icon

Dlhodobý problém s alkoholom v rodine

kristinaf113
12. apr 2023

Dobrý deň. Nikdy by som nečakala že budem písať na diskusné fórum ale muselo to prísť. Mám doma mamu ktorá ma dlhodobo problém s alkoholom. Lenže problém začína byt už príliš veľký pretože liečiť sa ísť nechce hovorí stále že jej mame dať pokoj a stále pije. Ma už 53 rokov a mala viacej zranení spôsobených práve tým že bola opitá. Lenže prestáva zvládať fungovať sama a ja ani môj otec na ňu nemôžeme dávať pozor lebo chodíme do prace. Sme už ozaj zúfalí a nevieme čo s nou. Prosím o radu ako ďalej k takému človeku pristupovať keď si nedá poradiť nechce pomôcť a robí nám problémy.

Strana
z2
maranco
12. apr 2023

@mirka438 spomenul som si na tohto tiež žil v karavane
https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/legendarni-...

vkatush
12. apr 2023

@kristinaf113 riešime toto isté teraz so švagrom... Už 3 alebo 4x bol na liečení, stále sa odhlásil, vrátil domov a pije ďalej. Riešené aj políciou, tí nemôžu nič, pokiaľ fyzicky niekoho nenapadne (to, že vodičák odobrali pre alkohol už 3x nehovorím). Riešené psychiatriou, zobrali ho na 3-4 dni, potom poslali domov s covidom, ktorý tam dostal a že keď bude negatívny, má prísť naspäť. Prišiel naspäť a oni povedali, že ho vyliečili, už s ním nemajú viac čo robiť (po hodinovom vyšetrení!!!)😑 nikto na SVK ti nepomôže, lebo tu to na to nie je stavané, napriek tomu, že alkoholizmus je národný šport

Pokiaľ nedostane nariadené súdom (čo by musel byť extrém, niečo vyviesť, kde skôr by basa asi hrozila), zo všadiaľ sa môže odhlásiť a pokračovať, nikde nemôžu držať proti vôli.

A čakačka na prednú horu alebo iný ústav ak nemáš známosti, niekoľko mesiacov. A pokial nechce ísť sama, nemá to zmysel.

📌 Ale budem sledovať, či niekto s niečím nepríde, lebo my sme už zúfalí...

jamimo
12. apr 2023

@vkatush moja bývalá kolegyňa to vyriešila s rodinou takto... Otec alkoholik, agresívny na celú rodinu. Veľmi dlho s tým bojovali, prosili, plakali. Až raz otec v opitosti vyziapoval, že ich všetkých pozabíja. To bol posledný klinec do rakvy, zavolali políciu. Ona (vtedy 21rokov), jej brat (28 r.) najmladší brat (17) a mama svedčili, že sa im vyhrážal zabitím. Bolo to pre nich ťažké svedčiť proti vlastnému otcovi, uvedomili si však, že toto je jediná šanca na ich záchranu a oni mu nedali na výber. 20 rokov ústupkov stačilo. Otec dostal 8 rokov natvrdo, súdom nariadenú liečbu. Ich matka konečne nabrala odvahu rozviesť sa, najstarší syn vyplácal otca z domu pri ich rozvode. Dodnes žijú šťastne, na otca si ani nespomenú. Kruté pre otca, ale kruto reálne a pravdivé. On si slobodne toto vybral, oni sa zachránili. Mal 20 rokov šancí na zmenu. Bohužiaľ. Alkohol metla ľudstva, pozametal si ako vedel...

vkatush
12. apr 2023

@jamimo on sa vyhráža "len" samovraždou, nie ublížením iným. Ale je slaboch na to, aby to urobil a tak len psychicky týra rodičov. Žobre od nich peniaze alebo si ich rovno zoberie, chodí aj po susedoch a okolí pýtať, oni sa už hanbia z domu vyjsť.
Fyzicky ich nenapadol (aj keď jemné útoky tam boli, ale podľa neho len sebaobrana, keď sa ho snažili zadržať, aby nešiel kúpiť alkohol alebo do krčmy). Raz to vyústilo až do svokrovho infarktu, on si však nič nepamätal, vraj za to nemôže. Polícia bola aj volaná, lebo už nevedeli, čo robiť, keď vychudnutú ani nie 50 kilovú svokru držal, nech mu dá pivo alebo peniaze. No oni vraj nemôžu nič, pokiaľ nebol nikto fyzicky napadnutý (nie sú viditeľné známky násilia) a ešte sme dostali z*eba on nejakej vysoko postavenej pani, prečo voláme na zbytočný zásah.

Nehovoriac o tom, že svokrovci slabí, nerázni, nevedia to nijak vyriešiť. V každej situácii volajú manžela, nech rýchlo príde a rieši (dokonca ešte aj keď mal svokor infarkt, miesto sanitky volali manžela, ktorý bol doma, niekoľko kilometrov od nich a keď prišiel k nim a videl si otca, až on volal). Nemajú to srdce a tvrdú ruku, čo tiež dopomohlo, že je to až tam, kde to je. A nie je odtiaľ cesta ...

A ja v basu/políciu/spravodlivosť neverím. Napr systém alkohol za volantom ? Zakaždým mu vodičák po pár mesiacoch vrátili a prešlo to pokutou a podmienkou. A bol znova naspäť. A to máme bohužiaľ v rodine viacerých, ktorým zobrali vodičák pre alkohol. Žiadne rázne riešenia tento štát nemá. Kým niekto niekoho nezabije, nikto sa nestará.

jamimo
12. apr 2023

@vkatush úplne rozumiem "vašej" nepriaznivej rodinnej situácii. Pravdou je, že ak alkoholik nechce zmeniť svoj životný štýl a závislosť, neurobí to za neho nik. V adiktológii a vývinových štádiách z pohľadu psychológie máme viac pohľadov a teórií. Taká moja obľúbená je od Freuda, kde sa hovorí o vývojovom štádiu: orálne= dieťa je kojenec, uspokojuje svoje potreby na prsníku. Análne = uspokojenie sa prenáša "dolu" na konečník (slasť, uspokojenie po vyprázdnení) tzn. malé dieťa sa vyprázdni do nočníka, rodičia tlieskajú, robia tanečky okolo, dieťa chvália. Príde ti to neuveriteľné, ale tvoj švagor sa z pohľadu psychoanalýzy "zasekol" v tomto vývinovom období. Vtedy dávno, keď sedel na tom nočníku sa mu vytvorili nesprávne neurónové spojenia a "cestičky" v mozgu= urobím TO, len keď ma budú prosiť, venovať mi pozornosť a budú VŠETKO preto robiť aby som si ich všimol a urobil čo chcú. A ja to urobím ale kedy ja chcem a za akých podmienok. Vidíš tu paralelu? Špirála prúserov, sľubov, klamstiev, ultimátov.. To je tá pozornosť (na nočníku) ktorú on stále svojim konaním a alkoholizmom vyžaduje. Tanečky od rodiny, prosby... Vlastne nedostal šancu dozrieť v chlapa. Je to taký malý chlapec (Napr.také typické žobronenie v krčme : Chalani nemáte cigu, alebo požičať dvacku?) Myslím si, že ste mu určite pomohli, kde ste mohli. Rodina si väčšinou vyčíta, že mohla urobiť viac, alebo ešte viac. Nie... Vieš aký je najlepší tip a skúsenosť zo sedení AA? Pomôžem čo môžem, ponúknem pomoc (stacionár, liečenie, psychická podpora...), ostatné je na tebe. A ďalej? Pomáham ti tým, že ti nepomáham. To čo robia tvoji svokrovci, manžel, nieje pomoc, to je spoluzávislosť. Ekonomická, vzťahová, rodinná... Ťaháte tú káru spolu s ním a všetci trpíte. A vieš prečo? Lebo mu robíte ústupky a hasíte za zadkom, stále mu to akosi vychádza. Stále má kde spať, má čo jesť, má opraté... A čo môžte robiť? Určiť hranice, natvrdo. Nevyjednávať, neustupovať...Smer psychiatria, stacionár, neskôr liečenie. Ak nie, bohužiaľ, vybral si si sám. Vieš čo povedala jedna matka na sedení rodinných príslušníkov narkomanov, absolútne vyčerpaná synovou závislosťou, dlhmi, hanbou, prebdenými nocami? Parafrázujem: Ak sa toto neskončí, môj syn musí umrieť skôr ako ja, aby som ja mohla umrieť bez strachu, čo bude s ním potom. Kruté, ale pravdivé.

https://www.prohuman.sk/socialna-praca/spoluzav...
https://www.zivotbezzavislosti.sk/spoluzavislost/

pribinak
13. apr 2023

@aliaray1 a prečo ju teda zakaždým pustia? Lebo nesúhlasí s hospitalizáciou
A to že ohrozuje seba je jej vec.

Nechce sa mi sa doťahovať, ale nie je to take jednoduché ako si mnohí myslia

Chce sa opíjať? No žiaľ jej vec

ivangeline
13. apr 2023

Odist a nekontaktovat a nepomahat,pokym nebude na dne,nepristupi k lieceniu a nejakej tej chuti na zmenu..

domiklik
13. apr 2023

@aliaray1 pokiaľ nie je agresívna, fyzicky neutoci alebo sa spolubývajúci neboja o svoj život tak ju nikto nikdy svojpravnosti nezbaví... To ze zaspí opitá nad hrncami nie je agresia

carduelis
13. apr 2023

@jamimo co moze rodic robit, aby sa dieta “nezaseklo” v tychto stadiach? Je skodlivy vychovny pristup, ze odmena pride az po tom, co dieta nieco urobi?

nelili1978
13. apr 2023

@kristinaf113 pokiaľ nechce, nepomozes. Môj otec prepil byt, frajerka ho vyhodila na ulicu, sestra mu zohnala jednoizbový byt, kde sa spijal do nemoty, amputovali mu nohu. Kým nemal protézu, bol v pohode a potom zas prvá liga. Až mu praskol vred v hrdle a bol koniec......a poviem ti, ulavilo sa nám, lebo pomoc nechcel

Strana
z2