 a pol izbovom byte a so susedmi to bol horor, samy hurhaj zlava, zprava.... a byt sme museli vystahovat a odist v rozpati 2 tyzdnov, hned ako presla tarcha z neho na dom, na ktory sme si brali novu hypo. jedine co sa za tu dobu stihlo bolo vyhodit komplet vsetko zo 45r domu a spravit podlahy v 2 izbach a vylicit. nic viac nebolo.... vsade len stare omietky, stara podla a prazdno. z bytu sme mali akurat tak postele a jednu skrinu... boli sme nejaky cas bez kuchyne lebo povodna sa zrusila a robila nanovo z vedlajsej malej miestnosti, jedlo som kupovala alebo nosila od rodicov, pracku sme tiez nemali hned, nebolo ju kam zapojit.... veci v krabiciach niekolko mesiacov.... no provizorium level 100. zvladnut sa to da... hlavne ze je strecha nad hlavou. Nic z materialnych veci by som neposuvala pred dietatko. uz byvame niekolki rok a stale nemame dorobenych kopu veci, kupeny novy nabytok.... a vobec ma to netrapi. trapilo by ma prazdno v sebe keby nemam deti, nie v dome.

vero_29
31. dec 2019

Da sa to.. aj my sme mali plan, ze najskor byvanie a potom babo.. ale nakoniec sa postastilo a to sme este boli len v podnajme. Ked som bola v 2 meiaci tak sme kupovali dom, ktory mali o do roka dostavat..cize to vychadzalo, ze s mesacnym babom sa budem stahovat do novostavby.. aby sme rychlo nasetrili nejake prasule navyse tak sme sli na to obdobie byvat k rodine, kde sme museli ostat trosku dlhsie, lebo odovzdavka domu sa presunula a nakoniec sme sa stahovali ked mal krpec az 8 mesiacov.. na zaciatku sme tu skoro nic nemali.. postupne zariadujeme.. ano nie je to lahke, ale zvladnut sa to da..

dancul177
1. jan 2020

Ja by som tiež nečakala, ja som sa sťahovala so 4 ročnou dcerou do bytu kde som nemala ani kuchyňu. Ta bola hotová po 2 mesiacoch. Skriňu som si dala spraviť vstavanu po dvoch rokoch. Človek zisti na akých veciach dokáže prežiť keď na to nie sú peniaze a musí postupne šetriť.

Strana
z2