Dieťa ma odmieta
Neviem kde začať.
O par dni bude 5 rokov,co sme sa s bývalým rozišli. Zo vztahu ostalo dieta. Dlho som si myslela,ze to nevníma,ze Ved ona to cele pochopí.
5 rokov žije v striedavej výchove. Týžden s mamou,týžden s otcom.
Putuje ako nedoruceny balík,od jedného k druhemu.
Ale boli sme rozumní. Nerozchadzali sme sa cez nu a medzi nami stále funguje rešpekt a úcta. Ako Majk Spirit spieva: spolu ale každý sam...
Naša dcéra mala 3 roky,ked sme sa rozišli. Ked prišla do striedavej,nevedela kedy s kým bude,častokrát pokladala otazku “a kde budem spat”?
Dnes uz vie,ze tyzden je tam a další zase tam.
Snažila som sa všetkými silami jej vytvoriť domov. Snažila som sa v case ked som nebola s ňou makať,aby som sa dokázala postarať o základne potreby pre nas (po mojej smrti jej) domov,snažila som sa aby sme nikdy nemuseli ist zobrať,aby sme mali vzdy na vsetko, co sme potrebovali. Kupila som si byt,zariadila jej detskú izbu,kupila som auto,aby sme mohli chodiť na výlety,snazim sa všetkými silami...
nenosila som jej domov každý “nas” tyzden ineho chlapa,žijem sama,opustená,bez lásky,bez sexu,dlhe večery trávim sama... lebo Ved som matka a musím byt zodpovedná.
Tak to je vo všetkých príručkách predsa.
Nebola som 5 rokov nikde. Ak neratam sluzobky, sedím doma...
netvrdím ze za 5 rokov som bola stále sama,ale 13 komnatu otvorili len dvaja. Za 5 rokov...
Reálne problémy začali az teraz. Moja dcéra ma 8 a začala hovorit ze nechce byt so mnou. Ze chce byt len s tatom,ze niekedy mi zavolá. Niekedy....
Ja,ktorá ked mala vsi som hodiny stala nad jej hlavou,ked mala kiahne som nespala prvé dni,volala sanitku ked mala 41 horúčky, aby sa nedoskriabala a nemala jazvy po tvári,ja ktorá vsetky tieto “vážne” detské choroby strávila s nou. A toto je Dakujem mami,ale ja s tebou nechcem byt.
Som strašne nešťastná,bojím sa,ze ma to zabije,pretože svet ma odsúdi, ak to dovolím a ja som niekde na konci. Ta zuriaca levica sa vzdáva. Ano,ta zuriva levica ide o par dni stráviť prvé Vianoce bez rodiny a bez svojej dcéry do USA. Ale keby som tam nešla,bola by som sama. Sama,opustená,mozno s lexaurinom a fľašou kvalitnej whisky. Lebo Ved Vianoce.
Nic sa neboj, to sa rychlo vyriesi same. Je to prirodzene, dievcatka vo veku Tvojej dcery zacinaju viac inklinovat k otcovi. Respektuj jej rozhodnutie, nechaj ju ist za otcom a budes mozno sama prekvapena ako rychlo sa vrati naspat k mame, ked zisti, ze bez mamy to nie je ono. Tu skusku potrebuje aj sama, aby viac nemala potrebu to skusat. A Ty tiez, ber to ako cas, venovat sa len sama sebe.
Si manipulator. Dieta a zvlast nie 8 rocne nie je povinne dakovat ti ze si pri nom bola ked bolo chore 😕 ak mas pocit, ze ti ma byt za tvoju lasku zaviazane, mas v sebe nespravne vzorce. Takto lasku nikdy naspat nedostanes, lebo ju nerozdavas bezpodmienecne, bez narokov.
Nazorov je tu vela.. moj je takyto.. striedava starostlivost prinasa so sebou presne tieto problemy.. ale je to zivot.. keby su sa o ju starala cez tyzden.. je to viac starosti ajo radosti a otec by si zobral dieta len na vikend.. aj tak by bol najlepsi.. no ale nie o tom som chcela.. toto je takza uloha starat sa o deti-dieta.. a vdak ziaden.. a jasne ze ked clovek chodi do roboty, poobedw varit upratovat prat a starostlivost o dieta.. proste to da zabrat a zase vdaka ziadna... hore hlavu.. najdi si niekoho kto ti bude na blizku.. ked budes potrebovat sa vyrozpravat.. kludne napis ip
@katrin21 chápem ako to myslíš len ide o to že každý prežívame rovnaku vec rôznym spôsobom niekto ľahšie niekto naopak a určite uznáš že žiadnej matke nie je ľahko v takej situácii možno má strach že sa k nej dcérka nebude chciet vrátiť vôbec
@gretocka súhlasím úplne tiež som za jeden domov prevažne nie vo všetkých prípadoch u matky s tým že otec môže byt s dieťaťom neobmedzene
ja si vobec nemyslim ze toto je problem striedavky. pred casom sa tu riesil podobny pripad ked tu matka vyplakavala ze jej otec vzal dieta, pritom otec bol kamionista a braval si syna len na vikend.. zvereny bol matke, pricom rozpad rodiny sposobila ona ked sa zaplietla s druhym.. syn odisiel k otcovi kvoli novemu partnerovi matky a zaroven preto, lebo vinil matku z rozpadu rodiny..
nuz.. rozpadom rodiny sa dostavaju deti na sikmu plochu ci chceme alebo nie a ako to dopadne je vo hviezdach. to len niektore matky tuto maju pocit ze dieta patri im a otcovi ho mozu v lepsom pripade pozicat. realita je vsak ina, staci sa o deti zodpovedne starat a dieta si to vyhodnoti po svojom
@peter2404 dieťa má rodičov po celý život tých istých a chyba vo vzťahu berie rodičovi právo na dieťa? To je čo za nezmysel? Ten konkrétny prípad si spomínam syna ocko huckal ak to robia ženy je zle ale opačne je to už dobre?
@janulka1802
o ktorom pripade hovoris v suvislosti s "huckanim" ?
mas pocit ze tento konkretny pripad s tym nejako suvisi ? ved autorka nepisala nic o huckani ked sa nemylim..
@peter2404 ako prepáč ale 8 ročné dieťa môže vyhodnotiť správne situáciu ako 8 ročné dieťa. V preklade, plány na 2 víkendy dopredu. Z toho čo píšeš, mi príde tak ty si ten typ človeka ktorý čaká kým partner spraví chybu a potom si začneš u detí presadzovať svoje - na úkor partnerky. Ako sa môže kamionista dobre postarať o dieťa? A to, že si matka našla nového partnera je podľa teba dobrý dôvod aby sa jej syn odstahoval k otcovi ktorý je vodič kamiónu? Tak to je dobrý nezmysel.
@peter2404 ty si prvy spomenul tento "konkretny" pripad. Tak ak nema nic s temou, naco ho spominat?
Hlavne ak potom hovoris citujem "mas pocit ze tento konkretny pripad s tym nejako suvisi ?"
no asi suvisel, ked si ho spomenul. Ci akoze ty mozes a ini nie?
@kittykat22
O tom ze 8 rocne dieta nie je schopne sa kvalifikovane rozhodnut polemizovat nemusime. To je jasne aj mne aj tebe..
Podla mna ma autorka dve moznosti, resp. tri..
- prva je sa dohodnut s otcom. samozrejme zalezi na tom ako sa matka spravala k otcovi doteraz, taka bude asi ochota otca sa dohodnut. zial palit mosty sa nevyplaca..
- druha moznost je ist na socialku a argumentovat tym, ze nie je v zaujme dietata aby bolo vychovavane vyhradne iba otcom
- tretia moznost je nerobit nic a cakat
@peter2404 veď presne ten čo si spomenul Ty
Velmi rada by som sa spytala tych deti, ktore zili v striedavke a uz su dospele, ci dokonca maju vlastne deti, ze aky je ich nazor na striedavku takto spatne. Moj osobny nazor? Ziadna striedavka. Na dvoch stolickach sa sediet neda
@majcika ale suhlasila by si s tym, ze by tvoje dieta zilo u ex? A ty by si ho mala kazdy druhy vikend a mesiac v lete? Kedze so striedavkou nesuhlasis.
Podľa mňa Ťa dieťa neodmieta. Len si pripadá, ako si sama napísala, ako "nedoručený balík". Raz u otca, raz u mamky. Keďže s bývalým vychádzate dobre, čo tak sa dohodnúť a urobiť jej tie Vianoce spoločné - aj s ockou, aj s mamkou spolu. Vy, dospelí, by ste sa mohli prekonať, veď dieťa za to nemôže, že ste sa rozišli a prekonáva sa stále, keď pendluje hore, dole.
@peter2404 samozrejme zase píšeš z pozície, že to, čo chce dieťa je svatý grál a matka má skakať ako dieťa tlieska. Ja ti navrhnem iné tri možnosti.
1. matka má v prvom rade možnosť sa porozprávať sa s dieťatom a spýtať sa ako prišlo k myšlienke na to, že chce odísť bývať len s otcom.
2. matka má možnosť spýtať sa otca, odkiaľ ich dieťa prišlo k tejto myšlienke
3. v prípade, že sa prípad dostane na súd, matka povie o želaní dieťaťa, ale dodá, že s tým nesúhlasí, a že chce mať starostlivosť ako doteraz, pretože pracuje na zlepšení situácie s dieťaťom.
@majcika psychologička písala o striedavej starostlivosti, že deti ktoré su v nej mávajú sklony k poruchám osobnosti v dospelosti. Vysvetlovaľa to na príklade, že v jednej rodine panujú iné pravidlá ako v druhej, v jednej rodine je dieťa za niečo odmenené v druhej je za to prehliadané alebo dokonca kritizované. Polemizovala o tom, že také prostredie by bolo deštruktívne aj na dosplého človeka a nie na dieťa, kde sú hlavným faktorom rodičia. Takže dieťa si vytvára dve osobnosti. Jednou žije u jedného a druhou u druhého rodiča. A pretože rodičia sa nedokázali zhodnúť na výchove a postojoch a boli ochotný sa rozísť aj za cenu striedavej starostlivosti, je jasné, že ich rozdielne postavenie k životu, výchove a celkovo bude veľmi rozdielny.
@kittykat22
😀 😀 😀 😀 😀
ano pracuje s flaskou v ruke v amerike...
nuz tych vyskumov o striedavke su tisice, niektore hovoria to co spominas ty, ine zas presny opak.. ono asi bude dost zalezat na tom, kto si nechal ten vyskum spravit a zaplatil ho, vsak ?
dievcence, este taky maly detail - striedavka je v slovenskom pravnom systeme uz niekolko rokov, teda ak tvrdite ze nesuhlasite so striedavkou je to presne to iste akoby ste nesuhlasili napriklad s platenim dani...
@peter2404 pocitam, ze s platenim dani nesuhlasi vacsina, vid kolko prace "na cierno" je naokolo...... 😉
@peter2404 dovolim si tvrdit, ze je rozdiel ci dieta ma tyzdnovy rezim - skola a kmenovy domov a "na vylet" ide na vikend k druhemu rodicovi, alebo sa obaja rodicia snazia, aby to u nich dieta vnimalo ze doma..... proste mat dva domovy a rovnocenne fungovat v dvoch domacnostiach je psychycky ovela narocnejsie....
@janulka1802 ano, to chapem...
@peter2404 Kazdy suhlasi (z pravneho hladiska). Rozdiel je v tom, ze na SK (chvalabohu) sa este vzdy sudy viac priklanaju k starostlivosti matky, kdezto v zapadnych statoch je uz roky zauzite, ze otec je rovnocenny rodic. Co je u nas pravne "osetrene", avsak v praxi to vyzera inak.
Nechcela som sa vyjadrit uz,pretože som schytala rad primitívnych vyjadrení,kde mi niektoré z vás povedali,ze som alkoholička a podobne. Pravdepodobne sa radite k skupine bio matiek,ktore si nedajú ani pohár vina,alebo za mastnou kackou si nedajú pivo. Lebo sak alkohol. Nikdy som nebola pred mojou dcérou opitá,vsetky moje večierky som si riešila,ked som nebola s ňou. A ked sa ma opýtala,co som ten tyzden bez nej robila,tak som jej povedala,ze som ju čakala. Nemyslím si,ze som obetovala cely svoj zivot jej,proste len som to uchopila nespravne.
Co sa týka striedavky. K tomu len tolko. Moj byvaly je super otec,majú spolu vztah,ako otec nikdy v ničom nesklamal a vzdy sa snažil aby aj pri ňom mala vsetko. Čiže niektorých veci vo svoj tyzden sa takisto vzdal. A teraz nastáva otázka... kedze ma naša dcéra super vztah s nim ale aj so mnou (doteraz to tak bolo) tak co ju rozpolime? Alebo jej otec bude víkendový šašo,ktory ju zoberie do cukrárne,natlačí koláčmi a prinesie naspäť? Ved je podľa mna super,ze z rozchodu nestratila žiadneho z rodičov.
Ano,kedze mame 50 na 50 výchovu,moj ex mi neplatí a dlho nevedel pochopiť ze veci,ktore jeho mama kupuje v zahraničí pre našu dcéru su mne malé a často ju ku mne obliekol ako bezdomovca,lebo Ved co keby bola aj pri mne pekne oblecena. Doteraz mame konflikty... ale to je iná téma.
Vsetko som zabezpečila pre nu ja,ani moji rodičia mi nič neprispeli, tym teraz nechcem aby ste mi spievali aleluja,ale cely zivot počúvam,ze nemajú a otec ide do Dominikanskej a mama chodieva v lete na dva turnusy k moru. Takze tak...
A neviem ktorá mamička ma nazvala arogantnou. Som typické dievča z Bratislavy a okrem toho,ze som velmi energicky človek,každému priamo poviem co si myslim. Žiadne falošne úsmevy... takze na niektorých pôsobím arogantne,na niektorých úprimne. To je vsetko. Dosnivane hotovo uz vypiname svetla...
@elly2009 dieťa malo 3 roky, keď ste začali striedavú výchovu, čo je veľmi malý vek, vtedy dieťa potrebuje pevnú citovú väzbu, najmä s matkou. To, že ona sa v 8 rokoch rozhodne ísť k nemu, je na nej a nemala by si jej v tom brániť. Dievčatá majú často v istom veku otca ako pána Boha. Mám dve známe, ktorých deti pri rozvode chceli byť s otcom. Je to pre matku istotne ťažká rana, ale ak budeš tomu brániť, len vzťah medzi ňou si naštrbíš ešte viac a nebude s Tebou chcieť byť vôbec. Niekedy boj je od začiatku márny, a môže sa len viac obrátiť proti Tebe. Volila by som ústup a nebojovala. Ak chce byť s ním, rešpektovala by som jej rozhodnutie.
Čo sa týka Tvojej mamy, vyzerá, že aj keď urobíš čokoľvek, spokojná nebude. Osloboď sa v prvom rade od nej a jej vplyvov a tiež názorov, čo si kto o Tebe pomyslí a ako sa na Teba bude pozerať. Ak Ti mama napíše sms v zmysle akú napísala, keď si nezdvihla telefón - je to veľmi kruté od nej, ponižujúce... a v neposlednom rade, veľmi, veľmi smutné.
Na mňa pôsobíš trošku tvrdo, veľakrát ženy v diskusii napíšu, že viac nebudú odpovedať, ale Ty si to aj dodržala a nezapájaš sa viac.
@elly2009 Musis uznat, ze vcera si pisala trosku z cesty. Samozrejme by som si netrufla tvrdit, ze si alkoholicka, to vobec nie, ale vcerajsie prispevky boli podla mna pod vplyvom (mozem sa mylit - dnes uz inak pises uplne inym stylom_. Tym padom to bohuzial neznie az tak dovoryhodne, to je cele.
@peter2404 prosim Ťa daj nám ten link o tisícoch vyskumov o striedavke fakt som zvedavá a to s tou fľašou je od Teba maximalne trápne vôbec si asi nepochopil ako to autorka nechápem čo tu chceš poradiť
@elly2009 podľa mňa nie je ani správne vravieť dcére že cely týždeň si čakala na ňu akoby neexistovalo nič okrem nej ale normálne urobiť si svoj program povedať bola som tam a tam robila to a to a samozrejme tešila som sa kedy prídeš Ty máš aj svoj život dcérka vyrastie raz tak či tak odíde

@eliska13 kazdy clovek by mal na sebe pracovat.. aj ona, amozno prave preto je to osud prihral do cesty...
@peter2404 ano, je to kocovny zivot, ale rozhodne viac kocovny, ak je dieta tyzden a tyzden... rozhodne.. vtedy ma jasnejsie preziite, kde je jeho domov, kde ma vsetky veci... kde travi vacsinu casu... urcite to nie je jedno, je to velky rozdiel