Divné správanie môjho priateľa
Ahojte,
mam vztah, uz asi 4 roky..... 3 krat sme sa rozisli. Ide o divne spravanie mojho priatela. Stava sa mi casto, ze placem. Vie robit vycitky, vela veci zvali na mna, ze je to moja chyba. Vcera sme sa pohadali, chcela som chodit na tanecnu, povedal, mi, ze ked tam pojdem, rozide sa so mnou, ze ci by sa mne pacilo keby chodil on.. Ohladne jeho domu ked nieco umyvam a cistim tak ma zbuzeruje, ze to nie je dobre a, ze sa to ma robit dokladne a ukaze mi jak. Niekedy je vsetko ok, ale niekedy ako keby to nebol on.
Najblizsi clovek je on, kedze s rodinou su tie vztahy chladne. Mam len zopar kamaratok, ale oni sa ozvu tak raz za tyzden,alebo mesiac....a najblizsi je mi ozaj on aj ako rodina aj ako priatel ......s nim riesim vela veci. Mava ,ale vybuchy hnevu, ze zacne vrieskat, potom sa ukludni. Viem, ze ten vztah nie je ok, ani jeho spravanie a viem, ze to nezmenim. Momentalne si hladam pracu a viem, ze toto je zle mam ho rada ako cloveka, rozumieme si, len jemu akokeby chybala empatia. Vcera som si omylom zmazala nejake veci v pocitaci a bola som nestastna, ze to musim znova robit, ze kolko casu mi to zaberie a on, ze on mi s tym pomoze a potom hned ma zacal buzerovat, ze preco som nepozrela nejake veci ktore su potrebne na zariadenie domu a ze cely den aj tak nic nerobim. Vecer sa to vystupnovalo a uz na mna do telefonu vrieskal, ani uz neviem preco. Chcela by som sa od neho odputat, len nemam nikoho ineho len jeho. A komunikujem hlavne s nim kazdy den. Aj to, ze som bez prace a s rodinou nekomunikujeme, ani sa nezdoverujeme. Ako sa vymotat.
Nečitala som všetky prispevky....čiže ,,nemám nikoho ineho,, tak radšej budem s debilom??? No zaujimava uvaha dievča zlate...máš nejaku hrdost? či si len handra s ktorou si kazdy moze robit čo chce?
S rodinou si usporiadaj vztahy nakolko je to možné, hladaj si pracu a toho tupca pošli k vode lebo si len pokazis cely zivot...
Riad sa heslom ,,radšej príjemná samota ako blbá spoločnost,,.
manipulator a narcis, necudovala by som sa ak aj sociopat. Prezila som si podobne, byvali sme spou, vrieskal na mna za veci, co som nechapala, odkial prisli. Raz napriklad, ze som dala mlieko so chladnicky tkae krabicove tym odstrihnutym dolu, ked ju otvoril, vystreklo par kvapiek a jeho kocur to oblizal. Navrieskal na mna, co sa pozeram, nech to utriem, ze je to moja vina a nakoniec z toho bolo, ze chcem jeho macku otravit, lebo je laktointolerantna. Ked som to niekomu povedala, nikto mi nechcel verit, lebo navonok posobil ako kludas a chodiaca pozitivna energia.. NO doma ... vsetko bolo zle, vsetko, co mi urobil som si zasluzila, neschopna , moje zaujmy boli o nicom, mala som sa venovat jeho zalubam, lebo len tie su spravne. Jeho vybuchy hnevu prisli z nicoho nic, ako tsunami ... okrem toho bol kontrolovacny, strazil kazdy cent, nic mi nedal navyse, vedel presne kde a kolko minul (ako zarabala som fakt pekne, nepotrebovala som jeho prachy, no tahat celu domacnost za moje (prasky na pranie, cistiace ...) , a to sme neboli ani manzelia ... ). Utekaj najdalej ako sa da kym sa da. Mozno nemas nikoho blizkeho kvoli nemu? A nebude ti teda chvilu lepsie samej ako s nim? Ked si nevies vo svojom meste najst pracu, hovoris ze nikoho nemas, co ta drzi ist do vacsieho mesta? zacat nanovo?
@salonka34 Takto. Máš pocit, že na svete je málo ľudí, či? Už som to tu písala. Si sama, lebo si s ním. V preklade si s debilom a každý tým pádom bočí aj od teba. A prepáč, ale čo čakáš, že keď máš chlapca, tak sa budú za tebou druhí otáčať a volať ťa na kávu? Ak budeš slobodná, tak budú, teraz určite nie. Takže ty sa len pekne prihlás na tú tanečnú a neopováž sa ním v tomto smere zahnať do kúta. Čo ty si nesvojprávna, či ako?
@salonka34 bola tu jedna super baba, mala nick charity, ale už ten účet zrušila. Ona mala nos na narcisov a často jej to tu baby vyčítali a poukazovali na to, že ich všade vidí. Ale už tu nie je, čo je veľká škoda. Skús si ju dať do fóra vyhľadať a pozri témy kde prispievala, vzťahové témy. Určite niečo nájdeš čo Ťa osloví. K narcisom, takýmto vzťahom s manipulátormi.
Neviem ci to tu uz niekto radil, ale poprve sa s nim rozid a uz definitivne a podruhe vyhladaj cim skor, tym lepsie psychologa, ktory ti pomoze spracovat traumy z detstva a zbavit sa tych nespravnych vzorcov...a tiez ti pomoze popracovat na svojej sebaucte. Potrebuejs to ako sol. Psychoterapoia je ta najlepsia vec, co teraz mozes zvolit. V kazdom vacsom meste a aj zadarmo sa da uplne v pohode. Sama to zvladne maloktora, nevahaj vyhladat tu pomoc, moze ti to zachranit zivot...
@salonka34 Najhoršie čo môžeš v rámci svojich vzťahov urobiť je držať si pri sebe človeka, ktorý sa k tebe chová ako handre, len preto, že nechceš byť sama. To, že tvoj partner je zlý sen je úplne jasné.
Nikto nechce byť sám, je to ťažké - niekedy viac, niekedy menej. Ale to nie je stav trvalý. Venuj sa veciam, ktoré ťa bavia a nájdeš postupne priateľov. Choď na kurzy, krátke výlety cez cestovku, bež medzi ľudí ... aj v práci často človek nájde priateľov. Ale nenechaj sa izolovať a deptať človekom, ktorý ti vháňa slzy do očí. Partner je osoba, ktorá ti má pomáhať, podporovať ťa, ľúbiť ťa a starať sa o teba. Partneri držia spolu v dobrom aj v zlom (bez ohľadu na to či sú alebo niesú manželia). Ale to sa nezťahuje na to, keď zlým elementom vo vzťahu je jeden z dvojice. Z toho je len trápenie.
Pár všeobecných tipov do života:
Keď chceš zmeniť svoj život, musíš začať o seba. Keď budeš veriť, že na to nemáš, nič sa nezmení. Skús si veriť a uvidíš. Plány ani vzťahy často nevyjdú na prvý pokus ale stojí za to, skúsiť to znova.
Nikto druhý nemá právo rozhodovať čo vo svojom živote môžeš a čo nie - len ty.
Keď ti vzťah ubližuje, nie je to láska.
Keď si v zlom vzťahu, miesto po tvojom boku má nesprávny človek. Kým tam bude, nedávaš šancu lepšiemu človeku sa o toto miesto uchádzať. 🙂
On je ako clovek kludny priatelsky atd. Nechova sa tak stale , ale ma tie tendencie obcas. Tak preto mam pocit, ci nesibe nahodou mne
@salonka34 vieš vôbec čo chceš?
@salonka34 Viete, najhorsie je, ze narcisa a manipulatora neodhalite hned. Su to velmi inteligentni ustretovi napomocni ludia a aj velmi vzdelane a inteligentne zeny im dokazu padnut do siete. Na zaciatku je vsetko krasne a aj obcasne vybuchy sa daju zniest. Vyskusajte si pozriet charakteristiku manipulatora a narcisa.
Zle spravanie sa stupnuje postupne, rokmi, emocnou a aj financnou naviazanostou, ktora sa buduje postupne. Najhorsie je, ked by ste mali spolocne deti, taky clovek potom zneuziva deti proti obeti: obet najskor znasa vsetko zle spravanie, ponizovanie, vycitky a vysmech kvoli detom a rodine, potom kvoli tomu, ze sa nedokaze postavit na nohy, lebo pri malych detoch a bez prijmu je priputana aj financne, nielen emocne. Stane sa z toho zacarovany kruh. Deti tiez velmi trpia - a bud sa z nich buduju nedominantne osobnosti bez nazoru, posluchajuce na slovo, len aby nebolo zle (buduce obete potencialnych manipulatorov) alebo sa stanu manipulatormi na zaklade vzitych vzorcov spravania z detstva. Dnes by som si zelala, aby som velmi dobre nevedela, o com pisem ☹ Niekedy si to vsak musi odzit a pochopit sam ☹ a je tu sucastou nasej karmy a zmeny osobnosti.
Mozno nie ste ten pripad. V kazdom pripade spravanie partnera vykazuje manipulatorske a narcisticke znaky, ktore ked sa nestopnu hned, tak sa mozu len stupnovat a zhorsovat. Je len na Vas, ci dokazate byt ako osobnost tak silna a stanovit pravidla uz teraz: zaluby si stanovujete Vy sama, nazor mozete mat vlastny akykolvek chcete, mozete robit chyby, ake chcete a nikto nema pravo Vas za to ponizovat, vysmievat sa Vam a nadavat Vam. Nedovolte, aby Vas hocikto izoloval od kamaratov a rodiny. Nasla by som si pracu a prijem a aj kamaratky a zaluby, ktore by boli moj ventil. Keby to niekomu vadilo, zacala by som sa zamyslat, ako moze niekomu vadit moja praca (ved aj on ma pracu), moje kamaratky (ved aj on ma kamaratov), moje zaluby (tiez ma vlastne).
Vztah oboch ma byt o laske, zaujme, respekte a pomahani si navzajom, nie opacne.
@miriell aby som odhalila idiota - pre vztah nepouzitelneho, na to nepotrebujem statnicu z psychologie. Partner autorky temy po nej vrieska, buzeruje ju, vyhraza sa jej rozchodom, ak nebude robi to co chce on, to hadam staci, aby si aj zalaskovana baba uvedomila, ze vsetko nie je OK.
@salonka34 určite nehľadaj vo svojom prípade pomoc na MK. Názory typu, že Ty sa chováš divne, lebo si s ním. Ono to z niečoho vychádza prečo máš problém od neho odísť. Dovolím si tvrdiť, že jediný človek tu na MK, ktorý by Ti v tomto mohol pomôcť alebo nasmerovať bola charity, ale tú vyštvali. Takže určité názory v diskusii ber s nadhľadom a pozri témy kde prispievala. Na úradoch práce, okresných, alebo tých väčších je bezplatná psychologická pomoc, okrem toho nič nedáš za to, ak by si zavolala na bezplatnú non-stop linku 0800 212 212 pre týrané ženy kde by si sa mohla opýtať na Tvoj vzťah. To vôbec nie je o stanovaní si pravidiel, od takého muža treba odísť. A sama to nedokážeš, preto potrebuješ pomoc zvonka.
@juraj3333 prosim aj ja by som ho chcela. Mam podobnu situaciu ale horsieho kalibru. Dakujem
nechápem z akého dôvodu sa vyjadrujú k téme také, čo nemajú ani poňatie o manipulátoroch a ako taký vzťah má vplyv a dopad na druhého človeka. Veď svojimi príspevkami tým ženám ešte viac ubližujete!
@mandala77 tam obaja potrebuju cvokara
@lubkavargova1 nie, on nepotrebuje, je to jeho životná stratégia a títo ľudia nie sú liečiteľní, často vedia zmanipulovať aj odborníkov. Veľmi dobre to vysvetľuje František Koukolík na youtube, jeho video o Špatných lidech. Ona potrebuje podporu, pochopenie a uvedomenie si, že títo ľudia dokážu zmanipulovať kohokoľvek a určite pomoc treba hľadať, lebo časom to bude len horšie.
@mandala77 lenze ako vidis samatoho nieje schopna. A psycholog jej vie pomoct. Lebo aj ked sa stvrtykrat rozidu co z toho? Sa k nemu vrati po case abo si nabali dalsieho este horsieho. A fakt ludia budu odnej bocit, a bude uplne sama...jeho neriesim, to je cisty chuj. Aj policia musi zdacoho a zdakoho zit....lenze ona ked sa "nepozbiera" bude svoje mindraky prenasat hoc aj nechcene na buduce deti. A blbo a hnusne povedane: cvok vychova dalsieho cvoka. Sama priznava, ze mamu mala taku detto jak priatel. Ona je totalne dodeptata uz...tento bludny kruh sa musi prerusit.

@salonka34 a ešte jeden detail - tvoj priateľ sa nechová divne, ako píšeš v názve témy - on sa chová ako chuj... Divne sa chováš ty keď si to nechávaš.