Dieťa ma odmieta
Neviem kde začať.
O par dni bude 5 rokov,co sme sa s bývalým rozišli. Zo vztahu ostalo dieta. Dlho som si myslela,ze to nevníma,ze Ved ona to cele pochopí.
5 rokov žije v striedavej výchove. Týžden s mamou,týžden s otcom.
Putuje ako nedoruceny balík,od jedného k druhemu.
Ale boli sme rozumní. Nerozchadzali sme sa cez nu a medzi nami stále funguje rešpekt a úcta. Ako Majk Spirit spieva: spolu ale každý sam...
Naša dcéra mala 3 roky,ked sme sa rozišli. Ked prišla do striedavej,nevedela kedy s kým bude,častokrát pokladala otazku “a kde budem spat”?
Dnes uz vie,ze tyzden je tam a další zase tam.
Snažila som sa všetkými silami jej vytvoriť domov. Snažila som sa v case ked som nebola s ňou makať,aby som sa dokázala postarať o základne potreby pre nas (po mojej smrti jej) domov,snažila som sa aby sme nikdy nemuseli ist zobrať,aby sme mali vzdy na vsetko, co sme potrebovali. Kupila som si byt,zariadila jej detskú izbu,kupila som auto,aby sme mohli chodiť na výlety,snazim sa všetkými silami...
nenosila som jej domov každý “nas” tyzden ineho chlapa,žijem sama,opustená,bez lásky,bez sexu,dlhe večery trávim sama... lebo Ved som matka a musím byt zodpovedná.
Tak to je vo všetkých príručkách predsa.
Nebola som 5 rokov nikde. Ak neratam sluzobky, sedím doma...
netvrdím ze za 5 rokov som bola stále sama,ale 13 komnatu otvorili len dvaja. Za 5 rokov...
Reálne problémy začali az teraz. Moja dcéra ma 8 a začala hovorit ze nechce byt so mnou. Ze chce byt len s tatom,ze niekedy mi zavolá. Niekedy....
Ja,ktorá ked mala vsi som hodiny stala nad jej hlavou,ked mala kiahne som nespala prvé dni,volala sanitku ked mala 41 horúčky, aby sa nedoskriabala a nemala jazvy po tvári,ja ktorá vsetky tieto “vážne” detské choroby strávila s nou. A toto je Dakujem mami,ale ja s tebou nechcem byt.
Som strašne nešťastná,bojím sa,ze ma to zabije,pretože svet ma odsúdi, ak to dovolím a ja som niekde na konci. Ta zuriaca levica sa vzdáva. Ano,ta zuriva levica ide o par dni stráviť prvé Vianoce bez rodiny a bez svojej dcéry do USA. Ale keby som tam nešla,bola by som sama. Sama,opustená,mozno s lexaurinom a fľašou kvalitnej whisky. Lebo Ved Vianoce.
Nie,naozaj mame velmi zvlastny vztah,na to,ze sme sa rozišli.
Len proste mi príde smutne,ked po tom všetkom,co som spravila,ked som nevysedávala po krčmách (lebo aj take mamičky su) som zrazu zla mama a nechce so mnou byt...
Mozno budem za najsurovejsiu ale moj nazor : tvoj vylev mi naznacil ze dcera ma zrejme vsetko co financne potrebuje ma krasnu izbu bezpecie vylety ... Ale zamyslela si sa co nema??? Mozno to co dieta v jej veku najviac potrebuje je rodina no zial chuda ju nikdy mat nebude :( hadzete si ju ako vrece hore dolu neviem si to ani predstavit no co toto je ten nas slobodny svet chyba jej mozno porozumenie a laska ano take otrepane ale co ked ju skutocne pocituje u otca nie u teba co ked on jej venuje svoj cas .mozno si len s nou tak sedi cita knihu pocuva ju to je dolezitejsie ako jej mozno strcit do ruk aifon a kupit pizzu ale to neries chod sa opustat do USA
@elly2009 Tazko sa to cita☹ Deti to Tak nevnimaju Ako My, mamy. Aj Ona raz bude mama...Ale medzitym bude Este „rast“ a moze sa to znova zo dna na den zmenit....ty si hlavne hladaj priatela, zameraj sa Teraz na seba.....deti su nam „pozicane“. Tie deti raz odidu, akokolvek. A snad sa Aj to Ostatne da na poriadok.
Zelam vsetko len to najlepsie.
A nedusis ju nahodou? Lebo aj tu len pises, ako si sa obetovala pre nu, svoj zivot si zahodila a zijes len pre dieta a to dieta vyciti.
@marcelkaemmka nie si najsurovejsia. Podľa profilu mas 3 deti,zrejme aj muža.
Moja dcéra nema ajfon a ani pizzu. dokonca ju ani “neodkladam” pred telku,lebo žiadnu nemáme.
A hej idem sa opustiť. Do USA... lepsie ako sama doma s metaxou... i guess
Je dôvod prečo som proti striedavej starostlivosti. A toto ma v tom len utvrdilo. Dieta nemá byť pohadzovane, má mať svoj domov, miesto kam patri a nie raz tam a raz tam. Možno tínedžer to pochopí a prestaví sa ale malé dieťa nie.
Mama je len jedna. Otcovia sú iný, plnia inú funkciu, v určitom období dieťa je radšej s otcom, otravuje to dieťa matkina starostlivosť. A preto im deti nevedomky takto ublížia... A tebe ako matke odporúčam začať žiť, aj keď máš dieťa. Dieťa potrebuje normálnu rodinu, spokojnu mamu, čo normálne funguje a moze jej byť vzor. Nemusis sa obetovať a žiť pútnickým život, nikam nechodit. Čo s ňou robieva ex? Iste je niečo čo sa jej tam páči a doma jej chyba, skús zistiť 🙂
@elly2009 samozrejme, ze nemusis byt zla mama...a rozpravala si sa s nou o tom?ze preco chce byt radsej u otca?je tiez mozne, ze jej je otcova povaha blizsia, starka/starky z jeho strany, ako travia cas, cela ta "atmosfera"a kazdodennost u neho sa jej moze viacej pacit, alebo jej byt naozaj blizsia k jej povahe...
@simca06022011 nie nesedim doma a nežijem putnicky. Teda pútnický ako pútnický. Mam kamosky s ktorými z času na čas vyletime von,ale zase párty boj na zivot asi nie je to prave. Kvoli mne sa zase parties nevzdá... zoznamky... neviem,tam su tiez takí, ktori majú komplexov za vagón. Neviem ci mi to jeden z nich povie
@lucibka povahovo,vyzorovo a celkovo je úplne ako jej otec. Ale my sme spolu chodili so slobodnými kamoškami a ich deťmi,v lete na kupko,v zime do detských zábavných centier... ale asi to nestačilo... byvaly uz chce trvalú starostlivost. Kým ja si myslim,ue ma to zabije a potom sa naozaj opustim. Ne ani tak v USA ako v Bratislave
@simca06022011
A ved to dieta si prave domov vybralo, chce byt u otca. Tak kde je problem ?
Ved snad bude spokojne, nie ?
Pripadov ked deti nechcu ist k otcovi su tisice a nikto po nich ani nestekne tak preco sa tymto pripadom zaoberat ? Mala si vybrala, bodka..
Chod k psychologicke.u otca sa z nejakeho dovodu zrejme citoveho citi lepsie. Preco? Aka je povaha ona? On? Ako ona rada travi cas? Kedy ta zvykla najviac objomat bozkavat? Precitaj si knihu 5 jazykov lasky pre deti. Chapem ze ta to zranilo kazdopadne hnevom na dceru a pocitom ze to je nefer sa nikam neposunies. Dcera ti tymto vyjadruje nieco co nevedela vyjadrit inak ci predtym nieco nevypocute. Temne nezname. Chaos plodi zmenu. A moze aj odhalit zatial nepomenovane veci a prehlbit vztahy
Mozno ju nebavi byt s tebou, ak si iba kopka nestastia, a mozno su v tom kamaratky, chlapec, s ktorymi travi cas, ked je u otca....vela moznosti je, treba sa jej spytat preco....
@elly2009 vies co? je to hrozne, to chapem, ale mozno si sa na nu az moc uplna a ona to citi a dusi ju to a chce volnost..... zi aj svoj zivot a ver, ze mozno sa k tebe sama vrati.. vselico sa mozno zmeni, ked bude u otca stale.....
Sona Mullerova ked sa rozvadzala, syn isiel k otcovi po nejakom case... dcera zostala s nou... povedala, ze to bolo tazke,ale dovolila mu to.. a on sa potom domov k nej vracal radsej.... prezila to...
Viem, ze ta to boli, sama som zazila rozvod , ale fakt dat dietatu vsetko je niekedy to najhorsie..a duplom, ak pri tom zabudnes na vlastny zivot... pusti do svojho zivota aj inych ludi a mozno najdes aj partnera a dalsie dieta 🙂 .. cim nechcem povedat,ze toto stratis, len ze zivot ide dalej.. a dcera sa mozno aj sama vrati
@elly2009 inak toto co pises : matka ju vynosila, matka ju porodila a aj by za nu dychala....
to su presne slova manezelovej EX.... od malicka to bol jej argument, ako ma ona pravo na dceru, nie on, lebo ona ju porodila, su spojene pupocnou snurou a blabbla ..citove vydieranie jeho a aj malej... od 3,5r, cize podobne ako u vas... dnes ma 16r
.. volala jej denno denne, kontrolovala ju, ked bola u nas, priputavala si ju sladkymi recickami...nechapala, ze ked chcela zostat u otca, ako to moze, ze ju urcite on hucka proti nej..
Nie, nehuckal, len ona nevnimala potreby dietata a systematiky sa ju roky snazila od otca vzdialit....
takze podla toho, co pises, aj ty si ju k sebe dost naviazala.. mozno viac, ako je jej dusi prijemne.... aj ked tebe sa to nezda....
a ked nieco niekde tlacime, co to spravi?? no odrazi sa to prec....ako struna.. tlac na nu, co spravi..
Nasi su tiez rozvedeni, aj ked ja uz som bola dospela, mala svoj zivot. Mamina bola aj je ta, ktora sa vzdy snazi dat nam vsetko, lasku, zazitky, materialne veci. No s otcom je zase vacsia zabava. Nasi su tiez rozumni, nekydaju na seba navzajom, ale mame v minulosti sem tam uslo, ze ona nam zadky umYvala, ona s nami marodila, atd, a my mame vraj aj tak radsej jeho. Pre mna , ako pre dieta boli tieto vycitky uplne idiotske, a v mojich ociach sa tym ponizovala. Lubim ich oboch. A vzdy budem.
Mozno ti to pomoze.
@elly2009 je mi to luto, ale niekedy to pre matku aj takto zle dopadne pri striedavej vychove, otec si ju viac ziskal ako ty. To by urcite pri nas tak isto dopadlo keby sme boli s manzelom od seba, maly je viac na tatu, ale moj manzel by mi toto nikdy neurobil, dieta ma byt pri matke.
@peter2404 dieťa si vie vybrať na základe veľmi malého počtu faktov :D stačí drobnosť, všetko ostatné pustí z hlavy :D ale iste má každa strana svoju pravdu, ja by som prehodnotila prístup svoj keby mi dcéra toto povedala, ale určite by som ju nepobalila a neposlala otcovi, 8 ročnú(?). Proste v tom mám jasno 🙂 nie kvôli smútku a depresii a trucu, by som nesúhlasila so striedavkou, ale pretože viem že ten jej by sa o ňu nevedel dostatočne postarať (ak by sme teda spolu neboli) a ja by som trpla strachom čo je s ňou. A ak má zakladateľka taký dobrý vzťah s ex tak to môže prediskutovať s ním, možno dcéra jemu povedala čo je u mamy zle. A bude to iste daaka malichernost, či už chýbajúci televízor, srandicky alebo prílišná starostlivosť (?).
@simca06022011 to potom uz aby dietatu vyhovovala vsetko, lebo nahodou sa vezme k otcovi, lebo ona jej to nechce dovolit, co za blbosti pises.
@ema234 to nie sú blbosti, deti sa presne na základe takých blbosti rozhoduju. Hádam si nemyslíš že ide o uvahy dlhocizne o tom ku ktorému rodičovi pôjdem... Isto k tomu kde mám viac výhod a je mi lepšie, robi to čo mi je bližšie atď ;) iste sa nerozhodnú na základe toho ktorý rodič sa lepšie postará keď je choré, ktoré zabezpečí to a hento.
@simca06022011
Podla mna v tom jasno nemas vobec, tvoj chlap sa o tvoje dieta podla toho co pises postarat nevie (nechapem preco s takym chlapom vobec si). Toto je vsak pripad ked otec dlhodobo taha striedavku a dcerka zda sa je s jeho starostlivostou spokojna, ved inak by asi k nemu nechcela ist..
@ema234
Ale tu sa neriesi ci je matka spokojna alebo nie, ani zaujem otca sa tu neriesi.
Tu ide o zaujem DIETATA. A zaujem dietata moze posudit akurat sud. Neviem z coho vychadzas ze dieta je len zo striedavky zmagorene, neviem kde si prisla na to ze vychova u otca musi byt zakonite horsia.
Ved pokial ma autorka pocit, ze je v zaujme dietata aby u otca nebyvalo nech si poda navrh na sud a necha si zverit dieta do svojej starostlivosti
@peter2404 Aj keby bol otcom ktokoľvek iný nie som pri malom dieťati naklonená striedavej starostlivosti. Vôbec. Mám v tom jasno a môj vzťah s touto debatou nemá nič. To že sa o ňu nevie postarať nevylučuje to že je dobrý otec. Ja som mama postarám sa a on má iné úlohy.
@simca06022011 ta striedavka je uplne k nicomu, poznam kopu deti co chodia k otcovi takto a to ma kazdy inu vychovu, nieje nad tu jednu

A nemohol jej ex niečo narozpravat, nejak ju nahuckat proti tebe?