Dlžíme bytovému družstvu. Kedy nám môžu vziať byt?
Ahoj,poradte prosim,ked bytovemu druzstvu dlzime za posledny rok 1800 €....a pomaly to splacame....do akej sumy to az moze vyjst,aby nam ten byt zobrali uplne?Dnes prisiel papier,ze sa sem pride pozriet znalec a ohodnoti to. ☹
@anatalia77 a ty mas dlh taky,ze ti prislo ako rocne vyuctovanie?...
tak ked minies na energie a proste vsetko 170 €...nemozes platit 110......alebo si si medzitym nevsimla,ze sa zvysovali zalohy...
@kaktusik007 da sa aj v byte poodpajat vsetko..hodiny,ventil..atd
@ljublju rozpísala som to vyššie..
@ljublju ale to iba ak chce ten, kto tam zije. Spravca, susedia si to dovolit nemozu. A fakt by ma zaujimalo, ako chces odpojit byt od ustredneho kurenia ;). Nemozne....
zalezi to od pristupu bytoveho druzstva,ale ked sa dlh spalaca nevidim dovod preco by mali brat byt. U nas mala podobnu situacia jedna slobodna maminka a byt jej vobec nemali v umysle brat, splacala to postupne a dalo sa to. Byt odpojit od ustredneho kurenia nemozes,tam je nejaka zaloha myslim a to sa posuva z roka na rok podla udajov,co zaznamenaju na radiatoroch.
no inak neviem ake mate merace na radiatoroch, ale moji rodicia aj moj brat maju najvacsiu spotrebu v miestnostiach, kde nekuria radiatorom vobec, ale svieti im tam slnko a je tam napr. sporak. ten merac totiz meria dosiahnutu teplotu v miestnosti, takze ak Ti to vykuri slnko, tak mas smolu, platis. podotykam ze su to rozne merace v uplne rozdielnych mestach.
kvoli tomuto vsetkemu sme sa my rozhodli pre dom, ziadne spolocenstvo vlastnikov. aj ked aj take pozemky nam ponukali, kde sa tiez vytvaralo spolocenstvo vlastnikov a napr. stavali spolu pristupove cesty a osvetlenie.
@valy tento typ mám aj ja-sú to odparovacie merače teploty
@gabriellka Dakujem za odpoved a podotýkam že už som dala 600 eur ostalo my dat 160 to hadam nejak zvladnem kym nebude tražba ta ma byt 15.10 a ked to vyplatim tak sa dražba stiahne?
@ljublju prepac, ale na to, ze vy ste sa zachovali zle, vy ste boli neplatici sa spravas dost arogantne...s krizou bojuje kazdy z nas, neverim, ze tvoj manzel nemohol ak nemal pracu behat po dokladackach v obchodoch, ty upratovat proste spravit to co by spravilo a denne robi xy ludi na slovensku...neda sa len plakat a zalamovat rukami, ale robit...
@anina801 to ti neviem povedať. naša dražobná poslala susedom list a v tom bolo do ktorého dátumu treba uhradiť aby sa dražba nekonala. ale samozrejme oni nereagovali. takže to bol úplne iný prípad. podľa mňa ak to zaplatíš do dňa dražby tak určite by k nej nemalo dojsť. u nás vlastne na prvých troch dražbách ani nikto neprišiel, proste o ten byt nebol záujem. až na štvrtej dražbe sa to podarilo vydražiť. a zobrať niekomu byt kvoli 160 € sa mi zdá postavené na hlavu. to mal riešiť exekútor podľa mňa
Chcem reagovat, kedze sa mi stala taka vec..na najomnom som bola 303 eur dlzna.. par dni predtym , nez mi prisiel papier som este uhradzala ciastku 117 eur , moje mesacne najomne... A v tom papier, ze som im dlzna 523, sledujem si to aj online na stranke poschodoch.sk a ziadna taka ciastka tam nebola... Dozvedela som sa len na bytovom, ze bola schodza a za taku smiesnu ciastku odsuhlasili ze moj byt pojde do drazby ... samozrejme hned som uhradila celu ciastku, co som si musela pozicat rychlo.. velmi dobre viem, ze susedia maju dlhy aj cez 1000 eur ti co? Proste clovek ktory si kupi byt je aj tak bezdomovec??? teraz len dufat, ze sa to da zastavit ak to na bytovom preslo... je mi zle z tychto ludi a zakonov.. na slovensku aj ked nico vlastnis si zobrak...
@lady88 a na tom papieri nebolo napísané čo sa bude diať ak dlh splatíš? zrejme ti tam vyrubili aj nejaké penále...väčšinou sa dáva aj na upomienku taká formulka, že v prípade že sa platba medzi tým zrealizovala, tak vec je bezpredmetná...a ešte môj názor na toto trochu iný ako tvoj. zbytočne sa rozčuluješ, ked budeš riadne platiť, nestane sa z teba bezdomovec.
Po precitani niektorych prispevkov mi neda aby som sa neozval. Niekto by ste sa mali zobudit.
Darmo sa tu niektore rozculujete , soptite a nerozpravate sa zo susedmi. Byty vo vchodoch su podla vchodov rozdelene do bytovych domov a tieto tvoria samostatne jednotky - ci uz pri platbach za energie, do fondu oprav alebo splacania uverov za rekonstrukcie - cize sa spravaju ako jeden DOM. kazdy ktory ste si kupili byt do osobneho vlastnictva ste pristupili k sprave bytoveho domu bud organizaciou (Sluzbyt a podobne -je ich vela! alebo ste si sami zriadili "spolocenstvo vlastnikov bytov". Podpisovali ste zmluvu o sprave a keby ste si ju aj precitali tak by ste zbytocne neminali energiu a zistili by ste ze aj ked byt mate v osobnom vlastnictve tak to neznamena ze si mozete robit co len chcete.
Pokial jeden z bytov prestane platit svoje platby neznamena to ze neplati iba za vodu - ktora mu stale tecie, neplati ani zateplo ktore je dodavane, neplati ani za vytah ktory stale funguje, neplati ani za osvetlenie na chodbach, neplati ani za to ze ked splachne tak mu odbad odtesie "prec". V dome je to jednoduche - neplati majitel domu.....je to iba dlh majitela a odpoja ho a hotovo. Pri bytoch toto vsetko ide ako platba za cely bytovy dom ........strhne sa to zo spolocneho uctu.....TO ZNAMENA ZE TO PPLATIA OSTATNY MAJITELIA. Takze nieze to neplati jeden NEPLATIC...ale platia to za neho ostatny majitelia bytov.
Vyska zalohovych platieb sa urcuje podla predoslej spotreby resp o zvyseni niektorych platieb rozhoduje vecsina na stretnuti vlastnikov ktora sa vola DOMOVA SCHODZA a je to najsilnejsi nastroj pri sprave a rozhodovani o bytovom dome pricom si to malokto uvedomuje. Hlasovanie na domovej sch. ma svoje pravidla a pokial sa niekomu nepacia daju sa napadnut na sude......a aj tak na schodzu pride iba zopar ludi a potom sa cuduju.
Samozrejme ak je niekto v omeskani s nejakou platbou.....alebo si zabudol zvysit zalohove platby tak mu pride upozornenie - myslim ze 2 x do roka. Ale co som tu citak ze niekto neplati viac ako 1 rok ako SORRY ale preco to mam platit ja ako majitel susedneho bytu . Prave preto je v zluve o sprave aj klauzula ze majitel bytu suhlasi s tym ze v pripade ak vzniknu nedoplatky a tieto nebudu uhradene dava dobrovolny suhlas s tym ze v tomto pripade moze byt -byt odpredany - uhrada zavezkov vyplatena s predaja a ostatok bude vyplateni majitelovy byvaleho bytu. Takze ineje pravda ze vam byt niekto ukradne. Suhlasili ste s tym ze pokial nebudete platit tak sa byt odpreda a splati sa s toho nedoplatok ale zvysne prachy su vase.
Nesuhlasite s tym - Nepodpisujte zmluvu. Podpisali ste - TAK CITAJTE A ROZMYSLAJTE a spravajte sa zodpovede.
nadavat susedovi za to ze NEPLATITE ale sused plati a vase nedoplatky su hradene s prebytku - teda s platieb suseda-----tak na to treba silny zaludok.
Kupou bytu (nehnutelenosti) ste sa zaviazali dodrziavat pravidla a ked sa niekpumu nepozdavaju - nikto vas nenuti tam ostat.
Niekto tu neplatil vyse roka - Ja sa pytam co spravil pre to aby platil ???? NIC. Nepreberal zasieky - nechcel nikoho pustit do bytu........nedodohol si splatkovy kalendar - nepokusal sa zvolat domovu schodzu resp neprisiel na nu a nerisil to. Mal moznost byt vymenit za mensi. PROBLEM TREBA RIESIT a NIE CAKAT - ved nejako bude.
Ja chapem ze sem tam sa stane ze niekomu nevyda....ale za to ze niekto zaplati 2 mesiace o 40 € menej a potom do doplati...nevidim az taky problem.....ale dlhovat 1800 € a este sa rozculovat ---.. ..bre rano.
Tak, ťažko reagovať. Ja ľutujem takýchto ľudí ale zas myslím, že by si už v dnešnej dobe, mal vedieť človek život zorganizovať .
Pekny den prajem...chcela by som poprosit o rade a pomoc. Ide o to že tento byt v ktorom byvam patri pod mesto čiže ja som len uživatel ale zmluvu z mestom mam. Dlho som v BA nebola byt bol kvoli dlžobe zapečateny ale vtedy som celu dost vysoku dlžobu vyplatila naraz a celu. No potom som sa dostala do problemov kvoli exekutorom a všetok zarobok mi zobrali a nebola som schopna byt platit. Budem mat súd dlžoba je necelych 2000eu...preto sa pxtam daju mi šancu a splacat to alebo mi hrozi že mi ho hned zoberu...prosim poradte mi,ja som si tento byt krasne prerobila...nemam problemy so susedmi,aj som v kontakte s magistratom...bojim sa
@jurkos podla mna ak to bol najomny byt ziadna druha sanca neexistuje...smola,tam bud platis a byvas alebo...
@stastenka42 dnes mi šancu dali a ja to napravim....dakujem za nazor....,,povzbudujúci,,
Štastena je ti naklonena. Vrele odporucam tuto sancu vyuzit a prajem vela stastia aby sa ti situacia neopakovala.
mmmmmmmmmmmmm
Dobrý den, mám na Vás prozbu, ako by som napísala upomienku za mesačné neplatenie za opravy a údržbu za spoločné priestory v bytovom spoločenstve??? moj sused už neplatil 5 rokov a potrebujem vidieť aspon nejaký vzor, ako to može vyzerať. Dakujem za každu radu 🙂Mal už niekto takýto problém som predseda spoločenstva
@ultra stara ,ale aktualna tema,suhlasim s tebou...nechat narast dlh do takej velkej sumy,to je nezodpovedne,my mame vo vchode neplatica,viem o tom,byva pod nami,ale za ducha sa nevie kolko dlzi a ci ma splatkovy kalendar,alebo podobne,a mna by to zaujimalo,my sme skorovsetko vlastnici,on je najomnik,,ale aj ked ma dostatocne prijmy,neplati,asi si radsej zaplati nieco ine,naco aj,my zan vsetci zaplatime teplo,vytah,vodu atd...nase byt,drustvo je v tomto benevolentne,meno nezverejni,vlastne ani nik sa ani na schodzi neopyta,ze o koho ide,aj ked sa to tusi,nik s nim nechce mat nic..ale tu ide o prachy,je to spolocne byvanie a ak na to nemam,su mensie byty s mensim najmom,ale toto nie je jeho pripad..asi sa rozhodol,ze jeho odtial nik nedostane,a strpcuje nam zivot uz roky..
takze ano,stat sa vselico moze,aj cas bez prijmov a ten sa potom moze prip.riesit splatkovym kalendarom,ale aj ten treba platit,moze mi prosim niekto napisat ako to v praxi je?drustzvo mu urci sumu, ktoru ma platit a po aku dlhu dobu?ak neplati,co potom?povie napr.ze nema?aj ked ma...zalezi to asi od dobrej vole panov na druzstve,ako toto zistit?
@maria123 ako spolumajitel spolocnych priestorov domu mas pravo nahladnut do evidencie platieb za bytovy dom - Vas spravca Vam to musi umoznit.
Ak by som mal takehoto suseda - pri kazdom stretnuti by som s nim urcite hodil rozhovor o tom ako sa mu fajnovo sprchuje , ci mu ide tepla voda, ci naozaj bude aj zajtra pouzivat vytah - PRETOZE HO PLATIM JA !!!! Ale niektorym trapnost nevadi.

@bobulka34 dom nevezmu, ale kompletne odpoja - co s bytom sa neda - myslim odpojit od ustredneho kurenia a od vody. Preto ta moznost - dat suseda na drazbu - je presne kvoli tomu