Dieťa, ktoré som dala na adopciu
Ahojte, veľmi ťažko sa mi o tom píše tak preto anonymita.. V minulosti som narobila veľmi veľa chýb ktoré silno ľutujem no už ich nemôžem napraviť a ani vrátiť, ale mám pocit, že ma v poslednej dobe dobieha minulosť na ktorú naozaj nie som pyšná. Keď som mala 17 tak som veľmi vystrájala, proste so mnou plieskala puberta a malo to svoje následky... Otehotnela som s niekym koho som prakticky nepoznala, chcela som si užiť a stalo sa niečo čo sa stať nemalo. Niesom na to pyšná a nikdy som na to ani pyšná nebola. Keď som to zistila tak ma veľmi rýchlo prešli tie moje pubertálne "výstrelky". Dostala som facku od reality. Nešla som na potrat, rodičia mi to nedovolili a ja som na to nemala žalúdok a ani svedomie. V tej dobe by som to psychicky nezvládla a nezvládla by som to vlastne ani teraz. Donosila som ho a následne ho dala na adopciu. Veľmi ma, ale zaujímalo kam pôjde, čo s ním bude. Už teraz mi je zle. Nedokázala by som žiť s predstavou, že neviem kde skončilo moje dieťa, pri kom skončilo. Či ho tí ľudia ľúbia. Asi prvé 2 roky som bola s náhradnou mamou v kontakte. Zrejme som si chcela "očistiť" svoje svedomie. Čo sa mi vlastne aj na určitý čas podarilo no, pred asi mesiacom ma kontaktovala tá mama ktorá si s manželom adoptovala "môjho" syna. Vraj by chcel vedieť kto sú jeho biologický rodičia. Pretože oni mu nikdy netajili, že je adoptovaný, od mala mu hovorili, že síce nevyrástol maminke v brušku, ale vyrástol im v srdiečku čo je niekedy viac. Ja to chápem. Ale ja asi nie som pripravená na to aby som stretala "svoje" dieťa ktorého som sa takmer pred 17 rokmi vzdala. Je mi z toho zle. Samozrejme, že ma niekedy máta myšlienka, že ako sa asi má, ako vyzerá, čo ho baví a podobne. Ale myslím si, že mu je dobre tak ako žije teraz. Keď nevie kto som. Čo by ste robili na mojom mieste? A ak ste to dočítali do konca tak vám ďakujem. Toto je asi len taký môj výlev.
Ahoj. Dakujem, ze si mu dala sancu zit. Ak sa bojis s nim "konfrontovat" priamo, bojis sa vycitiek, bonis sa toho, ze v afekte Ta nevypocuje, a toto s jedine dovody, poradim Ti. Vytlac si to, co si napisala nam sem, a daj to jeho adopt mame, aby mu to pred stretnutim odovzdala. Nebran sa slzam, ak pridu pocas stretnuyia. Ani objatiam, pokial o ne bude stat. Bud autenticka, deti to vycitia, ak nie sme sebou samym. Vies, on sa potrebuje stotoznit s kymsi. S bio todinou. Potrebuje hladat odpovede na mnohe otazky, preco je iny ako ostatni (to casto citia). Po kom ma usmev, preco lahko vybuchuje, preco sa dojima...potrebuje vidiet rukolapne, ze svoje oci, usmev a temperament po komsi len zdedil. Mozno Ta bude chciet este vidiet, mozno sa bude chciet stretavat, a mozno mu bude stacit toto stretnutie aby si odskrtol "checklist". Ak na stretko nepojdes, bude Ta to matat, sle hlavne jemu das message, ze ho druhykrat opustas. Ze on hodil rukavicku, a Ty si ju nezodvihla a nevykrocila smerom k nemu. Chce sa stretnut, aby sa mu upokojila dusa a zakorenil sa kdesi. U Teba. Aby sa mohol odputat, zosilniet a dospiet.
Ak potrebujes viac rad, ako zvladnut tazke rozhovory, vcera som pridavala post na temu, ako vysvetlit detom, ze rodicia raz zomru, mozno najdes inspiraciu, ako temu uchopit: https://www.instagram.com/barbora_bali
Žijeme ťažkú dobu. Čím viac ľudí bude mať ten mladý človek, ktorí ho majú radi,pomôžu mu,podporia ho, tým lepšie. Nezištnou láskou nič nepokaziš.
Som sirota žijúcich rodičov, ci by som dala za pohladenie od mamy a pusu od otca. Vychovala ma starka, rovno z pôrodnice som šla k nej. Som jej nesmierne vďačná za výchovu.
Nebojte sa, stretnite sa so synom, porozpravajte sa, je uz skor dospely, mal by to pochopit. Držím palce
@janetinka27 fuha tak ja ti zopar udajov poslem ak je to hracka.
A pre 17rocnu kocku uplna malina.
@natalka13 je to hracka, ak mas k tomu pristup. pisala som nizsie potom v prispevku, ze sa k udajom mohla dostat aj tymto sposobom, ak niekoho poznala, kto ma k udajom pristup alebo ak poznala niekoho z uradu prace atd
Tak mu to napis a nam sem, nemusis hned osobne
Stetla sa so svojim synom a bola vdacna zato ze ma vobec chce spoznat. Dala mu tu moznost aby ma videl aspon raz, a dala mu vysvetlenie. Ak to nespravis budes si to skor ci neskor vycitat do konca zivota.
@janetinka27 jasne 17rocna kocka msla kontakty.
Pisem ze jedine ak jej prave na tom urade robila teta ktora sa nebala.
Ale uprimne pri 17rocnej?
Rodicia sa hanbili ze je tehotna ale vybavia jej stretavaniesa s adopcnou rodinou.
@natalka13 tak ono je jedno, kolko ma rokov, ak jej mama alebo niekto blizky ma k tomu pristup, tak si to moze zistit. na to netreba nejake kontakty z vyssich miest abo co. ale ja som pisala, ze ten pribeh cely je zvlastny, ze mi to zo strany adoptivnej mamy pride nerealne, pretoze kazda adoptivna mama chce, aby dieta ziskala a nebude riskovat, ze biologicka mama si stretavanim alebo kontaktom dieta oblubi a nakoniec on zabojuje. (pisala som tu viac prispevkov)
Ja ťa neodsudzujem. Ja by som nemohla žiť s pocitom, že mám niekde svoje dieťa, svoju krv, bunku. Preto existujú príbehy ako je tvoj, lebo každá sme iná. Ale dávam ti pohľad aj zo synovej strany, že buď rada, že ťa chce spoznať, že na teba nezanevrel.
Inak Jack Nicholson v 37 zistil ze jeho “ sestra “ bola jeho bio mama dala ho rodicom nech ho vychovaju ako svoje dieta mala ho v 17ke. Ked sa to dozvedel uz matka ani babka nežili, Vyjadril sa ze to bolo tazke sokujuce zistenie ale v konecnom dosledku citil vdacnost a bol rad ze vie ako to bolo naozaj ze veci tak davali viac zmysel. Steve Jobs bol dany na adopciu lebo rodicia utecenci ho mali pred svadbou a rodicia matky to tak chceli . Neskor sa zobrali a mali este dceru. Ktoru Steve nasiel a mal ju velmi rad. No rodicov nechcel nikdy vidiet .
@prometheusk čo tu píšeš za blbosti???🤨🤔
@natalka13 Mne nikto nič nedohadoval😀 Jednala som sama za seba. A áno aj človek ktorému je 17 môže mať niekoho kto mu pomôže.
@janetinka27 Jeho adoptívna mama brala ohľad na to, že som mala 17 a, že aj pre mňa je cela tá situácia veľmi ťažká. Ako som už písala je to veľmi empatická osoba.
Empaticka matka bude mat aj empatickeho syna. Hoci geny nezaprieš. Ale urcite ho vychovala v tom ze takto to bolo najlepsie pre vsetkych. On je fakt len zvedavy ze kto je jeho bio mama. Potrebuje to vidiet na zivo aby si urobil predstavu realnu. Moze to byt jednorazova zalezitost. Nie som si uplne ista ze toto je 100% real tema. Ale ak je tak nemozes byt zbabelec a nestretnut sa snim. Nadavat ti nebude ( Niekto pisal ze Mozno bude a ze to mas tolerovat) dala si mu zivot a novu rodinu nema pravo ti nikto nadavat. Ani on. Mohla si ist na upt a nekoho by do toho Nebolo nic a ta jeho mamka by si adoptovala ine dieta. Chod na to stretko nech to mas cim skor za sebou. Aj on bude rad ze jeho bio mama nie je kleopatra alebo zavislacka .. ale uplne normalna osoba.
A nebala sa,ze si dieta budes chciet nechat? Lebo si si ho mohla oblubit.
Ja si myslim ze ked si bola silna na to, aby si dietatko donosila, pre jeho dobro sa ho dokazala vzdat, tak teraz budes dostatocne silna aj na to, aby si sa konfrontovala s minulostou tak, ze sa s nim stretnes, ked to sam chce. Je to prejav nesebeckej lasky.Nesud sa prisne, ale bud k sebe laskava a odpustajúca, tak isto sa k tebe zachová aj tvoje dieta..mozno to bude nejaky cas trvat ale stane sa to..podla vsetkeho ho rodicia vychovali velmi dobre, za co si im isto vdacna..ak su takito ustretovi k tebe..pomoze to uzdravit vas vztah s tvojim dietatom...vsetko dobre prajem
@svetlonos takze sa ešte nestretla so svojim dieťaťom?
@janetinka27 Ja som sa s nom nestretávala, len som si písala s jeho adoptívnou mamou. Veci, ako sa má. A podobne.

Ja by som Vám odporučila skontaktovať sa s odborníkmi v tejto oblasti, napr.: https://www.navrat.sk/poradna/ . Môžu Vám pomôcť pripraviť sa na stretnutie tak, aby bolo pre Vás čo najmenej stresujúce, aby ste z neho nakoniec nevycúvali, a aby dopadlo najlepšie pre Vás aj Vaše dieťa. Držim palce!❤