icon

Diskusia o financiách po rozvode: Ako to riešiť pred deťmi?

18. máj 2024

V rozvedených rodinách sa bavíte o peniazoch pred deťmi? Požiadala som exmanžela o zvýšenie výživného, keď sme si menili deti a napísal mi potom správu, že pred deťmi sa nechce o tom baviť. Ja nemám čo tajiť. Všetko sa zdražovalo a za dva roky nám náklady zrástli. Mne vzrástol plat o smiešnu sumu. Tak som prosila o 50€ na každé dieťa viac. 250€ na dieťa na prvom a druhom stupni základnej školy. On zarába dvakrát toľko čo ja. Pýtam naozaj len keď musím a klesla by naša životná úroveň. Vraj či miniem 1000€ na deti? Myslel tým jeho a môj podiel. Jasné že sa dá šetriť. Ale mne príde divné, aby deti cítili finančne to, že sme rozvedení. Pri ňom majú všetko, lebo podniká a vie zarobiť viac keď chce. Ja si pri nich nemám ako privyrobiť. Iba ak by som si našla aj druhú prácu a odniesla mu deti a to by on nesúhlasil, lebo by nemohol zarábať on. Má ich každý druhý víkend.

autor
18. máj 2024

@pribinak on nevie že je to nízka suma. Nevedel čo koľko stojí ani keď sme spolu žili. Keď raz začal vyhadzovať, že veľa míňam a začala som mu dávať bločky, aby videl na čo, tak až vtedy pochopil. K nemu idú deti na dva dni komplet vybavené. Kupuje len lyžiarsku výstroj, bicykle, korčuje. Inak ma všetko vždy nabalené, lebo neznáša nakupivať.

@ckocka ja netvrdím, že je to správne. Snažím sa pochopiť ako by to mohlo uškodiť deťom, lebo mi na nich záleží. Ale popýtať viac peňazí ani pre mňa nie je príjemné, lebo aj ja mám zakorenené v sebe, že je to niečo zlé. Potom si človek aj v práci bojí pýtať zvýšenie platu. Ale nič zlé na tom nie je. Potrebujeme ich. Nechcem mu tým ublížiť. Viem že na to má a nám to pomôže. Prečo by to deti nemohli vedieť, že išlo všetko hore a mne plat nešiel natoľko hore, aby to nepocítili, že sú z rozvedenej rodiny. Keby sme boli spolu, tak to necítia.

h2
18. máj 2024

Tu nejde o to, že tvoj ex sa nechce pred deťmi baviť o peniazoch, ako takých, nejde o to, aby deti nevedeli, čo koľko stojí a podobne. Ide o to, že on nechce, aby si ty pred deťmi rozoberala, že on by ti mal platiť viac, že platí málo a mohol by si dovoliť platiť viac, keby chcel, ale nechce... atď. Lebo tým podsúvaš deťom, že "zlý otecko vám nechce dať peniažky", keď to mám takto expresívne napísať. Toto si naozaj riešte bez detí.

ckocka
18. máj 2024

No počkaj, aj keď sú úplné rodiny tak nie všade si možu dovoliť kupovať ďeťom všetko, alebo ani nechcú. A potom im to ako vysvetlujú, že šéf v robote je zlý a nechce pridať? Fakt iný argument neexistuje?
Ja si myslím že by si mala požiadať o vyššie výživné, aj ďeťom vysvetlovať ako zaobchádzať s peniazmi, ale pokiaľ možno bez obviňovania otca.

pribinak
18. máj 2024

Tak si jednoducho podaj návrh na súd a hotovo. Pre mna by to bolo jasne a ideálne riešenie
Sumu urcii súd a hotovo

autor
18. máj 2024

@janewithane pozri mne tá situácia tiež nie je príjemná a má ale aj výhody. Nemôže robiť pred deťmi cirkus a musí sa správať slušne. A inde sa nemáme ako stretnúť osobne.
@bluka2 mám najvyššie dosiahnuté vzdelanie a na úkor detí si prácu hladať môžem, ale musel by sa o nich starať ich otec, ktorý za ten čas zárobí xkrát lepšie ako ja na nejakej brigáde. Sme z regiónu kde si prácu vyberať nemôžeš veľmi. Mám ju stabilnú a dovoľuje mi sa starať o deti aj v prípade chorôb, takže mi príde fér pýtať viac od ich otca, ktorý zarába minimálne dvakrát toľko čo ja a snahu strážiť deti na úkor jeho práce nemá.

apolka77
18. máj 2024

Deti stresujes tým, že ich zatahujes do veci , ktoré si majú rodičia riešiť medzi sebou. Nie je to ich vina, že vy dvaja sa neviete dohodnúť. Naco majú ešte rozmýšľať cítiť sa vinné že ty sa trápiš. A že ocko je lakomec.
Vyries si to s ex bez nich !
Jasne povedz, že keď sa nevie dohodnúť budeš to musieť dať na súd keďže živorite a už ťa nebaví stále deťom hovoriť že to si nemôžeme dovoliť kúpiť...a spýtaj sa či si želá takýto život pre svoje deti.
Prípadne ho postras striedavkou či nech si vezme deti on, keď má pocit že sa dajú uživiť dva za 400..
Ale deťom dajte pokoj ...stále si nenapísala koľko majú decká rokov to je tiež dosť dôležité ako to môžu celé vnimat

autor
18. máj 2024

@ckocka však ani ja im nechcem kupovať všetko. Snažím sa kupovať úplne obyčajné veci. Ale už 14 r. sa chce nejak obliecť, vie že spolužiaci majú aj to aj to. A Ty vieš, že keby si žil s ich otcom, tak aj my by sme mali to aj to. Tak nedopraješ dieťaťu? Samozrejme, že v rozumnej miere. Ja som si od malička vedela deliť peniaze a viem to aj teraz. Vždy sme všetko mali, ale nikdy nie niečo extra. Proste priemer. A toto sa snažím zabezpečiť deťom. Ich otec je taký istý a keby sme boli spolu, tak by s normálnymi výdavkami súhlasil. To len má problém po rozvode nejak finančne si myslieť, že mu chcem uškodiť. Ale nemá na to absolútne žiadny dôvod, lebo majetkové vyrovnanie sme neriešili súdne ale dohodou medzi nami a veľmi dobre dopadol on. Každý naokolo nechápal, že som s tým súhlasila. Ale súhlasila som preto, aby sme naďalej mali dobré vzťahy a dúfala som, že to deti finančne nepocítia a bude sa starať, lebo viem že vie a má možnosť lepšie zarobiť ako ja.

ckocka
18. máj 2024

No a aký je teda ten dôvod že nemôžeš skúsiť si to najprv vyriešiť s exom súkromne? Možno ti to odkýva, a žiadny problém ani neexistuje.

autor
18. máj 2024

@ckocka ja som chcela vedieť dôvod, prečo ho ,,tak stresuje" sa baviť o tom pred deťmi. Povedala som mu to pred deťmi, lebo že lepšie osobne a ja sa s ním osobne inak nestretnem. A druhá vec je, že nemôže robiť cirkus a musí sa kontrolovať. A nesúhlasil. Začal mi vypisovať správy, či je to nutné zvýšenie a nemám to riešiť pred deťmi. Ja na tom nič tajné nevidím. Tak preto táto téma, že prečo to neriešiť pred deťmi. Však to sú ich peniaze. Miniem ich na nich. Nie na seba. A to keď nedá pocítia aj oni. To nie sú škôlkári, že ich držíš v sladkej nevedomosti, že tá platobná karta pípne stále. Vedia, že majú svoje účty kde im sporím peniaze čo dostanú na sviatky. Patrí to k finančnej gramotnosti dieťaťa z rozvedenej rodiny. Taká je doba.

ckocka
18. máj 2024

Toto je zbytočné. Rob ako uznáš za vhodné, nakoniec si vždy musíme nejako poradiť sami. Prečo to neriešiť pred ďeťmi tu zaznelo veľakrát, ak sa s tým nestotožnuješ, v poriadku.

klementinka58
18. máj 2024

mala som vyzivne 40e na syna a nie neriesila som to pred synom nikdy, ten ani nevedel kolko mi otec plati, ked som ziadala zvysenie tiez nevedel ze som bola na sude. Kupila som mu vsetko co potreboval, nastastie si nikdy nezakladal na znackovych veciach. Teraz ma 22 a od 18stich chodi vyzivne jemu na ucet tak uz ma prehlad 🙂 Mne to prislo trapne riesit to pred dietatom

h2
18. máj 2024

Absolútne nechápeš, čo ti tu píšeme. Ak manžel so zvýšením výživného nesúhlasí, je pochopiteľné, že nechce, aby deti počuli, ako ho mamička prosí, aby "im" dal viac peňazí a ako to on odmieta. Mám ale dojem, že práve kvôli tomu to pred tými deťmi vyťahuješ. 😒👎

luccija
18. máj 2024

Keďže vtedy to bolo neoficiálne a mal dobrý plat bola to chyba.Mas teraz možnosť vyjednať, že buď Ti bude dávať viac, alebo to dáš na súd.Detom by som nič nehovorila

lujza123
18. máj 2024

Nezaťahuj deti do vašich finančných sporov.

Finančná gramotnosť pre deti na ZŠ, SŠ je hospodárenie s ich vlastným vreckovým a približná vedomost o prijme rodiny - v zmysle ze z platu treba zaplatiť co treba, odložiť si a zvyšný budget môžme minút ….

Toto co si ty spravila je kalkulácia - vyblafnem to na neho o zvýšení výživného ked si budeme odovzdávať decka aby nemohol moc protestovať. A ked nebude súhlasiť tak aspoň decka budú počuť aký je lakomý.

Ja ta chapem, viem ake to je hrozne ked musíš vysvetlovat lakomcovi ze je povinný zabezpečiť svojim deťom rovnakú životnú úroveň ako ma on. Ale ide to napísať aj e-mailom či v telefóne. Čísla o inflácii sú oficiálne tam aj keby to prepočítas na % tak zvýšenie je oprávnene.

Ked mas silnú potrebu aby deti o vašich finančných sporoch vedeli dávkuj im to opatrne, nevzbudzuj u nich pocit viny za to ze sú a stoja vas peniaze.

autor
18. máj 2024

@lujza123 ja to neberiem ako spor. To je ten problém. Každý rozumne zmýšľajúci človek, to chápe ako oprávnenú potrebu pri náraste cien. Ja sa snažím pochopiť, čo by na tom mohlo deťom ubližovať. Po rozvode je veľa veci, ktoré môžu dieťaťu ublížiť. Niekedy jedno slovo, veta. A nie zámerne povedané s cieľom ublížiť. Je to proste ťažké. Ale to dieťaťu môže ublížiť aj v netozvedenej rodine niečo čo nesprávne pochopí. Naozaj im nechcem niečim ublížiť. A z môjho pohľadu na tej požiadavke pred nimi nič zlé nevidím. Ani odpoveď som vtedy nečakala, však on si to tiež musí rozmyslieť. Len ma zaráža, že kopec ľudí to berie ako ubližovanie deťom. Ja sa nebavím pred nimi o jeho milenkach, len o peniazoch. Sú to už veľké deti. Vedia, že keď niečo chcú, tak potrebujú na to peniaze. Keby bol taký, že bude robiť cirkus pred nimi, tak tiež to neriešim pred deťmi. Žiadny spor pred nimi nechcem. Ale zasa ani tajiť finančnú situáciu. Nežijeme v rozprávke a k životu peniaze patria. Tak nechápem prečo by to malo byť pre deti tabu.

rorino
18. máj 2024

Už ti to ženy písali,deti môžu vedieť koľko na nich otec sa a a čo koľko stojí,ale načo majú byť vystavené vážnu sporu o zvýšenie?To je stresujúce,ťa diskusia,rozhovor,hádka,názvu to ako chces.Ale určite nie je pre deti príjemné počúvať,ako sa rodičia nevedia dohodnúť.

kitycat
18. máj 2024

No tak ti napisal, ze to nechce riesit pred detmi, tak to respektuj.
Napis mu kolko by si chcela a co on na to.
To ze ti dava malo je tvoja vec ked to nechces riesit sudne

syslik81
18. máj 2024

riesi financie a ceny pred detmi ak maju na tp vek je ok ..ale nieje ok riesit dospelacke nezhody pred nimi-to ma muz pravdu ... to su ase problemy a deti za to nemozu-rieste eo medzi 4miocami alebo emailom pripade pred sudom ...

luccija
18. máj 2024

Už si ustúpila by pri majetkovom vysporiadaní teraz neustupuj

ktochytavzite
18. máj 2024

to je poriadne malo na obe deti sudom 200,Ta suseda ma 1000€ na dve deti,No jasne putaj a on zije dam ci ma dalsiu rodinu?

bluka2
18. máj 2024

Stačí, že to jedna strana berie ako spor, tak je to spor.
Dohodni sa s nim mimo deti, ak sa nedá, nech rozhodne súd.
Koľko rokov ma to mladšie dieta? Však školáci by kľudne počkali aj doma, keby si pracovala o hodinu dlhšie či mala náročnejšiu prácu, nie?
Znie to trochu akoby raz boli “veľkí “ = potrebujú sa lepšie obliecť a zároveň “mali” = nemôžeš sa kvôli nim realizovať v práci

januska12323
18. máj 2024

Prečo riešiš dospelácke starosti pred deťmi? Finančná gramotnosť neznamená, že musia vedieť o všetkých príjmoch a výdavkoch. Stačilo poslať deti do auta, že mu chceš niečo povedať. A mala by si to riešiť cez súd, čo je na papieri to je dané.

simca06022011
18. máj 2024

Bavila by som sa o tom s nim vtedy keď je príležitosť. Ak ho vidím iba keď mu deti podávam, tak áno aj pred deťmi.

arasidka123
18. máj 2024

Zo zákona máš právo žiadať o zvýšenie výživného a už či na to má alebo nemá preverí súd..mojim zas nahuckal po novom, že ich výživné míňam na ďalšie dve deti a oni z neho nemajú nič...

arasidka123
18. máj 2024

@januska12323 lebo existujú aj takí "oteckovia roka", ktorí to pred deťmi budú rozoberať...a tlačiť do hlavy, že či si potom zas budeš žiadať o ďalšie zvýšenie...

lusi79
18. máj 2024

@apolka77 a vy ste sa prečo rozviedli, keď je taký dokonalý? To nerypem, fakt ma to zaujíma

apolka77
18. máj 2024

@lusi79 píšem že je dokonalý? Píšem že spolu dobre vychádzame .
Primárne kvôli alkoholu a že to nechcel riešiť a množstvo iných veci ktorú tu nechcem spomínať. Kamarát je dobrý ale manžel a otec hrozný.

lujza123
19. máj 2024

Autorka, tak vidíš ze riešiť výživné pred detmi považuje za nevhodne okrem tvojho ex aj veľa žien. Zakaždým píšeš ze je to oprávnene, áno v tomto mas určite pravdu, ale naco to za každú cenu riešiť pred detmi ked to ide aj inak.
Ty to vnímaš ako súčasť ich finančnej gramotnosti aby vedeli koľko ich otec platí a ze si treba pýtať, pretože sam od seba nepridal na výživnom ked všetko slo hore. Ale ostatným ľudom to prijemne nieje

To sa ťažko vysvetľuje, ono je to viacmenej aj taký zvyk, bonton ze o finančných záležitostiach sa vyjednáva v súkromí
Predstav si situáciu inak, napríklad ze si na firemnom večierku či porade a kolega si začne pýtať od šéfa vyššiu výplatu, začnú sa tam hádať.
Bolo by ti prijemne to počúvať ?
Alebo si s priateľmi na večeri a pri platení sa začne nejaký pár medzi sebou hádať kto co ma zaplatiť, vycitky, obvinenia proste klasická partnerská hádka, chceš byt toho svedkom ?

Ved koniec koncov o nic hrozne nejde, tak si sa opýtala na peniaze pred detmi lebo ta nenapadlo ze to môže niekomu vadiť, pripadne ti to prišlo ako fajn vychovna lekcia . No a co.
Nabudúce sa ho spýtaj súkromne.

katkaseiner
22. máj 2024

Ja som uz asi docitala...cize nemozes si dovolit vsetko, pretoze mas nizke výživné, ale kedze muz zaobstarava bicykle, korčule, lyže, tak sa az tak neda povedat ze triete biedu...prepac, u mna to uz hranici s vychcanostou, u nas lyze nehrozia a to sme kompletna rodina 2+2, proste by sme si lyzovacku dovolit nemohli aj ked mame 2 vyplaty... no ved sprav ako myslis...ak to neda, pytaj cez sud, ale nezabudni poznamenat ze aj ked mas rozhodnutie 100€ na dieta, on uz davno dobrovoľne plati dvojnasobok

autor
22. máj 2024

@katkaseiner ale on neplatí mne tu lyžovačku, ale berie deti. Čo je na tom vychcanosť, keď on na to má a deti sa tešia? Preto pýtam zvýšenie, lebo na to má. Ja mu to nezávidím. Nech ich berie. Som rada. Ty by si asi na mojom mieste závidela, keď máš takéto zmýšľanie. Ja chcem len normálne vyžiť a na normálne vyžitie mi stačí do mesiaca 100€ viac. Jemu určite chýbať nebudú.
A súhlasil, tak nemáme sa o čom baviť.