Dlhodobý problém s alkoholom v rodine

kristinaf113
12. apr 2023

Dobrý deň. Nikdy by som nečakala že budem písať na diskusné fórum ale muselo to prísť. Mám doma mamu ktorá ma dlhodobo problém s alkoholom. Lenže problém začína byt už príliš veľký pretože liečiť sa ísť nechce hovorí stále že jej mame dať pokoj a stále pije. Ma už 53 rokov a mala viacej zranení spôsobených práve tým že bola opitá. Lenže prestáva zvládať fungovať sama a ja ani môj otec na ňu nemôžeme dávať pozor lebo chodíme do prace. Sme už ozaj zúfalí a nevieme čo s nou. Prosím o radu ako ďalej k takému človeku pristupovať keď si nedá poradiť nechce pomôcť a robí nám problémy.

pribinak
12. apr 2023

@kristinaf113 byt tvojim otcom asi sa rozvediem a zachránim z majetku a rodiny čo sa zachranit dá
Tvoja mama sa liečiť nechce a nikto ju nedonuti

mirro
12. apr 2023

@kristinaf113 myslím, že nie je v tvojej moci zmeniť to. Musí chcieť mama.

janinah
12. apr 2023

Zrejme nepracuje,otec ju živí? toto stopnúť,však je to mladá žena,ktorá by mala ešte plnohodnotne žiť aspon 20 rokov,teda dáke roky ešte odpracovať,,takto sa ľahko upije k smrti.Skuste zistiť u psychiatra aké sú možnosti.

yoxinka
12. apr 2023

Vyrástsla som v rodine, kde všetci pili, masívne. Starí rodičia, na totálku, bitky, zvady, rozbitý nábytok u nás bola bežná vec. Strýko sa upil na smrť 43 ročný. Moja mama tiež dosť pila. Kým som bola decko, moc som s tým nemohla robiť. No ako dospelá som jej povedala, že buď prestane piť a začne normálne fungovať alebo s ňou nechcem mať NIČ spoločné. Ja si život zariadim sama bez nej. S mojím otcom nežili spolu a po tom mojom preslove akoby jej čosi docvaklo a pomaly začala meniť svoj život. Stále je trošku motovidielko, ale tak vzhľadom na rodinu v akej vyrástla sa niet čo čudovať, ale funguje super a piť nepije.

kristinaf113
autor
12. apr 2023

@janinah skúšali sme cez psychiatričku ale všetko je to na báze dobrovoľnosti. Preto skúšam či niekto s tým nemá skúsenosti to nejako riešiť cez súd alebo ako.

kristinaf113
autor
12. apr 2023

@yoxinka skúšali sme jej dohovárať aj vyhrážať sa bola dva krát v nemocnici brala ju viac krát záchranka kedy mala už na hrane so životom. V nemocnici jej povedali že jej nedávajú veľkú šancu ale dostala sa z toho vrátila sa domov a po pól roku zas do toho istého

luccija
12. apr 2023

@kristinaf113 buď zomrie, alebo sa bude liečiť
Je chorá...potrebuje liečbu u psychiatra, ak by si jej povedala, že pôjdeš s ňou pozistujete informácie, veď sa môže liečiť ambulantne, ale keď pije roky rokúce bude to ťažké až nemozne

animus
12. apr 2023

@kristinaf113 moja babka bola rovnaká. Napokon ju dedko súdnou cestou zbavil svojprávnosti a dal na liečenie a odtiaľ do domova dôchodcov. Alkoholom sa v približne rovnakom veku dopracovala k invalidite, čo pomohlo aj pri súde nakoľko už naozaj mohla prísť o život. Držím palce

janet24
12. apr 2023

@kristinaf113 nijak presla som si tym.Nik Vam nepomoze a sud trva dlho.Mojej mami uz niet.Bohuzial nikdy to nedopadne dobre pokial sama nechce

pribinak
12. apr 2023

@animus to bolo asi veľmi dávno, lebo dnes sa už nedá zbaviť svojprávnosti a už vôbec len tak niekoho umiestniť do domova dôchodcov

ema22270
12. apr 2023

@kristinaf113 ahoj, ja ti asi neporadim, ale poviem ti moju skusenost, otec je alkoholik odkedy si pamatam, mal aj chvilkove ciste dni,,, aj 5 rokov nepil a vtedy mu dali do starostlivosti aj moju neter. Dokonca bol vo vazeni za tyranie mojej maminy. Potom teda 5 rokov nepil a pije znovu. Nedavno sa opila aj 14 rocna neter uz!!! Takze asi takto nicia alkoholici zivoty inym ludom. Ja mam traumu z detstva- otec bol vzdy agresivny, nadaval bil mamu, mna chvalabohu nie (mamu som obranovala). Ja sa este divim, ze zatial sa tam nestalo nejake nestastie. Aj mamu sekerou nahanal, ked som bola dieta. Vy mozete chciet, ale nezmenite ju jednoducho, ak sama nechce, tak nechce. Najlepšie ju nechat tak a neriesit a zachranit aspon seba ak sa da.

ema22270
12. apr 2023

@yoxinka toto je pekny pribeh.

animus
12. apr 2023

@pribinak je pravda že je to už viac rokov dozadu, neviem presne koľko, možno aj 30. Je smutné, že v takýchto prípadoch to už nefunguje, viem aké peklo doma moja mama prežívala a inak sa už nedalo babke pomôcť.

pribinak
12. apr 2023

@animus dnes už mizes len obmedziť právnu spôsobilosť na právne úkony, napr že ten človek nemôže narábať s majetkom

Ale zbaviť svojprávnosti už nie

aliaray1
12. apr 2023

@pribinak velmi spravne. Nakolko sa to vo velkom aj zneuzivalo. Da sa iba obmedzit svojpravnost, aby neprehajdakala majetok rodiny. Nie je to vsak vobec jednoduche a ja by som znova volala zachranku, alebo ju rovno spitu nalozila do auta a odviezla do nemocnice smer psychiatria. Aj opakovane. Nie tak kvoli dokazom, ale aby ju nasledne uz oni aj posudili, pozorovali, poda sa navrh na sud na obmedzenie svojoravnosti, pretoze by sa dokazalo, ze ohrozuje svoj zivot a aj rodinu.

pribinak
12. apr 2023

@aliaray1 na psychiatrii ju držať nebudú. Ona nikoho neohrozuje a že ohrozuje seba je jej problém. Žiaľ

kristinaf113
autor
12. apr 2023

@pribinak to je take diskutabilné lebo veľa krát sa stalo aj že varila a zaspala lebo bola opita

svetlonos
12. apr 2023

@kristinaf113
ja mam pre teba len jednu radu. Hlad sama na seba, svoju pohodu. Nedaj sa znicit. Ona tak rozhodla a ty nezmozes nic, vobec nic. Prijmi fakt, ze jeneho dna sa jej mozevnieco stat a uz medzi vami nebude. Je to hrozne, ale je to tak. Ty nic nezmenis, len svoj postoj.

pribinak
12. apr 2023

@kristinaf113 stále to nie je nič ohrozujúce. Pri varení zaspávajú aj dôchodcovia, aj prepracované matky po nočnej, ….
Niežeby som nechcela aby sa tvoja mama liečila, ale toto čo udávas nie je take závazne

kristinaf113
autor
12. apr 2023

@svetlonos trvá to už hrozné dlho takže som sa dosť od toho odosobnila a môže to znieť odo mna trošku hnusne ale chcem nech už to len skončí a už nech to skončí akokoľvek len nech je koniec.. žijem v tom cez 20 rokov minimálne a už to je neznesiteľne

kristinaf113
autor
12. apr 2023

@pribinak no nie som si istá či to neni take vážne keď vari niečo jej vyvrie zhasne plameň a plyn naďalej ide.. ohrozuje tým nie len seba ale všetkých čo bývajú v našej bytovke

pribinak
12. apr 2023

@kristinaf113 ja chápem čo píšeš, ale to sa rieši inak ako hospitalizáciou
Lebo to by musela byt hospitalizovaná neustále a muselo by byt hospitalizovanej pol republiky

kylie1983
12. apr 2023

Riešime to s mamou, je trochu starsia ako tvoja, ale teda dobitá, krvné výsledky katastrofálne, epileptický záchvaty, záchranka bola viackrát, bola tri týždne na gastre, len na infúziách kedže ma pankreatitidu… Od januára sme ju nejako dokopali na liečenie kde bola dva mesiace a prvé co si kúpila ked sa vrátila bol alkohol. Takze mama musi chcieť, kym nechce sama Nespravis nic. Taky človek smeruje k smrti bohužiaľ. Ty sa nastav tak aby si mala vnútorný kľud aj ked je to tažké viem o com hovorím, a ak by sa nieco mame stalo aby si nemala vycitky ze ste sa nerozprávali alebo hádali. Proste Nespravis nic. Musíš si stanoviť hranice za ktoré nepôjdeš, ja napríklad s našimi volám, vypočujem si ich, dokonca tam teraz aj s deťmi pojdem na tyzden, ale proste nenecham sa tym zožrať, vypočujem si ale uz nevyčítam, ona sa bude držať kym tam sme, ale potom určite nie. Takze v prvom rade si uvedom ze ty ju nespasis… Ona dáva prednost alkoholu pred rodinou, je to jej voľba.

mirka438
12. apr 2023

Moj otec bol silny alkoholik. Nepomahalo nic, nic s nim nehlo.. tiez bol kolkokrat rozne zraneny kvoli alkoholu, mama sa s nim rozviedla. Potom tiez raz usiel hrobarovi z lopaty, sam sa zlakol a nastupil na liecenie, z ktoreho po 2 tyzdnoch utiekol. To bola posledna kvapka uz aj pre mna. Byt predali a on si kupil karavan, vraj po tom vzdy tuzil. Tak v tom karavane zil, no neviem, asi 3 roky..parkoval to rozne po meste, samozrejme stale pil..robil nam len hanbu, cigani a rozne socky ho obrali o uplne vsetko az nakoniec, niekto sa zlutoval a dovolil mu zaparkovat si to unho v zahradkarskej oblasti. V decembri to bol uz rok, odkedy zomrel. Doslova zamrzol vo svojom vysnivanom karavane, ked boli velke mrazy. Mal 50 rokov. Nasiel ho tam majitel toho pozemku, nosil mu zavse stravu. Ja aj moja rodina mame vsak svedomie ciste, viac sme prenho spravit nevedeli, on proste nechcel prestat.

tomcimka
12. apr 2023

@kristinaf113 nečítala som všetky komentáre. Ale v praxi som zažila,keď opitého človeka odviezli do nemocnice a odtiaľ rodina odviezla toho človeka na Prednú Horu. Samozrejme, predtým sa dohodli s personálom (riaditeľom prip.so psychiatrom). Skúste zavolať na Prednú Horu do liečebne a poinformujte sa,čo sa dá robiť.

kristinaf113
autor
12. apr 2023

@tomcimka vedeli by ste mi k tomu povedať niečo viac?

ema22270
12. apr 2023

@mirka438 toto je tazke aj citat. :(

domiklik
12. apr 2023

@kristinaf113 je mi to veľmi ľúto, ale tu už psychiater nepomôže, tvojej mame pomôže jedine ústavná liečba, ktorej predchádza návšteva psychiatra, kt vypíše odporúčanie na ústavnú liečbu, následný detox pod dohľadom odborníka a až nakoniec sa lieči psychika, lenže to až vtedy, keď bude tvoja mama chcieť... To aby chcela, docielis tak, že nájdeš jej slabé miesto, napr ak máš vnucata, tak jej povedz ze jej zamedzí kontakt s nimi ak sa nedá liečiť... Súd jej liečbu nenariadi nakoľko neohrozuje rodinu, nie je agresívna... Odporúčam ti prečítať knihu dospelé deti alkoholikov, a myslieť na seba, ak nevládzes odid

aliaray1
12. apr 2023

@pribinak to nie ie ale uplne pravda. Ak ohrozuje seba, mala by byt hospitalizovana. Toto nie je obcasna opilost a ked sa spija pod obraz bozi opakovane, je to choroba, kludne alkoholizmus kde spustacom moze byt uzkost, depresia a pod.. Podla toho co som si precitala, zaznamy v nemocnici uz nejake maju.