Dilema - oznámenie o smrti
Riešime dilemu. Jedna osoba v rodine ma rakovinu v poslednom štádiu. Lekárka, ktorá jej to oznámila, zažila hysterické vystúpenie osoby až sa zľakla a povedala že nech sa nebojí, že ju budú liečiť. Príbuzným ale povedala že je to otázka dní prinajlepšom mesiacov.
Ak by ste boli na mieste príbuzných povedali by ste to tej osobe? A druhý pohľad, ak by ste boli tou osobou, ktorej sa kráti čas - chceli by ste to vedieť? Za mňa osobne, ja by som to chcela vedieť a upratať po sebe na tomto svete.
@ateh no,myslim,ze ona vie,ze zomiera....teraz u nej prebieha proces zmierovania sa,vyrovnavania sa so situaciou.
A s tym uz si kazdy musi pomoct sam. Rodina vie byt napomocna.
Niekto hned rezignuje,niekto ide do boja,neveri tomu....
Ta zena potrebuje cas...cas zmierait sa s bliziacou smrtou. Uz tazko jej byde teraz zalezat na to,co kde dlzi,ci nedlzi.
@ateh povedia im to na dedičskom konaní, to nebude síce hneď po smrti ale povedia. Doteraz ich to nezaujímalo a teraz ich to tiež nezaujíma preto, že by chceli dotyčnej pomôcť dlhy splatiť, ale len preto, aby si mohli prepočítať, či sa im "oplatí" dediť. Pre mňa je to úplne choré.
Veď najprv nech riešia kto ju doopatruje, pohreb. pomník, na prípadné dedičstvo ozaj času dosť.
@sissy27 neviem viac okolností a ani nepotrebujem, ja by som sa nepýtala, ale ako v princípe toto je tabu téma? Ak sú dlhy menšie, tak sa niekedy dá aj pomôcť rodičovi. A niekedy absolútne, lebo je to jeho vec a hotovo. A nie že deti nemajú záujem, len dotyčný si proste nevie zrátať 2a 2 a hrá sa na nedotknuteľného. Takže opakujem viem málo informácií, stáva sa kadečo. Ale je to jedno vlastne, lebo otázka bola iná v úvode. A nevieme AKO sa kto čo opýtal...
Ja napríklad považujem za normálne ak deti vedia, že rodič má ešte niekde úver alebo niečo podobné. Nestarajú sa mu do toho, nevedia na cent presne, ale v rámci ok vzťahov toto o sebe vedia. Lebo proste sa normálne bavia. Je to problém?
Z napísaného mám skôr pocit /ale je to pocit/, že konkrétny človek je na viacerých frontoch komplikovaný...
@bagre nie, nie je to problém, ak to vedia priebežne. Ale že zrazu sa tak intenzívne zaujímajú v podstate až pred smrťou, to mi tak úplne ok nepríde... Hlavne teda ak im nejde o nič iné, len aby si vypočítali, či dedičstvo prijať alebo odmietnuť, splácať sa za ňu asi nechystajú...
Ale ako čítam, tak pani má zrejme viac diagnóz a úprimne toto asi v jej prípade nemá zmysel teraz riešiť. Proste len počkať na dedičské konanie.
Ja by som chcela vediet pravdu, nech viem na co sa pripravit, pretoze clovek aspon vie co s nim je, vie potom s tym nejako nalozit.
Mne umrela mamina na rakovinu ocino jej nikdy nepovedal,ze je to stratene a nie je sanca.Psychika robi vela a mamina tu bola s nami o tri mesiace dlhsie ako jej predpovedali lekari,chcela zit tak velmi...Za mna urcite nepovedat
preco sa nespytate priamo tej osoby hypotetiticky? ako sa citis? ako ti to padlo ked ti lekarka povedala...? rozmyslam ci by bolo bolo spravne...ako by som sa citila ja...keby... chcela by si to radsej vediet ci nie?
ak su problem iba dlhy: vies viem ze sa liecis ale pre istotu ak by nahodou....nechcela by si nam povedat o....?
Nie. Nepovedala som. Mali sme to u otca. Zomrel v nemocnici s tým že všetko bude ok. Veril že pondelok pôjde domou. Zomrel piatok. Nechcela by som aby sa trápil ešte aj tým že zomrie.
Ja by som urcite chcela vediet. Aj som o tom vo svojich 40 rokoch uistila manzela 🙂 ze keby sa nahodou nieco stalo a lekari by sa tvarili, ze je to ok, ale nebolo by, nech ma nenechava v klamstve. Chcela by som sa na to pripravit, najma duchovne a tiez vztahmi v rodine. Len nie klamstvo.
@nistika rozhovory s nou prebehli v tom duchu a prebiehaju. Ale nic nepovie. Dost vela aj klame a narobila intrigy. Pravda je u nej relativna a meni sa podla toho s kym rozprava. Uz jej to neskusaju povedat a cakaju co este pride. Velku rolu tam hra aj psychicke vydieranie z jej strany, ktorym kryje svoje klamstva.
@ateh pozor, sú ľudia, kt. rakovina nič nedá a nedala. Choroba nie je záruka lepšieho života, lepšieho ja. Práveže sú osoby, kt. zostanú tak zlé, možno aj horšie voči druhým. A áno chca by som to vedieť keby som bola chorá a koľko mi ostáva a co sa týka blízkej osoby, podľa toho, kto by to bol.
Ja ti dam iny pohlad na vec: Nuz mali sme taku situaciu v rodine, velmi aktivnu tetu. Teda sesternicu mojho otca. My sme vedeli, ze otec je v poslednom stadiu a aj otec vedel, ze teda rozhodne nema toho vela do konca. Aj ked davali mu pol roka, ale vydrzal bojovat 2 roky. My sme riesili rodinne veci a ano presli sme si vsetkymi fazami smutku...lenze ona presne tak bola presvedcena, ze ona mu to pekne vysvetli, ona mu vsetko vybavi, ona mu vsetko zariadi.atd...atd....no suma sumarum to dopadlo tak: poslali sme ju v navale zlosti do riti, na pohrebe som ju vyhodila a nikto z rodiny neudrzuje s nou kontakt uz..pozor, aby ste nedopadli tak. Su veci, co patria len na najblizsiu rodinu (manzelka+deti)
Ina ano, notar potom na dedicskom aj tak zisti ci mal dlzoby. A ano, banky a uverove spolocnosti maju bordel v papieroch. Moj nebohy otec uz bol 2 roky mrtvy ked nam prisla nova ponuka na pozicku, na jeho meno, v telefone pani nedokazala pochopit, ze nemame zaujem, lebo vsak zomrel....ked som uz s nervami pri 5 takom telefonate vysvetlila, ze "dofrasa dajte nam uz pokoj, vsak je mrtvy", tak sa nakoniec spamatali...a ta galimas co som ja mala v SLSP. Tiez mila pani, ked som jej vravela, ze spoludisponent mojho uctu (otec) je mrtvy a chcem aby tam dali moju mamu, tak stale verklikovala naucenu poucku, ze "nebohy musi prist podpisat papiere"..tam som vybuchla "ze kurva nebohy asi tazko pride pospisat papiere"...teraz co uz nemaju priehradky, tak zo stolicky nadvihlo az riaditelku a prisla to riesit....
@lubkavargova1 ja sa aktivne v tomto neangazujem. Riesi to len jej syn, ktory je jej najblizsi. Pozeram ze tiez ste si presli svoje, veru tie banky idu riadne na nervy.
Uz zrejme vidi sama na sebe ze to nejde k lepsiemu, chemoterapie jej nepomahaju a vyzera horsie. Dokonca sa rozhovorila aj o financiach. Tak hadam to vsetko urovnaju.

@sissy27 este nutne dodat - financne jej pomahaju a pomahali, preto nemyslim ze by sa nestarali aj predtym. Ona ma ale taku poruchu, ze ma nutkanie vlastnit vela veci. Jej byt je sklad, nakupuje sprostosti a ked nema za co, tak si pozicia.