Dlhy jedného z manželov v banke

patrik008
30. mar 2015

Mozem Vas poprosit o radu ?
Ex vybral pozicky este pocas manzelstva,neplatil ich.Po rozvode sme vysporiadali BSM.
Banka sa na mna stale obracia s vyzvami.
Dnes mi poslala Slov. sporitelna Oznamenie o zacati vykonu mand.cinnosti,ktoru bude vykonavat advokat.
Co mam robit.Ja som nic nepodpisovala.Moze mi advokat siahnut na prijem,alebo peniaze na ucte? Alebo siahnut na byt uz v mojom vlastnictve?
Aky je tam postup?
Dakujem.

sissy27
30. mar 2015

@patrik008 v prvom rade komunikovať s bankou, vysvetliť situáciu, doložiť papiere o rozvode a vysporiadaní bsm... neviem ako ste to riešili v banke, ale ak ste im to neoznámili, tak nemajú odkiaľ vedieť, že ste rozvedení a máte vysporiadané bsm, preto sa na teba stále obracajú...

draik
30. mar 2015

Nie.
Nemôže.
Oznámiť rozvod a prípadne aj skutočnosť, že BSM bolo vysporiadané.

rooskoliv
30. mar 2015

Boli pozicky vysporiadene v BSM? Ak ano, oboznamit a nech banka postupuje podla vysporidania BSM. Ak nie, je to ako keby ste boli stale manzelia

moonlight1210
30. mar 2015

mate vysporiadanie BSM v pisomnej forme (u notara, u pravnika), alebo to bola len ustna dohoda, maximalne ste prepisali na katastri nehnutelnosti?

ak je to len ustne, tak si pre banku nadalej spoludlznik. s nehnutelnostou.
musel by ti asi ex pisomne potrvdit, ze pozicky berie na seba.
a neviem, ci zmeny v tom, kto je zodpovedny pozicku splacat, nie je potrebne robit priamo v banke. ze vasa dohoda banke nestaci.

draik
30. mar 2015

@moonlight1210
Stačí poriadne čítať...
"Ex vybral pozicky este pocas manzelstva,neplatil ich."
"Ja som nic nepodpisovala."

timea7
30. mar 2015

@draik nie som odborník, ale myslím si, že ak zoberie jeden z manželov počas trvania manželstva pôžičku, dlžníkmi sú obaja manželia, nemusí ten druhý nič podpísať. Keby to tak nebolo,nepísali by tu desiatky žien, ktoré sa takýmto spôsobom dostali do nezávideniahodnej situácie a ani nevedeli ako.

patrik008
autor
30. mar 2015

@moonlight1210
BSM je spisane advokatkou, svoje dlhy prebral na seba, vsetko je uz rozdelene, byt je prepisany aj na katastri na zaklade BSM.

patrik008
autor
30. mar 2015

@draik
Dakujem za odpoved,ukludnila ma, lebo som dostavala rozne odpovede, tak som nevedela ci mam sancu uchranit uz svoj byt. : -)
Nasla som taketo info..
Podľa ustanovení § 145 ods. 1 Občianskeho zákonníka a § 147 ods. 1 OZ, bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný“, vysvetľuje V. Slišková, právnička Provident Financial.

Keďže v Občianskom zákonníku nie je dostatočne jasné, či je potrebný súhlas druhého manžela v prípade ručenia, pomáhame si výkladom súdu v rámci rozhudnutia, kde sa uvádza, že prevzatím ručiteľského záväzku jedným z manželov vzniká záväzok len tomuto manželovi, preto nie je potrebný súhlas druhého manžela.

draik
30. mar 2015

@timea7
Ak si úver zoberie jeden z manželov, tak zostáva voči banke zaviazaný sám. Nie je možné, aby sa spoludlžníkom automaticky stal druhý z manželov (aj preto banky pri vyšších úverov vyžadujú podpis druhého manžela ako spoludlžníka, čo robí probnlém napr. v prípade rozvodu).
Ak by úver manžel-dlžník nesplácal, veriteľ sa môže uspokojiť aj predajom majetku, ktorý obaja manželia nadobudli do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, a to aj vtedy, ak druhý manžel úverovú zmluvu nepodpísal.
P.S: Nielen v právnych veciach je lepšie vedieť ako iba myslieť.

timea7
30. mar 2015

@draik písala som, že nie som odborník, takže budem rada, ak sa k tomu vyjadrí niekto fundovaný, ale čítam to tu vo viacerých témach a mám aj osobnú skúsenosť, že banka poskytne úver do 3000 eur bez toho, aby o ňom manžel vedel. Mojej kolegyni ho poskytli bez problémov. O nebankovkách ani nehovorím....
http://www.rozvod-rozchod.sk/delenie-majetku-ma...

draik
30. mar 2015

@timea7
Zadávateľka sa pýtala na niečo iné než na to, či jeden z manželov si môže sám zobrať úver.
Je lepšie sa nevyjadrovať k téme, písať dojmy, niečo odpočuté, prípadne staré info, a to z jednoduchého dôvodu - zbytočne to môže popliesť zadávateľa.

moonlight1210
30. mar 2015

@patrik008 tak ak to mate takto osetrene, myslim ze staci dat info banke (a tomu advokatovi, aby sa nenatahoval cas) a bude to v poriadku.

timea7
30. mar 2015

@draik Ok, ešte že ťa tu máme 😉

nuvaring
31. mar 2015

trochu odbočím.....ale ako je to s tým vysporiadaním BSM a spisovaním u advokáta v praktickej rovine? ja žiadného nepoznám,tak ked to chcem urobiť, tak ako? mám zaklopať na dvere prvému, ktorého ceduľu vidím po ceste do práce? alebo ako? bude ochotný? fakt neviem...a hlavne, koľko to cca stojí? on všetko spíše čo ja mu poviem? ja nemusím písať nič?

lalinko2010
31. mar 2015

@timea7 ahoj, je dobré zbierať info a poskytovať ďalej, človek sa aspoň dozvie viac. ja som bola riešiť úver a mne povedali že už môžem zobrať 10000eur bez toho aby manžel o tom vedel. Reku super, brali sme spolu ale len 5000eur, nesplacam ja ale manžel, kvôli platu a jemu by nedali lepší úrok, tak to preto, ale platí...

draik
31. mar 2015

@nuvaring
V praxi si spravte dohodu sami, nie je to nič zložité. Ak už chcete ísť cestou advokáta, tak je vhodné sa dopredu s ním dohodnúť a predložiť všetky požadované podklady.

nuvaring
31. mar 2015

@draik no veď dobre,ja viem čo tam chcem spisat,len sa pýtam či mam spontánne nabehnut k nenejakému notarovi a povedať mu čo tam chcem alebo ako?

draik
31. mar 2015

@nuvaring
Ako som uviedol, je vhodné sa vopred dohodnúť. Nikto Vám to nespraví na počkanie.

igor211
31. mar 2015

@draik
@patrik008
"Ak si úver zoberie jeden z manželov, tak zostáva voči banke zaviazaný sam"

Toto je zlozitejsie a neexistuje na to jednoznacna odpoved (aj ked bude vela ludi tvrdit ze ano).
Za istych okolnosti moze byt zodpovedny aj druhy z manzelov aby uspokojil pohladavku.
Ak sa vsak uver zobral BEZ SUHLASU manzela/ky tak a manzel ktory si zobral uver ho nesplaca a banka vyzve druheho manzela ktory o tom uvere ani nevedel na splacanie tak ho mas moznost ako sa branit je na sude o urcenie neplatnosti pravneho ukonu.

draik
31. mar 2015

@igor211
Celé zle.
Zmluva o úvere nemôže byť neplatná len preto, že ju nepodpísal aj druhý manžel (viď judikatúra).
V zmysle §147 OZ pohľadávka voči jednomu manželovi môže byť uspokojená i z majetku v BSM. Ani v tomto prípade však exekútor nemôže postihnúť mzdu alebo peniaze na účte druhého manžela.
Do úvahy pripadá "rozdelenie" úveru v prípade zániku BSM, a to za predpokladu, že za úver boli kúpené veci, ktoré sú v BSM. Ani táto dohoda však priamo nezakladá spoludlžníctvo, ale predstavuje spôsob vzájomného vysporiadania sa.

igor211
31. mar 2015

@draik Neviem ake mas skusenosti s danou vecou ale ja som zazil ze exekutor zablokoval majetok v BSM na uspokojenie pohladavky, z ktorej sa dany manzel (kedze v tom pripade si poziciavala manzelka) vyslobodil podanym zaloby.

timea7
31. mar 2015

@igor211 presne na toto som včera myslela 🙂

draik
31. mar 2015

@igor211
Zrejme tam bol iný problém, ako to, že zmluvu o úvere nepodpísal.

patrik008
autor
1. apr 2015

@igor211 Ahoj, ja mam BSM vysporiadane. Uz spolocny majetok nemame.

patrik008
autor
1. apr 2015

takyto ohlas som dostala.....Mozu mi vziat byt, ktory som nadobudla z BSM ??,

,,A vysporiadali ste si po rozvode aj dlhy? Lebo ked nie tak mas o zabavu postarane. Pôžičky a úvery vzniknute v manzelstve zavazuju len toho, kto je na nich uvedený ako dlžník.

Pokiaľ si nebola spoludlžníčkou ani ručiteľkou, tak na teba priamo nemaju jeho závazky dosah. Druhá vec je majetok z byvaleho BSM, ktore bolo vyporiadane. Na ten moze exekutor pri exekucii siahnut. Ale na tvoj vylucny majetok nie.,,

A nakoniec advokat ti na nic siahnut nemoze, len exekutor.