Dnes mi muž povedal, že som špina
Nikdy som nechcela deti . No zaľúbila som sa a vydala sa s tým že jedno dieťa privediem na svet. Aj som priviedla , dcéra má 11 rokov, mám ju rada , ale nie som žiadna oddaná matka. Manžela mám veľmi rada, zabezpečuje nás veľmi dobre, sme bez hypotéky a nemáme žiadne iné finančné záväzky.
Po 11 rokoch som znova , teraz už neplánovane otehotnela. Nebolo to žiadne zlyhanie antikoncepcie, jednoducho sme boli na dovolenke a ja som asi v poblúznení oddychom vynechala pár tabletiek antikocepcie , no a doma ma potom čakal pozitívny tehotenský test.
Dieťa nechcem , chcem ísť na interupciu , mám 41 rokov a nechcem vychovávať a zas sa obmedzovať. Jedna dcéra mi stačila a ledva som ju ako tak vypiplala , jednoducho nie som materský typ. Lenže môj manžel je zásadne proti , dieťa chce a chce aby som s ním bola aspoň rok doma. Už len tá predstava vo mne vyvoláva nevolnosť že by som bola doma s malým uvreštaným deckom , ktoré jednoducho nechcem .Na materskú on nepôjde , vraví že do roka má byť s dieťaťom doma matka a potom by išlo do jaslí .
Som v 9 týždni tehotenstva, tehotenstvo mám potvrdené a srdiečko bije. Už 3 týždne sa doma vadíme ako psy , lebo ja chcem ísť na interupciu a jednoducho uzavrieť definitívne kapitolu materstva. Dnes mi povedal že som obyčajná špina , že vidím len seba a svoje pohodlie a že sa chystám " utratiť " aj jeho dieťa. Ak pôjdem na interupciu , tak so mnou skončil, že pre toto nemá pochopenie, lebo všetko máme čo treba , len že som hnilá ako voš vychovať ďalšie dieťa. Že po tej interupcii sa ma už nikdy nedotkne a rozvedie sa so mnou, lebo s takou špinou on nebude žiť.
Neviem čo mám robiť , dieťa nechcem ale nechcem prísť ani o manžela. Poznám ho, viem že by sa s o mnou rozviedol , nerozchodil by to ani nerozdýchal , to viem na 100 %. Nechcem však už žiadne ďalšie decko a už vôbec nie vo veku 41 rokov, nezvládnem to a bojím sa aby som mu od zúfalstva že ho mám ,hoci som ho nechcela, niečo neurobila alebo ho nenávidela.
@vlcik1 viem co je to vyrastať v nahovno rodine, ale nikto ti nezaručí, ze ak ta nahradna bude tip top. Ako decko som xkrát nechcela byť na tomto svete a to som mala v pohode zivot z materialneho pohladu. Aj rodicia su normalni, len tam chybal ten kus lásky takej inej lásky...nie len povinnost postarat sa o dieta, aby bolo ciste, malo co jest a malo hracky. A ak autorka vie ze jej limity skoncili u prvej dcery.....nech urobi rozhodnutie, ake ona potrubuje. Ona s tym bude žit. A verím, ze aj keby si to dieta nehala a obetovala....to manželstvo pojde dole vodou tak ci tak.
@dominikak4 napísala som napríklad tak treba čítať a kto by sa prípadmi zaoberal? Súd štát? Rozmýšľaš vôbec? Nieje čas na iné veci a nie to na také prípady a ja by som si nepriala aby niekto rozhodoval o mojom tele... Ja si neviem predstaviť ako napr na mne v mojom stave ak keď mám 29 a by. Som otehotnela a chcela ísť na potrat z môjho presvedčenia mojich zdravotných dôvodov ktoré niesu zaznamenané ale povedal mi ich lekár po druhej sekcii ze mi neodporúča dajsie tehotenstvo lebo by mi pravdepodobne praskla maternica a vy som zomrela ze sa to môže stať tak si neviem predstaviť žeby môj manžel mal mat v tomto slovo a vy napr nesúhlasil a by to radšej skúsil a povec e ze súd by. Mu to priklepol.... Chápeš? To sú proste skutočne veci a všetci vieme ako to u nás chodí proste rozmýšľa
@dominikak4 nastastie, toto neplati... o mojom tele si budem rozhodovat sama, ziadny chlap ani manzel, ktory sa o deita ani nestara (ako tuto autorkin) mi nebude kecat do toho ci budem alebo nebudem mat dieta. Prave preto, ze to nie je len tak a nie je to hracka. O tom , ze taka rodina by rovno skoncila ani nehovorim, cize mozno by sud neodklepol interupciu, ale o chvilu by riesil rozvod. A kludne aj zdravotne problemy dalsie, lebo zeny si vedeli vzdy najst sposob ako si "pomoct" a nekoncilo to vzdy dobre... Keby tuto manzel nevymyslala nevadili sa ako psy, tak mohla ist na miniinterupciu uz skor, bohuzial ten vlak im uz usiel hadkami. Mna by chlap keby som nemala vztah k detom a dieta nechcela v 40tke rodit nedonutil a mohol by ist aj na lamparen, nech by sa to stalo kohokolvek zlyhanim.
@winki13 no tak antikoncepciou sa nic nezabija, ale teda suhlasim, nazory ako porodit a dat na adopciu su ale na MK uplne bezne a pochopitelne. Bud su tu mamy alebo snazilky a pod.
@oblecenie99 možno, ak by svoje prežívanie riešila u psychológa ďalej, tak by muž vedel, že je asperger a nenavazal sa, ze je lenivá, sebecká a pod...neviem moja kamarátka ma muža aspergera a správa sa voči deťom ukážkovo...dnes už každý má nejakú nálepku čo diagnózu emancipovana, tak snáď nebude doma s deťmi, uzkostliva bojím sa tak nebudem mať deti, na rozpútanie vášni to bol dobrý krok napísať taký príspevok.
Chod na interrupciu, ked nepojdes to dieta bude trpiet, nenechavaj si ho len kvoli tomu, aby s tebou chlap zostal. Inak vy ste podareny parik - on chce decko, co ty nechces, ale doma s nim nechce byt a v roku ho chce dat do jasiel. Takze ho chce, ale strat sa tiez az tak velmi nechce. 41 je dost. My mame jednu dceru, muz ma 41 rokov, ja mam menej, ale na nas oboch vidim, ze na dalsie sa uz asi neodhodlame. Ak sa necitis ako matka komfortne a nenasla si sa v tom, druhe dieta nemaj.
@dominikak4 Nejak je nás aj celkom dosť z fachu na MK 🙂
Je to OK, že máme iný názor na tú istú tému, aj právne posúdenie.. ale ja si to naozaj neviem v praxi predstaviť. Tu nejde o určenie, komu pôjde dieťa, tu by naozaj v praxi rozhodovala tretia osoba - sudca o tom, či má žena byť tehotná a rodiť alebo nie. Na návrh niekoho, kto môže, ale nemusí mať biologicky nič s dieťaťom - lebo vieme, že matka je vždy istá, ale "pater incertus" ;) A povedzme na rovinu, na súde vzniknú rôzne rozhodnutia a celkom zaujímavé odôvodnenia (u mňa najväčší top bol úspech žalobcu v spore na súde prvej inštancie z dôvodu, že ak by nemal pravdu, snáď by nežaloval), tak si naozaj neviem predstaviť, ako by sa mala stihnúť nejaká odvolačka, ak napr. ten sudca rozhodne zle, od stola. A vôbec si neviem predstaviť jednu štyridsiatničku, napr, s troma deťmi, ktorá konečne nastúpiila do pracovného pomeru, že im zlyhal kondóm a štvrté dieťa vie, že neutiahne ani fyzicky ani psychicky a povedzme, že ani finančne, a mala by muža, ktorý si myslí, že to štvrté ešte dáme (aj môj muž si myslel, že mať dieťa bude stáť menej) a zažaluje vlastnú manželku na súde v nejakom konaní o ochranu plodu/dieťaťa? Do 48 hodín o nej rozhodnú, a keďže tam nebudú objektívne žiadne problémy, tak namiesto práce môže ísť opäť na materskú, a keď si to pán manžel rozmyslí po čase a zdrhne z domu, tak ona zostane zo štyrmi deťmi sama. Vieš si predstaviť takýto spor v hlavnej úlohe autorka contra jej manžel? No povedzme, že súd odklepne, že a veru ideš rodiť. OK, zachránili sme dieťa - dali sme mu možnosť narodiť sa, na druhej strane sme iného človeka prinútili zostať v nejakom stave, na dlhé mesiace, podstúpiť riziko tehotenstva, pôrodu (aj možnej sekcie), prísť o zárobok. Ako budeme takýto rozsudok exekvovať? Zatvoríme tú ženu na 9 mesiacov do nejakej izby? Budeme ju strážiť, aby niečo zo sebou a s dieťaťom nevyviedla? Či bude mať aj nariadené sa správať tak, aby zabezpečila bezpečnosť a zdravý vývoj dieťaťa (napr. jej zakážeme byť v strese...?)J pod hrozbou vyšetrovania v trestnom konaní, ak by potratila alebo sa mužovi niečo nepozdávalo? Jeden život sme takto MOŽNO zachránili, ale asi je jasné, že to konanie môžme rovno spojiť s rozvodovým.
A akokoľvek je to dobre myslené, takáto úprava by mohla mať za následok celkom zaujímavé spoločenské dôsledky.. o tom, že ženy by si tak či tak poradili a narástli by prípady nelegálnych potratov sa ani nemusíme baviť. Raz som čítala, že žena je schopná urobiť všetko preto, aby dieťa mala, ale aj aby nemala.. Alebo poškodzovania plodov, aby ženy získali papier od lekára ergo "objektívny dôvod" na potrat.. ups, užila som si tieto tabletky, čo v tehotenstve sa nesmú, lebo som vtedy "netušila", že som tehotná.. no kto by na mňa dokázal úmysel? Možno by sa znížila ochota vstupovať do manželstva (ja poznám takých, čo sa zobrali a ani on ani ona dieťa nechcú, ale tak budem ona riskovať manželstvo, čo ak im praskne kondóm, zabudne si užiť jednnu tabletku a mužovi prepne, že on otcom predsa len chce byť a ona potom môže chodiť po súdoch, tak to sa radšej ani nezoberú) atď. A asi by sa rapídne zvýšil dopyt po hormonálnej antikoncepcii. Nehovorím o tom, že ženy by sa báli mať pohlavný styk so svojimi mužmi, že čo ak, išlo by to na úkor sexuálneho vzťahu a v konečnom dôsledku aj manželstiev.
@alvaluka Jéj, ďakujem 🙂 no škoda, že nie si z Košíc (alebo ja z Dunajskej Stredy), mohli sme si dať aj kávu 🙂
@diamond007 Aha, tak par krat si pogrcias, alebo radsej zabijes dieta?? Sa zobud. Tvoj argument je total trapny.
Dotycna sa spravala nezodpovedne, sexovala a nevzala si antikoncepciu, takze urcite vedela, co sa moze stat. A jej manzel s tym nemoze nic robit, ked je to aj jeho dieta? Sa zobud.
@michalka4193 Prosím čítaj s porozumením....
@oblecenie99 ok
@oblecenie99 uznávam argument, že žena by mohla zo zúfalstva, z hnevu alebo neviem z akých subjektívnych dôvodov urobiť nejakú hlúposť, aby sa zbavila plodu, čím by ublížila jemu a možno aj sebe.
@dominikak4 tak to by bolo najstastnejsie dieta na Zemi, keby sa narodilo a matka by k nemu nemala ziaden citovy vztah a ma ho len preto, lebo jej muz ho chcel. Ty si uplny humanista. To v maternici je ziva bytost, ktora bude mat po porode emocie a bude ju treba vychovat. Co bude po porode uz podstatne nie je? Alebo sa ma postarat ten sudca alebo sa postara sam otec?
Ja som niekde napísala, že nie je podstatné čo bude po pôrode? Inak ja len žasnem koľko žien tu zastáva interrupciu, resp. ju považuje za prijateľné riešenie, akoby to bolo niečo bežné ako dať si vyvŕtať kaz....ok dámy, nehádam sa s Vami - koniec koncov nie je to moja vec a mám kopu vlastných problémov a doma jednu živú bytosť po ktorej som túžila 5 rokov na nemohla ju mať...autorka hurá do toho a tvoj manžel nech húpe doma nohami lebo šak nebude zasahovať do Tvojej integrity predsa, šak on je len taký ten somár a dieťa je len tvoje. Pekný deň, a prepáčte viac na túto diskusiu nebudem reagovať.
Ja len ešte predsa len doplním na záver (aj keď som tu za kravu)....viete koľko žien v danej chvíli nevie racionálne posúdiť to čo sa chystajú urobiť? Oni to v tej chvíli vidia ako správne riešenie, jediné možné a majú tisíc argumentov prečo áno a viete koľko z nich svoje rozhodnutie potom ľutuje aj keď ho predtým považovali za jednoznačné a správne? A možno keby im niekto zasiahol do ich "integrity" v ten správny čas, tak by im pomohol, uľahčil od trápenia čo ich čaká pre ich rozhodnutie a pár detí by mohlo behať po svete. Niekto si myslí, že bude určite zlá matka, a to že by zlou matkou nebola zistí až keď je dieťa fuč, až keď sa prebudí s prázdnou maternicou po zákroku a potom prídu myšlienky typu...mohla som byť mama a moje dieťa by malo dnes rok a dnes by išlo do školy atď a hlavne odpoveď nemala som to robiť....A teraz píšem všeobecne, už kašlem aj na autorku a jej osobnosť.
@dominikak4 tak touto optikou sa dá na to presne pozrieť aj z druhej strany. Naivne si bude nahovárať, že to zvládne a potom bum realita, výčitky celoživotné, že si to dieťa nechala, môže kvôli tomu znenavidiet aj muža, obvinovat jeho za to, že ju prehováral. Obviňovať aj seba, že nedala na svoje pocity. V kuse bude myslieť na to, aký už mohla mať pokojný život, pri kazdom jednom detskom zamrncaní bude život nenávidieť. A čo to chúďa dieťa, tiez bude minimálne trochu cítiť, že to nie je úplne v poriadku. A ešte aj z toho bude mať žena výčitky, že nedokaze to dieťa plnohodnotne milovať, ako by si zasluzilo. Hlavne autorka už vie, aké je to mat dieťa a čo ju čaká, iné by bolo, keby ešte dieťa nemala. Pre niekoho je mať dieťa rovnaké trápenie ako pre druhého dieťa nemať.
Nečítala som úplne celú diskusiu, lebo niektoré ženské sa tu riadne opustili, ale ak raz žena dieťa nechce, má právo ísť na interupciu. Autorkin manžel nie je ani ochotný ostať na otcovskej dovolenke, aj keď tvrdí, ako veľmi to dieťa chce. Je to jej rozhodnutie, jej telo, jej život, má právo rozhodnúť ako ona chce. Žena by sa v tomto NIKDY nemala nechať ovplyvniť okolím a už vôbec nie cudzími ženskými na modrom koníku, lebo následky nechceného tehotenstva bude niesť len ona, ani jej muž jej nemá čo nadávať.
@oblecenie99 co tu pleties pate, cez devate, citujem teba matka so styrmi detmi, atd vsak autoka ma len jednu dceru,aj tu ledva vypyplala.podla mna to bude len zena,uzivat si zivot,bez deti.uvedomujes si ze keby sme takto zozmyslali v prevahe tvojho myslenia,kto by na nas robil,aby sme dostali dochodok.?
@travelllerka No draha moja ,vkuse bude mysliet na to ,ze ....zabila som ,zabila som,,az do konca zivota bude mat vycitky svedomia,a ani nemusi mat ziadnu vieru v Boha,ale vycitky svedomia,... podvedomie nepusti ako matematika.V Boha verit nemusis,ale ze ten maly cloviecik si nosila pod srdcom ,a uz nie je,lebo je zabite.. a neda sa to vratit,az do konca zivota.,sa ti to vzdy ozve.Viem ,ze ma admin zachvilu zotrie,ale zase ja by som ja mala vycitky,ze som mlcala,ved tu nejde,o zabitie zvieratka,tu sa ozyva najkrajsia a najinteligentnejsia bytost.Homo sapienz.A kazdy clovek je original
@vorkola Hovorí sa tomu príklad, a vyjadrila som sa ku konkrétnemu príspevku, ktorý polemizoval o akejsi právnej úprave.. Precitaj si všetko, čo som k tomu napísala a pochopíš. Možno...
Zaujimalo by ma, ze ako autorka dopadla. Ci ozaj jej muz robil ramena a nedohodol sa s nou, nech ostane doma.
Ja mam len jeden názor a ten nezmením nikdy nemôže byť vražda riešením akéhokoľvek problému. Ak toto si človek pripusti tak ľudia prestanú byť ľuďmi. Je mi jedno aké má pocity, každý človek má právo žiť. Je to jej telo ale to dieťa je len v podnájme ono je iná osobnosť už od prvého momentu. Nepochopím ako sa môže niekto rozhodnúť pre vraždu len pre svoje pohodlie. K životu patria aj povinnosti nielen práva. Dnešný chorý svet je len o užívaní si a tak to potom vyzerá. Ale prijať zodpovednosť za svoje činy tak to už nie lebo každý má právo byť šťastný. Áno ale nie na úkor šťastia a života iného.
@vorkola veď ja nevravím, že nebude na to nikdy myslieť.
.
Ano si sebecka samoluba spina 👌...vidis len seba ale hlavne ze si si toto spisobila ty sama a naschval ze si vynechala tabletky a tebe je este zle z predstav o vychove dalsieho dietata? Hanbi sa...co by ine dali za takeho zodpovedneho dobreho chlapa co sa riadne stara o rodinu a ty s tvojim priblblym chovanim chces rozbit svoju rodinu -> nielen stratit manzela, tvoja dcera ma 11rokov takze stratila by si aj ju, znicilo by ju to tiez, ze by skoncila v rozhadanej, rozvedenej rodine vinou jej "skvelo zmyslajucej" matky..
@judar ty si očividne čítala diskusiu, že? Ma fakt dobrého chlapa.... keď mu ako žena s diagnózou asperger, čo ledva vypiplala jedno dieťa, keďže na materstvo nie je stvorená, povedala ze by mohol byť na materskej, ona chce byť radšej v práci, tak nie... On sa s deckom ondiat nebude. To je ženská robota. A nie len to. Dobrý zodpovedný otec príde z prace a venuje sa rodine. Tento dobrák sa na ženu aj decko vys..l, lebo on musí byť s kamarátmi. O decko sa ma starať žena. Bodka. Takže tu sa stretli dvaja, čo na materstvo absolútne nie sú, žiaľ, jeden z nich má maternicu. Dvaja, čo s dieťaťom nechcu tráviť cas, dvaja, čo majú sex bez ohľadu na to, že príde dieťa, o ktoré sa treba starať 24/7. Ak ona je špina, tak on je obyčajný falošný deges, netreba ho tu stavať na piedestál. A to úbohé malé na to doplatí najviac. Hneď po ňom 11 ročne dievča, ktoré pravdepodobne túži po súrodencovi
@judar akože je mi až smiešne, že môžeš niekoho obviňovať zo sebeckosti. 😂 Kto si ty?