Dlhodobí neplatiči v domácnosti
Dlhodobí Neplatiči v domacnosti
Poprosím o radu. Čo by bolo vhodné riešenie v prípade, že spolubývajúca rodina sa vôbec nepodieľa na chode domácnosti, neplatí žiadne účty, no energie využíva. Finančné ťažkosti nemajú, keďže alkohol a cigarety kupujú denne. Nájomná zmluva nie je. Z piatich členov domácnosti všetky náklady s bývaním platí len jedna osoba. Podotýkam, že z materskej. Všetci majú viac ako 30 rokov.
@katkamatka7 no inak ako odísť do prenájmu to v tvojom prípade nevidím...čiže ty práca a dieťa jasle /opatrovateľka.....alebo sa dohodnúť s otcom nech dom prepíše na teba s doživotným právom že sa o neho postaráš a brat nech si hladá iné bývanie.....len obávam sa že s tým nebude súhlasiť ani brat a ani otec, keďže obom to takto vyhovuje.....len ta zbytočne všetko platíš keďže nie si majiteľ nehnuteľnosti a uplne zbytočne si vrazila peniaze do domu ktorý nie je tvoj......ak otec zomrie a budeš chcieť aby brat odišiel, dedíte dom 50:50, nikoho nebude zaujímať že si nehnuteľnosť ty zhodnotila.....
staráte sa s partnerom o udržiavanie nehnuteľnosti, platíte všetky účty... tak povedz otcovi, aby dom prepísal darovacou zmluvou ešte počas života (čo najskôr) na teba s právom dožitia a hotovo. potom už ty budeš investovať do svojho a nemusíš po otcovej smrti vyplácať brata z majetku, ktorý si zhodnocovala ty. brat svoj podiel čerpá formou bezplatného užívania nehnuteľnosti a užívania otcovho príjmu, takže na žiadne ďalšie vyplácanie podielu nech si nenárokuje. súdnou cestou by to mohlo byť zdĺhavé, keby sa začali naťahovať a robiť prieky. najlepšie by bolo všetky náklady spísať (nielen finančné, ale aj zabezpečovanie starostlivosti a pod.), pokojne vysvetliť a dohodnúť sa na prevode nehnuteľnosti na teba.
Otec pije este stale? Aj brat? Tu je riziko, ze opiteho otca niekto zneuzije, podstrci mu papier o pozicke, ved pit ani nema za co, ked mu syn berie dochodok. A pri dedicskom sa zrazu objavia nejaki veritelia, ze poziciavali im na alkohol. Takze, ako sa pise vyssie, co najskor ziskaj dom do svojho vlastnictva.
@sissy27 myslela som to tak, ze ak otcovi ako majitelivi nehnutelnosti prepne a trvaly pobyt im zrusi, su nahrati
@tanyan pisala, ze dohoda s otcom nie je mozna, zrejme mu uz alkohol natolko zatemnil mozog, ze si necha od syna zobrat dochodok.
@elizabet173 treba pripraviť papiere a skúšať, možno sa podarí vystihnúť svetlú chvíľku. keď nie celú nehnuteľnosť, aspoň časť / podiel v hodnote vynaložených nákladov a výdavkov.
@elizabet173 sú nahratí aj bez toho. Investovali prachy do cudzej nehnuteľnosti 🤷♀️
@katkamatka7
A toto všetko stojí za tú nehnuteľnosť čo možno nebude nikdy tvoja....vaše dieťa teda vyrastá v ukážkovom prostredí.
@katkamatka7 isla by som na to s rozumom. Kolko je platba za energie? Menej ako prenajom+energie v hoci garsonke? Viac? O kolko? Mozete tam byvat kludne bez nejakych stresov? Viete sa od nich nejako oddelit? Mate len svoje priestory alebo zdielate nieco s nimi?
Podla toho by som sa rozhodla co dalej... ak mas podporu v priatelovi tak to je dobry zaklad. Mozno casom sa vam podari odist, len uz nic neinvestujte do toho domu. Zaplatte tolko aby vas neodpojili a nic viac.
@katkamatka7 inak nechápem prečo pomaly v každom príspevku prizvukujes, ze z rodičovského príspevku bývanie nezabezpečís. Rovnakú výšku (samozrejme s prihliadnutím na nárok na materskú) dostáva každý rovnako, nie si v ničom znevyhodnena oproti inym ľuďom na Slovensku a jej primárny účel nie je zabezpečiť Vám bývanie a nemá to byť jediny príjem domácnosti (máš hádam priateľa, tak ste v tom financovaní spolu a nie si odkázaná iba na rodičovský príspevok).
@katkamatka7 nerozumiem tomu, že je platba na jednom človeku, tvoj priateľ neprispieva? On tam býva alebo nie? Ak tam teraz nemôže bývať bratova priateľka, tak ste tam vlastne koľkí? Nádej, že ti to raz bude patriť je teraz malá a že ti to bude patriť celé, ešte menšia. Investovali ste skôr, ako si sa vzdala dedičského podielu, či?
@katkamatka7 to mi je ľúto, potom ale nechápem, prečo to mama právne neošetrila, keď videla, že investuješ iba ty. Ale to je už jedno. Jedinú cestu vidím v tom, že by si nejakým spôsobom od otca odkúpila aspoň časť domu. Inak môže byť vlastníkom ešte dvadsať rokov on. Ale čo s bratom, tak to netuším.
@katkamatka7 wtf? ze dieta kvoli tvojej praci nebude vediet rozpravat???😀 oh , to by potom nerozpravala cela generacia ci aj dve socikovske deti vyrastajuce v jaslickach od pol roka. vsak v praci predsa nebudes 24 hodin denne a 7 dni v tyzdni. Da sa aj skrateny uvazok mat.
Ja proste nechapem, preco sa tak silou mocou drzis tohoto patologickeho prostredia, ktore ma ci bude mat daleko horsi vplyv na vyvoj tvojho dietata, ako vyrastat v pokojnej rodine v podnajme, v klude a aj s ciastocne ci plne zamestnanou mamou. Su aj mikro jasle alebo opatrovatelka ako moznost.
@katkamatka7 ak uz velmi na tom trvas, neviem ake je stare dieta, vydrzat tam do tych 2 rokov dietata a potom riesit jasle ci aj rovno skolku ak je to mozne, niekde beru aj od 2 rokov. a vy s partnerom do podnajmu a ty do prace.
Ďakujem za reakcie, dobre mienené rady, ale aj za kritiku, rada som sa dozvedela, ako sa na danú situáciu dokáže pozrieť niekto iný.
@katkamatka7 tak ale priamu suvislost s jaslami? ci skorym odchodom matky do prace to nema. Samozrejme ja nepopieram potrebnu blizkost matky v rannom veku, pre citovy vyvoj, vazbu na blizku osobu ale recnicke ci gramaticke schopnosti sa formuju hlavne v skole.
@katkamatka7 s tým nerozprávaním žartuješ? Deti z jasieľ sú často popredu oproti rovesníkom čo sa rozprávania týka. Tiež mám pocit, že hľadáš len výhovorky a nejakú radu, ako dostať brata z domu. Lenže ten dom nie je tvoj.
@katkamatka7 skrateny uvazok ti umozni byt dostatocne vela casu s dietatom, to ako sa bude vyvijat po emocnej aj kognitivnej stranke je hlavne o bezpecnom a laskavom prostredi, ktore teraz doma nemate.
tak za mna lepsie mat dieta cast dna v jasliach ako v patologickej domacnosti so zavislymi ludmi a hadkami a ktovie s cim este
Zase raz epicky pribeh o tom ako sa investovalo do cudzieho, co ti nepatri je ti tam na hovno ale neodides le o si do toho investovala... No nemam slov... Odstahujte sa ked je vam tam zle... Setrite si na pravnika na napadnutie pripadneho mefer zavetu ako dcera by si mala dedit majetok, ale aj dlhy...
Pytat si peniaze co si dohrovolne investovala? Od ludi co nevedia zaplatit ani elektrinu? Prosim ta... Chod prec anikdy sa nevracaj

@katkamatka7 ja by som to aktualne nehrotila zaplat nejaky zaklad aby si mala elektriku a vodu urob si vo svojej izbe kutik s ladnickou a var len pre seba
otcovi povedz ak chce aby si mu varila aby ti dal na stravu a brat nech sa stara sa o seba ale ries jasle od septembra a podnajom od leta alebo chod za priatelom do zahranicia