Dieťa verzus kariéra

monik1986
8. aug 2015

ahojte mamicky chcela by som sa opytat na vas nazor, postoj prip.skusenost lebo stale nad tym premyslam a neviem sa rozhodnut, mam dcerku v sept. bude mat 2 roky, pracujem od jej 1 roka a 2 mes. (musela som vypadnut z toho kolobehu), v praci mam zaujimavu prac pomuku - teda pracovny postup vyssie, cim sanozrejme aj viac penazi ale to nemozem mat druhe dieta a manzel zas velmi chce druhe ( o nicom inom nepocuvam len o druhom), ale to by mi ale zabranilo v kariera, ako by ste sa vy zachovali?dakujem za nazory 🙂

keziah
8. aug 2015

@monik1986 cas na deti je obmedzeny, cas na karieru nie.
pre mna je vzdy prva volba dieta- za predpokladu, ze nechcete jedinacika, samozrejme.

veronika1402
8. aug 2015

Ja by som určite prijala pracovnú ponuku,podľa nicku nemas ešte ani 30,takže času dosť🙂 ManŽel nech počká,nič Vám neujde,a mať doma frustrovanu ženu,ktorá má druhé dieťa,preto lebo manŽel chcel,po tom ani on asi netúži.Alebo nech ide na materskú on a ty môžeš ďalej kariérne rast🙂 Doba je zlá,a bohužiaľ peniaze je treba,takže využiť každý postup,a nie sa spamätať v 35,detí porodene,odchovane,a o Teba v práci nemá nikto záujem,lebo sú tam mladšie,bezdetne,dravejsie,pre zamestnávateľa jasná voľba:(

denisa_fabian
8. aug 2015

Ste to financnej tiesni?
Zvladnete uzivit dve deti, ked ta nepovysia a ty prides o plat?
Co je pre teba viac? Peniaze? Rodina?
Po com tuzis viac ty? Po uplatneni v praci? Po druhom dietati?
Odpovedz si sama. Uprimne. A nemaj vycitky, nech sa rozhodnes pre cokolvek. Dieta musia chciet obaja.
Vela stastia pri rozhodovani. 😉

siska53
8. aug 2015

@monik1986 rozhodnut a dohodnut sa musite vy dvaja.. Ty zjavne po druhom az tak netuzis. Navyse nikde nie je napisane,ze sa druhe tak rychlo podari..mam dve kamosky,ktorym sa to podarilo az po 2 rokoch snazenia.
A je tu kopec prikladov kde mamy zvladli aj deti aj karieru. Ak budes omnoho viac zarabat mozete si zaplatit upratovacku a ty budes maximalne varit a venovat sa detom. Alebo sa s muzom vystriedate po skonceni tvojej materskej nastupi on na rodicovsku. Mnohe vedia mat HO,dohodnu si to a zacinaju robit uz par tyzdnov po porode, starsie budes mat v skolke.. To by som si este zistila pred prijatim novej pozicie.
Alebo sa nenechaj prinutit,zostante pri jednom,ved podaktore rodia aj po 40tke a ppdari sa to..

A to ti pise osoba,co mala dve deti po sebe,po kariere netuzi, MD i RD som si vychutnala, tuzim po este jednom.babu,ale to uz nebude a dokonca sa citim byt skor teraz izolovana hoci pracujem s ludmi co som predtym necitila a frustrovana,ze okrem.prace a deti ostatne len platam ako sa da... Len nas prijem.neumozni,aby sme si dakoho platili a stacili 3m.v sukromnej skolke pre 1dieta...odstupne z byvalej roboty mame ako rezervu...nebyt starych rodicov,asi by som si musela hladat inu robotu aj ked tato ma bavi..

tranquillo
8. aug 2015

@monik1986 súhlasím s @denisa_fabian, musíš si v prvom rade zodpovedať tieto otázky. Mimochodom, čo keby na materskej zostal manžel? V dnešnej dobe to vôbec nie je také ojedinelé a ak by tvoj plat dokázal uživiť vás všetkých, tak by to možno bolo riešenie, kde aj vlk by bol sýty aj ovca celá 😉

mima4
8. aug 2015

@monik1986 a čo chces ty?

co sa tyka mojho sukromneho nazoru, to ze na spisi mas takuto moznost je genialne, ja by som nevahala... podla mna cca 3-4 roky odpracovat a potom druhe dietatko..pripadne..nech manzel ostane na materskej/rodicovskej.

maminuska
8. aug 2015

@monik1986 ja by som volila dieťa , dnes vravím z vlastnej skúsenosti. Mať dieťa v neskoršom veku , nie je žiadna výhra, to pocítiš tak po 40 tke . Telo sa oklamať nedá .
Frustrovaných a vyhorených karieristiek je dnes plný svet. Ja sama som matka karieristka. Ak si šikovná , uplatníš sa vždy či už u zamestnávateľa alebo sama na seba.

timea7
8. aug 2015

@monik1986 zobrala by som tú pracovnú ponuku, druhé dieťa predsa môžete mať aj o tri roky, nie? Netlačí ťa náhodou manžel do druhého dieťaťa preto, lebo by si mala vyšší plat ako on? Niektorí muži to zvládajú ťažko. Toto si musíte vyjasniť vy dvaja, predebatovať všetky pre a proti. Keby ste ešte dieťa nemali, tak by som sa asi priklonila k MD a nie ku kariére. Ale v oblasti, kde žijete nie je zrovna pracovných príležitostí na rozdávanie a matka s dvomi malými deťmi má značne obmedzené možnosti. Nie je to len o tom, či vás manžel dokáže zabezpečiť, aj keby si zostala na MD, ale aj o tom, že ty nie si zrejme typ, ktorý sa bude realizovať pri buchtách, keď si písala že si musela z toho kolobehu vypadnúť a potrebuješ sa realizovať. Tvoja rodina ťa potrebuje spokojnú, nie frustrovanú, ale treba samozrejme prihliadať aj na to, čo chce manžel. Myslím, že ak by si to zobrala, ešte stále máš čas na druhé dieťa a ak manžel prípadne niekto z rodiny priloží ruku k dielu, zvládnete všetko. Budeš mať vyšší plat, čiže aj prostriedky na zaplatenie si pomoci v domácnosti, takže tieto činnosti ťa nebudú obmedzovať v tom, aby si sa mohla venovať deťom a manželovi. Dúfam teda, že som to správne pochopila a druhé dieťa odkladáš, nie že ho neplánuješ vôbec. Každopádne ti želám, aby si sa správne rozhodla, aby ste boli spokojní všetci.

maminuska
8. aug 2015

Málokto si však uvedomuje že s jedlom rastie chuť 🙂 ... rozbehnutá kariera sa ťažko zastavuje dieťaťom , ochota sa zastaviť a spomaliť klesá a vždy môže prísť niečo významnejšie, nová výzva , iný postup , iná ponuka do inej spoločnosti , odchod na vlastnú päsť... zažila som , prežila som 🙂 . Nie je to také jednoduché že prerobím 3-4 roky a potom dieťa .. z rozbehnutého rýchlika sa ťažko skáče.

traffic
8. aug 2015

@monik1986 ak mas tereaz prilezitost postupit v praci tak ju treba urcite vyuzit, pretoze to sa nemusi opakovat, vsak ked dva tri roky pockate s druhym nic sa nedeje, takze ja by som urcite na tvojom mieste pockala s dietatom, nakolko ty sa chces momentalne realizovat v praci, my zeny tiez musime mysliet aj na seba a svoje potreby a nie stale vyhovovat potrebam muzom, ak sa teraz necitis na druhe dieta tak nechod do toho, dieta pocka a ked uz budes mat pekne rozbehnutu karieru, a narodilo by sa ti male, tak tiez nemusis sediet tri roky doma, ale po nejakom tom pol roku alebo roku ist do rozbehnuteho vlaku
ja popri praci zvladam tri deti, a poviem ti,keby som mala doma s kazdym jednym dietatom sediet tri roky doma, tak po 9 rokoch so sebavedomim na bode mrazu by som si sla hladat pracu, pri prvom som isla do roboty po roku, pri druhom po pol roku a ked uz som mala vybudovane meno, tak tretie som si doma uzila cele tri roky, ale aj tak ma ominalo ist skor do roboty,

bluka2
9. aug 2015

Ja som rovnaky rocnik, tiez jedno babo a mne sa zda lepsie teraz zapracovat na kariere (aj keby ta ponuka nebola) a mat dalsie o par rokov. To druhe este "stihnete".... bude to prijemna obmena pre teba potom. Ked mas ponuku, nevahaj.

peneloppe
9. aug 2015

@monik1986

A ako dlho nemozes mat druhe dieta kebyze tu prac ponuku prijmes? Ja by som ju asi prijala, preco nie. Aj tak teraz pracujes, dcerka je asi v jasliach. Pokracujte takto nejaky rok alebo dva a potom kludne sup sup na druhe dieta.

zienkakatka
9. aug 2015

Ak sa na dieťa necitis tak nie. Tiež by som si vybrala prác ponuku. A keď budeš mať práce plne zuby šup babo 🙂 tiež chcem do práce zatiaľ však stále hľadám. Nechcem zatiaľ druhé dieťa a neviem ci dakedy aj áno bohužiaľ necítim to tak. Môj syn je pre mňa všetko ale citak na druhé ee. Chcem lepší život pre nás preto chcem ísť pracovať. Lebo cítim že má to doma už depta :(

horana
9. aug 2015

Podla mna je lepsie mat deti blizsie vekovo, budu zomknutejsi partaci. Aj ich zaujmy budu velmi rychlo tie iste - levelovo, nebude musiet jeden riesit piesok a formicky a druhy uz vylety, plavanie...rodina je tak viac kompaktna.
Ked teraz budes robit karieru, budes mat 2 jedinacikov.

alaguema
9. aug 2015

@monik1986 čo ti to pomôže, ako by sa kto zachoval? Ja som odložila kariéru akonáhle sa nám narodila prvá dcérka, dva roky na to som porodila druhú, boli a sú pre mňa prioritou, práca je na druhom mieste, zariadila som si to tak, že robím na seba, čo mi dáva flexibilitu. No ale na základe tvojho "musela som vypadnúť z toho kolobehu" by som na tvojom mieste robila kariéru, veď po dieťati netúžiš a to je prvý a základný predpoklad a dôvod prečo mať deti. Ešte na margo kariéry...ako som sa vrátila späť na SK, tak niekedy nevychádzam z úžasu nad tým, čo sú tu ženy ochotné obetovať za tak málo peňazí. Je to skutočne nejaká super mega ponuka, ktorá ťa vynesie vysoko, alebo len obyčajné povýšenie za stovku navyše? Viem, že tu je to pre niekoho slušný rozdiel, len či to v konečnom dôsledku bude za to stáť.

oktoberka
9. aug 2015

@monik1986 vela zalezi od tvojho veku,lebo si mozme nahovarat co chceme,ale deti sa naplanoavt nedaju na "lepsie casy".
Mozno niekto ma to stastie.
Teda,ak chces deti,reps.aj druhe a mas uz trebars po 30tke,chod do druheho dietata,kariera si ta pocka,ked si uz pri prvom mohla ist do prace tak skoro.
Ja som sa vzdala trosku kariery kvoli detom,bohuzial,niekto z nas dvoch s manzelom musel a manzel rodit nevie 😀 ,ale nelutujem.
Je pravda,ze mi je niekedy luto za pracou,za kolektivom,ze mam pocit,ze som v strasnej ponorke,aaaaaale aj tak si mysilm,ze som urobila dobre.

Snad sa profesne este niekde dostanem,no a akeby aj nie,som spokojna aj s tym,co som dosiahla doteraz-profesne.
Ked vidim,ake problemy maju s detmi zeny,kt. privelmi planovali a odkladali,som rada.

sense
9. aug 2015

Rozhodla by som sa tak akoby som to citila v tej chvili ak chlap tuzi po dietati dalsom je ochotny ostat na materskej a starat sa?

mircalla
9. aug 2015

@monik1986 tak to cisto zavisi od tvojich priorit...ja som 2 krat obetovala vyborne rozbehnutu karieru.....uvidime, co bude, ked sa vratim po MD
A inak nikde nie je napisane, ze sa to hned podari a ani hned neodides z prace

alaguema
9. aug 2015

@sense to je už poriadne zvrátená logika vecí, ak muž, ktorý túži po dieťati, s ním má byť pripravený aj ostať na MD. A má ho aj kojiť? Možno by sa už konečne mohli naučiť aj rodiť, aby ženy mohli v kľude chodiť do roboty 😀

oktoberka
9. aug 2015

@alaguema ja si niekedy myslim,ci zeny-feministky sa neboja materstva prave preto,ze si az tak neveria a sebadoveru si chcu ziskat tym,ze zrelativnia ulohu otca-muza.
Neda sa dat rovnitko medzi muza a zenu.
V profesionalne rovine ano,preco nie,ved obaja maju moznost byt vynikajuci v tom,co robia.
Ale neda sa zrelativizovat postavenie a poslanie matky a otca v rodine a ich prinos.
Mozme si nahovarat co chceme,neda.
Ano,aj otec moze ostat doma na materskej,preco nie?
Ale toto by som brala len v pripade,ze zena ma slubnejsiu karieru?svojim prijmom im momentalne vyriesi problem s hypo,atd
Ale nie preto,ze chce nieco dosiahnut,lebo vzdy to bude v rodine citit,ze matka chybala tam,kde mala byt MATKA a otec chybal tam,kde mal byt OTEC.
Opakujem,je mozne to vymenit na chvilu a v urcitych situaciach,ale vymenit to iba z feministickeho presvdecenia je blbost(prepacte za otvorenost a priamost)
Ono to potom niekde casom vyskoci 😒

sense
9. aug 2015

@alaguema ak zena netuzi po dietati dalsom a ma moznost dibrej prace preco by mala zena vsetko obetovat...moze predsa zacat robit a ked bude tuzit po dalsom tak sa snazit o dalsie...ja zas nevidim dovod preco by mala zena vsetko obetovat len preto ze muz chce...ojrem toho moze byt polroka doma a potom moze byt aj chlap doma

mircalla
9. aug 2015

@sense Suhlasim...inak v skandinavii je to uplne bezne, ze je s dietatom doma aj otec resp. od urciteho veku. Inak primarne si myslim, ze by to mala byt matka
Ale zase slovenske extremy, ze zena je 10 rokov doma s 3 detmi..........no co ja viem...podla mna sa to u nas mierne prehana s tym pobytom doma s detmi

mima4
9. aug 2015

@oktoberka
nemyslim si, ze je zle, ze zena chce nieco aj v praci dosiahnut. To ze zena pracuje, neznamena, ze automaticky ako matka chyba...taktiez su zeny, co su cele roky doma a ako matky chybaju.... A ona sama nepovazuje toto obdobie za vhodne... chce to odsunut...cize sa do materstva nehrnie... hrnie sa do toho jej manzel, ktoreho sa to v praci vobec nedotkne

oktoberka
9. aug 2015

@mima4 myslela som to vo vseobecnosti,nereagovala som na autorku
a co sa tyka toho,ze zena chce nieco dosiahnut-no,zena by mala chciet nieco v zivote dosiahnut-aj profesne,aby si ju muz,manzel,partner vazil,aby si vazila samu seba,aby si verila,aby mala nejaky svoj "zmysel zivota".

mas pravdu,ze nie kazda matka,co pracuje,je zla matka,no a tamco je doma pri detoch automaticky dobra.

Ale nepaci sa mi,ked sa zeny pasuju do rovinys muzmi,lebo nie je to tak a ani nemoze byt.
A keby sa tak trosku nad sebou zamysleli,tak pridu na to,ze maju podstatne naviac 😀 😀 😀
nemusia tak bojovat s rovnopravnostou,iba sa oberaju o "zenskost"a energiu 😀

Zena dokaze byt dobrou matkou,venovat cast zdravia,casu,tela,nespat,nejest,atd,atd,atd a este popritom byt aj v niecom dobra,dokonca lepsia ako muzi 😉

akurat si treba najst partnera,manzela,kt.to oceni,kt.jej pomoze aj s karierou,kt.pochopi aj jej tuzby a sny a tym padom si zena nemusi dokazovat feminizmom nic 🙂 😉

emilia25
9. aug 2015

No ked clovek tak uvažuje najprv deti a ked uz viem na milión ze uz nechcem ďalšie potom by som sa šupla na kariéru a pracovala na nej az do dôchodku.

gretocka
9. aug 2015

@monik1986 a co chces ty? mat druhe dieta preto, lebo chce manzel - no ak to nechces aj ty, mozes skor ci neskor tomu dietatku podvedome vycitat, ze ti prekazilo karieru.
Na druhej strane, ked sa potom po case rozhodnes, ze uz chces zas vypadnut z prace dietatko nemusi uz prist.
Pre mna osobne je kariera vzdy az druhorada. Deti a rodina su mojou najvacsou karierou. Ale viem, ze mnohe zeny to citia inak.
Takze rozhodnutie ci prijat pracovnu ponuku alebo mat druhe dieta nevyriesi za teba nikto iny - je to len na dohode teba a manzela.
A najma, nech sa rozhodnes akokolvek, prosim nevracaj sa uz potom k tomu a neries, ze co by bolo keby som sa rozhodla inak. V tejto otazke nie je zle a dobre rozhodnutie, je len rozhodnutie ktore urobite - vase.

alaguema
9. aug 2015

@sense myslím, že primárne by žiadna žena, ktorá po dieťati netúži, dieťa ani nemala mať. Nech sa venuje kariére na plno a manžel sa už nejako so svojimi túžbami vysporiada. Mať dieťa a po pol roku od neho odísť je vlastne načo dobré z pohľadu toho dieťaťa? Čo by si asi tak myslelo o takom pláne? Narodilo som sa, aby sa vyplnila túžba oteckovi, mamička ma až tak nechcela, tak teraz odišla do práce aj keď som k nej za tých 6 mesiacov priliplo. Škoda, že to pre ňu bola priveľká obeť zostať doma so mnou. Tak nejak?

annamarcon
9. aug 2015

@monik1986 tipujem že si ešte celkom mladá mamička, jedno dieťa už máš. Ja by som ponuku prijala a po čase by som išla znovu na materskú

alaguema
9. aug 2015

@mima4 nie, nie je na tom vôbec nič zlé. Každý sa potrebuje realizovať aj inak, než v rámci rodiny. Ale 6 mesačnému bábu pracujúca matka chýba, ak bol s ňou tých prvých 6 mesiacov.

zofiac
9. aug 2015

Ahoj, nečítala som komentáre hore, ale čo tak vziať tú ponuku z práce, aspoň vyskúšaš, čo to obnáša. A keď budeš cítiť, že chceš druhé, jednoducho do toho pôjdete. Lebo nepáči sa mi tá veta ...."ale to nemôžem mať druhé dieťa". A čo ti akože spravia v tej práci, ak to druhé dieťa príde? Vyskúšaj a možno zistíš, že to zvýšenie platu ti za to ani nestojí, alebo že sa na to necítiš, alebo zrazu veľa zodpovednosti a nevychutnávaš si dieťa ta, ako by si chcela atď. Dúfam, že ma chápeš dobre 🙂