Dilema ohľadom splácania polovice hypotéky priateľovho bytu
Ahojte, prisla som si sem po radu. Moj priateľ si kúpil byt. Problem nastáva v tom že chce aby sme všetko platili pol na pol - hypo+náklady na bývanie ma 400€. Ja nevidím dôvod, aby som mu splácala polovicu hypotéky keďže byt je len jeho a ja tam s ním budem bývať. Náklady na bývanie sú 150€ čiže som ochotna mu davat 75€. Dalej, je mi to blbe, no ja do toho bytu nemienim investovať svoje peniaze. Samozrejme veci ako obliečky, paplony, kuchynské náradie atd si tam kúpim, no nič hodnotnejšie. Myslite ze to je správne, alebo by som mu mala finančne pomôcť?
Vieš čo mu navrhni? Že mu budeš dávať polovicu tých energií, prípadne niečo málo naviac (predsa len budeš opotrebovávat jeho nábytok, spotrebiče a tak) a že tú polovicu hypo budeš dávať na svoj sporiaci účet a až sa raz staneš spoluvlastníkom toho bytu, samozrejme aj spoludlznikom, tak sa tie peniaze použijú na jeho predčasnú splátku. Ako sa zatvári...
No neviem, este platit frajerovi aj za opotrebovanie nabytku a pouzivanie spotrebicov?
Tie vztahy uz fakt stracaju podstatu.
@number19 pracku, kuch linku atd platím ja 😃
dobre robíš... nájom je OK ale hypo by som mu určite neplatila keď byt nie je aj na Teba 🙂
Tak isto aj veci do domácnosti (paplony, obliečky, doplnky, kuchynské veci, .... )
Kuchynsku linku? Ta mu zostane, toho si si vedoma.
Tak ak ti to vyhovuje...hlavne neplat tu hypoteku, ak uz nieco tak len rezia a na pol.
@number19 pomohol mi aj on dost v zivote, takze financie za tu linku mi vadit nebudu😊
@number19 je to 5000€
Tak toto je napr. zaujimave, nemas problem vycalovat mu peniaze na kuch linku... ale problem podielat sa "na najomnom" na byvanie ano... to nedava uz vobec ziadnu logiku. Za rok sa mozete rozist.. povies si, ze ok, tych 100-200EUR to som mala mesacne na byvanie ok.. ale nechala som mu tam kuchynu :D To ti nevadi.. :D no neviem, uz som asi ja divna 🙂
5k do cudzieho. Tomu sa hovori racionalna investicia.
Kolko odrobenych mesiacov to pre teba znamena? Ty si mu uz tu hypoteku o ktorej sa tu cely cas tocime uz ciastocne zaplatila.
@simca06022011 on mi pozicial asi 4roky dozadu keď som nutne potrebovala 🙂) takze takto ako keby sme sa vyrovnali
@simca06022011 jasne, ja mám tiež svoj byt ktorý musím platiť 🙂
tak v nom byvaj
@simca06022011 čítate prosím Vás medzi riadkami? Písala som, že v tom byte bývajú moji rodičia. Rodičovský dom sa predal, peniaze sa rozdelili, kúpila som si za to byt a bývajú tam moji rodičia. Neplatia mi nič, pretože som to nechcela.
ale toto nemusi ani mna,ani frajera zaujimat (inak ano to som citala). Pises tu stale dookola ako si ty platis svoj byt, a on svoj.. tak si byvaj vo svojom. To je voje rozhodnutie, ze si si to takto s bytom a rodicmi poriesila. Nemas problem dat 5t na linku co tam ostne, lebo si tak vyrovnavate dlh, ale aby ste sa normalne dohodli na tom, ze budes prispieva na byvanie je problem. Proste nema to ziadnu logiku. Hadam mam prispievat na byvanie tam kde byvam. Keby si nebola u frajera, ides do podnajmu a platis tam? Asi ano...
Priateľ má tiež svoj vlastný byt a ak ja nie som na LV čo sme sa dohodli že zatiaľ určite nebudeme spolu brat hypo tak si celú hypo platí sám, vlastne som to ani nemusela navrhovať lebo to bola preňho automatika. Prispievam ale na režijné náklady, stále menej ako polovicu, to mi tiež "nastavil" on. No a doplnky do bytu, nákupy atď ideme v podstate fifty fifty.
Na kuchynsku linku by som ale neprispela. To je niečo čo so sebou nevezmes takže sa trochu divím že hypotéky sa bojíš ale s linkou nemáš problém. Je to ale vaša dohoda samozrejme. Príde mi to trochu vychcane zo strany tvojho priateľa - platiť hypo, linku ...no neviem :D
@number19 ja som jej písala, nech mu to len tak navrhne, že ako sa zatvári, čo na to povie...mne je jedno ako si to porieši, informácie z nej lezú moc pomaly, čo teraz ku koncu popísala mi príde celé divné a nechápem celkom ako fungujú. Ja keby som vedela, že má chalanisko náklady na byt 400 a cca 75 by malo ísť len na energie za mňa, tak tú stovku by som dala, ale určite by som tam nekupovala linku. A to s tým jej bytom tiež celkom nechápem. Či jej neplatia rodičia ani za energie alebo ako
Maximálne správny postoj!!!!!!!!!!!!!!
Chýba mi informácia, o aký dlhý vzťah sa jedná a či ste sa už bavili o nejakých plánoch do budúcnosti. Lebo ak by sa jednalo o dlhoročný vzťah, zarazila by ma požiadavka platiť polovicu hypotéky bez toho, aby sa zvážili iné možnosti (napríklad svadba a následná spoločná kúpa bytu). Takto to vyzerá, akoby priateľ s Tebou nejako extrémne vážne nepočítal, ale čerpal iba benefity. Tiež je otázne, kde bývaš aktuálne (bývate aj teraz spolu niekde v podnájme alebo každý zvlášť?) a kto prišiel s nápadom na spoločné bývanie. Je trošku divné, že hneď vytasil svoje požiadavky. Ak prišiel s myšlienkou na kúpu bytu na hypotéku on sám a hneď na Teba vyvalil aj nápad, že tam budeš bývať s ním a platiť mu polovicu nákladov, tak by mi kontrolka nie že blikala, ale zavýjala 😀 Môj teraz už manžel kupoval svoj byt, keď sme spolu boli ešte iba pár mesiacov. Rozhodol sa sám a financoval si to sám. Chodievala som k nemu len na víkendy, lebo som pracovala a bývala v podnájme v inom meste, ale nikdy ho ani nenapadlo si čosi odo mňa vypýtať. Dokonca sa veľmi bránil, keď som mu navrhla, že nám aspoň zariadenie spálne zaplatím ja (spávali sme na matracoch pohodených na zemi, lebo na všetko hneď financie neboli, byt sa zariaďoval postupne). Ja som to ale tak cítila, že sú to veci, ktoré budeme užívať obaja a je normálne, že čímsi prispejem, nešlo o nejakú veľkú sumu. V tomto vzťahu som ale cítila, že kamsi smeruje, že muž so mnou do budúcna počíta, lebo aj všetky obklady a dlažby ma brával vyberať spolu s ním, nech sa mi páčia a dobre sa v tom byte cítim. O ďalší rok sme mali svadbu, a keď sme sa sťahovali do iného mesta, nový byt sme už riešili spoločne. Ak ste teda spolu už viac rokov, zdá sa mi minimálne divné, že sa nad otázkami spoločného bývania zamýšľate z pohľadu JA a ON a nie MY.
Nefer by bolo splácať jeho hypotéku keď niesi na LV, nefer je ale aj 75 eur na energie. To su len energie, byt aj spotrebiče sa ale opotrebovavaju, nemôže to on ťahať všetko zo svojho, platiť len polku energie je zas vychcanost z tvojej strany.
Takže buďto mu pridaj nejaké euro ako nájomné, alebo investuj do domácich spotrebičov, nábytku (tie si v prípade rozchodu vezmeš zo sebou)

@malva123 ale ja by som od nej nechcela aby mi platila polku hypotéky. On si ten byt nekupoval kvôli nej. A to že ona s ním ide k nemu bývať mu nedáva právo chcieť od nej polovicu hypotéky, alebo áno?