Dieťa ma odmieta
Neviem kde začať.
O par dni bude 5 rokov,co sme sa s bývalým rozišli. Zo vztahu ostalo dieta. Dlho som si myslela,ze to nevníma,ze Ved ona to cele pochopí.
5 rokov žije v striedavej výchove. Týžden s mamou,týžden s otcom.
Putuje ako nedoruceny balík,od jedného k druhemu.
Ale boli sme rozumní. Nerozchadzali sme sa cez nu a medzi nami stále funguje rešpekt a úcta. Ako Majk Spirit spieva: spolu ale každý sam...
Naša dcéra mala 3 roky,ked sme sa rozišli. Ked prišla do striedavej,nevedela kedy s kým bude,častokrát pokladala otazku “a kde budem spat”?
Dnes uz vie,ze tyzden je tam a další zase tam.
Snažila som sa všetkými silami jej vytvoriť domov. Snažila som sa v case ked som nebola s ňou makať,aby som sa dokázala postarať o základne potreby pre nas (po mojej smrti jej) domov,snažila som sa aby sme nikdy nemuseli ist zobrať,aby sme mali vzdy na vsetko, co sme potrebovali. Kupila som si byt,zariadila jej detskú izbu,kupila som auto,aby sme mohli chodiť na výlety,snazim sa všetkými silami...
nenosila som jej domov každý “nas” tyzden ineho chlapa,žijem sama,opustená,bez lásky,bez sexu,dlhe večery trávim sama... lebo Ved som matka a musím byt zodpovedná.
Tak to je vo všetkých príručkách predsa.
Nebola som 5 rokov nikde. Ak neratam sluzobky, sedím doma...
netvrdím ze za 5 rokov som bola stále sama,ale 13 komnatu otvorili len dvaja. Za 5 rokov...
Reálne problémy začali az teraz. Moja dcéra ma 8 a začala hovorit ze nechce byt so mnou. Ze chce byt len s tatom,ze niekedy mi zavolá. Niekedy....
Ja,ktorá ked mala vsi som hodiny stala nad jej hlavou,ked mala kiahne som nespala prvé dni,volala sanitku ked mala 41 horúčky, aby sa nedoskriabala a nemala jazvy po tvári,ja ktorá vsetky tieto “vážne” detské choroby strávila s nou. A toto je Dakujem mami,ale ja s tebou nechcem byt.
Som strašne nešťastná,bojím sa,ze ma to zabije,pretože svet ma odsúdi, ak to dovolím a ja som niekde na konci. Ta zuriaca levica sa vzdáva. Ano,ta zuriva levica ide o par dni stráviť prvé Vianoce bez rodiny a bez svojej dcéry do USA. Ale keby som tam nešla,bola by som sama. Sama,opustená,mozno s lexaurinom a fľašou kvalitnej whisky. Lebo Ved Vianoce.
@janulka1802 neviem to máte ako hobby písať, že raz vyrastie a odíde.v mojom okolí x ľudí ani neodislo pristavali dom, kúpili vedľa, sú v jednom meste, dedine.. .či sa neozenia, nevydaju a žijú s rodičom
Jej puto k dcére je iné, ako matky s úplnou rodinou 2,3 detmi
@eliska13 nie nemám to ako hobby moje hobby sú napr. knihy kultúra móda a xy dalších možno ostane dcérka v jej blízkosti možno bude ďaleko to nevie nikto to bude vedieť možno o takých 10-15 rokov predvčerom som sa rozprávala so susedkou a tá má 3 deti jedna dcéra žije vo Švajčiarsku syn v Prahe a najmladšia dcéra v Sydney sú aj deti ktoré nevystrčia pätu z domu lebo ich rodičia nechcú pustiť
@peter2404 https://psychologie.cz/dite-se-dvema-osobnostmi/ nebud drzý. Je to pravda. A visíš mi ospravedlnenie frajer. A kecy ako ty vieš o striedavej starostlivosti viac ako psychologička ktorá pracuje v tejto oblasti si môžeš schovať vieš kde.
@peter2404 a žiadna amerika ale Česká Republika a nikto si ten výskum nezaplatil, ty moron.
@kittykat22
mam dve deti 6 a 4 v striedavke a pred mojim rozhodnutim do toho ist som to konzultoval s psychologom. na pohovore u neho bola aj matka deti. dovolim si tvrdit ze to je jeden z tych najlepsich detskych psycholgov v tt a okoli.
a jeho nazor ?
dieta prechadza vo veku okolo 3-3,5 roka burlivym obdobim a je nutne mu zabezpecit jeho citove potreby. treba sa vyvarovat stavom uzkosti, v tom pripade treba model prehodnotit a dohodnut sa inak..
zatial tu tento problem nebol, syn je v pohode. pred nejakym casom ked nastupil do skolky sa ucitelka stazovala, vraj je chlapec velmi zivy a nepocuva, ked sa dozvedela ze je v striedavke tak pripisovala tento problem prave na zvoleny model starostlivosti. teraz po par mesiacoch je syn jeden z najlepsich deti v skolke (denne ich hodnotia slnieckom alebo oblacikom), som zvedavy ci aj za toto moze striedavka..
treba si uvedomit ze pri rozpade rodiny sa riesi krizova situacia, nevybera sa z lepsieho alebo horsieho riesenia, vybera sa len zo zlych. slovami dalsej psychologicky z trnavy - tie deti budu nasrot tak ci tak ..
@kittykat22 skus sa prosim ovladat a komunikovat bez invektiv
@peter2404 to ospravedlnenie som ešte nečítala.
@kittykat22
prepac stratil som sa. o co ide ? za co sa ospravedlnit ?
@peter2404 za tie tvoje drzé odpovede o stranu dopredu.
@kittykat22 @peter2404 nechcete sa vy dvaja uz zdrzat komentarov.. kludne si piste ip postu.. ked neviete ani jeden ani druhy prestat...
@kittykat22 Ignoruj - tiez si myslim, ze je drzy a arogantny, jedine ignorovat.
@peter2404 máš totálne absurdné argumenty. Ženy nesúhlasia so striedavkou aj napriek tomu, že je to zákonná možnosť - stále na tú možnosť môžu mať ľudia rôzne názory, rovnako aj na platenie daní môžeš mať svoj názor, tam sa ale nevykrútiš, kdežto striedavke sa môžu ľudia snažiť zabrániť. Patrím k tým, ktorí so striedavou starostlivosťou nesúhlasia, nie som rozvedená, nechystám sa rozvádzať, ale poznám deti, ktoré takto putujú z miesta na miesto a sú to chúdence, ktoré nevedia, kam vlastne patria a kde majú domov...Vieš čo je domov? Je to jedno miesto. Nie dve, nie tri. Jedno. Tvoj syn sa adaptoval (možno iba navonok) na situáciu. To ale neznamená, že všeobecne je tento model ok. To sa uvidí, keď generácia prvých striedavkových detí vyrastie.
@alaguema
Takze model striedavky kde rodicia sa striedaju pri dietati v jednom byte/dome je ok ?
Ano, aj tuto temu sme preberali s psychologom, on tvrdi ze su psychologovia ktori fenomenu "domov" prikladaju velky vyznam a naopak ti, ktori tvrdia ze domov je miesto, kde mam istotu a je mi tam dobre. V tomto kontexte to samozrejme moze byt takych miest viacej..
Suhlasim s tym ze deti z rozpadnutych rodin su chudence. Nie je to vsak sposobene striedavkou ale tym, ze sa im rozpadlo to najdolezitejsie co extistuje. Podla mojho nazoru usporiadanie po rozpade rodiny nema na tento fakt zasadny vplyv. Moze vsak vyrazne prispiet k tomu, ze dieta po tejto traume bud pride o jedneho z rodicov, alebo ostane s nim v uzkom kontakte.
Skus prosim pochopit ze tvoj nazor je len jeden z mnohych, su nazory a mnozstvo vyskumov, ktore tvrdia o striedavke opak. Dokazom je aj to, ze v civilizovanych krajinach je striedavka uplne beznym usporiadanim po rozpade rodiny..
@peter2404 pozri obhajujes striedavu starostlivost, lebo vam funguje... neviem ako dlho uz , neviem presne teraz z kontextu kolko fungovala autorke temy... kazdopadne na take vehementne objahovanie mozes pristupit ked tvoje deti vyrastu a budu spominat na tento model ako na nieco, co bolo dobre.....
a ano mas pravdu v tom, ze deti ktorym sa "rozpadnu" rodicia su v kazdom pripade chudence - ci uz so striedavkou alebo bez nej....
a na to by mali pamatat dospelaci davno pred tym ako splodia deti....
@gretocka aj keď jeho deti vyrastú a samé to zhodnotia že to bolo v pohode aj tak to neznamená že je to univerzálny model pre každé dieťa je to vysoko individuálne čo dieťa to iná osobnosť čo pre jedno malina pre druhé trauma a toto on nevie nedokáže alebo nechce pochopiť a melie si len a len svoje ako najideálnejšiu možnosť
@janulka1802
kde som napisal ze je to najidealnejsia moznost (pre vsetky deti) ? som si isty ze toto som nikde nenapisal..
osobne som toho nazoru ze je to vhodne usporiadanie v pripadoch ak sa obaja rodicia CHCU a DOKAZU po rozchode o svoje deti starat, chcu to deti - a zaroven nie su prekazkou objektivne skutocnosti - napr vzdialenost domovov.
zamerne nespominam komunikaciu, pretoze podla mojho nazoru ma v zaujme deti prebiehat komunikacia v akomkolvek sposobe usporiadania pomerov.
@janulka1802 ano suhlasim, ale vtedy by sa aspon bolo o co opriet.. o vlastnu skusenost....
kazdopadne smutne je ze je minimum parov, ktore po rozchode dokazu komunikovat bez emocii a v zaujme dietata... a aj tam kde rodicia maju pocit, ze sa dohodnu v pohode to dieta tak bezproblemovo vnimat nemusi..
Je to velmi zlozite....
@peter2404 áno, je to podľa mňa lepšie. Domov nie je fenomén. Je to reálny faktor, ktorý spolupôsobí na vývoj dieťaťa a je to vždy jedno miesto, kde dieťa spáva, kde sa väčšinu času zdržiava a kde má všetky preňho dôležité veci, je to zázemie. Pendlovanie každý týždeň z miesta na miesto tento pocit nepodporuje. Neviem, ktorý psychológ toto zľahčuje, ale veľmi by som mu nedôverovala. A aj tvoj názor je len jeden z mnohých, ako iste chápeš. Aký iný by si mal, keď je asi veľmi ťažké priznať, že nie len že sa rozpadla rodina, ale že možno ani to aktuálne usporiadanie nie je pre deti ideálne. Možno maximálne vyhovuje vám. Ale im?
@peter2404 vyznelo to tak komunikácia u rodičov po rozvode funguje skôr zriedkavo keď nefungovala v manželstve tak po rozvode sa asi ťažko napraví pokial jeden druhému robí stále zle chce si dokázať že je lepším rodičom niektorým rodičom jednoznačne ide len a len o to získať zmanipulovať dieťa na svoju stranu tak asi si ti dvaja rodičia na kávu nesadnú taktiež ak muž bol nejaký tyran určite sa nezmení n príjemného chlapíka ktorého zena rada uvidí práve naopak bude rada ak ho nebude vidieť vôbec resp minimálne poznám veľa rozvedenych ale ozaj minimum tých ktorí sa vedia vystáť to je realita
@peter2404 Ty by si deti nemal mal v starostlivosti vobec. Podla mna tvoja zena a deti musia s tebou zazivat ciste peklo. Nechutny zakerny manipulatorsky psychopat s obrovskym egom. Tazko sa citaju tvoje vsetky tvoje nenavistne, arogantne a narcisticke prispevky, ktore tu davas. Riesis si tu svoje ego na zenskom fore, o chlapoch ako ty mam uplne jasny nazor. Keby si mal nejaku firmu, tak tu nesedis cele dni a venujes sa firme, ako to normalni chlapi robia.
Predajna slapka a podobne - ty nenavidis zeny ako take, tak co tu vobec riesis? Na mna posobis, ze jednoznacne potrebujes odbornu pomoc
@peter2404 ženu, ktorú tu nazývaš predajnou štetkou si si kedysi sám vybral a asi si ju aj miloval. Ak si sa k nej správal tak ako tu o nej píšeš, nečudujem sa, že je ex, takýto typ chlapov nepotrebuje vo svojej blízkosti žiadna normálna žena. Normálne sa vo mne zdvihla vlna hnusu keď som prečítala tvoj posledný príspevok.
@peter2404 tvoje deti su prilis male na to, aby si videl co robit takato starostlivost. To uvidis casom. Male deti=male problemy... a co si myslis, ako dlho nebudu vnimat rozpory medzi vami? :D nebud smiesny.. deti neziju v bubline ako si myslis. Velmi rychlo pochopia kolka bije a urobia si nazor svoj. A na tvoju smolu, myslim, ze tvoja byvala manzelka ma pravdu, detom toto neprospieva... a ak nechce aby si im vyvolaval a neda ti ich k telefonu asi s tym ma problem, ak ta nepusti do bytu tak tiez asi s tym ma problem (ja si byvaleho tiez do bytu nepustim :D a to s nim ani deti nemam). nebudem ta presviedcat, presvedci ta cas sam... nam so sestrou vikendy u otce nevadili ale prehadzovanie (a to sme boli uz tinedzerky ked sme si to same presadili) nam bohovsky robilo problem, vsade sme boli iba "na navsteve".
@simca06022011 mam kamosku, co ma dvojicky a striedavku. deti tym jednoznacne trpia a to velmi
@mircalla ja neviem, mne vobec nepride hrozne, co on pise.. ani manipulativne, ani egocentricke.. a ak robi, to co pise, nad ramec beznych veci, dokonca jej plati aj vyzivne a poziciava auto, atd...... mne to skor pride, ze ty na neho akoby utocis len preto, ze je to chlap v tejto diskusii..... ja sa s nim tiez v mnohych nazoroch sice nezhodnem, co tu napisale. ale........ totiz ja presne take zeny, ako je jeho ex poznam.. aj manzelova ex je taka... nekomunikuje, zle robi, malu zatajovala ked bola mala a ked bola u nas denne nas otravovala telofonatmi jej, ale ked sme my volali jej, stale bola niekde mimo a nezvihala, len obcas.... Vzdy ju zaujimali len peniaze, netajila sa tym, ze by otca najradsej vymazala.... manzel chcel tiez vacsie moznosti stretavania sa s malou, ale hold, zabudnime, ona sa casto ani na sud nedostavila a ked aj, rozpravla tam take bludy, ze az...
V posudku psychologa ma napisane, ze sa rozhodnuje vzdy vyhradne len podla seba a ze to casto aj na ukor dcery, lebo ona povazuje len svoj nazor za spravny. a najde si vzdy pre seba zdovodnenia, ze to, co robi ona je spravne, len to co robia a chcu ini, je zle.... atd atd....
Takze... podla mna kym clovek nezazije, vela z toho , co pisu chlapi, povazuju za jednostranne tvrdenia a neveria tomu, ze zeny vedia byt tak... Ver, ze vvedia....
My ked sme zacali s mojim muzoch chodit a videla, ako ja komunikujem s mojim EX, ako zavolal napr. cez prazdniny, ci moze mala zostat o 3 dni dlhsie a ja som mu bez vahania povedala, ze ked ona chce, tak ano..... tak on mi povedal, ze " no, tusim som sa mal rozviest radsej s tebou" 😀 na srandu, lebo toto bola pre neho cista utopia, jeho strentnutie s malou, dnes uz velkou je dodnes boj... kazda dovolenka, kazde volno..
a ja zas po tych rokoch, co sme spolu ( 11r bude teraz) som povedala, ze uz by som asi nesla do vztahu, kde je takto problem kvoli dietatu a ex, lebo to zasahuje do fungovania rodiny, vplyva to na naladu muza a tym padom vsetkych...aj mna .... cize ak muz s dietatom, tak uz len taky, kdee su vztahy v poriadku, vyriesene a zena si nedokazuje nejaku svoju moc, zakernost a dominanciu cez dieta... "Pritom je tak slepa, ze asi nevidi, ako je jej dcera tym uz dozivotne poznacena...
@katrin21 V poriadku. Mne nazyvat ex manzelku predajnou stetkou hrozne pride. Neutocim na neho preto, ze je chlap. Vadi mi jeho arogancia, bohorovnost a sposob vyjadnorvania o inych ludoch. Keby bol zena, napisem to tiez.
Kazdy sme iny a kazdy mame iny prah tolerancie. Mne to vadi, ked to tebe nevadi, mna to nema preco trapit. Ked mi nieco vadi, tak sa ozvem. Po x tom prippevku podobneho typu som sa ozvala. Nejdem mi o obsah ako skor o styl jeho komunikacie, ten ma daleko velmi daleko od niecoho, co by sa dalo nazvat slusnym
@mircalla no, ale to je len jedna vec a vies co? moj muz nazyva svoju ex po tom vsetkom co zazil ovela horsie.. ano, nie je to pekne, ale .. keby si zazila, pochopis... Fakt je to tazko, to treba zazit...
mne sa vidis jeho komunikacia, ( az na to vyjadrenie , co si uviedla) zda prave dost an urovni.. vidno, ze to je clovek , co ma v hlave nieco a vie o com hovori, taky mam z toho dojem ja... MOzno parkrat mu usli nervy, ale... komu by neusli?
Vies, je fajn diskutovat v diskusii, ktoru cloveka naozaj nema odzitu a tvarit sa pokojne a nezainteresovane. ale poviem ti, ze niektore veci aj mna potom vytacaju uz len tym, ked vidim, ako ich niektorí ludia skreslene vnimaju, lebo - budem sa opakovat - take nezazili 🙂
Tym nemam proti tebe nic, ani ti nic nevycitam,jasne, ze mozes pisat aj ty, co chces
🙂 len som chcela vysvetlit svoj postoj a nazor na neho...ze ho v podstate chapem... 🙂

@elly2009 ex nema priatelku?Nevidi tam uplnu rodinu ktora jej viac vyhovuje?Nezacala pozorovat tvoj strach ze ju stratis?Lebo deti maju radi bezprostrednost,dokonca aj telku a pizzu a mozno preto chce byt u otca lebo neriesi.Lebo pusti tu telku a pod.Ja by som to nechala tak a pockala.Bude ta potrebovat a pride na to sama.Skor sa zameraj na budovanie vztahu.Mozno sa jej to bude pacit ked uvidi ze si stastna a nie len ze stale "cakas na nu"