Dieťa u prenajímateľa: Ako riešiť neplánovaného obyvateľa?
Ahojte uz asi tri tyzdne sa riesi neskutočný hluk v bytovke kde mám byt. Dnes mi sused volal že sú si už 100% istý že to ide z môjho bytu a teda mi oznámil že tam ide poprosit mojich najomnikov aby si davali pozor na to ako sa v byte správajú kedze sa tam stahovali z domu tak si to asi neuvedomuju. V byte podla zmluvy byvaju 2 dospelí ludia ale sused tam dnes “nasiel” aj dieta. Nakolko hluk na ktory sa stazuju je hluk akokeby niekto behal od rana do vecera na byte tak mam podozrenie ze to dieta tam bud býva bez toho aby som o tom vedela alebo kedze pani co tam byva je starsia tak mozno strazi vnucku na pravidelnej baze. Pri inzerate som mala striktne napisane ze hladam niekoho bez deti. To ci tam dieta je alebo nie si samozrejme zistim aj ked este neviem ako pretoze sa mi urcite nepriznajú ale skor ma zaujíma ako by ste reagovali keby zistim ze to dieta tam chodi k babke namiesto skolky. Nebýva tam ale je tam celé dni. Ja viem ze zakázat návstevy nikomu nemozem ale mám doma dieta a viem ako vyzerá náš byt aj ked sa snažím dávat mega pozor tak sa bojim toho ako bude vyzerat moj byt ked tam denne chodí (podla suseda dieta 3-5 ) ročné dieta. Druhá možnosť ak by tam to dieta realne byvalo a v zmluve to dieta nemam mozem ich v ramci zakona vyhodit alebo tym ze to dieta tam uz byva tak ich vyhodit nemozem?
@lienka.7 Paneboze tak to dufam ze mna necaka 😟 Presne pre to by som sa ich rada zbavila aj ja po dobrom este skor ako sa to vyeskaluje. Este ten hluk som si vravela ze sa da riesit ze si to mozno neuvedomuju ale hluk plus ak mi zatajili dieta tak to naozaj nie.
Zažili sme si všeličo s nájomníkmi...aj vytopenie...aj rôzne iné veci....nie pozitívne......žili tam aj rodiny s deťmi....vtedy je to naozaj horšie.....zobrali sme s depozitu.......kym sme sa naucili ze nemozeme na nase naklady kupovat vzdy veci....chapte tomu tak, ze sme boli prilis dobri......kym sme sa naucili zmluvnym vztahom.....a sama mam deti....
Ale ako náhle mi suseda volala ......pretože nájomníci mali psa........dostali vypoved.....a bola to matka s 2 detmi........
Úprimne.....vždy by som sa zachovala inak.....dala jednu možnosť na zlepšenie....úpravu zatajeným skutočnosti, a keby nepomohlo, dala by som vypoved zo zmluvy. Bez ohľadu na to kto by tam bol ubytovaný. Takéto susedské spory majú tiež svoje procesy.....a načo zaťažovať druhých ľudí tými vecami, keď dnes je slobodný trh a dá sa vybrať aj z nájomníkov, ktorí zapasuju lepšie.
@lesiaoldi prosím ta mi nehovor ze tvoja dieťa nikdy nič neúmyselne neoblialo nezaspinilo neznicilo, mne ako dospelemu človeku sa stane ze mi čosi padne vysmykne sa niečo oblejem, olej vyfrkne ....sú to bežné veci co sa stávajú aj keď si dávaš pozor, čo ešte len keď vlastne ten dotyčný si povie však to nie je moje, ved nech sa to zničí je mi to jedno a necha to tak lebo však načo cudzie upratovať a starať sa o to, lebo presne tak na mňa ti ľudia pôsobia
@pieksamaki Dala si najomnicke okamzitu vypoved alebo vypovednu dobu? Ja uz pri tom silnom hluku som vravela aj domovnicke ze to urcite budem riesit ak sa zisti ze to ide 100% z môjho bytu. Dnes ich sused bol poprosit aby si davali pozor som zvedava co mi napise ze ci sa to zlepsilo alebo ci po hodine ticha pokracovali v hluku. Ak sa to nezlepší tak by som im najradšej dala vypovednú hneď aj napriek tomu že sú sviatky. Ak sa to zlepší tak si overím to dieta a uvidím ako dalej a pockam minimálne kým bude po sviatkoch.
@lesiaoldi skus sa zamysliet, preco vacsina ludi nechce prenajimat rodinam s detmi. Mame s tym zle SKUSENOSTI. To znamena, ze sa nam stalo, ze nam tie deti znicili byt. Ty si to nezazila a bud rada. Asi by sme boli velmi blbe keby sme sa nepoucili z vlastnych skusenosti nie?
Ved kazdy rozumny clovek si nevyrobi problemy ked nemusi nie? 😅
Autorka, vypovednu lehotu musis dodrzat podla zmluvy, nemozes ju menit.
@joannita No prave sa mi zda ze tam mam zahrnuty aj ten variant ze (poviem to tak laicky) robia bordel hluk znehodnocuju nehnutelnost atd tak maju 48 hodin na vystahovanie alebo nieco na ten styl. Inak tam mam mesacnu ktora zacina dalsim mesiacom takze keby dam vypoved trz tak tam do konca januara mozu byt. Ale kedze ten hluk na ktory sa stazuje xy susedov (aj taký co sú o niekolko bytov dalej) ide nakoniec z mojho bytu a neprestanú tak si myslim ze to by bolo aj na tu okamzitu vypoved. Skor teda ma zneistilo to dieta ze ak by tam byvalo a oni by takto dalej rusili susedov a ja ich neviem vyhodit tak to by bol pruser
@veronikaszabova Ale veď to dieťa tam nebýva, takže majiteľka tú ženu s dospelým synom vysťahovať môže. Dieťa na zmluve nie je.
Môžte dať výpoveď z nájmu, ak to zmluva/zákon umožňuje. Ak je to zmluva o krátkodobom nájme, je to o dosť jednoduchšie. Okamžite zmluvu nezrušíte. Dieťa v byte nie je prekážkou pre výpoveď, ani samo o sebe nekomplikuje ukončenie zmluvného vzťahu.
Autorka, ako píše @mandarinka555 nemôžu sa oháňať dieťaťom keď v zmluve nie je uvedené a v nájme majú bývať len 2 dospelé osoby. Dôvodom vypovedania zmluvy uveď hluk (prípadne hluk počas návštev s dieťaťom) a je to vybavené.
Autorka, len 48 hodinova vypovedna lehota podla zakona neexistuje. V zmluve to mozno mas, ale ty sa musis drzat aj zakona...
@joannita Tak to som netušila myslela som si že raz keď je niečo na zmluve tak to platí ked to obe strany podpíšu že len určité veci ako napr tie deti sú stanovené zákonom. No zistim si presne co tam mam len sa ku tomu dostanem az cez vikend a podla toho sa zariadim v tomto pripade sa modlim aby sa zlepsili lebo z toho vo susedia hovoria je to masaker a ked si predstavim ze to budu musiet trpet aj cez sviatky tak dakujem pekne😩
Ja mám malé dieťa, kým sme kúpili byt, žili sme v podnájme a nikdy mi tam dieťa nič nezničilo, nepokreslilo a dokonca ani na gauč mi nič nevylialo. Starala som sa o byt ako o vlastný, aj keď je pravda, že hluku sa pri dieťati nedá vyhnúť. Aj teraz vo vlastnom byte mám poriadok. U nás sa však tiež neurotická suseda sťažuje na vysávanie a dupotanie. U vás to vidím podobne, zrejme ide o staršieho neurotického suseda, čo chce mať kľud. Nechápem toto hádzanie všetkých podnájomníkov s deťmi do jedného vreca. Nie každý človek má možnosť vlastniť byt. Ak máte v zmluve zákaz detí a napriek tomu tam dieťa býva, dá sa pochopiť vaše rozhorčenie. Zrejme by som uvažovala o ukončení nájmu, na základe porušenia zmluvy (ak v zmluve ten zákaz máte uvedený). Ale zakazovať návštevy, lebo sused sa sťažuje na hluk? To kde sme? V totalite?
@lesiaoldi moja bývalá suseda sa živí ako lektorka vo výchove detí. V deň, keď sa odsťahovala celý panelák ,,búchal šampús". To, čo dokázali jej deti, nedokáže ani 10 narkomanov. Zničené steny, podlahy, nábytok. Cirkus, krik, dupot denne do 23:00. Decko záškolák, v 11 sám cez vikend v byte s kamošmi... Nikdy, by som svoj byt neprenajala rodine s deťmi práve vďaka nej. Jej deti boli a sú horšie ako deti z luníka IX, hlavne, že je odborníčka na výchovu a za svoje rady si necháva platiť.
@mameha7 Nejde o ziadneho stareho suseda. Suseda ktory to uz dnes isiel riesit poznam a je to najlepsi sused ktory ma fakt skoro vsetko na haku. Na mojich najomnikov a nesustale dupanie behanie po byte, hukot, vrieskane, hlasnu televiziu, rev dietata sa sťažujú 4 rodiny z našej bytovky!!!! Kým sme v tom byte bývali my tak aj napriek tomu ze mi muz vravel ze dupem ako kon tak sa nikto nestazoval. Zrazu odkedy sa mi nastahovali tak hluk podla toho co pisu od 6 rana do polnoci. A dalšia vec ak tam to dieta chodi k babke namiesto školky tak to nie je návšteva to už tam môže rovno bývať pretože ten byt opotrebuje a ruší všetkých tak isto akokeby tam bývalo. A nakolko teda behanie po byte je do neskorých hodín tak je fakt šanca že mi dieta zatajili a to dieta tam býva. My tiez nemame pokreslene steny ani nic podobne ale ano na gauci je viac flakov ako ked sme nemali dieta a aj steny su uchytané a z rohu odbité. Ale v nasom byte to platime my ako rodicia ale ked mi to spravi najomnik tak vymalovanie a novy gauc mi tazko pokryje depozit a za jeho deti musim platit aj ja. Znicit moze kazdy ale pri detoch je sanca vacsia a presne preto že nie každý môže vlastnit byt je normalne že človek čo ho vlastní sa snaží si ho chrániť a eliminovať riziká aby sa mu zničil. Ja som si ho nekupovala za ucelom investicie ale Moj byt je v prenajme pretoze nam bol uz maly a keby mozem hned ho radsej predam ale je mi luto vysolit niekolko tisic na dane kedze ho nemam este 5 rokov.
No jedny nám dali výpoveď sms....ze odchádzajú, tak sme im vysvetlili ze majú nájomnú zmluvu a 3 mesačnú výpovednú, ze keď si doplatia za tie mesiace ze kľudne....ale inak sa uvidíme na súde. Predtým sme im dali par mesiacov zadarmo, nakoľko sme riešili kuchyňu a mali tam veci.....
Okamžitú vypoved som nedala....vždy dám časový priestor na vystahovanie....ale ta mamička sa hrozila pravnikom, ( zahranicna) , z princípu sme jej dali písomnú vypoved, nakoľko sa tam dokladovalo mesačne potvrdenia cez úrady, tak už si nepamätám sme dali zvlášť zmluvu so slovami ze ubytovanie iba ľudí ( aby bolo jasné že nie zvierata). Keby sa náhodou sudíme.....nakolko naozaj deti nemozes len tak vyhodit....... Keď zistila ze není ľahké nájsť s dietmi a veľkými psom hneď tak ubytovanie.....tak poziadala ešte o časový priestor.....vyhovela som. Deti tam boli ôk, to len zviera stekalo A BOLO NEBEZPECNE PRE OKOLIE, naozaj velky pes, nie je to prijemne pre tych staruckych ludi, ktori musia zdielat a akceptovat vselico v ich vlastnom prostredi panelaku. Málokto z nás sa zamysli, ze aké ťažké to musia mať.....oni už nemajú kapacitu sa vysťahovať.
@mameha7 tiež sa čudujem čo tu čítam , tiež som roky bývala v nájme aj s dieťaťom a teda absolútne nič nezničilo, ani neposkrabalo či pocmaralo. Len bežné opotrebenie. Niekedy mám pocit že na Slovensku by prenajímatelia (samozrejme nie všetci aby nedošlo k nedorozumeniam) chceli aby najlepšie nájomcovia v byte na nebyvali a všetko ostalo v stave akom prenajali napriek tomu že je normálne že časom dôjde k opotrebeniu
@veronikaszabova Pri zmluve o kratkodobom prenajme to nehra rolu.
Bola som dlhe roky v roli najomncu a pocas rozvodu aj v roli najomnika s detmi. Som rada, ze som si byvanie s detmi vedela najst bez takychto strasnych problemov. A moje deti byt za 3 roky byt neznicili, vypoved som dala ja, ked som isla do svojho. Za tie roky prenajimania mam skusenosti, ze by som mohla knihu pisat (a byval tam aj niekolko rokov par s dietatom a ti boli normalni) - "studentky", co si bytu spravili privat, mrtva najomnicka, fetacka v byte, potkan v byte. Ach jo
Over si informácie .
Veď sama vravíš že je to staršia pani predpokladám že teda stráži vnučku v Tom jej ty brániť nejako nemôžeš možno dieťa škôlku nenavstejuje ak je choré prípadne možno dieta do škôlky nezobrali alebo majú škôlku zatvorení

@lesiaoldi Nie píšem z Nicku svojej maminy a kedze tam ma cele meno tak nepotrebujem aby tu svietilo. Okrem toho ty síce píšeš cez svoj nick ale meno tam tiež nemáš a v profile tiež nič neukazuje takže si taký istý anonym a z toho čo tu ženám píšeš tak si ešte aj pekne hlúpa.