icon

Zvýšenie výživného pre štúdium v zahraničí. Aké sú šance?

Včera o 17:44

Zdravím. Exmanžel platí na 19-ročnú dcéru, čerstvú maturantku 400 EUR mesačne výživné. Od nového školského roka by chcela študovať v zahraničí, kde budú náklady na štúdium cca 1400 EUR mesačne. Exmanžel s tým však nesúhlasí, chce, aby študovala v Bratislave, kde žijeme. Ak dcéra požiada o zvýšenie výživného z tohto dôvodu, aká je šanca, že by na súde uspela? Ideálne zvýšenie o 500-700 EUR.

Strana
z5
slavomira236
Včera o 17:54

@anonym_autor 400 + este 500 az 700? To tolko zaraba ? To je zvysenie o dost teda. To aj ty kej tolko das mesacne na studium?

anonym_7de892
Včera o 17:56

@anonym_autor šanca je takmer nulová, už teraz platí nadštandartne

anonym_c100cf
Včera o 18:02

Niektoré ozaj súdnosť nemáte . Ty máš tiež prenu toľko čo muž ? Ty jej dáš tiež okolo tisícky ? Žiaľ nie všetci čo by chceli študovať aj nato majú .

autor
Včera o 18:02
@anonym_7de892

@anonym_autor šanca je takmer nulová, už teraz platí nadštandartne

@anonym_7de892 No ale mal by platiť +- polovicu z nákladov na dieťa. Poplatok za štúdium a internát budú stáť cca 1400 EUR/mesiac. Plus oproti súčasnosti pribudnú cestovné náklady, vyššie stravné atď. Tak podľa mňa by mohol prihodiť aspoň 500 EUR. Ale naozaj neviem, ako to v praxi funguje, ak sa rodičovi, ktorému je dieťa zverené, dramaticky zvýšia náklady na dieťa kvôli štúdiu.

slavomira236
Včera o 18:03
@anonym_autor

@anonym_7de892 No ale mal by platiť +- polovicu z nákladov na dieťa. Poplatok za štúdium a internát budú stáť cca 1400 EUR/mesiac. Plus oproti súčasnosti pribudnú cestovné náklady, vyššie stravné atď. Tak podľa mňa by mohol prihodiť aspoň 500 EUR. Ale naozaj neviem, ako to v praxi funguje, ak sa rodičovi, ktorému je dieťa zverené, dramaticky zvýšia náklady na dieťa kvôli štúdiu.

@anonym_autor ale ona moze studovat na sk tu su tiez skoly....

sense
Včera o 18:06

Aky plat ma otec dietata?

anonym_7de892
Včera o 18:06
@anonym_autor

@anonym_autor Je dospelá, môže si aj sama zarábať, ak chce študovať v zahraničí.
Má možnosť ísť na školu na Slovensku za 1/3 nákladov.
Doteraz platil celé náklady.

autor
Včera o 18:08
@sense

Aky plat ma otec dietata?

@sense cca 2600 v čistom/mes.

januska12323
Včera o 18:08

Nie je nutné študovať v zahraničí ak na to nemáte. Skúsiť môže ale pochybujem, že dajú také veľké zvýšenie ak s tým dokonca otec nesúhlasí.

autor
Včera o 18:12
@januska12323

Nie je nutné študovať v zahraničí ak na to nemáte. Skúsiť môže ale pochybujem, že dajú také veľké zvýšenie ak s tým dokonca otec nesúhlasí.

@januska12323 Akože ja by som jej to zaplatila, ako tak by som to zvládla aj bez vyššieho výživného. Ale samozrejme oveľa lepšie by sa nám dýchalo, keby prispel aj otec. Ja sa len pýtam, že či náhodou tu nemá niekto skúsenosť alebo vedomosť, že ako by rozhodol súd v takomto prípade (drahšie štúdium v zahraničí - nesúhlas otca).

januska12323
Včera o 18:26

Ako vravím, treba skúsiť, plat na to má.

sense
Včera o 18:32
@anonym_autor

@sense cca 2600 v čistom/mes.

@anonym_autor tak zvysenie zo 400 aj keby len na 900 je 30% jeho platu. On nemá povinnosť platiť dieťaťu školu v zahraničí. Ale skúsiť môžte.resp dcéra musí skúsiť kedze už mala 18rokov. Ale zo 400 na tých 900a viac je dosť nepravdepodobné. Obzvlášť keď môže študovať aj na svk

autor
Včera o 18:35
@sense

@anonym_autor tak zvysenie zo 400 aj keby len na 900 je 30% jeho platu. On nemá povinnosť platiť dieťaťu školu v zahraničí. Ale skúsiť môžte.resp dcéra musí skúsiť kedze už mala 18rokov. Ale zo 400 na tých 900a viac je dosť nepravdepodobné. Obzvlášť keď môže študovať aj na svk

@sense Ešte máme dve ďalšie maloleté deti, na jedno prispieva 300 a na druhé 350 EUR.

anonym_493e37
Včera o 18:37
@anonym_autor

@sense Ešte máme dve ďalšie maloleté deti, na jedno prispieva 300 a na druhé 350 EUR.

@anonym_autor to myslis vazne??

anonym_a9d637
Včera o 18:38

A dúfam, že ty prispievas rovnakým dielom
😅
Ďalšia fake téma

226lenka
Včera o 18:49
@anonym_autor

@anonym_autor verím, že si robíš srandu

sense
Včera o 18:53
@anonym_autor

@anonym_autor čiže dokopy viac ako 1000e ? Nuž tak šanca je malá žeby dcéra dostala 900 a viac eur. Mám pocit že si robíš srandu. No tak dcéra pekne nech študuje v Bratislave alebo nech si na štúdiu privyrobi

minenkaa
Včera o 18:55

Ty si robis standu už platí extrém a vy chcete viac
Koli čomu ,dcera ak chce študovať v zahraničí ,nech si na to zarobí a ešte cestovné náklady ,ako načo ,ide študovať alebo cestovať

anonym_68b996
Včera o 19:19

Takze urobime si rychlu matematiku - otec ma 2600€ na mesiac, z toho ti plati vyse 1000€ na deti, ostava mu 1600 na zivot v bratislave a ty este chces aby mu to 500€ zvysili? 👍🏼👍🏼👍🏼 daj to na sud mozno sa ti to podari

lucik194
Včera o 19:24

realne vies dostat 600 eur, teda mlada vie dostat.
ona musi zaziadat.

1400 eur? kde chce studovat? v nemecku? ty musis ratat ze ak vycislis skolu na 1400 eur, tj 700 on a 700 ty. nerataj, ze on bude platit 900 a ty 500.
vsetko napolovicu.....

no v tomto pripade, bevh zacne studovat ten odbor na SK a dalsi rok ide erazmus a dalsi tiez ......
a potom uvidis ako s financiami.

pises, ze chce ist studovat, takze este prijata nie je. ty nemozes davat navrh, pokial to nie je realne, z coho vycislis naklady? musis mat papierovo popisane, co kolko stoji, realne, nie vycucane z prsta

namornicka
Včera o 19:47

V akej je to krajine? Lebo v EU mas aj statne skoly a lacnejsi intrak.

slavomira236
Včera o 20:15

Ale uz ti dava 1000 ku ty chces zvysenie 500 az 700 ved to je uz teda riadna suma..ved ten mus tiez porebuje zit stravovat sa byvat...bud rada ze dkstavage tolko. A ked chcete ziadat uz by tam mala studovat

abbey1
Včera o 21:00
@anonym_autor

@anonym_autor Ja myslím, že by to mohlo prejsť.
Za predpokladu, že sa tvoj ex presťahuje k vám, budeš mu variť. No a na cestu do práce mu zostane. Pripadne si v bazári kúpi bicykel.

anonym_cb78cf
Včera o 21:36

@anonym_autor prepáč, ale za mna nemas sudnost ani ty ani tvoja podarená dcerenka. Už teraz 400€ je naozaj luxus. Keď chce ísť mladá do zahraničia, nech si zarobi alebo pozháňa štipendium. Ono totizto v zahraničí je to uplne bezne, xe na štúdium sa berú pôžičky. Nie ako u nás ze mama-tato plaťte.

anonym_cb78cf
Včera o 21:38
@anonym_autor

@anonym_autor toto si robíš kozy, ze?

anonym_3f7fd0
Včera o 22:21

Takze otec deti ti dáva 1.050€ na deti, z platu 2.600€? Dúfam že to je plat v cistom a nie hrubom. A tebe sa máli…žasnem. Mimochodom ty tiez dávaš deťom 1.050€ mesacne hej?

anonym_c100cf
Dnes o 03:07

Poprosím info potom ako ti to odklepol súd lebo toto je ozaj choré . Soplana môže študovať tu ale ona si vyberie zahraničie . Ďalšie deti tiež pôjdu študovať tipujem do zahraničia a otec bude asi bezdomovec .

anonym_808d7b
Dnes o 03:13

Autorka, ak nie si troll, tak si krava.

autor
Dnes o 04:09

Nerozumiem, prečo sa tu do mňa niektoré navážajú alebo ma obviňujú z trollingu. Áno, exmanžel platí výživné dohromady 1050 EUR na 3 deti z platu 2600 v čistom + máva diéty a odmeny. Tak sme sa dohodli, tak to schválil súd. A áno, mám vyššie náklady na deti oproti priemeru z rôznych dôvodov.

@lucik194 Chce študovať v Belgicku.

cacianka
Dnes o 05:30

Ja v drvivej väčšine drukujem za primerané a vyššie výživné, aké toto mi prídu dosť nadštandardné požiadavky a predstavy. Kus mimo realitu.
Požiadať môžete, teda už dcéra čo má nad 18r musí sama podať návrh, alebo sa dohodnúť s otcom a spísať rodičovskú dohodu, ale ak otec preukáže svoje oprávnené náklady tak vám to neprejde.
Otec ma aký názor ?
Dcéra by mala pochopiť, a vy dvaja ste ju mali naučiť, že sen je sen, ale realita je " zakrývajú sa takou perinou , na akú máš".
Len taká poznámka - zarobila tvoja dcéra dlhodobo nejaké € na svoje potreby, pozná hodnotu a pomer príjem - výdaj, vie hospodáriť alebo dostane všetko na tácke ?

Strana
z5